Горските ще осигуряват базови условия за дивото къмпингуване

Горските ще осигуряват базови условия за дивото къмпингуване

© Радослав СаровОт следващия летен сезон горските стопанства ще осигуряват базови условия за диво къмпингуване в държавните гори на цялата територия на страната. Такова политическо решение е взето от Министерството на земеделието и храните, проведени са били и разговори със засегнатите страни по въпроса, съобщи за "Дневник" заместник-министърът Георги Костов в четвъртък.


От понеделник (10 август 2015 г.) започва втора серия от проверки, този път те ще са срещу незаконно строителство в горите край Черноморието, каза още зам.-министърът. Това се случва след масирана акция от проверки на палаткуващи по последните диви места по Черноморието в края на юли, която предизвика силно гражданско недоволство и подозрения за подмяна на проблема.


Базови условия за диво къмпингуване
Въвеждането на "елементарни условия" по дивите места, където се къмпингува, ще е задължение на всички горски стопанства – отговорни за опазването на държавните гори. В началото на лятото през 2016 г. те ще осигуряват химически тоалетни, обозначени огнища, места за паркиране и за изхвърляне и събиране на боклук. Срещу тези услуги почиващите там ще заплащат минимална такса – около 4-5 лв. и ще са длъжни да се регистрират.


"В случая не е важна печалбата, а да се спазват редът и безопасността в гората", обясни Георги Костов действията на ведомството си.


Става дума за палаткуващите в държавните горски територии както край плажовете по Черноморието, така и край язовирите и други места в страната, уточнява изрично Костов. За местата и плажовете, които не са в близост до държавни гори, инициативата остава в ръцете на местната власт и частните собственици.


Според зам.-министърът в МЗХ решението не е въвеждане на забрани, а предоставяне на минимални условия, въвеждането на правила и контрол по спазването им.


Подобни импровизирани действия вече се правят от самите почиващи на последните диви места по Черноморието ни. Преди началото и на този летен сезон гражданска група "Да спасим Карадере" обозначи дюните в местността, изготви указателни табели за отговорно къмпингуване и организира направата на компостни тоалетни с доброволци. Гражданските групи "Да спасим Иракли", "Да запазим Корал" и "Да спасим Карадере" ежегодно организират почиствания на плажовете в началото на сезона, което показва и волята на почиващите там да съхранят и да пазят плажовете. От коалицията "За да остане природата в България" застават с официална позиция зад тези усилия на гражданските групи за "саморегулиране на къмпингуването" и подкрепят опитите им да информират посетителите на незастроените плажове за това как да намалят въздействието от присъствието си в природата.


Проблемът не е в хората с палатките


"Проблемите, свързани с дивото къмпингуване, не са в хората с палатки и почиващите, а в липсата на инициатива от страна на собствениците на тези площи, на местната власт и на горските стопанства, които не са направили нищо до момента, за да организират малко тези места", подчертава зам.-министър Костов и признава, че тези действия са отлагани години наред.  


Палатките "на диво" не са забранени у нас


Българското законодателство не забранява свободно къмпингуване и разполагането на собствена палатка за собствени нужди. Не е позволено обаче паленето на огън в горите и до 100 м от гората по време на пожароопасния сезон, сечта, изнасянето на мъртва дървесина, както и замърсяването и изхвърлянето на отпадъци. Глобите за такива нарушения са от 50 до 3000 лева.


С подзаконови нормативни актове отделни общини могат по собствена инициатива да налагат забрани за плажуване или опъване на палатка. Според решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2010 г. обаче идентична наредба на община Несебър е приета както в противоречие с текста на конституцията, така и на Договора за създаване на Европейска общност, който е в сила у нас от 1 януари 2007 г.


Според съда опитът на общинските съветници в Несебър да забранят разполагането на палатки на територията на цялата община (включително и на плажа Иракли, бел. ред.) нарушава основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната. Решението на съда може да послужи като съществуваща вече съдебна практика при евентуално бъдещо атакуване на подобни наредби. То обаче не е тълкувателно и не е валидно за останалите общини.


Започват проверки за незаконно строителство край морето


От следващия понеделник (10 август 2015 г.) отговорните институции започват втора акция от проверки, като този път те ще са за незаконно строителство в горите около морето и ще са по  сигналите на коалицията на действащите зелени неправителствени организации "За да остане природа в България". Конкретният списък с места, за които има опасения за незаконно строителство, е изпратен на 22 юли до Изпълнителната агенция по горите от Българската фондация "Биоразнообразие" като координатор на екокоалицията "За да остане природа в България".


Това се случва след масирана акция от проверки на палаткуващи по последните диви места по Черноморието в края на юли, която предизвика силно гражданско недоволство и подозрения за подмяна на проблема с незаконното бетониране. Те бяха направени от внушителен брой представители на отговорни институции – екипи на Изпълнителната агенция по горите, полиция, двете регионални екоинспекции по морето – РИОСВ - Варна, и РИОСВ - Бургас, пожарна, общини и от представители на бизнес асоциацията.


Тогава проверките бяха направени само срещу палаткуващи по последните 20-ина диви плажа у нас като Карадере, Корал, Иракли, Шабла, Крапец и бяха единствено по подадените сигнали и описани локации от страна на Национална асоциация "Българско Черноморие" – организация, която обединява интересите на собственици на хотели и земи по морето. В крайна сметка проверяващите служители не констатираха сериозни нарушения. Вместо това бяха направени 12 предупредителни протокола и 2 акта за палене на огън. 


По думите на зам.-министър Костов от коалиция "За да остане природа в България" не са пожелали да участват в първия етап от проверките. Природозащитниците, които се борят за опазване от незаконно бетониране на последните диви плажове, считат, че първата серия от проверки е опорочена, а целта й е подменена. Притесненията им са, че проверките от 27 до 30 юли на дивите къмпинги са опит за изместване на общественото внимание от реалните проблеми: масовото незаконно бетониране и строителство, което не се санкционира от отговорните институции, мащабната незаконна сеч, бракониерството, умишлените палежи и незаконни сметища.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално
 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Когато вземете пари от рибарите покрай язовирите и реките, елате ми се обадете...
  А когато ги накарате да почистват след себе си, ще.... то не знам какво да измисля..., но и няма значение...

 3. 3 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  Хи! Горските се справиха с незаконната сеч и бракониерите и дойде ред на дивото къмпингуване.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Горските "немат време" за тая работа ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  А кой ще пази гората от незаконна сеч и пожари.

 6. 6 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  И ще се започне една игра на "стражари и апаши" ...

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Неутрално

  А на бас , че това ще си остане само на хартия като добро намерение....

  [email protected]
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  ГОРСКИЯ- най-важната длъжност в държавата! Да им зачислят и домашния алкохол. Те много, ама много му разбират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Напротив. Един хипар е много по-лесен за справяне от една мутра с 20 циганина с резачки. Ей сега как ще си вдигнат успеваемостта...

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Така се прави в нормалните държави. Дано не остане само на хартия. И дано проверките за незаконно строителство да се състоят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 530 Разстроено

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Кое точно е в Щатите,корупцията ли ?
  Аз пък ще ти кажа че се търсят само поводи как да се създава корупция в Б-я!!!!
  Палаткаджията дори да се изпусне два три пъти до дървото,не може да направи това което може да направи бракониера !!!!По никакъв начин !
  В нормалните страни на запад риболова нощем е ПОЗВОЛЕН,но в Булгаристан е забранен,това какво ти говори?Първо да вземат да спрат кардинално проблема с отсичането на българската гора,защото започнахме да ставаме като в Бразилия,която си отсече половината Амазонка от доброта и съблщдаване на законите.А палаткаджиите има време за тях!

 12. 12 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дневник, измислихте нова дума - ПАЛАТКУВАЩИ. Палаткуващите ваканцуват, но администрацията ги страхува, казано с речниковия багаж на депутатите.

  ATX
 13. 13 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  къде ще се регистрират? При горския ли! Голям смях!

  ATX
 14. 14 Профил на Norie
  Norie
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Тома Белев и псевдозелените му приятели са плъзнали навсякъде.

 15. 15 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Що за тъпотия е тази идея за химически тоалетни по горите!! Някой замислял ли се е? Никой ли държавен "специалист" не е чувал за компостни тоалетни? И защо ще се организира сметосъбиране, вместо да се насърчава отговорността сам да си изнесеш боклука, като органичния се компостира на място? Дали е за да събираме такси може би и да сключваме едни договорчета...или е защото просто нямаме никакви адекватни кадри с адекватни познания. Според мен има нужда от образование/информационни кампании за дивокъмпиращите. Казвам го като запален дивокъмпиращ.

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Вземат ли навсякъде да къмпингуват "диво", ще осерат природата и ще я съсипят. Диво е там ,където няма следи от набезите на простаци и варвари. Представям си какви ще са тези тоалетни, в какво състояние ще са местата за къмпингуване. Оставете природата, стига сте я мърсили. Природа има там, където вас ви няма.

 17. 17 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 921 Неутрално

  А дано, ама като знам горските ни какви са.....

  Pure Chewing Satisfaction
 18. 18 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "proza":

  Не Вас, а НАС ни няма! Защо се изключвате от общото правило, или сте от друга планета.
  Природата ще се оправи само по един единствен начин - когато човекът изчезне от лицето на земята. В другите случаи е просто въпрос на време да се унищожи съществуващото. Частта от хората живели в хармония с природата или е заличена или е натикана в ъгъла (примерно индианците в Северна Америка и по Амазония, племената в екваториална и субекваториална Африка и прочее.)
  А за БГ - докато не се окепази всичко няма да мирясаме!

  ура и да живей!!!
 19. 19 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#12:"WC1"]Дневник, измислихте нова дума - ПАЛАТКУВАЩИ. Палаткуващите ваканцуват, но администрацията ги страхува, казано с речниковия багаж на депутатите. [/quote]

  Най-култовия термин от последнте дни е "дивакуване"

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#5:"rosiraycheva50._"]А кой ще пази гората от незаконна сеч и пожари. [/quote]

  [quote#14:"Norie"]Тома Белев и псевдозелените му приятели са плъзнали навсякъде. [/quote]

  така, така. Българските мутро-бизнесмени, вчерашни селтаци най-мразят природолюбители и туристи, които ги притесняват да си вършат далаверките на спокойствие, да си ограждат плажове, да си правят нови ски писти и да събират такси за паркинг. Представете си, ти си сечеш, стреляш дивеч, ловиш риба, а тез хаирсъзи с палатки те видят и звъннат на полицията, ах негодниците!

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 429 Весело

  Аха ,горското вече ще е забравения Балкантурист , а горския - и управител и рецептионист и ка сиер и охрана и спасител на плажа . Ех, горски да си

 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 585 Неутрално

  НА горските не им пука зя природата. Те виждат гората в кубици а в животните дивеч, който делят на вреден и полезен. Полезният се яде а вредния яде полезният и трябва да се унищожава.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 23. 23 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 623 Неутрално

  и така милиционерите от НАБЧ вместо да притеснят свободолюбивите къмпингари нахравиха така че официализираха дивото къмпингуване :-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 429 Неутрално

  и
  [quote#23:"dun"]вместо да притеснят свободолюбивите къмпингари [/quote]
  Сводолюбивите кокошкари ще трябва вече да питат горското къде да *дивакуват* .Само че горското няма гори на първа линия ни на Корал, ни Карадере ,ни на Иракли и ко ша праим ся?

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Сега пък изведнъж се оказа, че опъването на палатки не било забранено.
  И какви са тия 4-5 лв за химическа тоалетна и огнище. Колко му е да построят едни бани, нормални тоалетни и да има течаща вода. Ако не знаят какво е нормален къмпинг нека се поразходят малко до Гърция да видят какво предлагат тамошните къмпинги и то срещу доста скромни суми за палатка.
  Както всичко друго и къмпинги не може да регламентираме и организираме като хората а нещата вече отдавна са измислени по света.

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 884 Неутрално

  4-5 лв, било на човек - предполагам на ден - за химическа тоалетна - трябва по 10 пъти да ходиш на ден, за да си струва по тарифите в града.
  Селските квартири си падат до 7, че и до 5 лв, а все пак си е легло, баня и т.н.

 27. 27 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#26] от "znaya":

  При липсата на хигиенни условия няма да е трудно да изпълнят нормата.....

  ATX
 28. 28 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#25] от "Modestmouse":

  НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ ТЕ НЕ ИСКАТ КЪМПИНГИ,ТЕ ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО ДИВАЦИ,това е тяхна дума,да няма вода и ток и човешки начин на живот.Не разбрахте ли ,че тези "дивокъмпингуващи",политиците и те започнаха да употребяват тази дума??? /В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ?/ и така тези хора искат да се..т и да упостошават природата.Скоро на един плаж до Кара дере видях толкова мръсни дрехи и покъщнина разхвърляна на около 20 кв. м.деца и родители и кучета и незнам още какво да кажа.Вероятно и в своите къщи живея по този начин?

 29. 29 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Как смятате се справят повече от 1000 души без вода и ток?

 30. 30 Профил на Mariya Latinova
  Mariya Latinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Горски

  Със седми клас ти стана горски
  със осми можеше и морски
  под сянка дъбова се криеш
  без повод пак ракия пиеш
  Животът ти един банкет
  Дъба превърна се в паркет
  ядеш мезета, пиеш вино
  артист на сцена в горско кино
  Гората доста оредя
  Дърво едничко оцеля
  Да можеш в жегата на сянка
  да правиш целодневна дрямка
  Другари имаш ти безброй
  Помагаш да секат наред
  Гората днес е дървесина
  напуска нашата родина
  Старееш, пада ти косата
  редее, няма я Гората!
  със седми клас ти стана горски
  със осми можеше и морски
  Пурко
  19.11.2014 г.

 31. 31 Профил на Mariya Latinova
  Mariya Latinova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересно как всички се впериха в къмпингите и започнаха да се взират в тях, кое било правилно и кое не. И понеже къмпинга е колкото скрито толкова и отворено място сред природата, никой не би коментирал какво си правиш в стаята, но как къмпингуваш всеки коментира и още по забавно излиза със списък препоръки, в който държавата се чувства длъжна да прави нещо за тях като бавачка за Тарзан. Как ви звучи това, колкото Тарзан му е трябвала бавачка, толкова му трябва и на къмпингуващия, пък още повече облечена в маскировъчни панталони. Ами който е сред природа бавачка не му трябва. Той тихо палаткува гледа звездите, изгрева, залеза, слуша щурците и после си тръгва. И никой не разбира къде му е била палатката, защото така се бивакува сред природата с респект и без да оставяш знаци, че си бил там

 32. 32 Профил на gotoa
  gotoa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи, като искам да отида някъде в гората, в моята страна трябвало да се регистрирам. Не ми трябва диктатурата ви и белега на звяра, който ще се опитвате да сложите на хората на дясната ръка или на челото. Контрол, контрол - все уж за доброто на хората и никакви права.

 33. 33 Профил на gotoa
  gotoa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А в същото време тия изроди управляващи не правят нищо срещу сечта на хиляди дървета - в цяла България масово се сече. Отсякъл един човек едно дърво за огън и голям проблем станало, но хилядите камиони с дърва - те не се виждат.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK