Брюксел спря наказателна процедура срещу България за мръсния въздух от ТЕЦ-ове

Брюксел спря наказателна процедура срещу България за мръсния въздух от ТЕЦ-ове

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия е взела решение да закрие наказателната процедура срещу България заради мръсния въздух от големи горивни инсталации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите в петък (17 юли).


Процедурата беше открита заради неизпълнението на задължителните за всички европейски страни национални тавани на вредни емисии замърсители на въздуха от големи горивни инсталации. У нас това са топлоелектрическите централи в Гълъбово, Димитровград и Перник.


Таваните са определени в Договора за присъединяване на България към ЕС. Съгласно Договора страната ни има задължение за спазване на обща стойност за емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и прах от всички големи горивни инсталации.
Точно преди месец (на 18 юни) Европейската комисия заведе дело срещу България и Белгия в Съда на Европейския съюз заради трайно високите равнища на фини прахови частици, които са сериозен риск за общественото здраве. От комисията се мотивираха, че въпреки задължението на държавите членки да гарантират добро качество на въздуха за населението, в продължение на  години на много места има проблеми в това отношение. България от години оглавява класацията за най-мръсен въздух в докладите на Европейската агенция по околна среда, на които се базират решенията на ЕК, а редица български градове са първенци по замърсен с ФПЧ въздух.


"В резултат на положените усилия и на инвестирането на значителни за възможностите на страната средства, между 2007 и 2013 г. емисиите на различните замърсители от големи горивни инсталации в България са намалени неколкократно: на серен диоксид – над 6 пъти, на азотни оксиди – 2 пъти и на прах – приблизително 5 пъти," отчитат от МОСВ по повод закритата наказателна процедура в петък.


Освен значителните по размер инвестиции за изграждане и въвеждане в експлоатация на сероотчистващи инсталации, бяха потърсени допълнителни възможности за намаляването на емисиите, отиващи отвъд действащите нормативни изисквания, посочват още от ведомството.


Допълнителните мерки са: прилагане на по-високи степени на десулфуризация и на по-ниски нива на емисии на вредни вещества. Те са били обсъдени с всеки от операторите на 12-те най-големи горивни инсталации у нас.


Според изявлението на МОСВ, мерките са били приети от почти всички оператори. Резултатите от работата на тези инсталации са били няколкократно потвърдени от Регионалните инспекции по околна среда и периодично обсъждани с ЕK.


"В резултат на общите усилия на МОСВ и бизнеса, бяха постигнати резултати, които доведоха до спазване на европейските изисквания и до закриването на наказателната процедура," се отбелязва в съобщението до медиите.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Серга,покрай гръцката суматоха,може и на нас да ни се разминат някои нарушения.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "В резултат на положените усилия и на инвестирането на значителни за възможностите на страната средства, между 2007 и 2013 г. емисиите на различните замърсители от големи горивни инсталации в България са намалени неколкократно: на серен диоксид – над 6 пъти, на азотни оксиди – 2 пъти и на прах – приблизително 5 пъти," отчитат от МОСВ по повод закритата наказателна процедура в петък."-цитат

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на kalin4utu
  kalin4utu
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-накрая наште боклуци са изтъргували вота си, както правят всички нормални членки на ЕС

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И какво - щото някой от вън е натиснал заради американските централи? Заради това ли ?

  Отичтат намаления, но световната статистика показва друго..

  Въздуха си е все така мръсен, и сме на първо място в Европа по мръсотия..

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Боко е обещал да засее плантация с магнолии...

 6. 6 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Мерси от такъв подарък. Преди месец едно ни думали, сега изведнъж няма проблем. Срещу какво ли е този подарък?

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Специално тези наказателни процедури са заради самите нас. Ние дишаме най-мръсния въздух в ЕС. София е в конкуренция с Атина в спора за най-мръсен въздух.

  Ние продължаваме да дишаме най-мръсния въздух в ЕС, ама султаните си живеят в Банкя и не им пука за "мат'ряла"

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 962 Неутрално

  А какъв беше проблема да закрият замърсяващите централи, и без друго имаме толкова излъшъци. Както и на Ковачки ТЕЦ-овете, те все минават между капките, даже по времето на правителството на ДПС (Олигарски) се оказа, че на тях се е плащало с приоритет.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "В резултат на общите усилия на МОСВ и бизнеса, бяха постигнати резултати, които доведоха до спазване на европейските изисквания и до закриването на наказателната процедура."

  И как така допреди месец не постигаха резултати, а сега изведнъж ги постигнаха? Значи като поиграе дебелата европейска тояга можело, а?

  Дано и за съдебната реформа поиграе малко, че иначе резултати да не чакаме...

  And all that jazz!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "today":

  Ами можем да закрием всичко! Да си сложим по една препаска на кръста или по-добре по едно смокиново листо, да грабнем боздуганите и дса тръгнем из горите да си набавяме еколгично чиста храна!
  Само внимавайте да не срещнете някой с по-голям боздуган отвашия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Позор за газовите камери дето всекидневно ни тровят в "услуга" на зап.демократични ценности.

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#10] от "tribiri":

  При положение, че имаме излишни мощности, и далеч по-чисти производства, защо да продължаваме да плащаме и на замърсяващите? Къде е логиката? За да могат една групичка бесепарски търговци да правят пачка? Ти плащаш тока по 20 стотинки, на Турция и Гърция го продават по 6, ти дишаш мръсния въздух, че и ги защитаваш. Това е признак на мазохизъм или умствена недостатъчност.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#12] от "today":

  Ами елементарно! Чистите са ни наложени от Брюксел и за тях плащаме тройни и петорни цени. От "мръсните" изнасяме ток и правим пари. Ако закрим мръсните ще си останем с чиста скъпа енергия и без пари, от които да плащаме пенсиите, образованието и каквото още се сетите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#9] от "gesand":

  Звучи като, няма да с правите на интересни за Гърция и ще забравим за дребните ви проблеми!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Изключително глупаво разсъждение, ние не правим пари от мръсните централи, пари от тях правят група тарикати, за нас остава само дишането на мръсния въздух, а скъпия ток така или иначе си го плащаме ние, защото него никой не иска да го купи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на Даниел Киряков
  Даниел Киряков
  Рейтинг: 464 Неутрално

  И сега какво стана: ТЕЦ-овете с псевдо-сероочистки получиха амнистия. Брикел със "социалната си програма", Бобов дол - с около 5 годишното забавяне на инвстициятя, и Марица-3 (да не се бърка с ТЕЦ Марица-изток 3).

  А т.нар. "американски ТЕЦ-ове" - години събиращи внимание с "високите си цени", а не с отличното си екологично представяне, се са "приравени" на скатаващите. А за тях поне "извинете за еко тормоза", няма ли да има?

  ДК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK