Екоминистерството търси нови външни членове в експертния си съвет

Екоминистерството търси нови външни членове в експертния си съвет

© Асен ТоневДо Гергьовден Министерството на околната среда и водите ще приема кандидатури за нови външни експерти към Висшия й експертен екологичен съвет, които са представители на неправителствените екологични организации.  Ведомството обяви конкурса за нов избор в състава на съвета в последния ден от миналата седмица (17 април) на страницата си, като законният срок за прием на кандидатури е 20 дни след публикуването на поканата им (7 май). Новите попълнения ще бъдат гласувани най-вероятно до края на месец май.


ВЕЕС е ключов помощен орган на пряко подчинение на министъра на екологията, който предлага предложения за решения и излиза със становища за екологичните оценки на големи проекти, одобрява планове за управление на природни и национални паркове, решава за промяна границите на защитени зони, предлага за одобрение документи по инвестиционни намерения, предлага програми как да се преодоляват нанесени екологични щети и осъществява последващ контрол.


Това е и последният орган, преди екоминистърът да подпише дадено решение и да го внесе в Министерския съвет. Становищата на ВЕЕСу през последните години са причина за обществено недоволство и протести по редица казуси, като например устройствен план, който позволяваше застрояване на Странджа, както и такъв, който даваше зелена светлина за нови писти и лифтове в национален парк Пирин. От седем години ВЕЕС отлага решението си за защитена зона "Рила буфер", като в същото време срещу България има наказателна процедура заради това.
Новият правилник за дейността на ВЕЕС беше приет в началото на тази година (януари 2015 г.) Той гласи, че в състава му освен държавни служители от екоминистерството и други ведомства и екологични органи трябва да има и четирима представители на гражданския сектор.


Сега обаче те са двама – проф. д-р Мария Златева и Дончо Иванов от Алианса на обединените НПО "Витоша 2002". Дончо Иванов е и председател на "Коалицията за устойчиво развитие" и стана известен с това, че е разследван за изнудване на бизнесмени чрез съдебни жалби срещу инвестиционните им проекти. Наскоро Иванов беше и главно действащо лице в репортаж със скрита камера на "Нова телевизия" за изнудване на бизнесмен с проект за газификация в Пирдоп и Златица.


В конкурса за представители на неправителствения сектор към съвета, според новия правилник, могат да се включат само НПО-та с минимум три годишна активна дейност. Самите представители трябва да имат подходящо професионално образование, отново тригодишен опит и да нямат връзки с възложители или изпълнители на инвестиционни намерения, които подлежат на екооценки за въздействие върху околната среда.


Според процедурата за избор, описана подробно на сайта, всички организации с изрядни кандидатури ще бъдат качени на страницата на МОСВ седем дни след края на приема на кандидатурите. За членове на ВЕЕС ще могат да гласуват одобрените участници, като те ще могат да подкрепят и своята организация. Четирите организации, които съберат най-много гласове, ще излъчат по един свой представител за състава на съвета.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  А в самото министерство има ли изобщо експерти или само партийни хрантутници...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Да има с кого да се оправдават чиновниците.

 3. 3 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бе що само от НПО сектора? Нормални хора не може ли да наеме, които могат и да се трудят и са вдигали неща по-тежки от химикалка?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  поне някой, дето може:
  - да чете концесионни договори и да преценява кога държавата има или няма интерес
  - да може да различава пясък от дюни от пръст

 5. 5 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 961 Неутрално

  А Дончо остава, нали?
  За вкус и аромат...

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK