Видео: "Гласовете" от Карадере

Видео: "Гласовете" от Карадере

© Мария Минчева, "Да спасим Карадере"След масирани проверки по последните диви плажове по Черноморието в края на юли от Изпълнителната агенция по горите и регионалните екоинспекции в Бургас и Варна, палаткуващите в местността Карадере разказват за среднощната проверка в кратко видео "Гласове от Карадере".


Летуващите в местността, част от тях активисти от гражданската организация "Да спасим Карадере" споделят какви са според тях реалните проблеми и заплахи за "последния див плаж",  какво правят за опазването на мястото и предлагат идеи за регламентирането на дивото къмпингуване.


Междувременно от екоминистерството съобщиха, че проверките не са констатирали сериозни нарушение: "проверките в защитените зони на морския бряг не са установили унищожаване на природни местообитания, нарушаване целостта на дюните и режимите на защитените зони," съобщиха от пресцентъра на МОСВ в началото на тази седмица.

Проверките са били общо 40 - 16 по северното и 21 - по южното Черноморие. В хода им в Бургаско са издадени 11 предписания, 9 акта за административни нарушения от екоинспекцията и 12 - за нарушения на закона за горите. 


Сигнал за проверките подаде Национална асоциация "Българско Черноморие", която е за  строителство на нови ваканционни комплекси по морето и е срещу дивото къмпингуване.


По закон не е забранено разпъването на палатка на плажа извън регламентирани къмпинги. Общините имат право с наредба да забранят дивото къмпингуване, но на основание опазване на обществения ред, ограничаване на замърсяването и на възможността от възникване на пожари. Тези наредби обаче могат да се атакуват пред съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK