Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Как старо кирпичено сушило за сини сливи заживя втори живот

Как старо кирпичено сушило за сини сливи заживя втори живот

© Надежда Чипева, КапиталСтарото кирпичено сушило за сини сливи в село Гергини, Габровско вече е планирано за премахване. Доброволци от проекта "НеЗабравено имане – 2" искат да го възстановят и да го преместят в двора на читалището на близкото село Гарван, където сушилото да заживее своя втори живот.


Ентусиастите не само имат доброто желание, но от тази неделя (30 август) започват строителните работи. Срещата им с майстора-зидар и чираците му е в 11.30 ч., когато ще приготвят традиционен кирпич за направата на сушилото. За този ден планът е всички те да смесват и мачкат кал и слама за направата на кирпичени тухли, каквито предците им са използвали за градеж на къщи и стопански постройки. В акцията ще се включат членове на читалище "Христо Ботев 2008" , които са и авторите на проекта "НеЗабравено имане – 2", местни жители и гости от партньорски читалища в Габрово.


Доброволците вече са разчистили терена, където са поставени основите на сушилото. Направена е ограда, а старият кладенец е възстановен и обезопасен.
Със сушилото, ентусиастите от читалището искат да възродят една типична местна традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци. Според тях това е начин да припомнят ценни, но забравени местни практики, които да създадат и поминък на семействата от района. Това е техният опит да пречупят тъжната тенденция към обезлюдаване на селата в Габровския балкан и да я насочат в устойчива посока.


Авторите на проекта поетапно създават и малък етнопарк до старото гарванско училище с читалищната библиотека, етнографската музейна сбирка и клуба на доброволеца.


Как се замесва кирпич


Със слама или по-точно "мекината", което е най-дребният остатък от вършитбата, трябва да се замеси кирпичът. Тя ще пристигне от добруджанско село от община Ситово, от където са корените на днешните балканджии в село Гарван и съседните габровски села.


"В най-тежките години на Османско владичество преселниците изоставяли плодородната си земя и се скривали във вековните гори на габровския балкан. Векове по-късно далечните роднини от крайдунавското и балканското село Гарван се събират за поредната среща, за да забъркат здравата спойка на традиционните тухли от кал, в която ще вложат и шепа дребна слама от златното жито на Добруджа," обясняват авторите на проекта.


Здравословното сушило


Местната традиция за преработка и съхранение на плодове и зеленчуци е по-здравословна от изместилата я практика на варене на компоти и конфитюри, които се приготвят с много бяла захар, изтъкват инициаторите от читалитещето.


Според тях, сушилото е добра възможност за използване на биотехнологии при съхранението на храната и ще разнообрази менюто на местните като прибави вкусни и здравословни храни. Освен това то спестява електричество при приготвянето на храната.


Читалище "Христо Ботев 2008" - инициирор на проекта, е последователно в действията си за запазването на местното биоразнообразие. Чрез ашладисване, преди време те успяват да съхранят около 20 вида устойчиви на вредители местни сортове овощни дръвчета. Така стопаните вече отглеждат плодове без или с ограничено ползване на вредни химикали. Сега с възстановяването на сушилото ще е възможна и здравословната преработка и съхранение на домашната биопродукция.


Как се прави "триенца", как се пекат на жар сланинка и чушки


Близо 1 000 постоянни и пребиваващи жители на Гарван, както и всички от съседните населени места и областния град, ще могат се възползват от възстановеното сушило, изчислили са авторите на "НеЗабравено имане – 2" и очакват хората да го използват ежеседмично през есента, когато масово се преработват плодове и зеленчуци, както и периодично от късната пролет до края на лятото - предимно за сушене на гъби и някои видове зеленчуци.


През октомври, когато ентусиастите предвиждат да са готови със строежа на сушилото, ще има и специален ритуал по запалване на сушилото с демонстрации. Освен сушенето на плодове, те ще покажат как се прави традиционното ястие триенца, как се пекат на жар сланика, чушки и картофи. Децата от района ще участват в работилницата "Вкусни картини" и ще научат за местните традиции, здравословното хранене и природосъобразния начин на живот.


На място до сушилото ще бъде поставена информационна табела, която ще дава цялата информация за построяването и функционирането му .Технологията ще бъде описана и илюстрирана във Фейсбук, за да може всеки, който пожелае да я приложи.


"НеЗабравено имане -2" се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса "Направи си сам", след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи "Направи си сам" предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. "Направи си сам" подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение "За Земята".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  Браво на ентусиастите - реставратори!
  Успех им пожелавам!

 2. 2 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  На времето дядо ми сушеше сливи, кайсии, ябълки, джанки и прочее на балкона.
  Имахме голям балкон от бетонена плоча, на него дядо разстилаше вестници и върху тях полагаше нарязаните плодове.
  Вечер ги прибираше в коридора на втория етаж, на другия ден ги изваждаше отново.
  Обикновено за 2-3 дни ставаше готов ошав, ние им казвахме ,може би диалектно, "ушаф".(Да не се бърка със синонима за "тъпо ченге" - ушев!)
  Прибираха се в картонени кутии и издържаха до другата година.
  Трябваше само да следим да не задуха силен вятър или завали дъжд, но това ставаше много рядко.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Тази година има доста сливи и не е задължително всички да станат на ракия На времето дядо ми също имаше едни дървени рамки с мрежа от канап, на които сушеше сливи. Събирахме всички оси от околността

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Сега има електрически сушилки за по 30-40 лв, но според мен не е същото. Сушените плодове, които се продават пък са наблъскани със захар и кой знае още какво.
  От сушените сливи габровци правят и нещо много вкусно - пестил. Ние му казвахме "пистил".

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много похвална идея и дано да я реализират тези млади хора!

  Tony
 6. 6 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#3] от "EU defender":
  [quote#3:"EU defender"]Събирахме всички оси от околността [/quote]
  И пчели. В двора имахме един кошер, вместо да се абят да търсят цветя, половината пчели само иднаха до балкона, пълнеха гушите и обратно до кошера!
  [quote#4:"EU defender"]Ние му казвахме "пистил". [/quote]
  Че то си е "пИстил"!
  Дори съм виждал и преса за правене, ама не помня къде, може би на "Етъра".

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  [quote#6:"bluebars"]И пчели. В двора имахме един кошер, вместо да се абят да търсят цветя, половината пчели само иднаха до балкона, пълнеха гушите и обратно до кошера![/quote]

  И едни големи оси - казвахме им търтеи. С риск за живота си бях претрепал една и я занесох в училище, за да плаша момичетата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  """".... Как се прави "триенца" . . ."""
  ----------------
  Много лесно и елементарно
  Сипваш в една по-широка тенджера не много вода , леко подсолена . Отстрани в една тава си приготвяш купчинка пресято брашно и някакъв съд в който да сипеш студена вода за ръцете.
  Като заври водата в тенджерата, цопваш си дланите във водата , от там ги допираш до купчинката брашно и започваш да си притриваш набрашнените длани една в друга над врящата вода.
  повтаряш многократно тази процедуратака се оформят едни тестени зърна , като оризови . . .
  Колкото повече се вари, по-хубава става
  Като си сипеш в чинията се гарнира като всички макаронени изделия

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2753 Весело

  До коментар [#7] от "EU defender":


  [quote#7:"EU defender"]И едни големи оси - казвахме им търтеи.[/quote]
  Търтеите, това са МЪЖКИТЕ индивиди на насекомите.
  И пори всичките теса чувствително по-големи от женските , НО са безобидни !
  Търтеите, и при почелите , и при осите , и при комарите (те пък са най-големите и стряскат с вида си ) НЯМАТ ЖИЛО !
  При тях липсва сакче за събиране на цветен прашец, липсва жило, като на това място се намират съвкуплителните му органи.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Веднъж като дете съм ходила в такова сушило, с баба занесохме сливи за сушене. Имаше много хора, сладка миризма се носеше навсякъде, спомням си картината като че е било вчера. А са минали повече от 40 години. След време питах по-възрастни хора, казаха, че сушилото отдавна не работи и е почти разрушено.
  А бабините сушени сини сливи бяха превъзходни. Тя слагаше от тях и в ястия. Тези, които се продават в магазините сега, са твърди, мръсни и безвкусни.

 11. 11 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  [quote#7:"EU defender"]И едни големи оси - казвахме им търтеи. [/quote]
  [quote#9:"Чардо"]Търтеите, това са МЪЖКИТЕ индивиди на насекомите. [/quote]
  До коментар [#7] от "EU defender":
  Може би бъркаш със "СТЪРШЕЛ"?
  Те са големи 3-4 cm и жилят яко.
  Имаше почти черни, имаше и на ивици, като оса.
  Класическата оса е издължена с много тънка връзка между коремчето и телцето, от там съществува израз "осина талия" за строен човек с много тънък кръст.
  Има и едни по дебели, но не стършели.
  Такава една веднъж ми се навря под ризката и докато я махна ме беше "жигосала" 3-4 пъти по гърба. Нямат "контра" на жилото като пчелите и жилят по няколко пъти. Разбира се, всеки следващ отровата е по-малко, но пак си боли и се надува!

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#11] от "bluebars":

  Да, точно стършел беше. Сега си спомних, че имаше някаква детска книга със същото име.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  [quote#11:"bluebars"]Има и едни по дебели, но не стършели.[/quote]

  Това дебелото е земна пчела. Изглежда зловещо, но май е безобидно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Обичам сушен мармалад от сини сливи.Разкошен е ,но не знам как се казва.

 15. 15 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#9] от "Чардо":
  [quote#9:"Чардо"]Търтеите, това са МЪЖКИТЕ индивиди на насекомите.
  И пори всичките те са чувствително по-големи от женските , НО са безобидни![/quote]
  Заради търтеите за малко да ни намалят поведението.
  Прочетох в някакво руско романче за деца, как някакъв техен хлапак си напълнил под рубашката търтеи, като отишъл в училище си разкопчал яката, гадинките излетели и направили паника из класа.
  С един приятел понасъбрахме от нашия кошер преди училище и... повторихме идиотията на руското хулиганче!
  Настана голяма веселба в класа, добре че не ни усетиха(не предположиха, че сме ние двамата, щото се водехме "примерни" ученици).
  Романът го бяха чели и други - на практика целият клас, дори учителите, щото беше някаква "актуална" детска книжка.
  Чест им прави на даскалята, че не направиха сериозно "разследване", а погледнаха от към смешната страна на "белята"!
  Сао зав-учът се пенявеше пред строя, щото беше тъп и злобен, но и учителите не го обичаха, така че ни се размина БЕЗ СЛЕДСТВИЕ и НАКАЗАНИЯ!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  Едно време какви неща са правели от сини сливи в габровско,освен хубавата ракия ,разбира се.

 17. 17 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#14] от "hodounski":
  [quote#14:"hodounski"]Обичам сушен мармалад от сини сливи.Разкошен е ,но не знам как се казва. [/quote]
  Ако е варен се казва...
  "Мармалад от сини сливи".
  Има консистенция на грис-халва!
  Ако е пресован от изсушена сливова маса без термообработка -
  "Пестил"!
  Има консистенция на кашкавал/сирене "Гауда".
  Прави се в едни калъпи с преса.

 18. 18 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 278 Любопитно

  ДОБРА ИНИЦИАТИВА "НО" "НО" "НО" ОЧАКВАЙТЕ ИНСПЕКТОРИТЕ ОТ " БАБХ" ДА СЕ ПОЯВЯТ И ДА ГО ЗАПЕЧАТАТ ЗАЩОТО ТО НЯМА ДА ОТГОВАРЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НОРМИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПРОИЗВЕЖДАНИТЕ ХРАНИ ИЛИ ПЪК НЯМА ДА ГО ЗАПЕЧАТАТ А КОЙТО СИ КУПИ ОТ ТЯХ ЩЕ БЪДЕ НАДЛЕЖНО САНКЦИОНИРАН С ПОМОЩТА И НА МВР.

  МАФИЯТА В "БАБХ" НЕ СПИ. ТЕ РАБОТЯТ ДЕНОНОЩНО !!!

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Ей, колко хора във форума знаят за старите методи. От коментарите науЧих повеЧе, отколкото от статията. Имам желанието да записваме хякъде тези спомени....да не се изгубят

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  До коментар [#17] от "bluebars":

  Точно „пестил“! Много вкусно!

 21. 21 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#20] от "hodounski":
  [quote#20:"hodounski"]Точно „пестил“! Много вкусно! [/quote]
  Малейй, как ми се прияде!
  Ще вземе да ми стане нещо!?!

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  До коментар [#21] от "bluebars":

  Да не си брененна?

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Весело

  До коментар [#21] от "bluebars":

  Извинявай! Бременна?

 24. 24 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#23] от "hodounski":
  Нееее!
  Момченце съм!

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Весело

  До коментар [#24] от "bluebars":

  Леле как се изложих! Бягаай да търсиш пестил!

 26. 26 Профил на pie13513863
  pie13513863
  Рейтинг: 326 Весело

  До коментар [#25] от "hodounski":
  Бягам!

  Събота след обяд - къде да го търся това чудо?!?

  Чао за сега!

 27. 27 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1199 Весело

  До коментар [#8] от "Чардо":

  Наборе, даде ми добра идея...

 28. 28 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Чувал съм "пестила" да го наричат също "габровска луканка".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 29. 29 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  [quote#19:"Алф"] От коментарите науЧих повеЧе, отколкото от статията.[/quote]
  Че то винаги е така. А да научи и авторът нещо, това чудо "мекината" на български се казва "плява".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK