Правителството не е констатирало нарушения в концесионния договор с "Юлен"

Правителството не е констатирало нарушения в концесионния договор с "Юлен"

© Надежда ЧипеваПравителството не е констатирало нарушения в концесионния договор с "Юлен" за защитена територия – част от Национален парк "Пирин", "Ски писта с център Банско", а годишните приходи от концесионното плащане по него за държавата са в размер на 262 508 лв. и ДДС по сметка на държавния бюджет – 52 501 лв.


Това става ясно от съобщение от пресцентъра на Министерския съвет, след като кабинетът прие в сряда доклад за 2014 г. на комисията за текущ контрол по изпълнението на концесионните договори към министъра на околната среда и водите.


В същото време от началото на този април Министерството на околната среда и водите съди концесионера на ски зона Банско "Юлен" за системно неизплатени суми през годините на концесията. Това обаче явно не е причина Министерският съвет да прекрати концесионния договор. Става дума за 180 хил. лв., а основен мотив на държавните институции пред съда е неизпълнение на задължение по концесионния договор (подписан 2001 г.) за  заплащане в полза на предприятието на суми в размер на 5% върху сумата по концесионния договор.
Тази сряда от МС отчитат още, че 4 037 308,30 лв. са общо приходите за 2014 г. от концесионна дейност по сключените концесионни договори за добив на минерални води и за ски зона "Банско".
От тях приходите от концесия на добив на минерална вода са 2 168 950,12 лв., което е по сметка на МОСВ, за общините, на територията на които е учредено концесионното право, е 918 002,10 лв., ДДС по сметка на държавния бюджет е в размер на 634 586,84 лв. и 759,64 лв. са лихвите за забава.


Поради неизпълнение на задълженията на концесионерите са прекратени два концесионни договора за добив на минерална вода и са предприети действия за събиране на дължимите суми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK