Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Само 10% от произведените у нас биопродукти остават на българския пазар

Само 10% от произведените у нас биопродукти остават на българския пазар

© Цветелина БелутоваСамо 10% от биопродуктите, произведени в България, остават на българския пазар, а останалите се изнасят за страни от Западна Европа. Основен проблем пред българските биопроизводители е преработката на продуктите и липсата на комплексен подход за тяхното развитие.


Това стана ясно по време на Национална кръгла маса "Производство и маркетинг на български биопродукти", обобщават организаторите от Българската стопанска камара и Фондация ФАЕЛ.


В срещата се включи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, Добринка Павлова - директор на Дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" към МЗХ, Нели Вълева - старши експерт в същата дирекция, проф. д-р Христина Янчева - зам.-ректор на Аграрен университет – Пловдив, Албена Симеонова - съпредседател на Българска асоциация "Биопродукти", проф. Димитър Хаджиниколов - председател на Фондация ФАЕЛ. Модератор на форума беше Георги Шиваров - зам.-председател на БСК.
Популяризирането на ползите от биопроизводството, подпомагане на биопроизводители и проблемите на фермери, доставчици и търговци на биопродукти бяха сред акцентите в разговорите.


Бюджетът за отглеждане на биопродукти е с 5 пъти по-висок от този през предишния програмен период – от 33 млн. евро се увеличава на 152 млн. евро. За първи път се предвижда и финансиране на биоживотновъдството – предвидени са мерки като пасторализъм, опазване на застрашени от изчезване местни породи, биологичното животновъдство и други. На това акцентира зам.-министър Васил Грудев, като се позова на схемите по директните плащания, мерките по ПРСР 2014-2020 г. и предимствата, които получава секторът при кандидатстване.


Според Албена Симеонова липсата на цялостна концепция за развитие на биоземеделието е предпоставка за все още недостатъчния интерес към него. Налице е и недостатъчна информираност относно възможностите за подпомагане на биопроизводството. По думите й необходимо е няколко министерства да работят в синхрон по отношение на политиките за насърчаване и развитие на биоземеделието. В тази връзка тя отправи предложение от името на БА "Биопродукти" да се въведе изискване по 5% от храните за деца и ученици да са с биопроизход, като по този начин ще се насърчи употребата на биопродукти.


Проф. Димитър Хаджиниколов смята, че вече е време да има отделни стокови ниши като биотекстил, биофармацевтика, биокозметика, биомебели и др. Основен проблем според Хаджиниколов е добавената стойност - в България не се извършва преработка на биопродукти, а оттам и предлагането е ниско. Освен това почти липсват маркетингови проучвания и активности. Проф. Хаджиниколов също подчерта липсата на комплексен подход към биопроизводството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK