До 5 000 лв. ще е глобата за кметове без програма срещу мръсния въздух

До 5 000 лв. ще е глобата за кметове без програма срещу мръсния въздух

© Юлия ЛазароваДо 5000 лв. ще бъде глобата за кмет на община, който не е разработил общинска програма за подобряване качеството на въздуха в определения срок. Това е една от промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени в Министерския съвет от Министерството на околната среда и водите в сряда (17 юни). Правителството ще предложи за гласуване на Народното събрание внесения проектозакон, съобщават от пресцентъра на МС.


На кмет на община или длъжностно лице, което не изпълни указанията на министъра на околната среда и водите при разработване на програмите, ще бъде налагана глоба до 4000 лв., а при неизпълнение на задълженията по организиране изпълнението на мерките в общинските програми или оперативните планове – до 5000 лв.


С поправките се залага и правна възможност за допълнителни мерки от страна на местните власти за намаляване на замърсяването на въздуха. За пример министър Ивелина Василева даде правото на общините да определят зони с риск от превишаване замърсяването с фини прахови частици, в които да се забранява или ограничава движението на автомобили или допускане само на коли с евросертификат.


С част от поправките в закона за въздуха се транспонират и изискванията на новото европейско законодателство. В това число са изискванията на европейската директива за съдържанието на сяра в корабните горива, на европейския регламент за флуорсъдържащите парникови газове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK