Законови поправки срещу бетонирането по морето внасят еколози в парламента

Законови поправки срещу бетонирането по морето внасят еколози в парламента

© Надежда Чипева, КапиталПредложения за законови промени, които да спрат злоупотребите с бетона по Черноморието ще внесат до два дни (до този петък, 24 април) от екокоалицията "За да остане природа в Бъглария".


Става дума за няколко промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и в Закона за устройство на територията, с които гражданите да могат да сезират съда при подобни нарушения, а всички устройствени планове без екологични оценки да бъдат обявени за недействителни, за да проведат инвеститорите цялата законна процедура. Това заявиха Тома Белев и Александър Дунчев пред медии в сряда.


Проблемът с незаконните строежи не са инвеститорите, а тези, които издават системно незаконните строителни разрешения. Това подчертаха природозащитници от екокоалицията и от сдружение "Да запазим Корал" на обща пресконференция заради поредицата от незаконни строежи от този месец.
Екоорганизациите настояват длъжностните лица, които са издали тези незаконни разрешителни, да поемат своята отговорност. Атанас Русев "Да запазим Корал" напомни, че всяк едно строително разрешително струва сериозна сума на държавата и българския данъкоплатец – 80 хил.лв.


Според Атанас Русев, от този понеделник всички отговорни институции и министри премлъчават поредицата от скандали от предната седмица. "Някой се прикрива, явно има политически или икономически чадър. В момента всичко се потулва, а това е недопустимо да се случва през 2015 г." каза още Русев.


"Ако държавата можеше да покаже богатствата ни в Лувъра, аз ще покажа тези безредици в Брюксел, където се надявам, че ще има отново реакция. Преди две години отворихме наказателна процедура за Корал, вярвам, че хората от ЕС ще ни обърнат внимание и този път," обясни той.


Тома Белев от екокоалицията обясни генезиса на проблемите с бетона по морето с приватизацията на дюните в България, които се дължат на корупционни практики. Той припомни, че първата такава приватизация стана през 1993 г в Аркутино и тези дюни продължават да са частни и до днес. По думите му голямото заграбване се случва след една малка промяна в закона през април 2005 г., което е отменено през 2010 г. Става дума за определението за дюни: пясъци и чакъл, засипани по морския бряг, които се използват за рекреационни цели. Два месеца след промяната кабинетът деактува всички дюни по българското Черноморие, обръщат ги в земеделски гори и земи. В последствие започват и масово заменките. Първата е на 400 дка дюни за 14 ст на кв м, които стават земеделски земи в Шкорпиловци .


Белев припомни и дюнигейт в Несебър, както и факта, че вече може да се строи на Карадере, след промените в общия устройствен план на община Бяла и разрешителни за строежи без екооценки. След като два кабинета – на Сакскобургостки и на Станишев, позволиха заменките, всички тези проблеми, свързани със собствеността и отказът на държавата да защити природата продължава вече 15 години, обясни Белев.


Той подчерта, че гражданите и гражданските организации, благодарение на които в днешно време се спира това незаконно строителство, нямат право да обжалват тези нарушения пред съда. По този повод Александър Дунчев от WWF заяви, че екокоалицията ще внесе предложение за поправка в ЗУЧК и ЗУТ, за да се позволи на гражданите да сезират съда.


"Именно гражданите се оказва, че спасяват Черноморието. Нужно е сега да реагираме, защото една дюна не може да бъде възстановена когато веднъж е разрушена. След като държавата не може да ги опази да позволи гражданите да ги пази, " каза Дунчев.


Еколозите и гражданските сдружения ще изискат от регионалното министерство да им даде информация в цифров вид къде са дюните по Черноморието, съобщи Атанас Чобанов от сайта Бивол. Така всеки гражданин ще може да види чрез гугъл картите къде се намират те и да подава сигнали при наличие на строежи върху тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK