Земеделските производители са най-уязвими на пестициди, сочи нов доклад

Земеделските производители са най-уязвими на пестициди, сочи нов доклад

© ГрийнпийсНай-уязвими на вредното въздействие на пестицидите са земеделските производители и техните семейства, както и хората, които живеят в региони с интензивно индустриално селско стопанство. Това е заключението на нов доклад, публикуван днес от "Грийнпийс".


Пестициди, които понастоящем са позволени за използване на европейска територия, могат да причинят широк спектър от здравни проблеми заради директното излагане по време на работа с токсични вещества или чрез храната, която ядем.


От "Грийнпийс" припомнят, че вече има ясни доказателства, че излагането на определени пестициди е свързано с различни форми на рак, невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер и болести при новородените. В същото време опасенията за широкото използване на пестициди в Европа нарастват.
"Грийнпийс" призовава Европейската комисия и политиците в цяла Европа за етапно премахване на употребата на синтетични химически пестициди в селското стопанство. Приоритет следва да бъде забраната на пестициди, които имат канцерогенни свойства, както и такива, които са мутагенни или токсични за възпроизвеждането (канцерогенни, мутагенни и токсични за репродукцията вещества (CMRs), категории I и II), и пречат на хормоналната система (ендокринни дизраптори (EDCs), както и химически вещества с невротоксични свойства.


Земеделските производители са най-уязвими на пестициди, сочи нов доклад

© Грийнпийс


Природозащитната организация публикува доклада "Пестицидите и нашето здраве – повод за нарастващо безпокойство" след неотдавнашното решение на Световната здравна организация да прекласифицира глифозатa – най-разпространеният хербицид в света, като "вероятно канцерогенен за човека". Този химикал е използван в продължение на много десетилетия в селското стопанство.


Природозащитниците призовават за етапно прекратяване употребата на синтетични химически пестициди и преминаване към екологично земеделие.


"Срамно е, че тези, които произвеждат храната ни, страдат най-много заради масивната употреба на пестициди върху нашите полета. Земеделските производители и техните семейства носят токсичната тежест на провалящата се система на индустриално селско стопанство. Този доклад ясно показва, че пестицидите никога не могат да бъдат считани за безопасни, както и че спешно трябва да преминем към екологично земеделие – в името на здравословната храна и на земеделските производители", коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на "Грийнпийс".


Докладът "Пестицидите и нашето здраве – повод за нарастващо безпокойство" обобщава резултатите от текущи рецензирани изследвания на пестициди, тяхното прилагане и потребление, които допринасят за по-голям брой здравни проблеми, засягащи земеделските производители, работниците в парници и техните семейства. Налице са твърди доказателства, че излагането на тези химикали е свързано с редица ракови заболявания. Данни показват, че някои пестициди (например синтетичните пиретроиди) могат да нарушат имунната и хормоналната система и са значителен допълнителен рисков фактор за специфични хронични заболявания, като например астма.


Излагането на пестициди по време на бременност носи допълнителни рискове за развиващото се дете, тъй като някои от тези химикали директно преминават в плода в утробата. Счита се, че ефектът от това излагане в бременността продължава да действа по време на детството под формата на вродени малформации и вероятно забавяне на умственото развитие. Вземайки предвид различните начини на излагане на химикали в дома, храната и околната среда, здравето на малките деца е изложено на риск в по-голяма степен, тъй като те имат по-високи нива на излагане, а метаболизмът при техните тела е по-бавен.


Пестициди, които са токсични за нервната система, включват органофосфатните пестициди (OPPS) и някои карбаматни пестициди, пиретроиди и неоникотиноиди. Дори и при ниски нива на излагане някои от тези химикали могат да предизвикат трайно влошено здраве. Следователно доказателствата са убедителни, а необходимостта да се намали излагането на хора на тези опасни химикали е наложителна.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 493 Любопитно

  Тъй, тъй.........
  Пестицидите са потенциално опасни за здравето на хората.
  Не използването на пестициди обаче би намалило добивите на земеделска продукция 2-3 пъти, съответно би повишило цените.
  И една прилична част от природонаселението би умряла(буквално) от глад.
  Успокоително(според авторите на статията и техните поддръжници) е, че ще умрат здрави!
  Горното в пълнота се отнася и за идеите за отказ от изкопаемите горива като източник на енергия.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Грандиозно откритие, хмък. Светът вече не е същият.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK