Горските ще осигуряват базови условия за дивото къмпингуване

Горските ще осигуряват базови условия за дивото къмпингуване

© Радослав СаровОт следващия летен сезон горските стопанства ще осигуряват базови условия за диво къмпингуване в държавните гори на цялата територия на страната. Такова политическо решение е взето от Министерството на земеделието и храните, проведени са били и разговори със засегнатите страни по въпроса, съобщи за "Дневник" заместник-министърът Георги Костов в четвъртък.


От понеделник (10 август 2015 г.) започва втора серия от проверки, този път те ще са срещу незаконно строителство в горите край Черноморието, каза още зам.-министърът. Това се случва след масирана акция от проверки на палаткуващи по последните диви места по Черноморието в края на юли, която предизвика силно гражданско недоволство и подозрения за подмяна на проблема.


Базови условия за диво къмпингуване
Въвеждането на "елементарни условия" по дивите места, където се къмпингува, ще е задължение на всички горски стопанства – отговорни за опазването на държавните гори. В началото на лятото през 2016 г. те ще осигуряват химически тоалетни, обозначени огнища, места за паркиране и за изхвърляне и събиране на боклук. Срещу тези услуги почиващите там ще заплащат минимална такса – около 4-5 лв. и ще са длъжни да се регистрират.


"В случая не е важна печалбата, а да се спазват редът и безопасността в гората", обясни Георги Костов действията на ведомството си.


Става дума за палаткуващите в държавните горски територии както край плажовете по Черноморието, така и край язовирите и други места в страната, уточнява изрично Костов. За местата и плажовете, които не са в близост до държавни гори, инициативата остава в ръцете на местната власт и частните собственици.


Според зам.-министърът в МЗХ решението не е въвеждане на забрани, а предоставяне на минимални условия, въвеждането на правила и контрол по спазването им.


Подобни импровизирани действия вече се правят от самите почиващи на последните диви места по Черноморието ни. Преди началото и на този летен сезон гражданска група "Да спасим Карадере" обозначи дюните в местността, изготви указателни табели за отговорно къмпингуване и организира направата на компостни тоалетни с доброволци. Гражданските групи "Да спасим Иракли", "Да запазим Корал" и "Да спасим Карадере" ежегодно организират почиствания на плажовете в началото на сезона, което показва и волята на почиващите там да съхранят и да пазят плажовете. От коалицията "За да остане природата в България" застават с официална позиция зад тези усилия на гражданските групи за "саморегулиране на къмпингуването" и подкрепят опитите им да информират посетителите на незастроените плажове за това как да намалят въздействието от присъствието си в природата.


Проблемът не е в хората с палатките


"Проблемите, свързани с дивото къмпингуване, не са в хората с палатки и почиващите, а в липсата на инициатива от страна на собствениците на тези площи, на местната власт и на горските стопанства, които не са направили нищо до момента, за да организират малко тези места", подчертава зам.-министър Костов и признава, че тези действия са отлагани години наред.  


Палатките "на диво" не са забранени у нас


Българското законодателство не забранява свободно къмпингуване и разполагането на собствена палатка за собствени нужди. Не е позволено обаче паленето на огън в горите и до 100 м от гората по време на пожароопасния сезон, сечта, изнасянето на мъртва дървесина, както и замърсяването и изхвърлянето на отпадъци. Глобите за такива нарушения са от 50 до 3000 лева.


С подзаконови нормативни актове отделни общини могат по собствена инициатива да налагат забрани за плажуване или опъване на палатка. Според решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2010 г. обаче идентична наредба на община Несебър е приета както в противоречие с текста на конституцията, така и на Договора за създаване на Европейска общност, който е в сила у нас от 1 януари 2007 г.


Според съда опитът на общинските съветници в Несебър да забранят разполагането на палатки на територията на цялата община (включително и на плажа Иракли, бел. ред.) нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната. Решението на съда може да послужи като съществуваща вече съдебна практика при евентуално бъдещо атакуване на подобни наредби. То обаче не е тълкувателно и не е валидно за останалите общини.


Започват проверки за незаконно строителство край морето


От следващия понеделник (10 август 2015 г.) отговорните институции започват втора акция от проверки, като този път те ще са за незаконно строителство в горите около морето и ще са по  сигналите на коалицията на действащите зелени неправителствени организации "За да остане природа в България". Конкретният списък с места, за които има опасения за незаконно строителство, е изпратен на 22 юли до Изпълнителната агенция по горите от Българската фондация "Биоразнообразие" като координатор на екокоалицията "За да остане природа в България".


Това се случва след масирана акция от проверки на палаткуващи по последните диви места по Черноморието в края на юли, която предизвика силно гражданско недоволство и подозрения за подмяна на проблема с незаконното бетониране. Те бяха направени от внушителен брой представители на отговорни институции – екипи на Изпълнителната агенция по горите, полиция, двете регионални екоинспекции по морето – РИОСВ - Варна, и РИОСВ - Бургас, пожарна, общини и от представители на бизнес асоциацията.


Тогава проверките бяха направени само срещу палаткуващи по последните 20-ина диви плажа у нас като Карадере, Корал, Иракли, Шабла, Крапец и бяха единствено по подадените сигнали и описани локации от страна на Национална асоциация "Българско Черноморие" – организация, която обединява интересите на собственици на хотели и земи по морето. В крайна сметка проверяващите служители не констатираха сериозни нарушения. Вместо това бяха направени 12 предупредителни протокола и 2 акта за палене на огън. 


По думите на зам.-министър Костов от коалиция "За да остане природа в България" не са пожелали да участват в първия етап от проверките. Природозащитниците, които се борят за опазване от незаконно бетониране на последните диви плажове, считат, че първата серия от проверки е опорочена, а целта й е подменена. Притесненията им са, че проверките от 27 до 30 юли на дивите къмпинги са опит за изместване на общественото внимание от реалните проблеми: масовото незаконно бетониране и строителство, което не се санкционира от отговорните институции, мащабната незаконна сеч, бракониерството, умишлените палежи и незаконни сметища.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK