По-голямата част от бюджета на "Околна среда" ще отиде за водите

По-голямата част от бюджета на "Околна среда" ще отиде за водите

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет одобри в сряда финалния проект на новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) за периода 2014-2020 г. Заделеният бюджет за програмата възлиза на 3.5 млрд. лв. Програмата е съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд на Европейския съюз и от националния бюджет.


След редовното заседание на правителството министърът на околната среда и водите Ивелина Василева съобщи, цитирана от агенция Фокус, че е обнадеждена, че този път програмата ще бъде одобрена бързо от Европейската комисия, защото е много добре съгласувана с европейските експертите. Преди това ЕК отхвърли няколко варианта на финансовата рамка за субсидиране на българските проекти, свързани с околната среда и водите до 2020 г.


По-голямата сума от бюджета за "Околна среда"– или 2,340 млрд. лв., са за приоритетна ос води и по-конкретно за подобряване на инфраструктурата на ВиК сектора, управлението на водите и мониторинга на водите.
Останалите 30% от европейските средства по оперативната програма (1,2 млрд. лв.) са предвидени за доизграждане на системите за регионално управление на отпадъците, управление на екологична мрежа "Натура" 2000, изпълнение на мерките за опазването на защитените зони и по две нови приоритетни оси - подобряването чистотата на атмосферния въздух и въвеждането на мерки за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища.


Във вторник от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заявиха, че по настояване на ЕК през новия програмен период основни бенефициенти по водните проектите да бъдат ВиК операторите. При осъществяването на водните проекти ще се включат и общините, тъй като съоръженията са публична собственост, са договорили от българска страна.


През 2015 г. – веднага след одобрението на програмата от страна на ЕК, ще бъдат обявени общо 11 покани за проектни предложения за новата оперативна програма като общата им стойност ще е 460 млн. лв. Те ще бъдат насочени към секторите "Води", "Отпадъци" - изграждането на компостиращи инсталации за биоразградими и зелени отпадъци и сектора "Превенция и управление на риска от наводнения".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Не са малко пари.Дано всички отидат по предназначение.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  И за пречиствателни станции.Стига сме пили поливна вода.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Ами..., крайно време беше да обърнат и малко внимание на водоснабдяването! След не знам колко заровени грешни милиарди в безумни проекти за канализация и пречиствателни станции, започнаха да се сещат, че вода газим, а жадни ходим...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  само се надявам обществените поръчки да не са с качеството на добре познатите ни....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK