До 2019 г. ЕС ще съкрати наполовина употребата на найлонови пликчета

До 2019 г. ЕС ще съкрати наполовина употребата на найлонови пликчета

© Надежда Чипева, КапиталДо четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. консумацията им трябва да спадне до 80%. Тези амбициозни цели са заложени в Директивата за найлоновите торби, която депутатите в Европейския парламент приеха с голямо мнозинство във вторник.


Отделните страни могат да въведат и цена при продажба за всички найлонови торбички до края на 2019 г., гласи новоприетата директива. Тази мярка обаче не е задължителна, а препоръчителна. В същото време тя вече е доказала недвусмислено своята ефективност в отделни държави като Дания, Шотландия, Ирландия, Австрия и Германия.


С гласуваните обвързващи цели консумацията трябва да спадне до 90 торби на човек през 2019 г. и до 40 торби на човек до 2025 г., което е пет пъти по-малко от средното в момента.
През 2010 г. всеки европейски гражданин е потребявал по 200 торбички средно на година, показва тревожната статистика на ЕС за един от най-сериозните замърсители на съвременното консуматорско общество. Найлоновите торби се употребяват само веднъж, средно за около 30 минути, след което се изхвърлят, разпадат се на малки токсични частици в природата, отравят много животни, а чрез тях навлизат в хранителната верига. Пълното им разграждане отнема стотици години и засяга тежко океаните и моретата.
 


През 2010 г. всеки гражданин в България е потребявала по 246 торбички средно годишно.


Така страната се нарежда на 11-о място спрямо другите страни членки в класацията на Европейската комисия, където водещи са Естония с 466 пликчета на човек, Унгария (466) и Латвия (отново с 466). От другата страна на скалата - с най-ниска консумация, са Австрия (45), Ирландия (18), Люксембург (18), а Дания и Финландия са последни - без потребление на найлонови торби. 

Директивата засега не залага конкретни мерки за т.нар. оксо (или бързо разграждащи се) торбички, както и за най-тънките пликчета.


"Това гласуване е първата ни голяма победа, която получи огромна подкрепа и ще е от полза за всички засегнати страни. Тук няма губещи", заяви Маргарет Аукен (Зелените/EСА, Дания), която е и основният вносител на новите обвързващи европейски цели. "Тук сме не да се надяваме, а да действаме сега", каза още Аукен и цитира статистика, според която 70% от отпадъците в морските води са пластмасови, а 70% от тази пластмаса са именно найлонови торби. Именно те образуват плътни отпадъчни "килими" сред морета и океани, а най-известният е т.нар. "пластмасова супа" в Тихия океан.


"Днешният вот е победа в борбата за ограничаване на пластмасовите отпадъци. Това е страхотна новина не само за околната среда в Европа, ограниченията ще имат и глобален ефект, тъй като повечето от употребените еднократно торбички на континента стигат до световните океани и са основната причина за феномен "пластмасова супа", коментира евродепутатът Гербен-Ян Гербранди от Комисията по околна среда на ЕП.


По време на обсъждането нееднократно беше повдигнат въпросът, че страни като Албания, които все още не са членки на общността, замърсяват сериозно моретата с тези отпадъци. Депутатите се съгласиха, че по време на преговорите с Албания, спазването на директивата и новоприетите цели за ограничаване на найлоновите торби ще е едно от условията страната да бъде приета в ЕС.


Според повечето изказвания в пленарна зала преди гласуването масовото консумиране на найлонови торби е сериозен екологичен проблем с драстични последици за околната среда и биоразнообразието, но в същото време той е лесно разрешим с определени, доказали ефективността си мерки. В добавка, има силен граждански консенсус и подкрепа за въвеждане на рестрикции. Основен противник на ограничаването на найлоновите торби е бизнесът, свързан с опаковки.


Българският депутат Момчил Ненков е "против"


Непосредствено преди вота се изказа и българският евродепутат Момчил Ненков, който заяви, че ще гласува против новите европейски цели за найлоновите торбички заради икономическите и социални им последици.


Според него директивата ще се използва за прокарването на непропорционално високи такси, които от своя страна ще доведат до намалено търсене на тези продукти и до намаляване на работната ръка в този сектор.
 


8 милиарда пластмасови торбички се изхвърлят в целия евросъюз ежегодно и замърсяват и сушата, и водите. Пластмасовите частици могат да навлязат в животните, а оттам – и в хранителната верига. В океаните се формират огромни острови от пластмасови отпадъци, като най-големият е в Тихия океан.

Биоразградими торбички


По време на дебата в зала редица депутати поставиха въпроса за т. нар. "оксо-биоразградими" торбички. Ограничения за употребата им засега няма. В същото време в тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата.


Новите правила дават възможност на Еврокомисията да определи правила за етикетирането на такива продукти и да проучи как да се ограничи употребата им. За да се промени поведението на консуматорите, трябва те да чуят фактите за това замърсяване и за последиците от него, а за това са нужни редица образователни кампании.


Европейският комисар по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела изтъкна, че с новата директива страните-членки ще имат инструментите да се справят с особено сериозен проблем. По думите му най-големият проблем е боклукът в моретата, който застрашава не само морското биоразнообразние. "Това е глобален проблем, който изисква глобално решение. Днес говорим само за ЕС, но проблемът е много по голям и ще продължим да го обследваме още по-сериозно", ангажира се екокомисарят.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Директива за найлоновите торби....

  Колко тежко звучи

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Любопитно

  Куриозно малко но по този въпрос ЕС може да вземе пример от държавата Руанда. Там найлоновите торбички са забранени - в магазина ти продават само книжни кесии ако не си носиш твоя торба. Ефекта е просто поразителен - страната е бедна , но чиста.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  А унищожаването на горите заради хартиените пликове и опаковки по-добро решение ли е?
  Не е ли по-новаторско да се помисли за безотпадно унищожаване на найлоновите торби и опаковки?

 4. 4 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  пичове, основната суровина за производството им полиетилена гони нива от 1450-1500евро на тон при няма 60 евро за тон нефт. За превоза на хартиени торби са необходими минимум седем пъти повече транспорт, от което въглеродния отпечатък е ,,,седем пъти по голям.В хартиените пликове има не по малко вредни лепила, които попадат в почвата. Пролбема с полиетиленовите пликовете е от не рециклирането им, но при тези цени то става супер изгодно . Двете лобита хартиеното и полиетиленовото се борят от десетилетия, така че ...проблема няма да бъде решен скоро.

  Тиква под наем.
 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Германия бе първа. ГФР имаше фонд за случай на обединение с ГДР. Когато се обединиха, се установи, че този фонд не достига и въведоха такса за всякакъв вид амбалаж, като наблегнаха на найлоновите торбички. Затова ги плащате в немските супери.
  На много държави им хареса да събират този косвен данък и те също въведоха такси за торбичките. Мотивираха се с опазване на околната среда.
  Междувременно, учените откриха начин да се произвеждат бързоразпадащи се и дори торбички от естествени продукти, които не замърсяват, но никой не се интересува от тях. По-изгодно им да събират косвеният данък.

 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Днешният вот е победа в борбата за ограничаване на пластмасовите отпадъци. Това е страхотна новина не само за околната среда в Европа, ограниченията ще имат и глобален ефект, тъй като повечето от употребените еднократно торбички на континента стигат до световните океани и са основната причина за феномен "пластмасова супа", Е , тука няма как да обвинявате комунистите за проблема . Тези тъпаци , вместо найлон , произвеждаха книжни кесии и амбалажна хартия . И всеки пазаргатин си носеше платнена торбичка . И само за четвъртвек ни светна под капите , че не всеки прогрес е полезен за обществото . А само за част от него .

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Ограничения за употребата им засега няма. В същото време в тях са включени добавки, обикновено метални соли, които ускоряват окисляването и разпадането на торбичките на малки частици, които са невидими за човека, но въпреки това замърсяват природата."

  Нова ниша за переспективна комерсализация . След определен период , след изчерпване ресурса за печалба , ще се пръкне нова технология . И така до Всемирния земен трус . След който може би ще настъпи мирлък .

 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Преди няколко месеца излеза статия в която пишеше, че се оказало че в океаните имало бактерии които изяждали найлоновите торбички и имало 99% по-малко пласмаса от колкото се предполагало.
  Но приемаме глупави регулации матряла да се радва.

 9. 9 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Някой помни ли как в един момент забраниха найлоновите торбички с дръжки, които взимахме безплатно от супермаркетите? Сега пак ги има, но са без дръжки и се ползват само, за да се пренесат доматите от щанда до касата. Това само вдига употребата супер много!

  ВЪРНЕТЕ ТОРБИЧКИТЕ С ДРЪЖКИ

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Тези директиви ги мъдрят от 10 години и още няма напредък. Преди нали щяха да слагат някакъв данък върху найлоновите торбички в супермаркетите? Всичко с цел на откажат българина финансово да си ги купува. И? Някакъв ефект? Тогава все още купувах суха храна на котката ми в такива торбички и продавачката ми се оплакваше, че с новите цени на торбичките щели да имат проблем. Е, вече 4-5 години минаха, котка вече нямам, а в магазините още продават масово подобни торбички. И не виждам да е намаляло използването им. Истината е, че пазарът е мощна сила, на която дори директивите не могат да въздействат. Ако една стока се търси, няма сила, която да я изхвърли от пазара.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2091 Весело

  [quote#9:"tlnet"]Някой помни ли как в един момент забраниха найлоновите торбички с дръжки, които взимахме безплатно от супермаркетите? Сега пак ги има, но са без дръжки и се ползват само, за да се пренесат доматите от щанда до касата. [/quote]
  Е сега турските фабрики за пликчета сега работят на 300% от капацитета и никой не може да ги бие в цената защото купуват от Ислямска Държава петрола на 20$.
  А ние европейците ще ни е по-еко ако си сечем горите за да правим хартиени пликчета които да се разграждат в природата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#3:"xmm"]

  А унищожаването на горите заради хартиените пликове и опаковки по-добро решение ли е? [/quote]

  А не знаеш ли че хартия се получава и от слама ? Която горите по стърнищата ,като изгаряте почвения хумус ? . Да не говорим за неизброимия брой от безполезни вестникарски издания .

 13. 13 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някога май същия ес искаше някой храни да са задължително опаковани по-хигиенично било нищо че съдържат менделеевата таблица.На ви сега хигиена.

 14. 14 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  Така е и в Калифорния. Няма пластмасови торбички. Или си носиш от къщи, или си купуваш хартиена торба.

  #KOЙ номинира бокова!
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":
  До коментар [#14] от "Emergen-C":

  Не знаех, че така е в Руанда и Калифорния.
  Но изглежда много разумно - производството се спира така, както преди години бе спряно производството на ДДТ.

 16. 16 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 605 Весело

  В тази простата държава наща освен торбички и сладки друго не се произвежда , мисля че искат да ни фалират съвсем

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  Повечето коментари са или за найлонови торбички, или за хартиени пликове. Защо забравяте платнените торби, или дори металните, както и мрежите, които бяха много популярни по времето на комунизма.
  Оставам с впечатлението, че повечето хора ги мързи да си вземат една-две торбички като отиват да пазаруват. Проблемът не е в 15-те стотинки, проблемът е в екологията.

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#17:"rainbou1"]Защо забравяте платнените торби, или дори металните, както и мрежите, които бяха много популярни по времето на комунизма. [/quote]

  Ами тяхното предназначение беше друго - да съберат на едно място всички предварително опаковани стоки в книжни кесии и амбалажно хартия . Откакто найлоновите торбички започнаха да се продават по новия закон по 10 - 20 стотинки / в Европа по 6 ст / , платнените торби отново влязоха в употреба . Макар и модифицирани - от моловете и веригите .

 19. 19 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В Украйна ЕС е безпомощен, но стане ли въпрос за найлонови торбички ЕС включва тежката артилерия.

 20. 20 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "Пликчета" ли? 😃 Като тези на баба ми?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 21. 21 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#14] от "Emergen-C":

  Откакто в (по-прогресивните части на) Калифорния забраниха найлоновите торбички, броят на пликовете, качени от вятъра по клоните на дърветата (британците им викат witches' britches) значително намаля. Или си носиш торбички от къщи, както ние едно време добре бяхме научени, или си купуваш на място: 15 цента за хартиена, доларче за платнена. Жалко само, че подобни елементарни и лесни решения трябва да се налагат със закон, вмесно търговците и най-вече потребителите сами да се досетят и да проявят инициатива.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Весело

  Днес, Съюзът на Европейските Републики и ЕК взеха решение...Комисарят по екология обяви планът, според който ....
  Държавите, както и найлоновите торбички го приеха с несдържан ентусиазъм! Да ви мирише на СССР? На казармен соц?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#22] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  [quote#22:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Да ви мирише на СССР? На казармен соц?[/quote]

  Не. Търговията с химически оръжия и детската порнография също са забранени, но и от това не ми мирише на "казармен соц".

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 24. 24 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И кат ни се доповръща от ЕС, в хартиени ли да повръщаме?

  I'm addicted to the truth.
 25. 25 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Аз от 2 години ползвам tote bag за пазаруване и ми е супер

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 26. 26 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#21] от "WOI":

  Аз лично вярвам, че по-голямата част от хората са алчни егоисти и че не им пука изобщо нито за околната среда, нито за другите хора. В Америка почти всички правила са наложени със закон. Когато дойдат за първи път в Америка българи и други сводолюбиви европейци първото нещо, което им прави впечатление е колко много забрани има и моментално ревват: полицейскаааа държавааааа. Да, обаче с времето дори и най-големите бунтари се научават да паркират само където е позволено ($70), да не карат с превишена скорост, да спират на Стоп, да не минават на червено (по $500), да не хвърлят боклуци по магистралите ($1000) да си косят тревата пред къщата ($500) и т.н. и т.н. Така че аз нямам нищо против забраните. Цивилизованите хора няма от какво да се притесняват, а нецивилизованите ще се цивилизоват.

  #KOЙ номинира бокова!
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 548 Весело

  Давай всички без пликчета, в името на новите правила...

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#23] от "WOI":

  ГоУемият Брат взима решения, касаещи твоята свобода на действие! И свободата на много други! В някакви "невинни" планове! И на такива като теб това МНОГО ИМ харевсва! независимо дали "големият брат" е СССР или ЕС и ЕК!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#28] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  От свободата да ползвам найлонови торбички за еднократна употреба така или иначе от години не се възползвам (и лично съм гласувал за тяхната забрана на мястото, в което живея). Принципно не съм почитател на свободата безпричинно и лекомислено да осирам околната среда. Предпочитам робството на излетите из чисти гори, пикниците по необуклочени поляни, катеренето по несъсипани планини, плуването в неотровени езера и океани. Но - разни хора, разни идеали!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 30. 30 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ех, само че при нас пак няма да важи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK