Екоминистерството работи по ограничаване въглищата с високо съдържание на пепел и сяра

Екоминистерството работи по ограничаване въглищата с високо съдържание на пепел и сяра

© Красимир ЮскеселиевЗа ограничаване употребата на нискокачествени въглища с високо съдържание на пепел и сяра - основна причина за замърсяването на въздуха, работят от Министерството на околната среда и водите. Ведомството въвежда ново изискване - социалните помощи за отопление да се дават за по-качествени и екологични горива. Най-вероятно то ще влезе в сила през следващия отоплителен сезон - 2016-2017 г., обясниха от екоминистерството на семинар за журналисти в Златни пясъци през уикенда, цитирани от БТА.


Основен проблем на въздуха у нас са фините прахови частици, за което страната ни има и наказателна процедура за превишения на нормите на замърсяване в 29 общини. Основни източници на замърсяването на въздуха са битовото отопление и транспортът.


Според данните на МОСВ над половината от домакинствата се отопляват с твърди горива, а около 20% от тях са на въглища.
"Опитваме се да въведем изисквания, така че помощите, които държавата дава на определена категория хора, да бъдат щадящи за околната среда", обясни директорът на дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ Иван Ангелов и уточни, че целта е хората, които се отопляват с въглища, да ползват такива с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Така при горене във въздуха ще се отделят по-малко фини прахови частици и други токсични замърсители.


Макар да струват повече, те имат по-високо енергийно съдържание, изгарят по-бавно и е нужно по-малко количество, поясни специалистът.


За да влезе промяната в сила следващия отоплителен сезон, от Министерството на труда и социалните политики трябва също да направят нужните промени в началото на 2016 г.


Изисквания за битовото отопление на всички ползватели


По въвеждането на изисквания за качеството на твърдите горива за битово отопление за всички ползватели работят експерти от друга междуведомствена група. Те са се срещнали с вносители на по-висококалорични горива, с по-ниско съдържание на пепел и сяра, от които зависят и нивата на фини прахови частици във въздуха. Предстоят няколкомесечни измервания какъв ще е екологичният ефект от горенето им при нашите атмосферни условия. Преди следващия отоплителен сезон трябва да има решение и на тази работна група, обясни експертът от МОСВ.


Сухите дърва - по-качествени и по-чисти


Водят се разговори с представители на Министерството на земеделието за стимулиране продажбата предимно на сухи, а не мокри дърва. При предварително изсушаване на дървата по естествен път при изгаряне тяхната калоричност се увеличава, а изхвърляните във въздуха фини прахови частици намаляват с над 40%. Това не струва пари, а може да доведе до значително намаление на вредните емисии.


5000 лв. глоба за кметове, нехаещи за мръсния въздух


Лична санкция до 5000 лева ще може да се налага на кметове, ако не разработват общинска програма за чистота на въздуха или не прилагат заложените в нея мерки. Ще могат да се санкционират и други отговорни длъжностни лица. Това е заложено в промените в Закона за чистота на атмосферния въздух.


Проектозаконът ще да бъде разгледан в пленарната зала през следващата седмица, съобщи екоминистърът Ивелина Василева.


Чистотата на въздуха в населените места е отговорност на местните власти, те отговарят за контрола над трафика, миене на улиците и за мерки за подобряване на качеството на въздуха, напомни Иван Ангелов и допълва, че влизането в сила на закона ще даде по-големи възможности и на МОСВ да въздейства върху общините.


Правомощия на местната власт за по-чист въздух


Промените позволяват още поставяне на очистващи филтри на комините на домакинствата, промяна на горивната база в определени райони и определяне на зони с ниски въглеродни емисии – това са някои от новите мерки, които ще могат да прилагат общините, за да овладеят замърсяването на въздуха в общините си.


С промените в закона общините ще могат да ограничават влизането на замърсяващи автомобили в някои райони на населените места, да вземат решения за генерална смяна на начина на отопление в тях или определени квартали, да стимулират поставянето на очистващи филтри на комините, където се ползват твърди горива за отопление.


Нови средства за подобряване на чистотата на въздуха в страната и подпомагане на общините за справяне с проблема са заложени в нова приоритетна ос на оперативна програма "Околна среда" (2014 - 2020 г.). Общата й стойност е близо 120 млн. лв.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Въглищата са най малката беля в случая..... в провинцията въздуха се замърсява най много от пепелта вдигана от обработваемата земя и пътищата, простоказано от калта, когато изсъхне....
  Въглищата, като гориво за отопление, бяха проблем в София през 50-те, когато къщите бяха наджучкани една до друга, коминчетата ниски, въглищата пляка..... на село не е чак такъв проблем....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Еми да затварят диларите на фв и да събират продадените за скраб и германците да им върнат парите! Това да обгазяваш мирно население с NOx до 40 пъти над законовото равнище нима не е геноцид и ако има такова нещо като МОСВ е редно да си свърши работата. Ако не да се подведат и въпросните му служители под отговорност наравно с убииците от германия.

 3. 3 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Пластмасовите бутилки и автомобилните гуми към твърдите горива ли спадат?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "_tsiki_":

  Не смятам за уместно да коментирам другите коментиращи, но щом не знаеш как се пише (и произнася) думата "скрап", не ме интересува какво искаш да кажеш.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#3:"leslin"]Пластмасовите бутилки и автомобилните гуми към твърдите горива ли спадат? [/quote]
  Ромовете вече не горят гуми за отопление защото дървата са екологични и горските никъде не ги притесняват за изсичането на горите! Никой никъде не виждал циганин да си купува дърва за огрев а те друго не ползват, даже и безплатните въглища гледат да продадат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Напълнл актуален проблем са въглищата, изобщо не са от 50-те. Много голяма част от София няма ТЕЦ и се отоплява както е най-евтино, а това както знаем излиза скъпо...

  Stef
 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ще се топлим с дръвца и кокс ...

 9. 9 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "stef":

  Справка в гугъл веднага дава информация, че причините за смога са основно азотните окиси от колите к температурните инверсии, като се получава смог съдържащ фини прахови частици! Както ви е известно повечето български градове са в котловинни полета! Справка в картите за замърсявянията показва че най зле е положението в северна италия, южна полша, чехия, части от австрия, около лондон и в париж. Така че най вероятно министерството е взело едни пари по проект и трябва да ги отчете, очаквам и клипове от типа, стойте на студено и не яжте боб, тъй като газовете са опасни за вашето здраве!

 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#7] от "stef":

  Не се обаждай неподготвен, първо виж как се отоплява София днес, каква частса електрика, бутилки га, брикети, дърва и тогава коментирай!!!
  После провери как се отопляваше в 50-те....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#6] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  много пъти в повече замърсяването не идва от циганските кюмбета ,а от комините на частните тецове ,но защо се виждат само комините на циганите ,ами щото не си плащат на проверяващите ,значи кой замърсява ,естествено циганите

 12. 12 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#8] от "dimko":

  най сигурния и екологичен начин за отопление ,което не ви носи почти никакви разходи ,постоянно ти е топло и най вече не замърсяваш околната среда ,та начина е ,купуваш едно чувалче въглища от 20 кг ,като ти стане студено почваш да си го подхвърляш и се стопляш ,даже може и да се припотиш ,като се стоплиш оставяш чувалчето и после пак го ползваш ,емисиите са 0 % и отговаряш на всички екологични норми за отоплението ,а и разхода за ток и енергия пада .

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Те са се срещнали с вносители на по-висококалорични горива, с по-ниско съдържание на пепел и сяра, от които зависят и нивата на фини прахови частици във въздуха."

  Е, ако става въпрос за вносни въглища, има един вид индонезийски (Envirocoal) със само 1% пепел на работна маса (т.е. не повече от дървата) и само една десета от процента сяра. Те са може би най-чистите в света. Преди двадесетина години се внасяха и в България - за облагородяване на горивото за ТЕЦ "Бобов дол".

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  А смога на софиа, който е на снимката, той от въглища ли е?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Вярвате ли, че Ковачки ще допусне ей-така да спрат да му купуват скапаните въглища? Досега все успяваше някак си да отлага и заобикаля решения на държавата и общините, от които би пропуснал печалби, и сега ще намери на кого да плати.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Не препоръчвам да движите край Босфора, от опалово време до видело - въздуха вони на пушек от кумюр и непрани шалвари ...

 17. 17 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 330 Неутрално

  В края на статията се спомена за "очистващи филтри на комините", които би трябвало да абсорбират голяма част от фините частици! Не знам, кой би спонсорирал поставянето на такива филтри, но в Германия те вървят м/у 1000 и 1200 евро, а и не могат да се поставят на всеки кумин ... на кюнец излизащ от ромска барака със сигурност не може! Значи, въпросът е: кой ще спонсорира 2000 лв. за филър на кумин за 1,5 милиона домакинства, което прави грубо 3 милиарда лева!?

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  [quote#15:"today"]Вярвате ли, че Ковачки ще допусне ей-така да спрат да му купуват скапаните въглища? Досега все успяваше някак си да отлага и заобикаля решения на държавата и общините,[/quote]

  Този път сме в наказателна процедура от ЕС, затова има вариант да се размърда нещо, а Ковачки ще го "компенсират" по друга линия, за каквато грам съмнение нямам, че ще изнамерят.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На Ковашки май му се поизпразни сметката и замислят как да я напълнят - или на брикетна да се дадът едни пари за екопроизводство(при Ковашки ще е нещо като Фв или "сяроочистката" на паровата му централа) и да поскъпнат брикетите... Всичко е в полза на определено лице или малък кръг лица, но никога в полза за хората!

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#18:"cinik"]Ковачки ще го "компенсират" по друга линия, за каквато грам съмнение нямам, че ще изнамерят.[/quote]

  и аз, не знам защо, някаква интуиция от кундалини по чакрите ще да е било, веднага се сетих - "а ковачки?".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Какво точно работи екоминистерството по проблема с въглищата?

 22. 22 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#5] от "tak40309320":

  Ок, да поясня тогава. Казвам, че при измерени емисии 1.6 грама NOx на километър при двулитровия двигател на фв е престъпление въпросните подвижни газови душове да се движат още по пътищата ни и да не са в ареста германците и техните слуги от еко инспекциите.

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#11:"edin drug"]не идва от циганските кюмбета ,а от комините на частните тецове[/quote]
  Щом еко министерството не вижда от къде идва замърсяването значи враговете на екологията са превзели министерството !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "_tsiki_":

  В чий арест? И кой - целокупният германски народ, Фолксваген, немската автомобилна индустрия?
  В САЩ има нещо подобно, но е доста конкретно.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#16] от "dimko":
  тези ги разправяй в кварталната кръчма.... Десетки пъти съм ходил в Истанбул и зиме и лете и тези дето ги пишеш, няма как да се случайт...
  По Босфорора и м8у Златният рог и Мраморно море има постоянни леки течения на въздуха, така че това което пишеш няма как да се случи..... :-Ч

  Правиш се на интересен, но Истанбуле един от най хубавите градове на Света!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Цапат предимно тецовете на въглища и транспорта. За домакинствата може би най-доброто решение е да ползват газ. Има доста добри екологично чисти разработки на газови печки. Трябва просто да се газифицира.
  Иначе каквото и многовариантно решение да вземе министерството, нашенеца ще измисли нещо друго. Също като във вица:
  Крокодила и хипопотама се скарали за нещо си там в блатото. Та хипопотама взел следното многовариантно решение - като го срещна на пътечката, ще му кажа - здрасти Кроки, как си? Ако каже добре съм, ще му кажа - само будалите в днешно време си мислят че са добре. Ако каже, зле съм, ще му кажа същото. Ако каже горе долу, пак същото! Все ще е будала. Друг вариант няма!
  Срещат се на пътечката и Хипо казва - здрасти Кроки, как си?
  А Кроки отговаря - А бе ... си мамата!

 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#14] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Не е естествено, мьзното петно, което виждаш и което не е смог, но близко до него явление, се дължи на колите и на НЕМИТИТЕ улици ..... прахът в който джапат софиянци еедневно се вдига във въздуха и създава картинката на фотката.....
  Апропо, обикновено през юли, когато в София сез разят дежурните бури с проливен дъжд, картинката е коренно различна, вижда сечак до вр. Мургаш......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "boby1945":

  Титан на мисълта си ти Боби, всеки път имаш по -50 минимум!
  Викаш обработваемата земя е белята, как не се бех сетих преди това!

  Наздраве!

 29. 29 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#24] от "tak40309320":

  Като за начало винтеркорн в хага за престъпления срещу човечеството. Той ще каже кой е следвашият. Между другото вече има повдигнати криминални обвинения... За срам на ЕС, не в европа обаче.

 30. 30 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Нема да има ефект. Да се ограничат въглищата изобщо.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 31. 31 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#29] от "_tsiki_":

  Бива. Ама не са един и двама.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#25] от "boby1945":

  Говоря сериозно, вероятно съм го изпитвал, по-често от теб ...

 33. 33 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Между другото, обратното на неизсушени дърва не е мокри, както си мисли бай Дневник, мокри са мокрите.

  Иначе, при условие, че половината ток се прави в Мариците, да гледаш каква марка въглища горят кюмбетата е като да изпуснеш парче сирене в септична яма и да го забършеш с тоалетна хартия.

 34. 34 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#33] от "usero":
  Винаги ми е било интересно когато някои пишман енергетици когато говорят за ''мариците'' ги поставят технологично на един кантар - говоря за МИ2 с ГДР-ска технология от 60-те години на 20век и ''американските марици'' с технология от 21 век.
  Ей, хора, това са 40 години разлика / за онагледяване - разликата е като тази между ''Варшава'' и ''Мерседес'' S-класа/

 35. 35 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#28] от "buiko":

  то не става със "сещане", а със знание, а незнайките във форума сте легион.... особено тези коментиращите състоянието в София....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "raytcho":

  Е, макар че ставаше въпрос за горивото, това си има голямо значение в случая, така е, не пушат като 2.

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#32] от "dimko":

  Казвам ти не си измисляй!
  Естествено че има и екстрени ситуации в един 14 млн. град, най големия европейски град по същество, не може без тях, но е къде по прилично отколкото, например в София, именно заради морето, Босфора, Златният рог и въздушните течения....
  така че нямам никаква причина да не ходя в Истанбул когато мога, както се опитваш да ме навиваш с ....
  [quote#16:"dimko"]Не препоръчвам да движите край Босфора, от опалово време до видело - въздуха вони на пушек от кумюр и непрани шалвари ...[/quote]

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#34] от "raytcho":

  Не се изхвърляй неподготвен на пясъка без нужда ... технологиите на очистване на димните газове в ТЕЦ Марица изток 2 са съвсем съвременни, японски основно и съвсем не по лоши от тези в ТЕЦ Марица изток 1 една от "американските" ТЕЦ в комплекса.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#34] от "raytcho":

  "разликата е като тази между ''Варшава'' и ''Мерседес'' S-класа"

  Малко позабравен факт е, че автомобилите "Варшава" (и преди това "Победа" много приличат на един модел на "Шевролет" от края на 30-те години на миналия век.

  А иначе новите блокове в "Ей И Ес - Гълъбово" и реахбилитираните блокове в "Марица-Изток 3" съвсем не са последна дума дума на техниката от 21 век. Дори нямат свръхкритични параметри на парата например (което би било технология от края на 20 век). Но са подходящи за въглища като източномаришките - с 50% влага, 17% пепел и 2,5% сяра (т.е. според международните стандарти дори не са лигнитни въглища). Само по себе си това вече е постижение. Така че може би подходящото сравнение е между 2 вида трактори (а не автомобили) - съответно с технология от 60-те и от 90-те години на миналия век.

 40. 40 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#38] от "boby1945":
  но технологията на изгаряне е различна
  и, байно, не ми казвай кой е подготвен... при обединението на Германия точно тези ТЕЦ-ове бяха модернизирани веднага

  та разликата между двете технологии е точно както между ''Варшава'' и ''Мерцедес'' последен модел - и двете са модификации на ''Мерцедес'' от времето на ВСВ но ...

 41. 41 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Човекът ще успее тогава когато си спомни връзката с природата, защото дори да я отрича, тя е там и има природни закони, които просто тихо или шумно, но не винаги забележимо връщат баланса.

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#40] от "raytcho":

  Не се плякай неподготвен, и в двете централи технологията е една и съща, при това ТЕЦ Марица изток 2 работи по добре от хамериканската ТЕЦ МАрица изток 1 и което е най важно, произвежданият ток е два пъти по евтин!!! Аман от неучки!!
  Апропо
  [quote#40:"raytcho"]между ''Варшава'' и ''Мерцедес'' последен модел - и двете са модификации на ''Мерцедес'' от времето на ВСВ но[/quote]
  пак се плякаш неподготвен, Варшава е лиценз на руската Победа от 1943. Последната е оригинална руска разработка с някои заемки от Опел капитан 1937..... Мерцедес въобще не е мешан и ВСВ също .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK