"Четири лапи": Фермите за норки в България са незаконни и трябва да бъдат закрити

"Четири лапи": Фермите за норки в България са незаконни и трябва да бъдат закрити


Фермите за норки у нас трябва да бъдат закрити, а служителите на Българската асоциация за безопасност на храните допуснали регистрацията им трябва да бъдат санкционирани. Това е позицията на българския клон на международната организация за защита на животните "Четири лапи", разпространена в петък до медиите.


В България съществуват две ферми за добив на кожа от норки – в старозагорското село Маджерито и във варненското Любен Каравелово, с общ капацитет към момента от около 12 000 възрастни животни и неустановен брой родени наскоро. И двете ферми са регистрирани от областните дирекции по безопасност на храните в нарушение на българските и общоевропейските правни норми, информират защитниците на животните.


Защитниците на животните вече са изпратили писмо до директора на БАБХ за проверка на нарушенията и за санкциониране на служителите по тези случаи. "Дневник" отправи запитване до БАБХ за тяхната позиция и последващи действия спрямо фермите.
В социалните мрежи от месеци се събират подписи за закриването на тези ферми. Съществув аи група във фейсбук срещу фермата в старозагорското село.


Нарушенията срещу норките


В наредба № 2 от 11 февруари 2009 г. за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти са изброени видовете, които могат да се отглеждат за добив на ценни кожи. Американската норка с латинско наименование Neovison vison, която се отглежда в двете регистрирани ферми у нас не е сред тях, предупреждават от организацията.


Марина Иванова, ръководител проекти към "Четири лапи" уточнява, че двата обекта не отговарят на изискванията на редица нормативни актове – от общоевропейския регламент за предотвратяването на разпространението на инвазивни видове, до Закона за ветеринарномедицинска дейност и наредбата за отглеждане на космат и пернат дивеч.


Сред останалите «фрапантни закононарушения» при дейността на съществуващите ферми за добив на кожа с косъм са изискванията за отстояние от 500 м. от други животновъдни обекти, населени места или главни пътища и изискванията за минимална площ за отглеждане на всяко животно, съобразена с нуждите на вида, които препращат към Наредба № 6 от 23 октомври 2003 г. за минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини и центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни.


Законът за ветеринарномедицинската дейност ясно посочва, че умъртвяването на животни с цел добив на суровини става чрез клане, а не по друг начин – т. е. с използване на газови камери.


Внасянето, развъждането и отглеждане на американски норки, които се считат за "инвазивен чужд вид" за България, е изцяло в противоречие с общоевропейски регламент № 1143/2014 за предотвратяване и управление на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове, влязъл в сила на 22 октомври 2014 г. Това посочва още д-р Иванова. "Ясно е, че при регистрацията на двете ферми служителите на агенцията по храните или не са били достатъчно добре запознати с нормативната уредба, или са си затворили очите," коментира тя.


От "Четири лапи" вече са изпратили писмо до изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните с настояване да бъдат изяснени обстоятелствата около регистрацията на двете ферми за норки, както и да бъдат наложени санкции на служителите на областните дирекции по безопасност на храните в Стара Загора и Варна, които са допуснали узаконяване на нарушенията. Експертите на организацията са категорични, че фермите в Маджерито и Любен Каравелово трябва да бъдат закрити.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  мафия

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 388 Неутрално

  А фермите за охлюви кога?

 3. 3 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че по тази логика фермите за щрауси законни ли трябва да са!?

 4. 4 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 300 Неутрално

  БАБХ за нищо не става, това е някаква извратена пародия на агенция! Където ги пипнеш, нищо не става!

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  -Много ми е интересно, нещо по нашите земи "законно" има ли?!? И второ, тия дето се борят за "правата" на животните, хранят ли се с месо, защото онези прасета и говеда дето стават на "салами и хапки" и те би трябвало да имат "правото" да не стават на това?!?

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  Една от най-гадните фондацийки! Вредят на бизнес-климата! С какво да се занимават хората? Ако ги слушаш тях, мечките да се разхождат безнаказано, и да си похапват овчари и туристи за закуска , обед и вечеря! А ма ха! Няма ли кой да им каже да си гледат работата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Дините пак се обадиха. Защо да не забранят абсолютно законния бизнес на някой. Защо просто не си признаят, че не ги кефи идеята да се отглеждат животни само заради кожата им?

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 658 Весело

  "е изцяло в противоречие с общоевропейски регламент № 1143/2014 за предотвратяване и управление на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове, влязъл в сила на 22 октомври 2014 г. "

  "В България съществуват две ферми за добив на кожа от норки – в старозагорското село Маджерито и във варненското Любен Каравелово, с общ капацитет към момента от около 12 000 възрастни животни и неустановен брой родени наскоро."

  "както и да бъдат наложени санкции на служителите на областните дирекции по безопасност на храните в Стара Загора и Варна, които са допуснали узаконяване на нарушенията."

  Що ли ми се струва, че узаконяването е преди влизане с сила на нормативите!


  pastor
 9. 9 Профил на DOGFATHER
  DOGFATHER
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ех "Четири лапи" , а нещо да кажете за фермите за угояване на гъски, където животните се хранят принудително?

  " От съществено значение за практиката е да се определи моментът на кланичната и мастната зрелост на дроба и незабавно да се прекрати гушенето. Този момент се определя по следните признаци:

  В хранопровода на угоените (узрелите) гъски царевицата започва да се задържа под формата на сбита топка.
  От двете страни на тялото под крилата се натрупват мастни отслоявания, големи колкото орех, които отначало са твърди, а после омекват.
  Човката и краката в основата силно избледняват, а ексктрементите придобиват зелен цвят и са смесени с несмлени парчета царевица.
  Дишането на животните е затруднено, учестено, придружено с периодично повдигане на опашката, а човката стои полуотворена.
  Угоените гъски са тежки 7-8 кг, като началната маса е увеличена със 70-90%. Движението е много затруднено и гъските стоят приклекнали до земята а при изправяне залитат."

  Найс, а?! Такива ферми има и в България, а от ''Четири лапи'' сигурно нагъват ''Фоа гра'' и ушите им плющят.

 10. 10 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А какво са създали учредителите и членовете на "Четири лапи"? Освен циганите защитавани самоотвержено от БХК сега да вземем на своя издръжка всички с 4 лапи? Благодаря за перспективата да работим за да издържаме животни или да се затвори бизнес в угода на криво разбрана хуманност!

 11. 11 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  А да се затворят ли фермите за крави и кокошки?

  Защото и те са "инвазивен вид" за България.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 12. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Не е като да са изловили 12к парчета от природата. Зоопарковете законни ли са? Животни държани в клетка, не с цел храна/кожа/вълна/др, а с цел забавление, да ги пуснат в някой резерват поне.

 13. 13 Профил на todorov_g
  todorov_g
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#8] от "pastor":

  Е те са "Четири лапи" откъде на къде ще се занимават с гъски. Гъските нямат лапи - още по- малко пък четири.
  Сега сериозно. Това с гъските наистина е невероятно неприятно. Гледал съм и кадри как с едни метални тръби им вкарват царевицата. Много е гадно.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да, трябва. Но не защото са незаконни, а защото са катилски.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ПО ХУМАННОСТ НИКОГА НЕМОЖЕМ ДА ДОСТИГНЕМ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ЗАПАДНИ СТРАНИ КОЛКОТО И ДА НАПРЕДНЕМ ИКОНОМИ4ЕСКИ
  ДОРИ НЕ РАЗБИРАМЕ ЗА КАКВО НИ ГОВОРЯТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ МНОГО 4ЕСТО ТОЛКОВА СМЕ ПЪРВОБИТНИ В МНОГО ОТ РАЗБИРАНИЯТА СИ

 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#9] от "DOGFATHER":

  т.е. щом мълчат за угояването на гъски, не трябва да говорят и за фермите за норки?

  така ли, Dogfather?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Към тези, които сравняват фермите за добитък с този Зоо-Аушвиц за норки, нека да поясня: след като умъртвят норките с газ, ги одират, вземат кожата и трупът остава. Това са десетки хиляди трупове на година, за които имат специални изисквания как да се процедира. Позволете ми да се усъмня как се случват нещата реално, и дали това негодно за консумация месо, всъщност не стига до магазина, щото в България всичко сме виждали... и яли.
  Като изключим всички етични съображения, можете ли да си представите какъв проблем са всъщност десетки хиляди трупа всяка година ?

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 18. 18 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 499 Неутрално

  и понеже са ногу хуманни
  тия защитници на инвазивни видове, преди години бяха разбили клетките и "освободили" норките, та сега цела околия пати от напаст от подивели норки

  направо похвално

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Весело

  [quote#2:"SunnyD_494"]А фермите за охлюви кога?[/quote]
  Аз се сещам и за горките калифорнийски червеи.
  Дето ги мъчат гадовете му с гадове!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  [quote#18:"ana_ni"]и понеже са ногу хуманни
  тия защитници на инвазивни видове, преди години бяха разбили клетките и "освободили" норките, та сега цела околия пати от напаст от подивели норки [/quote]
  Сигурно са били дрогирани тогава.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1200 Весело

  След като цял ден реват и мятат сълзи и сополи, четирилапащите най-вероятно се заслужено наслаждават на спокойната вечер с един хубав стек, но от ХУМАННО убито теле.
  Така може.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Всъщност почти всички (а може би всички) животни, които се отглеждат във ферми в България, са нетипични за местната фауна.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 23. 23 Профил на atanasov88
  atanasov88
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обичам животните,много при това! Искам само да попитам от каква гледна точка е забраната за избиване на малките сладки създания- не е ли оттази да се запази техният хабитат и популация в естствената им среда. Така аз разбирам да не убиваш животинче което ще остави бебета сираци в природата или да развалиш цикъла на еко системата.

  В изкуствени условия , горепосоченото не важи уважаеми природозащитници и бабх и тн.

  Така смятам аз.

 24. 24 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Е и какво предлагат тези да се направи с 12 хиляди норки? Не могат да ги пуснат в природата защото са инвазивен вид. Тоест това което предлагат е да бъдат избити норките за да се спасят от избиване?

  Звучи ми повече като нещо по лични или финансови мотиви отколкото от искрена загриженост за животните, природата и т.н.

 25. 25 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1352 Любопитно

  А за ломските цигани от днес сутринта нещо няма ли да се сезират тия от четири лапи и и разните Хелзински организации

  гошо
 26. 26 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Четири лапи са най големите мошеници в България.

 27. 27 Профил на Nwabudake Morgan
  Nwabudake Morgan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Мда, тази организация явно е клиентелистка. Фермите за норки дали не удрят нормативно уредените свръхпечалби от един друг бизнес?

 28. 28 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  *Четири лапи *, Прозрачни планини* , тия от *да спасим Корал,Иракли , Карадере , Пирин , Странджа и още не знам какво си ,кога най сетне ще станат интересни за прокуратурата ? Кога ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK