Онлайн кампания брани евродирективите за природата от облекчения

Онлайн кампания брани евродирективите за природата от облекчения

© Димитър Градинаров, БДЗПНад 90 европейски природозащитни организации започват обща онлайн кампания в защита на европейското законодателство за опазване на природата в съюза. Причината са намеренията на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за дерегулация в областта на опазването на околната среда.


Интернет акцията "Природата в опасност!" позволява на гражданите в държави-членки да се включат в европейска публична консултация, чрез която да дадат гласа си за запазването на сегашните законите, защитаващи природата. Инициативата се организира от международните мрежи от организации BirdLife – в България това е Българското дружество за защита на птиците БДЗП, WWF, Приятели на Земята и ЕЕВ (European Environmental Bureau).


"Кампанията цели да запази и да наложи по-доброто изпълнение на европейските закони и чрез обединените усилия на всички тези организации да заяви на Европейската комисия, че гражданите искат законите за опазване на природата в Европа да бъдат запазени и изпълнявани по-стриктно", обясняват организаторите й.  
Природозащитниците подчертават, че двата основни закона в Европа – Директивата за птиците и Директивата за местообитанията, са известни като едни от най-силните закони в света, които гарантират опазването на животните, растенията и техните местообитания.  Благодарение на тях в момента Европа има една от най-големите мрежи от защитени зони  – "Натура 2000", покриваща близо 1/5 от сухоземната територия на Европа и 4% от моретата.


Онлайн кампания брани евродирективите за природата от облекчения

© Димитър Градинаров, БДЗП


"Имаме редица доказателства, че тези закони работят, тогава, когато се прилагат", коментира Стойчо Стойчев, директор природозащита в БДЗП. "Ако не съществуваха директивите за птиците и местообитанията и мрежата от защитени зони "Натура 2000", днес Карадере, Иракли и шабленските езера щяха да са бетонирани като Слънчев бряг, а бургаските езера щяха да са заобиколни от вятърни генератори", смята той. България се нарежда на второ място по обхват на "Натура 2000" в ЕС, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF - България.


Европейската комисия взе решение да проведе задълбочена оценка на двете директиви, за да прецени дали те са ефективни. "Това се случва в контекста на видимо негативното отношение на президента Юнкер, което се илюстрира от неговата реторика, която подкрепя едностранчиво гледната точка на някои индустрии и бизнеси," посочват от неправителствения сектор.


Интернет акцията на природозащитните организации дава възможност на гражданите да вземат участие в публичните консултации (обществено допитване) до 24 юли 2015 г. Всеки може да се включи като попълни въпросника на Комисията на на страниците на БДЗП.


Онлайн кампания брани евродирективите за природата от облекчения

© Димитър Градинаров, БДЗП


"Вече повече от 30 години се борим за това Европа да има ясни закони по отношение на опазването на околната среда  това, с което разполагаме днес, представлява най-високия световен стандарт в тази област", коментира Тони Лонг, директор "Европейски политики" във WWF. "Няма да стоим със скръстени ръце и да оставим цялото това наследство да бъде загубено. Никой няма да има полза, ако върнем часовника назад – нито самата природа, нито ние хората, които разчитаме на природата за нашето препитание и оцеляване. Затова започваме обществен апел, за да опазим природата жива", мотивира кампанията Лонг.


Онлайн кампания брани евродирективите за природата от облекчения

© Димитър Градинаров, БДЗП


Директивите и опазената благодарение на тях природа, могат да носят големи обществени и икономически ползи – и като публични природни блага: чист въздух, вода, почви, които ни дават качествена храна, дървесина, билки и много други, а също и като преки икономически ползи чрез устойчиво използване на природните ресурси за развитие на природосъобразен бизнес. Според данни от скорошни проучвания, икономическите ползи, които се генерират само от мрежата "Натура 2000" възлизат на между 200 и 300 милиарда евро годишно, припомнят природозащитниците.
 


Защо европейските директиви за защита на природата за важни:


– 60% от животните и растенията с общоевропейско значение и 77% от техните местообитания, са заплашени от изчезване (EEA, 2015);
– 60% от животните и растенията са изчезнали от Европа от 1700 г. до днес;
– 25% от морските бозайници и 15% от сухоземните бозайници, 38% от сладководната риба и 41% от мекотелите, които живеят в сладки води, 22% от земноводните, 21% от влечугите, 16% от водните кончета, 12% от птиците и 7% от пеперудите, са заплашени от изчезване в Европа и са включени в червения списък на IUCN;
– През последните 30 години сме загубили над 420 милиона  птици в Европа. Птиците от земеделските земи са най-застрашени - те намаляват с 300 милиона в сравнение с броя им през 1980 г.;
– Пеперудите, които обитават пасищата и ливадите са намалели с 60% спрямо 1990 г. Основната причина за това са промените в земеползването в селските райони – развитието на интензивно земеделие или изоставяне на част от земите (EurActiv, 2014);
– Един от всеки десет вида диви пчели е изправен пред изчезване;
– Моретата ни страдат от свръхулов на риба. В Средиземно море повече от 96% от дълбоководните риби са заплашени от прекомерния улов;
– Над 40% от реките и крайбрежните водни басейни са засегнати от дифузно замърсяване, причинено от земеделието и само 53% от европейските водни басейни имат шанс да постигнат добър екологичен статус до 2015 г., като по този начин не догонват изискванията, поставени от Европейската рамкова директива за водите (EEA 2015).

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  В бюрата на господарите от уолстрйт на хамерикансия агент Хюнкер не им трябва природа...

 2. 2 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1216 Весело

  Облекчаването сред природата я наторява и облагородява!

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#2] от "Sabbath":

  Това е то, он-лайн облекчение на природа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Dimitar Kanariev
  Dimitar Kanariev
  Рейтинг: 402 Весело

  Кофти, много кофти за ултралевия Дневник и Ко. зелени олигарси. Европа почва да се осъзнава и се връща към десните ценности. Иронията е, че групата защитаваща анархокомунистите носи името "Капитал" и "ИКОНОмедия". Няколко факта: заповедите по местообитанията не забраняват строителство; курорт Иракли е вече застроена урбанизирана територия (човека-птица сигурно говори за ЗМ ; на гореизброените НПО това им е "бизнеса" да печелят пари от лява пропаганда за да карат десните, които изкарват парите да плащат цена на "греха" от икономическото развитие. Натура 2000 може по закон да се преразглежда и прецизира (разбирай намалява до реалното); и т.н . Най-смешното е, че "истерията" за т.н. Дюни е нелепа. Знаете ли, че НЯМА код за дюни по директивите на Натура 2000? Защо ли???

 5. 5 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#4] от "anhialo":

  Ало, Анхиало, хайде да четем преди да пишем?

  Ето Ви малко примери за "код за дюни" от Директивата за хабитатите:


  2110
  Зародишни подвижни дюни

  2120
  Подвижни дюни по крайбрежната ивица с Ammophila arenaria (бели дюни)

  2130
  *Неподвижни дюни с тревиста растителност (сиви дюни):

  2140
  *Декалцифирани неподвижни дюни с Empetrum nigrum

  2150
  *Атлантически декалцифирани неподвижни дюни (Calluno-Ulicetea)

  2160
  Дюни с Hyppophae rhamnoides

  2170
  Дюни със Salix repens ssp. argentea (Salicion arenariae)

  2180
  Облесени дюни по Атлантическото, Континенталното и Бореалското крайбрежие

  2190
  Влажни понижения между дюните

  2210
  Неподвижни крайморски дюни от типа Crucianellion maritimae

  2220
  Дюни с Euphorbia terracina

  2230
  Дюнни тревни съобщества от типа Malcolmietalia

  2240
  Дюнни тревни съобщества от типа Brachypodietalia с едногодишни растения

  2250
  *Дюни с хвойнови гъсталаци (Juniperus spp.)

  2260
  Дюнни склерофилни храсталаци (Cisto-Lavenduletalia)

  2270
  *Залесени дюни с Pinus pinea и/или Pinus pinaster

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:01992L0043-20070101&from=EN

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK