Екоминистерството обяви поръчка за компостиращи инсталации

Екоминистерството обяви поръчка за компостиращи инсталации


Министерството на екологията обяви във вторник (4 август 2015 г.) поръчка за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за зелени и биоразградими битови отпадъци на обща стойност 97 млн. лв. Това е първата обявена процедура по Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020" г. Министърът на екологията Ивелина Василева очаква до края на годината да обяви и още 13 покани за обществени поръчки на стойност за над 1 млрд. лв.


Компостиращите съоръжения са необходими във връзка с ангажимента на България да намали количеството на отпадъците. Така ще се изгради допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци, което ще намали количеството на депонираните битови отпадъци, отбелязват от МОСВ. В България делът на тези отпадъци е все още голям – 72% от битовите отпадъци се депонират, като около 50 на сто от тях са зелени и биоразградими отпадъци. 


Поканата за участие в поръчката е към всички общини, а критериите за участие са свързани с това дали общините имат съществуващи компостиращи инсталации, обясни на брифинг министърът на околната среда и водите, цитирана от БГНЕС.  
Общините без вече изградени компостиращи инсталации, които са членове на регионална система за контролиране на отпадъците, ще могат да кандидатстват по поръчката. Срокът за кандидатстване е една календарна година – до 1 август 2016 г. всички документи трябва да се представят в електронен вид.


До 2020 г. България е задължена да намали обема на депонирани, биоразградими отпадъци с 35%. Към края на 2013 г. у нас са генерирани 3 млн. и 135 хиляди тона битова отпадъци, а от тях 1 млн. 567 хиляди са тоновете биоразградими отпадъци.


По-малките общини генерират повече зелени отпадъци, а по-големите генерират повече хранителни отпадъци, сочи статистика, която представи министър Василева, но уточни, че компостиращите инсталации, които ще се изграждат, ще преработват и двата типа отпадъци.
След преработката отпадъците може да се използват в селското стопанство за наторяване, за рекултивация на нарушени терени, мини или за целите на поддържане на зелените системи на общините.


на 20 август ще се проведе среща с общините и представители на 28-те областни информационни центъра по оперативните програми за предоставяне на допълнителна информация по процедурите на ОПОС. Със същата цел ще бъдат проведени и информационни дни в различни градове в страната.   


Министър Василева представи и втората процедура по ОПОС 2014-2020 – в сектор "Води", която е на стойност 61,5 млн. лв. Бенефициент е регионалното министерство. Целта е подобряване на инвестиционното планиране и управлението на ВиК отрасъла. Срокът за кандидатстване от страна на МРРБ по процедурата е 30 септември 2015 г.


Оперативната програма за 2014 - 2020 г. е с общ бюджет близо 3,5 млрд. лв. и е насочена към основните приоритетни дейности, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. Основният акцент в нея са секторите води и отпадъци, където държавата получава сериозна подкрепа от страна на ЕК. По новата оперативна програма се предоставят 2,240 млрд. лв. за сектор води и 560 млн. лв. за сектор отпадъци.


По повод наказателните процедури на ЕК към България Василева отчете, че страната ни има готовност да осигури национално финансиране за изграждане на регионални депа, до момента са закрити 35 стари депа и още 41 предстоят да бъдат закрити до края на годината. Сериозно забавяне има в Русенско, Разлог и Ямбол.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Още една далавера за 100 милиона при положение ,че екоминистерството не закача ромовете и ДПС мафията които секат гори , берат билките с корените и къртят камъни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Това трябва да е национална политика , а не да се прави защото от Брюксел така искат.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Все за боклуци говорим ,а не можем да се справим с тях и това е.

 4. 4 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Правилното решение според мен е на всяко домакинство, което живее в къща да му се даде безплатно един компостер, защото българина не се научи да разделя най-елементарното - хартия и пластмаса, какво да говорим за органичните отпадъци. В компостера всеки ще си хвърля този вид отпадъци и ще си прави собствена тор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK