Над 6.5 млн. души годишно ще умират заради замърсяването на въздуха до 2050 г.

Над 6.5 млн. души годишно ще умират заради замърсяването на въздуха до 2050 г.

© Ina Fassbender, ReutersЗамърсителите на въздуха като озон и фините прахови частици може да доведат до преждевременната смърт на около 6.6 милиона души годишно до 2050 г., ако не се предприемат стъпки за подобряване на качеството на въздуха, предупреждават учени в ново изследване, публикувано тази сряда и цитирано "Ройтерс".


В проучване, публикувано в списание Nature, се твърди, че замърсяването на въздуха вече води до 3.3 милиона смъртни случаи годишно в целия свят. По-голямата част от тях са в Азия, където замърсяването от домакинствата, като например от битовото отопление, има особено голямо отражение.


Негативните ефекти може да се удвоят през следващите 35 години, ако не се вземат мерки за пречистване на въздуха, се казва в проучването.
"Това е поразителен брой", коментира Джош Леливелд от института за химия "Макс Планк" в Германия, който е и ръководител на изследването. "В някои страни замърсяването на въздуха всъщност е водеща причина за смъртните случаи, а в много страни представлява огромен проблем."


Смъртните случаи вследствие на замърсяването на въздуха са най-често заради сърдечно-съдови заболявания, инсулт или белодробно заболяване, наречено хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Замърсяването дава отражение и на смъртните случаи от рак на белия дроб и острите респираторни инфекции.


Измерването на последиците от замърсяването на въздуха в световен мащаб не е лесно, отчасти защото качеството на въздуха не се следи във всеки регион, а и токсичността на частиците варира в зависимост от техния източник.


За своето изследване екипът на Леливелд е съчетал глобален модел на състава на атмосферата с данни за населението и здравната статистика в различните региони, за да може да изчисли относителния дял на различните видове замърсяване на въздуха, най-вече фини прахови частици, за случаите на преждевременна смърт.


Техните резултати показват, че в Индия и Китай емисиите от битово отопление и готвене дават най-голямо отражение върху смъртните случаи, а в голяма част от Съединените щати и няколко други страни емисиите от автомобилния трафик и производството на енергия са от решаващо значение.


В източната част на САЩ и в Европа, Русия и Източна Азия селскостопанските емисии са най-големият източник на фините прахови частици, които се наслагват в белите дробове на хората, което води до болести, инвалидност и смърт.


Една трета от всички смъртни случаи са в резултат от използването на твърди горива като дърва и въглища за битово отопление на домовете или готвене и използването на мръсни дизелови генератори за ток. Това причинява половината от 645 хил. смъртни случая в Индия и една трета от 1.4 млн. смъртни случаа годишно в Китай.


Земеделски емисиите на амоняк също имат огромно въздействие. Една пета от всички смъртни случаи в световен мащаб са в резултат на тези емисии, които идват предимно от отглеждането на едър рогат добитък, пилета и прасета и от прекомерната употреба на торове.


Замърсяването от автомобилния трафик в развитите страни води до една пета от смъртните случаи въпреки мерките срещу "мръсни" автомобили. То причинява само 5% от смъртните случаи по целия свят, но това вероятно ще се увеличи заради увеличаващата се употреба на автомобили в развиващите се страни.


Замърсяването на въздуха от електроцентрали, предимно централи, използващи въглища, причинява един на всеки седем смъртни случая.


Естественото замърсяване на въздуха, предимно от прахови частици в сухите региони, причинява почти една пета от смъртните случаи по света. То е основен фактор в някои сухи страни и е причина за 92% от смъртните случаи в Египет и 81% в Иран.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Брррррр,кът почнете едни такива страховити изчисления.Както се казва-Смъртта на един човек е трагедия,смъртта на милиони е просто статистика.

 2. 2 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 478 Неутрално

  А нашите държавници спят, пазещи популиската теза, че сме бедни, ерго нищо не може да се направи да спрат таралясниците по пътищата.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Намалето автомобилите,качете се на велосипеди.Отопляваме се 3-4 месеца в годината,а изгорелите газове ни тровят целогодишно.

 4. 4 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 642 Неутрално

  в един доста малък свят живеем - мизерията от Азия много бързо "долита" до нас. Нова Зеландия му е майката! Хобитите са му бащата

  https://youtu.be/x1SgmFa0r04

  Животът е прекрасен!
 5. 5 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 481 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK