Пет партии и коалиции подадоха становища срещу проектоплана за Витоша

Пет партии и коалиции подадоха становища срещу проектоплана за Витоша

© Георги КожухаровРедица партии внесоха официални становища против разработвания в момента проект за ново управление на природен парк Витоша. Проектът за план се разработва в момента от "Пролес Инженеринг" с обществена поръчка на стойност 561 600 лв. Във вторник се проведе общественото му обсъждане в Бояна.


От ГЕРБ, НФСБ, ДЕОС, коалиция "Сердика" и "Зелените" са подали официалните си писмени позиции в дирекцията на парка до 30 октомври – крайният срок за становища по темата.


Ден преди това представители на същите партии - кандидати за кметове и общински съветници, се обединиха около позицията, че не бива да се позволява ново строителство на Витоша. Всички политически сили, без ДПС и БСП, се включиха със свои кандидати за кметове и общински съветници в дебата на тема "Бъдещето на Витоша", организиран от "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България".
По време на дискусията кандидатът за кмет на Реформаторски блок Вили Лилков се ангажира да внесe в дирекцията на парка вече изготвено от партията им становище против приемането на проектоплана за управление. Останалите партии са разработили становищата си след участието си в дебата.


Лорита Радева от ГЕРБ обяснява, че позицията на партията й е за възстановяване, реконструкция и рехабилитация на съществуващите съоръжения (лифтове и влекове), хотели, хижи, заслони и др. Това трябва да се случва обаче без ново застрояване и в обема, в който са изградени. "Отстояваме позицията, че при възстановяването им трябва да се използват екологосъобразни материали, гарантиращи енергийната ефективност и опазването на околната среда.," посочва още тя.


Планът за управление на Витоша подменя изцяло философията на управление на защитените територии, подчертават в позицията си партия ДЕОС. В становището им се посочва, че този план "цели прикрито разрешаване на строителството."


"Проектът за ПУ не гарантира защитата на преобладаващите обществени потребности от отдих, рекреация, туристически походи и дава превес на инвеститорския интерес над обществения", заявяват в становището си НФСБ. То е подписано и внесено от техният кандидат за кмет Силвия Трендафилова и категорично се обявява за отпадане на предвиденото в проекта ново строителство.


Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев също внася становище в което посочва че проектът за управление на Парка "изцяло подменя философията на управление на защитените територии и не може да гарантира запазването на природния парк в бъдеще".


Веселин Кирев – независим кандидат за общински съветник, подкрепен от ПП "Зелените" в становището си пита: "Защо правим обсъждане на план за управление, а няма преди това обществено обсъждане и на самото задание? Ако заданието казва, че в планината няма да се строи и да се ловува, това ще бъде абсолютно ясно записано," пише в становището му. Според Кирев, вместо това заданието отваря възможности да се строи и ловува.


От платфорамта "Зелени закони" също внесохме становище, в което настояват проектът да бъде върнат за преработка за отстраняване на съществени недостатъци. Те предупреждават, че в него липсва съществена част от изисканата по задание информация, а целите и режимите допускат строителство и сечи, в противоречие с целите на защитената територия и с данните от социологическото проучване за желаните от обществото цели на управление на парка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK