Над 80% от българите вдишват опасните фини прахови частици

Над 80% от българите вдишват опасните фини прахови частици

© Цветелина Николаева, КапиталНад 80 на сто от населението на България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) над допустимите норми, което е от два до три пъти повече в сравнение със средните нива за Европа - 22 - 42%. Ако се вземе и процентът на наднормено замърсяване с по-дребните ФПЧ 2.5, които българите вдишват, процентът им стига до 90%.


Това показват актуалните данни в Националния доклад за състоянието на околната среда за 2013 г., представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова на конференция за състоянието на околната среда в Европа и в България, организирана съвместно с Европейската агенция по околна среда в четвъртък.


Замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ10) продължава да е основен проблем за въздуха у нас, като през 2013 г. във всички шест района за оценка на качеството му са регистрирани превишения на средноденонощната и средногодишната норма.
Най-голям брой превишения са измерени в Пловдив (като там през 2014 и 2015 г. картината се подобрява, защото в тези години градът не е на челно място), последван от Варна и Монтана. А най-мръсен въздух дишат жителите на градове от Североизточна България – Видин, Ловеч, Монтана и Плевен, както и Варна.*


Без данни за връзката мръсен въздух - здраве в България


Фините прахови частици (ФПЧ2.5 и ФПЧ10) наред с озона са най-проблемните замърсители, засягащи човешкото здраве, пише в първия абзац на отчета за въздуха в доклада на ИАОС. В същото време в България продължава да няма официални данни за връзката между мръсния въздух и здравословните проблеми, които причиняват различните замърсители, както и за разходите, до които водят съответната заболяемост и преждевременна смъртност (или т.нар. цена на замърсяването). Това потвърди за "Дневник" Ваня Григорова с обяснението, че това вероятно е задължение на здравните специалисти и институции, а не на агенцията, която "отчита състоянието на околната среда".
 


Цената на мръсния въздух според данните на ЕАОС


Най-малко 330 млрд. евро е цената на случаите преждевременна смъртност заради замърсяване на въздуха;


15 млрд. евро са преки икономически щети от изгубени работни дни (заради болни работещи);


4 млрд. евро са преки икономически щети като разходи за здравеопазване;


165 млрд. евро е цената, измерена в човешко здраве и щети за околната среда вследствие от замърсяването на въздуха от индустриални заводи за периода 2008-2012 г. Половината от тези разходи и щети идват от едва 1% от всички индустриални заводи
 

В допълнение Григорова каза, че европейският метод на изчисление на негативите последици за човешкото здраве (методът, който ползва ЕАОС, е стандартизиран метод на Европейската комисия - бел. ред.) е "изключително оспорван от средите на бизнеса в България". Според последните изчисления на ЕАОС 430 000 случая на преждевременна смърт на европейско ниво са причинени от ФПЧ.


Основният източник на ФПЧ е битовото отопление, а други източници на фин прах са пътният транспорт, промишлеността, строителството, замърсените и лошо поддържаните пътни артерии и настилки.


"Живеем в подобряваща се среда, отчитат се подобрения, но има още да се работи", коментира резултатите в доклада за състоянието на околната среда министърът на екологията Ивелина Василева пред журналисти. "Носим стари тежести на плещите си, включително въпроса за опазването на чистотата на атмосферния въздух. От влизането на България в ЕС нормите за ФПЧ се превишават", каза още тя.


МОСВ внася в МС поправки в закона за въздуха


По думите на Василева това замърсяване е сериозно предизвикателство. В тази връзка тя съобщи, че МОСВ ще внесе в Министерския съвет поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Според източници на "Дневник" това ще стане още следващата седмица.


Промените в закона ще дадат повече правомощия на кметовете по общини. За пример Василева даде ново правомощие за градоначалниците да спират или ограничават движението на автомобилите в градовете в случаите на сериозно и опасно надвишаване на допустими норми на замърсяване, както се случва редовно в София през зимата. Като пример на подобни мерки министърът даде ограниченията на трафика в Париж от тази зима.


Успоредно с това промените ще затегнат контрола над общинските политики, свързани с качеството на въздуха, въвеждат се санкции до 5000 лв. персонално за градоначалниците, съобщи директорът на "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ Иван Ангелов.


В измененията ще има допълнителни мерки за общините за недопускане превишаване на нормите на замърсяване, както и овладяване на проблема с битовото отопление. За пример Василева даде възможности за промяна на автомобилното гориво на превозните средства с алтернативно и по-безвредно, използването на аутофилтри, а за намаляване замърсяването от битово отопление се предвижда поставяне на филтри на комините и смяна на начина на отопление в индивидуални жилища. За тези мерки общините ще ползват финансиране по новата програма "Околна среда" в зависимост от спецификата на града.


Обмисля се при енергийните социални помощи да се стимулира използването на отопление, което не замърсява тежко въздуха, но по тази идея тепърва ще мисли междуведомствена работна група.


Ивелина Василева допълни, че софийското метро и новите градски автобуси се отразяват положително на въздуха.


Наказателната процедура срещу България за ФПЧ, която стартира 2008 г., е мотивирано становище в предсъдебна фаза от Европейската комисия. По думите на екоминистъра и от общините, и на национално ниво трябва да бъдат положени "грандиозни усилия", за да се постигне качествена промяна.


За периода 1990 – 2013 г. емисиите азотни, серни оксиди и амоняк намаляват със 77%, пише в националния доклад. Въпреки това има райони на страната, където се превишават нормите на серен диоксид, а 1.4% от населението живее при нива над допустимата норма, което е над два пъти по-висок процент за Европа (0.5%). Продължава регистрирането на превишения на алармения праг в Гълъбово (едно) и Димитровград (три).


ТЕЦ-овете са най-големият източник на емисии серен диоксид със 72% от общото емитирано количество. В югоизточната част на страната основни източници са централите "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток" 3. След затварянето на ТЕЦ "Република" този замърсител вече не е проблем за въздуха на Перник.


Сектор "Енергия" у нас е източник на 74% от емисиите парникови газове за 2013 г.


Шумът като сериозно замърсяване


Един нов, но сериозен и влошаващ се проблем в Европа е шумовото замърсяване, където българската столица е водеща сред 17 изследвани. Това показват данните в мащабното проучване за състоянието на околната среда в Европа на ЕАОС, представени в четвъртък у нас лично от изпълнителния директор на агенцията Ханс Брюнинкс.


Данните за шумовите нива за 2013 г. показват, че допустимите нива са превишени в 72.73% от контролните пунктове в страната. Няма значително подобрение в ситуацията с шума в големите градове у нас, пише в националния доклад на ИАОС. Основен проблем е автомобилният трафик в големите населени места, след него се нареждат самолетният транспорт и железниците.


Проблемът все още не е достатъчно изследван, липсват и европейски ограничения и задължения, каза в интервю за "Дневник" Мартин Адамс, завеждащ отдел "Замърсяване на въздуха, транспорт и шумово замърсяване" в ЕАОС. В същото време шумът има негативни последици за човешкото здраве.


*Данни за качеството на въздуха и превишените норми на замърсяване по отделни показатели се публикуват ежедневно на сайта на ИАОС.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  защо се крият данните за София ??? които са доста над нормите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1497 Разстроено

  Преди години, позната ми каза че всъщност официалните данни за ФПЧ в София (или поне по онова време) са силно занижени спрямо истинските (спомена за 17 пъти по-ниски) за да се избегнат някакви глоби. .... Прозвучах малко като бабите пред блока, но ако съдя по-това какво измивам от лицето си след 1,5 часа разходка по Витошка ...

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Иначе нямаше да сме най-болната нация в Европа.

 4. 4 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нито дума за реални ефективни мерки, а те са зелени пояси, широки тротоари със зеленина, а не като сега застроени и 50 см тротоарче, а после много шумно олеле мале и да се мият улиците поне по 1 път седмично.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  София е тъмно "петно" на картата на Европа

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Гневно

  До коментар [#2] от "biss Mark":

  София е в наказателна процедура заради ФПЧ , но това усърдно се крие по политически причини защото ФПЧ РАЗБОЛЯВАТ ФАТАЛНО И УБИВАТ НАСЕЛЕНИЕТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Живеем в подобряваща се среда
  --------------------------------
  Мдам, от откровено смъртоносна се превръща в просто канцерогенна.
  Та пак да питам ( включително и "колегата", коя е Еко-Меко-организацията , която предпочита да се занимава с този проблем , засягащ милиони , а не със 100-те дървета на Банско ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мафията гледа да изтребва населението.

  В Англия вече дори е одобрена забрана на дизеловите автомобили.
  А тук се движат таратайки на по 20-30 г. А автобусите са от 2-рата световна

 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Фините праховите частици са основа за респираторните заболявания по света.

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "42":
  а те са зелени пояси, широки тротоари със зеленина
  ---------------------------------------------------------------------
  Не е това.
  По зелени площи София е далеч далеч по-напред от много други европейски градове.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Вчера следобед, докато бяхме в парка със сина ми, за да караме колела, се изви буря. Тръгнахме си, за да не ни навали, и по улиците в лицата буквално ни шибаше пясък, вдигнат от вятъра.

  Фини прахови частици се отделят те само от автобусите; основен източник е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКАЧЕСТВЕНОТО т.нар. "ниско строителство" - тротоари, настилки, капаци на шахти (които се правят от силно опесъчен бетон, за да не ги продават циганите за скрап); от разкаляните "тревни площи", където разни простаци си паркират колите, и т.н.

  Виждал съм как си поставя нов паваж - наредят паветата иотгоре засипят със сух пясък, с надеждата колите да го разтрият с колелата си и да попълнят фугите. Хубаво, ама като духне вятър, този пясък влиза в прозорците на хората и в дробовете им.

  Няма град в Европа (аз съм бил практически във всички столици и в много от големите градове), в който обувките и маншетите на панталоните ми да се замърсяват от 200 метра ходене. В София е точно така. Нация на 1300 години...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Супер!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Няма град в Европа (аз съм бил практически във всички столици и в много от големите градове), в който обувките и маншетите на панталоните ми да се замърсяват от 200 метра ходене. В София е точно така. Нация на 1300 години...[/quote]
  И аз досега съм се чудил, как само в мизерната София, от кратко ходене човек се замърсява

 14. 14 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "stenli1":

  София е затворена отвсякъде котловина, тук каквото и да правим прах ще има винаги и замърсяването ще е високо, но това не пречи поне да се опитаме да мием по-често улиците. Главните артерии трябва да се мият всяка вечер.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4972 Неутрално

  вижте само паркинга на бул. Македония с какво е насипан - чиста отрова !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  Дреме им на българите за "Замърсяването с фини прахови частици " особено на тези безрабонтине, на минимална заплата или въобще без нищо...
  А те са мнозинството.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#13:"stenli1"]И аз досега съм се чудил, как само в мизерната София, от кратко ходене човек се замърсява.[/quote]

  Обърни внимание как се полагат тротоарните настилки. Никакъв фундамент - на 7-8 см под краката ти е земя, малко пясък, нахвърлят плочките, залеят фугите с рядка циментена чорбица и готово.

  Качи се един тритонен джип и всичко отдолу става на юфка.

  Не на юфка - на фини прахови частици: цимент, пясък, стрити на прах.

  Духне вятър, и готово.

  Това е просто един пример.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  нация на 1300 години - самото понятие нация май се формира по-късно... После 1300 години и виж последния американски комисов герой със светещите очи!!!!
  Нямали кой да осъди ЦЯЛАТА дръжава някъде! При нас в Пловдив някаква групичка граждадни мисля се беше заела...

  www.soundcloud.com/x2805
 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  Преди известно време се дигна голяма патардия за увеличения на паркирали в градинки и по тротоарите. Не видях никаква активност между милюционерите. Да не би да им се виждат малко 200 лв.?

 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Още едно доказателство за катастрофалното 3.5 годишно еднолично "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009 - февруари 2013 година, преди да бъде изгонен от Народа.
  Нищо чудно, че ЕК спря фондовете поради катастрофалните резултати в програмния период 2010-2013 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Няма по-мръсен и неприятен за живеене град от София. За 10 години Г"Е"РБ София заприлича на...

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Като пример на подобни мерки министърът даде ограниченията на трафика в Париж от тази зима."

  Париж има доста добре интегриран градски транспорт и велоалеи (като повечето западни градски столици). Как ще се ограничи в София този трафик, след като тези неща все още липсват в голяма степен, макар и да се изграждат?

 23. 23 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ove4encence":

  И пак има смог... а в Лос Анджелис, смога е явление от миналото и там НЯМА хора, които да ходят пеш или с колело... защо? Заради малоумната политика на ЕС да стимулира дизелите.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 24. 24 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "socialen":

  Ако колата ти е дизелова... Ти си причинител на проблема

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK