Ветко Арабаджиев ще бъде глобен 50 000 лв. за вишните пред бившия "Кемпински"

Ветко Арабаджиев ще бъде глобен 50 000 лв. за вишните пред бившия "Кемпински"

© Весислава Антонова, КапиталКметът на квартал "Лозенец" Любомир Дреков ще глоби новия собственик на хотел "Маринела" – бившия "Кемпински", заради изкоренените японски вишневи дървета в близост до сградата преди няколко дни. Това потвърди Дреков пред "Дневник" в петък.


Максималната глоба за юридически лица е до 50 000 лв., а в конкретния случай новият собственик на хотела Ветко Арабаджиев ще трябва да заплати най-вероятно най-високата възможна глоба, поясни още Дреков. Размерът на глобата зявиси от вида на дърветата, броя им, разположението им и най-вече от значението му. "Става дума за сграда на хотел със забележителна архитектура със световно значение, както и за уникалната й градина и емблематичните й вишневи дървета – символ на мястото от десетилетия," подчерта кметът на района.


Актът за нарушението вече е съставен и предстои да бъде изпратен и да бъде съставено наказателно постановление. Още в сряда, след като е получил сигнал от граждани във фейсбук, Дреков е разпоредил проверка на място.
Изкоренените тази седмица вишни се намират на общински имот, но дори и при частен имот, законът изисква разрешение от общината за преместване и отсичане на дървета, припомни още кметът.


Причина за реакцията и проверката стана жалба на граждани на район "Лозенец" тази сряда, както и силното гражданско възмущение в социалните мрежи и масово споделяне на снимки на изкоренените дървета. Една от емблемите на хотел Кемпински, известен още като "Японския" бяха японските вишни, които цъфтяха красиво всяка пролет около сградата на хотела. Те бяха изкоренени от новия собственик на хотела Ветко Арабаджиев, който имал намерения да засади на тяхно място палми, а вишните да бъдат изместени край суши бара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK