Къпане в луга, мазане с кал и солничар за ден на фестивала на Атанасовското езеро

Къпане в луга, мазане с кал и солничар за ден на фестивала на Атанасовското езеро

© БФКъпане в луга, мазане с кал, танци и музика са част от интригуващите солени предложения за забавления, заложени в програмата на Фестивала на солта, който ще бъде този петък (28 август) в южната част на Атанасовското езеро край Бургас.


"Симбиоза" е основната тема на фестивала, която ще свърза различните събития и забавления тази година и тя е обвързана с пътуващата изложба за Атанасовското езеро "СимБиотично". Става дума за мрежата от сложни взаимоотношения, връзки и процеси в това солено езеро, как човекът е свързан с езерото, има ли хармония и взаимност в тези отношения и какви са  ползите за хората и природата.


Идеята е с празника, който се организира за трета поредна година, да се популяризира мястото и всичко, което се случва в и около него. Над 100 години в Атанасовското езеро се произвежда сол чрез изпарение на морска вода, а солниците и резервата, който тази година навърши 35 години и носи същото име, са в хармония и са добър пример за взаимна полза между бизнес и природата.


Къпане в луга, мазане с кал и солничар за ден на фестивала на Атанасовското езеро

© БФСолниците с техните диги и валове са идеално място за гнездене и почивка на стотици хиляди птици, а водите с различна соленост и дълбочина привличат разнообразни безгръбначни и птици, които се хранят с тях. Една почти съвършена система, която, за да работи перфектно, се нуждае и от поддръжка, и от грижи през цялото време. Такава е целта на проект за опазване и възстановяване на лагуната "Солта на живота".


Програмата на фестивала обещава танцова импровизация в калта на Ана Саласар, изложба "Анималия", детски ателиета за калейдоскопи, шарена сол, игри, конструктор и пъзел, боди арт с кал, базар на солта, възможност да станеш солничар за един ден, въздушна йога, "дръм сесия", арт работилница за рамки и много музика.


"Фестивалът на солта" започва е 16.00 на 28 август 2015 (петък) и ще продължи до късно (22.00 ч.), а точната локация е южната част на Атанасовското езеро до администрацията на солниците (откъм морето).


Къпане в луга, мазане с кал и солничар за ден на фестивала на Атанасовското езеро

© БФ


 


Фестивалът на солта се организира от Българска фондация "Биоразнообразие" в рамките на проект "Солта на живота", финансиран от програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с БДЗП и "Черноморски солници" АД.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK