Законови поправки срещу бетонирането по морето внасят еколози в парламента

Законови поправки срещу бетонирането по морето внасят еколози в парламента

© Надежда Чипева, КапиталПредложения за законови промени, които да спрат злоупотребите с бетона по Черноморието ще внесат до два дни (до този петък, 24 април) от екокоалицията "За да остане природа в Бъглария".


Става дума за няколко промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, с които гражданите да могат да сезират съда при подобни нарушения, а всички устройствени планове без екологични оценки да бъдат обявени за недействителни, за да проведат инвеститорите цялата законна процедура. Това заявиха Тома Белев и Александър Дунчев пред медии в сряда.


Проблемът с незаконните строежи не са инвеститорите, а тези, които издават системно незаконните строителни разрешения. Това подчертаха природозащитници от екокоалицията и от сдружение "Да запазим Корал" на обща пресконференция заради поредицата от незаконни строежи от този месец.
Екоорганизациите настояват длъжностните лица, които са издали тези незаконни разрешителни, да поемат своята отговорност. Атанас Русев "Да запазим Корал" напомни, че всяк едно строително разрешително струва сериозна сума на държавата и българския данъкоплатец – 80 хил.лв.


Според Атанас Русев, от този понеделник всички отговорни институции и министри премлъчават поредицата от скандали от предната седмица. "Някой се прикрива, явно има политически или икономически чадър. В момента всичко се потулва, а това е недопустимо да се случва през 2015 г." каза още Русев.


"Ако държавата можеше да покаже богатствата ни в Лувъра, аз ще покажа тези безредици в Брюксел, където се надявам, че ще има отново реакция. Преди две години отворихме наказателна процедура за Корал, вярвам, че хората от ЕС ще ни обърнат внимание и този път," обясни той.


Тома Белев от екокоалицията обясни генезиса на проблемите с бетона по морето с приватизацията на дюните в България, които се дължат на корупционни практики. Той припомни, че първата такава приватизация стана през 1993 г в Аркутино и тези дюни продължават да са частни и до днес. По думите му голямото заграбване се случва след една малка промяна в закона през април 2005 г., което е отменено през 2010 г. Става дума за определението за дюни: пясъци и чакъл, засипани по морския бряг, които се използват за рекреационни цели. Два месеца след промяната кабинетът деактува всички дюни по българското Черноморие, обръщат ги в земеделски гори и земи. В последствие започват и масово заменките. Първата е на 400 дка дюни за 14 ст на кв м, които стават земеделски земи в Шкорпиловци .


Белев припомни и дюнигейт в Несебър, както и факта, че вече може да се строи на Карадере, след промените в общия устройствен план на община Бяла и разрешителни за строежи без екооценки. След като два кабинета – на Сакскобургостки и на Станишев, позволиха заменките, всички тези проблеми, свързани със собствеността и отказът на държавата да защити природата продължава вече 15 години, обясни Белев.


Той подчерта, че гражданите и гражданските организации, благодарение на които в днешно време се спира това незаконно строителство, нямат право да обжалват тези нарушения пред съда. По този повод Александър Дунчев от WWF заяви, че екокоалицията ще внесе предложение за поправка в ЗУЧК и ЗУТ, за да се позволи на гражданите да сезират съда.


"Именно гражданите се оказва, че спасяват Черноморието. Нужно е сега да реагираме, защото една дюна не може да бъде възстановена когато веднъж е разрушена. След като държавата не може да ги опази да позволи гражданите да ги пази, " каза Дунчев.


Еколозите и гражданските сдружения ще изискат от регионалното министерство да им даде информация в цифров вид къде са дюните по Черноморието, съобщи Атанас Чобанов от сайта Бивол. Така всеки гражданин ще може да види чрез гугъл картите къде се намират те и да подава сигнали при наличие на строежи върху тях.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Остава тия, решаващите и да го одобрят, ама много съмнително е това...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Най-добре е вече да дойдат от Брюксел.Само от тях имаме страх.

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Късно е, либе, за пясък... Но ако стане няма да е зле.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1985 Любопитно

  "Според Атанас Русев, от този понеделник всички отговорни институции и министри премлъчават поредицата от скандали от предната седмица. "Някой се прикрива, явно има политически или икономически чадър. В момента всичко се потулва, а това е недопустимо да се случва през 2015 г." "

  И кой какво потулва?

  "Историята започва през 2002 г., когато за кмет е избран Петко Арнаудов от БСП. Времената са трудни за общината, хазната е празна. Кметът се опитва да убеди общинарите, че трябва да се привлекат инвеститори, като им се продадат атрактивни земи.

  Първият голям инвеститор е "Витатур инвест" АД, който пуска оферта да купи 130 декара земя на първа линия край "Корал" за... 3.5 долара на кв. м. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия "Победа" АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашния кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

  "Витатур инвест" предлага на Община Царево да купи земята, да построи инфраструктура и ваканционен комплекс за 2500 души, и да разкрие 350 работни места. След множество политически договорки между тогавашното икономическо мнозинство на БСП и СДС, общинският съвет приема продажбата на земята срещу 7 долара на квадрат.

  Седем години по-късно земята вече е препродадена с огромна печалба, няма изпълнена инвестиция, а кметът на Царево Петко Арнаудов все още не е предявил иск за неизпълнение на договорите.

  --------------

  Ако се върнем в началото на сагата, проблем за бъдещия строителен проект се явява защитената територия и природна забележителност "Блатно кокиче". Този проблем е отстранен със заповед РД-1030 от 11 август 2003 г. на зам.-министъра на околната среда и водите Николай Куюмджиев (НДСВ), подписана само четири дни след като "Витатур" става 100% собственик на терените. Той заличава защитената територия "поради необратимо увреждане на местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му".

  През 2003 г., когато Куюмджиев заличава защитената територия на блатното кокиче, известният царист Владимир Каролев е в борда на бургаската захарна фабрика "Победа"АД, заедно със "създателите" на "Витатур" Сава и Михаил Чоролееви, Симеон Симеонов, Димитър Николов (областен председател на СДС) и Мариета Тошева. Формално той не фигурира в нито една от фирмите основали "Витатур" ("Европа 5" и "ЗИТ", но освен от "Победа", името му изкача и от "Балканска консултантска компания".

  Чрез нея Каролев участва също така в инвеститорската компания "Прайм Пропърти" АДЦИС създадена през октомври 2003 г. Един от големите акционери в Прайм е "Българско туристическо дружество Глобал Турс", което принадлежи на дъщерни фирми на "Победа АД" и се управлява от братя Чоролееви. През 2006 - 2007 г. компанията инвестира парите на акционерите си в 25 декара от земята на "Витатур" в къмпинг "Корал", купувайки ги от свързани с "Победа" и "Витатур Инвест" фирми.

  "Прайм пропърти" успява да закупи около 50 дка в района и прави проект за ваканционен комплекс, който ще се разполага на 40 дка. Дружеството има издадено строително разрешително, но все още отлага началото на строителството. Обяснението е, че се проучва инвестиционния интерес и се търсят оператори на хотелските части..."

  http://www.mediapool.bg/sdelkata-koral---politicheski-tsinizam-i-koruptsiya-news166339.html

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "Проблемът с незаконните строежи не са инвеститорите, а тези, които издават системно незаконните строителни разрешения."

  Е, баш "инвеститорите" са проблем.
  Щото като се поразрови държавата ще стане ясно, че всичките са с мръсни пари и нема как да си докажат капиталите от пране на мръсни пари...

 6. 6 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ... Браво !!! по-добре късно, отколкото никога ...

 7. 7 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Каквото и да внесете, гласуват, приемат, няма кой да го прилага, контролира, наказва. Поредната порция пресни хартиени пожелания.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Всичко около този бетон ми прилича на дирижирано !
  Как пък се изляга милиони кубици бетон и сега взе ,че преля чашата точно този имот?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 758 Весело

  [quote#8:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Всичко около този бетон ми прилича на дирижирано !
  Как пък се изляга милиони кубици бетон и сега взе ,че преля чашата точно този имот?[/quote]
  А дирижирана ли ти се вижда последната капка в чашата

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  http://www.burgas1.org/e107_files1/public/1294670395_2_FT634_solnicite3.jpg
  Това комплексче, "закътано" между солниците и морето на Бургас тихомълком се пръкна, а до него се готви и друго! Та това е някакъв бивш терен на БДЖ, а другия комплекс ще е на мястото на бившите сгради на солниците ... а уж цялата зона на солниците е резерват Пречиствателна станция ... забрави ... познайте къде ще отиват лайн@та на живущите там За сега още на са заградили плажа... ама не се знае кога и това ще стане.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1256 Разстроено

  Надали има институция у нас, дето може да спре богатите наглеци! И не само бетонджийте. Дървената мафия, енергетичната мафия, банковата мафия...
  И Дневник, моля не обръщайте словореда. Това го правят само часовите вестници. Не бих искал едни "поправки" да внесат "еколози" в парламента... Логически и синтактично не е правилно. Макар че смисъла е ясен.

 12. 12 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това вече е организирана кампавия!!!
  Защо тези прородозощитници не правят кампании срещу незаконното строителство край реките и не само това ,а всички тези хора си изхвърлят отпадаците в реките -резултатите ги знаем,ЧЕ ОТГОРЕ НА ТОВА ЩЕ ИМ СТРОЯТ ДОМОВЕ???
  СТРАНА НА АБСУРДИТЕ,ЗИМАТА ОТ ГОРЕНЕТО НА ВЪГЛИЩАТА И ДЪРВАТА СЕ ТРОВИМ ,ГРАДОВЕТЕ МИРИШАТ УЖАСНО-НЯМА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ,ЦИГАНИТЕ СА ЗАЕЛИ С НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО НАЙ СЛЪНЧЕВИТЕ КВАРТАЛИ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ-НЯМА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ???Всички тези ,които са извън закона се покровителсват и от държавата и от тези измислени организации.
  Питам се против кого е тази кампания,може ли заради някои хора да се правят закони да се спира развитието,ако някой е нарушил той отговаря,но генерални решения ???След като не мога да строя на собствения си парцел,намиращ се от морето до 100 м,кой ще ме обезщети И ПИТАМ КАКВО ЩЕ ПРАВИ ДЪРЖАВАТА С ТЕЗИ 100 М.
  ЩЕ ГИ ОЗЕЛЕНИ ЛИ ИЛИ ЩЕ СИ ОСТАНАТ ТРЪНАЦИ И ЗМИЯРНИЦИ.

 13. 13 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ...и още нещо,всички,които са родени край морето знаят какво е дюни от училище ни водеха на мястото ,където се намират те В НАЙ ЮЖНИЯ КРАЙ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ,НО ТОЧНО ВЪРХУ ПЯСЪКА!
  ...какви дюни може да има върху поляните,нивите или гората?
  ...растителността е специфична и я помня още от детството
  ...и още в Гърция,ако в парцела ви попадне дюна ,тя се огражда,строителството продължава ,такива има в едни от най скъпите хотели на Крит и те действително имат тази растителност за която говоря,туристите могат да се наслаждават на дюните в центъра на хотела си.

 14. 14 Профил на zelennn
  zelennn
  Рейтинг: 233 Гневно

  ееххх, не се ли назабвляваха достатъчно тези псевдоеколози? нямат ли достатъчно територия, на която да акат и море, в което да се къпят (защото на девствените им плажове няма ни баня, ни тоалетна). искат цялото черноморие да е за тях и само те да си почиват на спокойствие и да вадят пари от това. писна ми от тая напаст

 15. 15 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Даааам, трябва да се оправдаят парите взети от чудната фундацийка *прозрачни(призрачни ) планини*
  Е,и нещо да остане ,де

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK