Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© БиоселенаМерак. Чист мерак. Нищо друго ", казва кратко Никола Кулов, когато го питам какво го кара цял живот да бъде с овцете. Лека усмивка играе в ъгълчетата на устните му. Няма друго, което да го кара да става в тъмни зори, да не знае къде ще мине денят му и кога ще свърши. "Все ще е по тъмно."


Меракът за животни е всмукан с първото мляко. Никола е най-малкият от тримата сина на каракачанско семейство, което днес живее в село Васил Левски, Карловско. Откак се помни е все край овцете. Разбира се, каракачанските овце. И дядо му, и баща му са имали стотици овце. Още помни наизуст точната бройка, които е гледал баща му - 3800. И 150 коня. И те каракачански. Дори в годините на комунизма, когато границата с Гърция се затваря и каракачаните вече не могат да карат в зимните месеци стадата си към Беломорието, семейство Кулови запазват каракачански овце. Не са с хиляди, както е било в миналото, но и 150 каракачански овце си е голямо стадо за комунистическото време.


"Аз бях чиракът", казва Кулов отново с усмивка. Личи си, харесвал му е този чираклък. Едва ли вече има тайни за него в гледането на овцете. За кратко прекъсва в казармата, тогава майка му не се е справяла сама и ги махнала. Когато се връща, постепенно увеличава семейното стадо. Започнал почти от нищото: 20, 50, стига до 130… И с тях той единствен държи традицията на каракачанските овце жива. Брат му също гледа овце, но се спрял на дъбенската порода.
"Не беше само бизнес и пари, мерак беше", повтаря той. От 2003 г. започва семейния бизнес, а днес стадото му е 500 каракачански овце. И 140 биволи Българска мурра. Също рядка порода. Видял я преди години, животните му харесали и започнал да гледа и тях. В семейната ферма "Под Балкана", където освен с отглеждане и паша на животните си се занимават с производство на овче и биволско кисело мляко и сирене, му помагат общо 7-8 души.


Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© Биоселена


Как се справя? "Ми, справяме се", казва той отново с онази тънка усмивка. Жена му, брат му, жената на брата, тримата племенници, децата – синът Яни и дъщерята Агора (стари гръцки имена). Отскоро започва да прави сирене и да кваси биволско и овче мляко и да продава на изложения, панаири, както и на новооткрития фермерски пазар "на колела" в София. На колела, защото кара стоката си в мобилна витрина: ремарке, което закача на колата, разпряга го в София и включва към тока на пазара в квартал "Борово".


Фотогалерия: При млякото от каракачанска овца и биволи от Българска Мурра >


Търсят ги от ресторанти и местни къщи за гости. Интересът е огромен. И всичко е на светло: регистриран е по Наредба 26 на земеделското министерство за директните продажби. Регистрацията е от март тази година. Едва след това започват да продават.


Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© Босилена Мелтева


От тази седмица фермата отвори и вратите на Демонстрационен център в края на селото си, където семейството иска да показва как прави млякото и сиренето си. Готови са да предават опита си и на други фермери. Изграждането му, както и всички ремонти по мандрата им става възможно с частичното финансиране от българско-швейцарския проект "За Балкана и хората" и с експертната подкрепа на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена".


Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© Босилена Мелтева


Засега с  продажбите по пазари и изложения се занимава предимно дъщерята Агора, която е на 19 г., току-що е завършила гимназията в Карлово, а от тази есен ще учи международно право в Англия. Пожелава си семейният им бизнес да продължи да се развива, но и да се появят повече семейни ферми като тяхната. Мечтата й е един ден във фермата си да правят моцарела от биволско мляко. Мисли, че все още много хора не разбират какво значи истинска храна и не ги ценят, но с младите това се променя. В момента в България има едва 15 ферми като тяхната, от тях девет са в процедура на легализиране.


"Ако не беше проектът, нямаше да се справим. Държавата по-скоро взима и пречи, отколкото да помага", казва Агора. Проблемите в работата им в момента са честите случаи с измами, свързани със субсидиите и пасищата.


Дъщерята я влече ученето в чужбина, синът Яни (22 г.) обаче е все край баща си, помага във всичко – от пашата, през производството и превоза до пазарите. "За каквото се налага, в това помагам", казва Яни, а семейният бизнес не изглежда да е застрашен.


Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© Биоселена


Семейството открай време е задружно. Никола не го казва, но това сигурно пак идва от тяхната традиция. Каракачанските семейства са формирали номадски групи и така са се местели със стадата си, пренасяли с на конете и млечните си продукти, и бебетата. През горещите месеци на лятото те са били високо в Балкана, а зимата - на юг, към Беломорието. И където спрат със стадата, бързо организират бита си: мъжете отсичат клони, жените правят колиби, които денем са прохладни, а нощите уютни. Огнище в средата. Кандилото е на "стената". Истински дом, макар и под небето. Един каракачански стан е имал около 10-15 колиби.


Меракът на семейство Кулови за каракачански овце

© Босилена Мелтева, Биоселена


Разделението е било пълно: едни правят сирене и кашкавал в общата мандра на стана, други водят сметките и търгуват... И все са гледали да пратят децата в близкото училище. Обединени и задружни са и досега, когато вече нямат право на паша в Гърция. Само така могат не просто да оцелеят, но и да се справят.


Никола си спомня живо разказите на баба си – родена в Одрин, и на майка си. След създаването на ТКЗС-та карат всички каракачани да слязат за постоянно от Балкана. Много хора тогава са притеснили сериозно, поболели са се от подмяната на начина на живот, има много, които са починали заради стреса, казва ни. Баща му дори избягал и се опитал да скрие част от овцете и конете в Турция, но не издържа дълго. След промените на 1989 г. фамилията им получава 3500 каракачански овце от т.нар. компенсаторки.


"Вече не сме животновъди, а счетоводители", разказва Кулов: "Сега все с документи трябва да се разправяме, по-малко време ни остава за животните." И той добавя обаче, че без субсидии няма как да стане. "Ако спрат субсидиите, няма да има животновъдство: дотам сме я докарали. Но има и собствени примери, че само със субсидии също не става, така те могат просто да разрушат нещата. Гледам го, дошъл да прави животновъдство след години строителен гурбет в Англия. Субсидиите да вземат. Или тръгнали големи ферми да правят, но не става. Умират им животните."


Не го казва отново, но е ясно: мерак си трябва.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 418 Неутрално

  средна заплата в бранша - 300лв.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#0:"оФцете"]Меракът на семейство Кулови за каракачански овце [/quote]

  истината е в оФцете...
  сем. Кулови е прозряло ,
  че няма по-послушно животно от оФцата ..

  Доиш , стрижеш , колиш......
  пълно послушание..без съпротива

  за това и "добивите" са добри..
  някой да е издоил вълк..или да го е остригал ??

  за това оФцете са на стада от по 500 - 1000
  а глутницата рядко надминава Осем вълка...

 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  И тъжно и обнадеждаващо.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не е лесно !

  Цял живот да си сред овце...

  )

 5. 5 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Браво! Евала на такива хора! Казвам го с цялото ми уважение към труда, който полагат и с благодарност, че ги има!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Вярвам му на човека за мерака. Ако не знаете скъпи съфорумци каракачаните са хора които са обикаляли балканите с овцете. Зимата в Турция и Гърция, лятото в България да следват пашата. Та тези хора я разбират тази работа.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#4] от "Ерих Хартман":
  Ама определено е по-добре, отколкото цял живот сред койоти.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да ти се стопли сърцето!

  dame
 9. 9 Профил на Bai Stavri
  Bai Stavri
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#3] от "Алф":

  Кое е тъжното тук ? Че човека живее с цящото си семейство в планината ? Или че си е направил бизнес и си плаща данъците ? Нищо тъжно няма тук, напротив, много позитивна статия

 10. 10 Профил на zelenogorski
  zelenogorski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Към Алф. Точно така - "и тъжно и обнадеждаващо." И "да ти се стопли сърцето" (към даме) И браво на нози човек! Колко малко е останало от нашата стара, мила, скъпа България!

 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  А бате ти Бойко обикаляше с бухалка 90те..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#11:"forum_terrorist"]А бате ти Бойко обикаляше с бухалка 90те..[/quote]
  Ти виж та си намери някоя друга работа , че след някоя година ще съкратят отдела, та да не се наложи да обикаляш боклуджийските кофи!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Къртовски труд! Шапка им свалям!

  Дневник-токсичният сайт
 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Ние дори не можем да си представим колко е тежък трудът на семейство Кулови. Най-много ми хареса, че не се оплакват от проблемите, а си казват ясно - "мерак си трябва".
  От сърце им пожелавам успехи - да се развива дейността им и да се радват и на добри финансови резултати!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#9] от "Bai Stavri":

  До коментар [#10] от "zelenogorski":

  Тъжното е, че държавата не подпомага, че младите гледат навън... Надеждата е, че опитват и имат успех.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Държавата по-скоро взима и пречи, отколкото да помага"[/quote]
  Тук е разковничето за плачевното състояние на бизнеса в България! А някои успяват да се справят въпреки нея!
  Поздравления за сем. Кулови и много успех! И желанието им за работа и обичта към животновъдството им да ги съпътства постоянно!

 17. 17 Профил на klati_mi_se
  klati_mi_se
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво!
  И да не забравяме, че преди индустриализацията, 80% от българите са си изкарвали така хляба.
  Здрави и корави хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK