Експерт от МОСВ: Газифицирането ще реши проблема с мръсния въздух у нас

Експерт от МОСВ: Газифицирането ще реши проблема с мръсния въздух у нас

© Юлия ЛазароваОбщински политики за газифициране и строги ограничения на трафика в големите градове са ефективните мерки за овладяване на сериозният проблем със праховото замърсяване на въздуха в цялата страна. Тази теза изрази Георги Михайлов от дирекция "Качество на въздуха" в МОСВ по време на дебат за качеството на живот в градската среда, организиран от фондация Екообщност в четвъртък.


Това е тенденцията в Европа, където потреблението на газ в градовете е между 40% и 60%, обоснова се експертът. В България обаче процентът е несравнимо по-нисък, а основни движещи фактори все още са социално-икономическите. (Едва 3 хиляди домакинства в София са били на газ през 2008 г., а  средно за страната те са около 1.2% (2011 г.)


Михайлов съобщи още, че МОСВ ще приложи в София успешния опит и практики в справянето с мръсния въздух на немският град Щутгарт. Столицата ни продължава да е в челните места сред най-замърсените столици в Европа. В Европейския съюз над 30% от градовете имат проблем с шума и мръсния въздух и в тази класация българските градове са на първи позиции. Близо 60% от софиянци са подложени на шум над приемливите нива, а основна причина за това замърсяване е отново транспортът.
Мръсният въздух, който дишаме


Над 100 пъти надвишаване на допустимата норма на замърсяване на въздуха е била измерено на всичките пет пункта за мониторинг качеството на въздуха в София само за последната една година (през 2014 г.). Допустимата норма на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) е 50 мg/m3 и по закон не трябва да се превишава повече от 35 дни за една календарна година. Става дума за пунктовете в Надежда, Дружба, Хиподрума, Павлова и Орлов мост. Изключение прави само станцията за мониторинг на Копитото, където очаквано въздухът е чист.


И в повечето пунктовете в страната броят на превишенията на нормата е над 35. Българите, които живеят при наднормени нива на замърсен въздух – около 80%, е много по-висок в сравнение със средното за Европа.


Тези тревожни данни на Изпълнителната агенция по околна среда припомни в резюме началникът на отдела "Мониторинг на въздуха" към агенцията Емилия Стойнева по време на събитието. Иначе данните на Агенцията от ежедневните им измервания на замърсяването на въздуха във всички 50 станции в цялата страна са достъпни за всеки гражданин по всяко време на сайта на агенцията. Те трябва се използват и от Софийска община, както и от другите засегнати общини, като се очаква именно на базата на тези статистики, администрацията по места да предприема мерки за решаване на проблема, да информира гражданите при опасно превишаване на допустимите нива на замърсяване, да им дава препоръки как да се предпазят в критичните дни.


63% от замърсяването с фините прахови частици в столицата за 2010 г. се дължи на вредните емисии от транспорта, а 27% е дялът им от битовото горене, с пъти по-малък дял са секторите строителство – 4%, промишленост – 5 % са. Данните са на Столична община.


За 68% от замърсяването на софийския въздух с азотен диоксид е виновен секторът промишленост, но от ИАОС не можаха да конкретизират за каква точно промишленост става дума в случая. 30 % идва от траспорта, а едва 2% от азотния диоксид идва от битовото изгаряне на гориво.


Как Щутгарт прочисти въздуха си


След като стана ясно, че ековедомството ни смята ще приложи в София успешните мерки в справянето с мръсния въздух на немският град Щутгарт, Георги Михайлов разказа и какво е видял на място.


Общината в Щутгарт е забранила изгарянето на твърдо гориво, стимулира газификацията и е въвела е рестрикции за автомобилите, както и зони с ниски въглеродни емисии в центъра, в които се допускат само по-екологичните коли с евро-категоризация и специална маркировка, която се следи от местната полиция. Немският град е въвел и ограничения на сkоростта до 30 км/ч за града, защото вече е доказано, че това води до значително по-малко вредни емисии. Така Щутгарт вече няма проблем с нормите фини прахови частици (ФПЧ10).


Какво се прави за по-чист въздух у нас


Михайлов не отговори директно на въпроса дали и по какъв начин МОСВ контролира действията на общините за намаляване замърсяването на въздуха. Вместо това той обясни, че за да имат реален ефект тези мерки, те трябва да са адекватни и финансово обезпечени. "Иначе си остават само пожелателни," каза експертът.


По думите на Михайлов, работна група със служители от софийска община, от Националното сдружение на общините, от МВР и други отговорни институции, ще изготви цялостен национален подход за подобряване качеството на въздуха - отправна точка за общините, които трябва да инициират конкретни мерки по места. Компетентни експерти пък ще консултират администрацията в общините при подбора на подоходящите мерки за по-чист въздух в различните региони.


По думите му обаче се налагат и законови промени в Закона за чистотата на въздуха и този за местната власт, по които вече се работи на ниво експерти в МОСВ. "Стиковането на двата закона ще позволи общините да инициират ефективни мерки," смята Михайлов.


Михайлов похвали Столична община, че от две години (2013-2014 г.) е овладяла замърсяването с азотен диоксид и в София няма превишаване на допустимите норми (40 mg/m3 не повече от 18 дни в годината). Според него това се дължи на разработената програма и действията на Столична община за справяне с проблема, която се е базирала на доказаните причини за това замърсяване.

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ама газ откъде - от Русия, от Турски поток или откъде?

  Германия дето ни дава за пример си имат един Северен поток.

 2. 2 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 470 Весело

  Строй се в три колони и към центъра за клиенти на газификацията ходооом марш!

 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ако ми платят, ще си сложа газова уредба на колата, обещавам

 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Хайде няма нужда , в най бедната страна в ЕС купуваме най скъпият газ в Европа .
  Спрете кражбите в топлофикация София , събирайте си дълговете и тогава парното ще е двойно по евтино .

 5. 5 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Експертът" пропуска нещо доста важно:
  Ако цената на газа е висока, се обричаме на тотален провал и фалит. Малкото работещи БГ предприятия стават още по-неконкурентно способни.

  Един пример - вече никой не иска да купува жилища, в газифицирани райони на София, които ползват газ за отопление и домакинство. Месечните сметки през зимният период са между 300-600 лв.
  От година-две насам, всички спират газта и минават на климатици. Защо ли?!

 6. 6 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Любопитно

  "масово газифициране и строги ограничения на трафика в големите градове са ефективните мерки за овладяване на сериозният проблем със праховото замърсяване на въздуха"

  Напълно съм съгласна със строгите ограничения на трафика, но масовото газифициране не ме привлича. Готови ли сме за пожарите?

  "Winter is Coming"
 7. 7 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 974 Неутрално

  С тия цени на газа е нормално хората да не искат газифициране.

 8. 8 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 500 Гневно

  Трябва да се забрани отоплението на дърва и въглища в градовете над 25000 жители поетапно за 5 години.

  Или на газ, или на ток или на топлофикация. Който иска да живее в градът си плаща сметката. Който иска на дърва на село.
  Някой път не може да се диша от пушек, а за прахът виновни са и строежите и паркирането по гладинките

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Кувам сто бутилки газ. Из...гарям ги.Продавам бутилките...

  Стига глупости! Хората живееха по 100 години, когато цяла София се топлеше с "кюмур"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ако градовете се газифицират, топлофикациите ще фалират. Ако хората получават газ ще си отопляват домовете и ще си топлят водата. Това е по-ефективно от топлофикацията.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 11. 11 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Общински политки за масово газифициране и строги ограничения на трафика в големите градове са ефективните мерки за овладяване на сериозният проблем със праховото замърсяване на въздуха в цялата страна."

  Това е един от начините за намаляване на праховите емисии от битово използване на твърди горива. Друга възможност е да се заменят битовите печки на твърдо гориво с по-модерни автоматични котли за дървесни горива (например пелети или трески), имащи съответно прахоулавяне. Първоначалните разходи при инсталиране на газов котел или на модерен котел за дървесно гориво са близки, а по-нататък разходите за гориво са чувствително по-ниски при използването на дървесни горива. Освен това, използването на природен газ води до увеличаване на емисиите на азотни оксиди.

  Специално за София се очаква дори да намалее съществуващото използване на природен газ в топлофикационните централи, след като започне да се използва и гориво, което ще се произвежда от бъдещия завод за обезвреждане на отпадъци. Затова може би стои въпросът какви ще са съответните бъдещи горивни инсталации и колко добро (и съответно скъпо) ще е очистването на димните газове - за да не стане така, че фините прахови частици в крайна сметка да се увеличат.

 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Тоя да не е на заплата в газпром? Докато хората не се научат, че за 2 км, не ти трябва кола, нещата няма да се подобрят.

 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вярно е !! Мръсния въздух си има причина - пушещи печки на твърдо гориво, и много дизели в София.

 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Газифицирането е наливане на вода в мелницата на рф/ газпром! Трябва ни друго- соларна , вятърна енергия+ геотермална енергия! Да не се прави този експерт на 2 и половина- има начин цяла България да се захрани с енергия, само дето не е политически изгодно!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Кой в София изобщо ползва твърдо гориво, че да мислим с какво да го заменяме? Да ги забраняват тия печки и толкова. Има ток, много от жилищата имат и парно, а липсата на газ е заради липса на търсене, не на предлагане.

 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Разстроено

  Аман от такива "експерти".

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 964 Неутрално

  о, да.

  те ДНСК не могат да разберат дюните дюни ли са или нещо друго.

  с такъв дрислив строителен контрол, човек трябва да е луд да си сложи бомба в дома.

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#10] от "б_еко":

  "Ако хората получават газ ще си отопляват домовете и ще си топлят водата. Това е по-ефективно от топлофикацията."

  Понякога е така, но не винаги. При котлите в топлофикационните отоплителни централи се постига по-висок к.п.д. - над 90%, т.е. реално с около 10% повече от домашните газови котли. В някои случаи тази разлика компенсира топлинните загуби по топлофикационните мрежи. Освен това при топлофикацията съществува възможност за когенерация (т.е. за съвместно производство на топлина и електроенергия), каквато например има в ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София - Изток" (по старата технология с пароотборни парни турбини) или в новите инсталации в Пловдив (с газови турбини и котли утилизатори). А малките газови когенерационни агрегати при потребителите засега за нашите условия са едно "скъпо удоволствие".

 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Да питат столетниците на какво се /са се отоплявали,после да минаваме на задължителна газификация?

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Любопитно

  "средно за страната те са около 1.2%" - за София, като град с най-богати възможности, не са прокопсали, та ще се увеличават процентите за страната!?! Цените, цените, те са определящи, дори и в "пазарна" среда като българската.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Весело

  газифицирането-мръсен въздух-да, но прз месец в Ню Йорк стават експлозии в газифицирани кооперации. Дали някой помага за случките, не знам, може и така да е , а американците да не си го признават от горделивост. А какъв % от охрата ще могат да си плащат газа? В Гърция хората премионаха на дърва, сечени в Българиа. А Гърциа е 3 пъти по-богата от Българиа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И този експерт - държавен служител - защо лобира за газификация?

 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Експерт от МОСВ: Газифицирането ще реши проблема с мръсния въздух у нас..

  С тези цени на газа, най-добре да въведат данък Газпром за всеки жител, тъй и тъй ако си газифицираш жилището ще им плащаш рекет на тези сметки.

 24. 24 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 475 Неутрално

  [quote#13:"bestbuy"]Мръсния въздух си има причина - пушещи печки на твърдо гориво,[/quote]


  Печките вече са спрени!Защо ли не усещам разлика във въздуха?Даже е по-зле.Вече няма сняг и прахоляка лети свободно из въздуха и "летните" шофьори изкараха трошките.Пък ще се газифицираме когато цената на газта стане като в нормалните страни,а българина спре да прави компромиси със сигурността за сметка на цената.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Гневно

  СВОБОДНА ЕВРОПА

  ПРЕСТЪПНА "експертна" пропаганда...

  Тенденцията е:

  ДИВЕРСИФИКАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОФИКАЦИИТЕ.

  От локални, централни и глобални източници
  Чисти, Естествени и Възобновяеми=Неизгерпаеми:
  Слънце, вятър, вода...

  Ползване на газ в бита носи известни, доказани
  и излишни рискове.

  Само градски и селски райони с най-бедно или неосведомено население по света поемат риска да ползват газ за битови нужди. Настрана екзотични условия...

  Мястото на енергия от газ е в индустриални условия.
  В отдалечени Електрически Централи.

  Само там енергия от газ да се конкурира с енергия от...
  нафта, въглища................ ядрена енергия...
  според Електрическата Централа.

  19ти век е присъствал в... 20ти век... и сега.

  Може ли 19ти век да се пропагандира безотговорно
  като Эталон за 21ви?!?

  "Това е тенденцията в Европа, където потреблението на газ в градовете е между 40% и 60%, обоснова се експертът.

  В България обаче процентът е несравнимо по-нисък, а основни движещи фактори все още са социално-икономическите.
  (Едва 3 хиляди домакинства в София са били на газ през 2008 г., а средно за страната те са около 1.2% (2011 г.)"

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Ами след санирането боковото уиуи да направи газифициране. МОСВ много умни, ма не казват от къде кинти....

  Иначе според горните числа на 70% се дължи на транспорта и индустрията. Ма тех нема как да ги газифицират насилствено, пък и не става...

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Тоз от Сашо Дончев ли е или от Овчаров.

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  1000 кубика газ струват 501$

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чичо Ваньо":

  "Печките вече са спрени!Защо ли не усещам разлика във въздуха?"

  Прав сте - може би е интересно да се видят стойностите на съдържанието на прахови частици във въздуха през различните сезони. Наскоро например в новините стана дума, че в Париж временно е ограничено автомобилното движение - в някои се движат само колите с четни номера, в други - съответно с нечетни. И това се случи май точно в пролетния сезон - края на март, ако не греша нещо.

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Любопитно

  уточнение

  ЕЛЕКТРИЧЕСТВО,
  редом с чиста студена вода и телеком,
  е Целогодишна битова Необходимост,
  с Универсално (многообразно) предназначение.

  За отопление... за охлаждане... за всичко.
  За отопление и на вода.

  За локално и диференцирано отопление или охлаждане
  в едно, две или повече помещения...
  според променливи условия,
  оптимизирано... автоматизирано.

  Съвсем не е така с газ, при това с висок риск за
  натравяне, пожар или експлозия.

  Мястото на магарето е Пред каруцата...

  Т.нар. "топлофикации" са придатъци
  към Електрически Централи.

  Хладнофикации са на гореща фабрична вода.
  На страничен продукт от производство на Електричество.

  Тъй и тъй горещата фабрична вода трябва да се охлажда...
  Доставя се в сгради всякакви, вкл. жилищни,
  за отопление с радиатори (и за "подгряване" на студена вода)...
  и рециклира обратно в ЕЦа.

  ТЕЦът е ТЕЦ защото е ЕЦ.

  Така са били проектирани и реализирани в началото,
  рационално.

  Но впоследствие моделът е яко опорочен...
  Моделът, Монополът... и Речника.

  С Неомонополски "Новоговор",
  "Новотоплинно счетоводство" и т.н.

  До коментар [#18] от "ijj":
  До коментар [#10] от "б_еко":

  "Ако хората получават газ ще си отопляват домовете и ще си топлят водата. Това е по-ефективно от топлофикацията."

  Понякога е така, но не винаги. При котлите в топлофикационните отоплителни централи се постига по-висок к.п.д. - над 90%, т.е. реално с около 10% повече от домашните газови котли. В някои случаи тази разлика компенсира топлинните загуби по топлофикационните мрежи. Освен това при топлофикацията съществува възможност за когенерация (т.е. за съвместно производство на топлина и електроенергия), каквато например има в ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София - Изток" (по старата технология с пароотборни парни турбини) или в новите инсталации в Пловдив (с газови турбини и котли утилизатори). А малките газови когенерационни агрегати при потребителите засега за нашите условия са едно "скъпо удоволствие".

 31. 31 Профил на ibanovich
  ibanovich
  Рейтинг: 8 Весело

  Дирекция "Качество на въздуха"?
  Еха-а-а... Кво ли бачкат? Дишат въздух?
  А в дирекция "Качество на водата" вода ли пият?
  Хм... дали има дирекция "Контрол на фекалните сублимации"?

 32. 32 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мерките които предлага експерта са едно, но действителността е друго. Личните автомобили в София са в тотален превес над градския транспорт с изключение на метрото и частично бус лентата на Цариградско. Човек може да паркира практически навсякъде без да заплаща с изключение на центъра, но и там има доста пробойни в контрола. Това зелени площи, тротоари, детски площадки - всичко е превърнато в една разбита кална и прашна територия, която се филтрира през дробовете на децата ни. Отделен е въпроса, че останалата част от страната масовото отопление е на дърва и кюмюр заради беднотията, а хората се качват на автомобила за всякакви разстояния. Практически държавата е най - големия потребител на дърва и въглища заради енергийното подпомагане на социално слабите.
  Какво се прави до сега - нищо. В общи линии всичко е пожелание за бъдещето.

 33. 33 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#5] от "tolex":

  Защото токът е субсидиран, но това ще е до време.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  А няма ли да чуем пак една сладка приказка за диверсификацията и конекторчетата от Плевнелиев? Нали неговият министър на енергетиката спря ЮП?

 35. 35 Профил на aman
  aman
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Еее, Дневник само това ли ще отразите от цялата дискусия? От кога станахте ПР на МОСВ? Г-н Михайлов хвана микрофона и уби едни 40 минути в които ни занимаваше с великодържавните напъни на Дирекцията в МОСВ. Само дето не каза как МОСВ санкционира Столична Община, че въздухът е замърсен. А въздухът не е замърсен от вчера. Като са толкова велики защо от ИАОС не можаха да кажат каква е промишлеността в София дето генерира 68% от емисиите на азотен диоксид?! Г-н Михайлов също не каза...? Ха сега през каква призма да погледнем казаното от г-н Михайлов, че София била овладяла емисиите от азотен диоксид за 2013-2014?! С кои точно мерки не стана ясно! А и дали е овладяла нещо също е неясно.

 36. 36 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблемът с праха се решава с по-често миене на улиците. Като цяло България е много по-чисто място от западните кочини. Този нещастник е толкова "експерт", колкото аз съм марсианец.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  Последният напън на РУСКАТА АГЕНТУРА в България.

  МАСОВА ГАЗИФИКАЦИЯ плюс СЪВЕТСКА ВЛАСТ

  И то в момент,когато ЕС почва рязко да намалява делът на газа в енергийния баланс.
  Страх тресе БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ЕНЕРГО МАФИЯ.
  Зер,види ли българинът,че може и БЕЗ РУСКА ГАЗ
  поводите за ПЛАЩАНЕ ДАНЪК "РУСИЯ" уж като "ЦЕНА" на газа ще отпаднат.

 38. 38 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Природният газ е много скъп за отопление и за подгряване на вода. Насред зимата спрях горелката и купих скандинавските електрически радиатори и бойлер. Сметките са много по-нормални и почти наполовина от тези за газа.
  Да не говорим за изнудванията на газовите фирми-доставчици.

 39. 39 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  Германия имат не само Северен поток, но и много други източници. Затова и газа им е евтин. А ние и десет потопа да построим, след като всичко идва от северна нигерия, все ще плащаме скъпо.

 40. 40 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#10:"б_еко"] Това е по-ефективно от топлофикацията.[/quote]
  Всички наши познати,които възторжено откликнаха на улеснението газ, много бързо пропищяха. За котле - 7-8000, сметки 500-700 лв.и все едно живееш върху бомба, при нашите неконтролирани норми за безопасност.

 41. 41 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-добре "електрификация и савецка власт". В Германия и Раша може и да е изгодно, щото газът е евтин. Щом ми е по-тънко на ток...

 42. 42 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "б_еко":
  Принципно си прав като сравняваш газификацията с ТЕЦ-а, но забравяш, че има много по-ефективни и чисти начини - термопомпи, климатици, слънчева енергия. Това с газификацията е мнение на някой рубладжия.

 43. 43 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 634 Неутрално

  На този човек трябва да му се поиска оставката.Смятайте колко такива "експерти" са взимали важни решения за страната.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 44. 44 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  Редовно съм свидетел на задръстванията по "Гоце Делчев" при Красно село, които стигат до "Дойран", и то само защото не се премахва разрешението да се спират коли там. Ако се направят и ограничения за излизащите от "Кюстендил", още по-добре ще стане. А колко такива тапи има из София още не знам. Да ги оправят, пък после да говорят за замърсяване. Както и да въведат правилото за наличие на паркомясто за кола....
  Много неща могат да се направят, ама що по-добре да не взимаме едни пари.

 45. 45 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "logika":
  Ами, като всички експерти са рубладжии и путинофили - така ще е
  И министрите и т. н. "реформатори "- и те също
  Пък за пишман - адвокатите , какво да се каже. Те са на всяка манджия - мерудия

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на martin_penev
  martin_penev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Освен внушението за платена реклама, тази публикация недвусмислено подсказва, че пишещите във форумите, нерядко са по-знаещи от мухлясалия клуб на експертите. Особено в екологията и енергетиката. Сакън! Не предлагам чистка. "Позитано" не посягай към кобура!

 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  [quote#39:"brainless"]Германия имат не само Северен поток, но и много други източници. Затова и газа им е евтин.[/quote]

  В случая ни е тъй!

  В Германия газа е по- евтин на едро, ама за матряла е по- скъп. Цените за матряла ги дават 5 центи за квч в България и 7 центи в Германия.

  Пиниза е в относителната цена. Ако си туриш климатик ти излиза 3-4 центи квч, което е по- евтино. В Германия обаче заради екотоците матряла го плющят с 30 центи за квч ток и го ебават за климатици, та затуй 7 центи за газ му се видят голема далавера.

  А експертина е от вида "кажи баба тенкю" За да оправдае командировката прави пропаганда на какви дивотии е видял. На 30 кмч колата освен че ше гори повече бензин, друга файда няма да видим.

 49. 49 Профил на paranoiabla
  paranoiabla
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#4:"lout66"]Хайде няма нужда , в най бедната страна в ЕС купуваме най скъпият газ в Европа .
  Спрете кражбите в топлофикация София , събирайте си дълговете и тогава парното ще е двойно по евтино . [/quote]
  А парното какво мислиш е? ТЕЦ който гори въглища, чийто дим ти после дишаш. Мерси ама аз предпочитам газификация с поне 2-3ма играчи на пазара, така че сам да избирам към кой да се включа. Ти си стой на парно.

 50. 50 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Газификацията при това обвързване с руски газ не е решение. Трошките по улиците на България са проблема. Какъв процент от автомобилите в България са еко3 и нагоре?!

  chavo64
 51. 51 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  какви 27% битово горене са ги подгонили тея мошеници, че и в София... а през лятото прахоляка откъде е - от климатиците на кюмюр ли?
  Кретенска история... в Европа туй, в Европа онуй... я първо другарете да си пробват номерата в Европа, а като ги излежат ще разправят как е там

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  София нали не е на твърдо гориво,а е един от градовете с най-мръсен въздух.Как ще го обяснят.С хилядите 20 годишни трошки по улиците,с мръсните строежи и с немиенето на улиците.Аз така го обяснявам.

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Основните причини за запрашаването на нашите градове са строежите и прашните, неизмити улици, движението на мръсни тежки строителни машини по градските улици. Друга причина са откритите, незатревени площи. Мерките са прости: затревяване с устойчиви треви, редовно миене на улиците, използване на дървесни чипове за покриване на незатревените площи. Строг контрол при строежите и събаряне на сгради и движението на строителни машини. Да не излиза машина от строеж без задължително измиване както е в цивилизованите страни. Прости, евтини и ефикасни мерки, а не празни приказки и разтягане на локуми.

 54. 54 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#5] от "tolex":
  Или термопомпи.
  Газифицираха ни наскоро, но едва ли има повече от 20-на клиента.
  Има и други методи за отопление, които не замърсяват и са доста по евтини от газта.
  Нещо на лобизъм ми мирише тази работа.
  Иначе проблемът със замърсяването от въглищата и дървата е доста неприятен.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 55. 55 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Весело

  [quote#0:"заглавието"]Газифицирането ще реши проблема [/quote] Газ глава затрива !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 56. 56 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Експерт от МОСВ: Газифицирането ще реши проблема с мръсния въздух у нас
  ________
  Е не е ли по добре с МАРИЦА ИЗТОК ?
  За какво ни е същия диврсефициран руски газ през Турция, Гърция , Македония , Словения и Хърватска и пак през Пирот? ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 57. 57 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Иначе данните на Агенцията от ежедневните им измервания на замърсяването на въздуха във всички 50 станции в цялата страна са достъпни за всеки гражданин по всяко време на сайта на агенцията. [/quote]
  Ето я и актуалната информация в 4.00 на 17.04.2015:"Бюлетинът за 16.04.2015 г. все още не е генериран." А вместо архива от предни дни,излизат таблици с норми.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 58. 58 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  1kWh на дърва или въглища излиза 4.3 ст.,а на газ(при 600лв/1000 куб.м)-6,4 ст. Отделно газовата инвестиция е 3-4000 лв.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 59. 59 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#24] от "Чичо Ваньо":

  в Англия газифицирана къща от 300 квадрата и сметката на месец е 30-40 паунда ,месечно обаче

 60. 60 Профил на ivan92
  ivan92
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#5] от "tolex":

  Няма проблем да са климатици, проблем е битовото горене на дърва и въглища!

 61. 61 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Е да де, всичко е прекрасно, само където такива свирепи цени на газ за битово потребеление няма.....

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Сакън! Моля не ни газифицирайте, че като си знаем безотговорността, ще гърмим по разписание. Ние правила не спазваме и смятаме, че като се случи нещастие, така ни е било писано. Не, че сме си го докарали от простотията си.

 63. 63 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от

  Я покажи къде е прочете тази цена? Булгаргаз придава на крайни клиенти за 468 лева на 1000 кубични метра!

 64. 64 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Газифицирането е стъпка назад.

 65. 65 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Преди да стимулира газификацията, Столична община би трябвало да разшири мрежата на Топлофикация.
  Нашият блок например има изградена вътрешна мрежа за парно и топла вода, имаме и абонатна.....Защото от Топлофикация преди 15-тина години са казали на строителя, че ще ни "вържат".
  Но това така и не е станало.

 66. 66 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 883 Любопитно

  А, добър ден. Верно кюмюро замърсявал с фъпъчъ десет?

 67. 67 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 475 Весело

  До коментар [#59] от "ivan ivanov":

  В Англия може.В България колегата се отоплява на газ.300 - 400 лв. месечно.Дори да допусна разлика във изолацията на къщата и липса на терморегулатори 3-4 пъти по-скъпо е много!Любопитно би било да се сравни цената на 1 куб.метър газ във Англия и България към крайния клиент.И как точно се отчита изразходваното количество.Тук май ти отпускат предварително заявено количество - и ти ако искаш го ползвай,но трябва да го платиш.Но не съм сигурен.

  П.С. Имаме пълно съвпадение в имената!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK