Приготвянето на зимнина като терапия

Приготвянето на зимнина като терапия

© Георги Кожухаров



"За някои това е олицетворение на комунистическия абсурд: деца с отегчени физономии работят пред чушкопеци по балконите, казани с буркани се изваряват над буйни огньове между блоковете. За други то е малкият остров топлота в сивото минало. Съхраняване на затъпкваната от модерността връзка с природата. Днес някои преосмислят тогавашната практика като неосъзнававан лукс, за който в днешната реалност човек рядко има време."
Oткъс от "Соц гурме" нa Албена Шкодрева


Събота, краят на септември. Небето е сиво, а дъждът почва и спира на пресекулки. Пътуваме от София до близкото село Пожарево и си мислим, че пейзажът е доста потискащ и по-скоро не ни се слиза от колата. На площада на селото заварваме приятна суматоха от тичащи напред назад хора, които явно не забелязват лошото време. В единия край има огнище и два големи, дълбоки казана, а в тях тихо къкри зеленчукова смес с яркочервен цвят и сякаш огрява всичко наоколо.


Това е лютеницата - с домати, чушки, моркови, чесън, подправки. Чушките са опечени в селската пещ още предната вечер, след което са били обелени. От сутринта хора от най-различни възрасти - под ръководството на пожаревските баби, ги мелят заедно с нарязаните домати и моркови.




Следва няколко часа запържване и варене - до пълно изпаряване на водата. Дълъг процес, в който се включваме всички, защото изисква непрестанно бъркане с дървена лъжица. Колкото повече се сгъстява сместа, толкова по-трудна става работата, затова се сменяме често. И ние вече забравяме напълно навъсеното време, увлечени от задачата или пък от разговора с околните.


В този момент разбирам, че името на събитието, на което присъстваме - "Лютеницотерапия", е много подходящо.


Горица и смелите й идеи


Фестивалът на пожаревската лютеница се провежда за трета поредна година благодарение на младия кмет на селото - Горица Кръстанова. (Нейната необикновена история може да прочетете в "Капитал"). Горица е неизчерпаем източник на енергия и е осъществила много от смелите си идеи. Най-голямото предизвикателство за нея е да накара хората да излязат от къщите си и да се забавляват заедно.


"Лютеницотерапията" е едно от нещата, които измисля и които според нея ще доведат до социална промяна, или по-точно ще възобновят прекъснатите връзки от миналото.


"Нашата идея е да дойдат хората от града и заедно с нас - пожаревци, да си приготвят зимнината", разказва ни 34-годишната кметица, избрала да живее в селото, където е израснала. "Събитието няма претенции за демонстрация на майсторство или тайни рецепти – целта е да се забавляваме и да похапнем."


На събитието е дошла и 50-годишна жена - Григорова (така ни се представя), от град Стамболийски - "столицата на лютеницата", както пояснява тя. Там е най-голямата консервена фабрика на Балканите до 1989 г. - "Витамина", където се е произвеждала "лютеницата с хорцето". В съседното на Стамболийски Куртово Конаре пък се провежда ежегодно Фестивалът на чушката и домата - много по-мащабно събитие, предлагащо богато многообразие от вкусове и рецепти.


Тавата е най-важна


"За лютеницата най-важна е тавата: трябва да е медна и да е калайдисана", ми обяснява Григорова. Питам я как приготвят лютеница в Стамболийски. "Първо се нагорещява мазнината и се карамелизира захарта. След като са изпечени, чушките се смилат и се смесват с пюре от домати, плюс черен пипер, прибавя се сол и захар за омекотяване на киселината на доматите, чубрица за аромат и кимион според вкуса," разказва подробно тя.


Разбирам още, че при пърженето се следи да не загори, бърка се непрекъснато и се преценява - в момента, когато се отделя и става черта, за да се види дъното на тавата и да излезе мазнината отгоре – тогава вече е готова лютеницата. Тук спътникът на Григорова се включва в разговора ни, казва, че предпочита класическите рецепти и избягва много подправки. "Класическата рецепта е само домати и чушки. Има спор дали морковите са сред задължителните съставки. Морковът се слага за омекотяване, някои слагат патладжан. При липса на тези продукти се използва и варена тиква, ако не знаете. Тя се мели и се слага пак за омекотяване. Но вкусът не е същият", разкриват още тънкости на майсторлъка двамата гости на Пожарево.


Мъжът признава, че много му допада "пинджур от кюстендилско" и веднага ни дава рецепта: прави се от доматено пюре, печени чушки, нарязани на дребно, патладжан, също изпечен и нарязан на дребно. След като се направи доматеното пюре, се добавят тези неща. Непосредствено преди свалянето от огъня се слага чесън и малко магданоз, разбира се, сол и захар малко, и олио". Много е приятно на вкус и не е типична лютеница."


Приготвянето на зимнина като терапия

© Георги Кожухаров


Междувременно двата казана с лютеница по пожаревски са свалени от огъня и няколко момичета, въоръжени с канчета, започват да наливат горещата смес в буркани. Пълнят ги догоре и ги обръщат с капачката нагоре, за да се стерилизира. "Така си спестяваме процеса по изваряване, който е по-сигурен, но отнема повече време", казват те.


Стотина бурканчета, всяко по 3 лв., се продават за минути. Парите ще се използват за нуждите на селското читалище "Васил Левски". Остатъкът от лютеницата се изяжда направо от казана заедно с хляба, изпечен същия ден в селската пещ, някои все пак успяват да си отнесат и в бурканчета, с които са дошли.


Приготвянето на зимнина като терапия

© Георги Кожухаров


Пабирок по пожаревски


За закъснелите, неуспели да се доредят до лютеницата, има приятна утешителна изненада – един казан с "пърженица от пабирок по пожаревски", която приготвяме - отново заедно - веднага след лютеницата. Вкусната гозба с чушки, домати, лук, магданоз, подправки и яйца поливаме с домашната вишновка на баба Вишня и ракията от сушено грозде на чичо Боби.


В края на деня всички са сити, доволни и усмихнати и се заричат догодина да дойдат по-рано и с повече продукти, за да сготвим не два, а три казана с лютеница. Терапията се оказва успешна.


"Дневник" ще публикува в следващите дни в новата поредица "Предай нататък" и видео с рецептата на баба Вишня за пожаревска лютеница и за пърженицата от пабирок.
 


Рецепта за печена лютеница


Необходими продукти:
3 кг домати
1 глава керевиз
2 кг червени чушки
1 кг патладжан
1 кг моркови
5-6 глави лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.ч. олио
2 с.л. сол
1 ч.ч. захар
черен пипер, кимион


Начин на приготвяне:


Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват като за гювеч. Смесват се в дълбока тава и се пекат 3-4 часа до пълно омекване и изпаряване на водата. Добавя се олиото, солта, захарта и подправките. Пече се още половин час, пасира се и се затваря в буркани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Всяко ново е добре забравено старо (или нещо подобно)

  2. 2 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Хубаво е това.
    Истинска, полезна и вкусна храна.
    Не е като сурогатите по търговските вериги.
    Жалко, че зеленчуците вече не са като "едно време"
    А , и приготвянето на зимнина наистина е приключение.

  3. 3 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1067 Неутрално

    Приготвянето на зимнина е времеемко занимание за бедни! Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя!
    На Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си напр.,както ние правим масово!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  4. 4 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Дребна корекция към текста:

    Обръщането на бурканите с капачката надолу е за вакуумиране, а не за стерилизация, както е написано.

  5. 5 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2874 Неутрално

    Домашното винаги е за предпочитане! Преди години ми се прияде шипков мармалад. Купих три вида от различни фирми. Нито един не напомни даже познатият ми вкус от детството! Тогава се ядосах, набрах 15 кг. шипки, разпитах бабите из селата и направих такъв шипков мармалад, какъвто и от детството си не помня! Какво ще им ям боядисаните нишестета на производителите! И лютеница правя, и кьопоолу и туршии! Много обичам да готвя и това ми е за майсторлък! Е, имам помощници. Аз съм майстора! Ама ги докарвам!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  6. 6 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1114 Любопитно

    [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]На Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си[/quote]

    За сметка на това, водят неравна война със затлъстяването и наднорменото тегло...

    Форумът е в будна кома...
  7. 7 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2874 Неутрално

    [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"] Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя! [/quote]
    Глупости! Прочети какво съм написал горе! Ни им хапвам боклуците, чудо да стане! И в Германия е същото!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  8. 8 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2186 Неутрално

    Не обичам да правя компоти, лютеница, зелен боб и пр. Правим корнишони, камби с карфиол, кисело зеле, малко сладка...Прави ми удоволствие вишновката и изобщо домашните ликьори, както и домашна кървавица за коледа.

  9. 10 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 876 Неутрално

    До коментар [#5] от "lz2":

    Прав си - скоро гледах, че произвеждат от някакви пластмаси дори семките за ягодовия конфитюр, промишлено производство, в който се оказва че няма нито една ягода - желе, аромати, изкуствени имитации на ягоди, захар. Пък и приготвянето на зимнина е българска традиция, която никак не е лоша - народната памет помни рецепти за зимнина, които няма да намерите в никой супермаркет, а и от експериментите на хиляди хора се раждат страхотни продукти. Приготвянето на зимнина по-скоро трябва да се поощрява - би могло да се превърне дори в изгоден бизнес - милиони по света са готови да дадат луди пари за домашно приготвени вкуснотии от натурални продукти.

  10. 11 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#5:"lz2"] Купих три вида от различни фирми. Нито един не напомни даже познатият ми вкус от детството! [/quote]
    Странно. Днес на закуска точно същите думи си разменихме, опитвайки от трите бурканчета купешко подобие.
    Тези, които са ги правили явно хабер нямат, какво представлява истинския шипков мармалад.
    Но пък съм чувал, че приготвянето му е "висш пилотаж" в занаята по зимнината.
    Поздравления, ако си се справил с тази нелека задача.

  11. 12 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2117 Весело

    [quote#10:"teridan"] милиони по света са готови да дадат луди пари за домашно приготвени вкуснотии от натурални продукти.
    [/quote]
    Поредната грешка. Карай, и Рим не е построен за един ден. "Милиони по света" при бутиково производство щото като направиш 300 буркана домашна лютеница, то тя вече няма да е домашна. Една тава лютеница я умножете до 300 буркана и си го представете как стоите и бъркате подред всяка тава. Дали след третата тава няма да измислите как да става по-лесно, а? И тук въобще не отварям дума за логистиката на домашно-затворените буркани по света, дори за отговорност на производителя почти не се сещам.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  12. 13 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2117 Весело

    До коментар [#7] от "lz2":
    А подкови наденици висят ли ти на балкона? Щото навремето и това беше повсеместна практика...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  13. 14 Профил на extraCACA
    extraCACA
    Рейтинг: 1959 Весело

    [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]На Запад от Сърбия никой не гледа домати по дворовете си напр.,както ние правим масово! [/quote]
    а още по на запад ги гледат и по покривите си
    https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3&rls=com.microsoft:en-US:IE-Address&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMI5ZWbp7KyyAIVChQsCh12UQjh&biw=1325&bih=767#tbm=isch&q=roof+vegetable+garden&imgrc=h9i6fixRW7tLTM%3A

  14. 15 Профил на qwertqwert
    qwertqwert
    Рейтинг: 948 Неутрално

    До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
    Когато народа забогатее, ще си купува зимнина, а няма да я приготвя!
    ----------------------------
    Не.
    Когато на пазара се появи "зимнина" , която отговаря на вкус и качество домашната , тогава ще се купува. И пак не всички. Готвенето няма да отпадне, когато всички имат пари да си купват (боклуците) от топлите витрини, или по-добрия вариант да си поръчват от любимия ресторант.


    След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
  15. 16 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 616 Любопитно

    Една от малкото статии която ми харесва.Дано да има още подобни.

  16. 17 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2874 Неутрално

    [quote#11:"Умерен фанатик"]Но пък съм чувал, че приготвянето му е "висш пилотаж" в занаята по зимнината.[/quote]
    Въоще не е! Аз чувах технологии от сложни, по-сложни. Като разгледах власинките на шипките под микроскоп се оказа, че са "рошави" и се закацат една за друга. А тяхното отстраняване е "майсторлъка". Ето как съкратих технологията:/
    1. Сваряват се шепките да омекнат.
    2. Съмилат се с машинка за кайма.
    3. Полученото пюре се разрежда 1 към 2 с вода.
    4. Прекарва се ВЕДНЪЖ през сито за брашно с помощта на минийка за чертане.
    5. Вари се за да се сгъсти.
    6. Като стане гъстичко се слага захарта по 1 кг захар на килограм шипки. / Изходния материал/.
    Вари се докато почне да пуска големи балони пара. пълни се и се обръщат бурканчетата. Не се стерилизира. Може и да се стерилизират, ако е за по-дълго съхранение.

    Много е просто. Ама е трудоемко. НО РЕЗУЛТАТА СЕ ОТПЛАЩА СТОКРАТНО! От 1 кг. шипки излиза около 1 кг. мармалад.

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  17. 18 Профил на qwertqwert
    qwertqwert
    Рейтинг: 948 Неутрално

    До коментар [#13] от "gost22":

    А подкови наденици висят ли ти на балкона?
    ---------------------------------------------------------
    Домашно приготвено филе Елена се суши прекрасно в хладилника.
    И на вкус е в пъти по-добро от
    купеното, независимо от производителя и цената.....
    Ако пък на пазара имаше и хубаво българско екологично свинско месо, разликата щеше да е в порядъци

    След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
  18. 19 Профил на qwertqwert
    qwertqwert
    Рейтинг: 948 Неутрално

    До коментар [#17] от "lz2":

    Като разгледах власинките на шипките под микроскоп
    ---------------------
    Е те това му се вика научен подход

    След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
  19. 20 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 616 Любопитно

    [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Приготвянето на зимнина е времеемко занимание за бедни! [/quote]

    До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

    Е нека богатите да ядат боклуците, скъпите от магазина с Менделеевата таблица като съдържание.

  20. 21 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    За едни може и да е терапия, но за други - необходимост, а за трети - ненужен стрес. Поставям под въпрос консумацията на консервирани храни.

  21. 22 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    [quote#17:"lz2"]Много е просто. Ама е трудоемко. НО РЕЗУЛТАТА СЕ ОТПЛАЩА СТОКРАТНО! [/quote]

    По какъв начин по-точно? Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?

  22. 23 Профил на Петърчо
    Петърчо
    Рейтинг: 616 Неутрално

    Това със зимнината е най-доброто! Доматите и чушките от собствената си градина ги правиш на лютеница, едромляна, намазана на филия хляб, с едри парчета домашно краве сирене.... Мляс...

    https://fbcdn-photos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t31.0-0/p526x296/11937462_947077302020720_3440613401364637012_o.jpg

  23. 24 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2874 Неутрално

    [quote#22:"princess_x"] Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?[/quote]
    А каква е нуждата и смисъла да се пие бира, или уиски? Отговорът е прост! УДОВОЛСТВИЕТО! А за децата е нужна енергия и витамини! Та затова мармалада...

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  24. 25 Профил на teridan
    teridan
    Рейтинг: 876 Неутрално

    [quote#22:"princess_x"]Каква е нуждата и смисълът да се яде мармалад?[/quote]
    Въпросът може да бъде зададен за всяка храна, което го обезмисля.

  25. 26 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    До коментар [#25] от "teridan":

    Сам знаеш, че мармаладът не е 'всяка' храна и може да се мине и без него. Друг е въпросът, ако както lz2 казва, хапваш мармалад за удоволствие. Но и от това не става полезен.

    Обаче да не забравяме, че има хора, на които мармаладът не доставя никакво удоволствие и следователно и приготвянето му би било неприятно задължение за тях. Всеки решава сам за себе си.

  26. 27 Профил на acd30520326
    acd30520326
    Рейтинг: 616 Любопитно

    Лютеницата ми е от любимите храни! Преди години съм правила, но напоследък приготвям друга вкусотия, която отнема по-малко време!

    Предлагам я на любителите на домашните майстории, които проявят апетит да си я направят.

    Изпичат се, почистени от семки, червени и зелени чушки и патладжани. Обелват се и нарязват на малки парченца или смилат. Когато се пекат чушките в тях слагам да се опече и чесъна, предварително обелен. Вкусната смес се слага в тенджера да се запържи леко с олио, като се бърка непрекъснато за около 15-20 мин. Към нея се добавя горчица и смлян черен пипер. Гореща се сипва в буркани.

    Ето и продуктите, които можете да променяте според вкуса си:
    3 кг червени и зелени чушки
    2 кг. патладжани
    5 глави чесън /въпрос на предпочитание/
    0.5 чаша олио /можете да сложите и повече/
    1 с. л. сол
    1 малко бурканче горчица
    черен пипер на вкус

    "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
  27. 28 Профил на rio
    rio
    Рейтинг: 450 Неутрално


    При използане на сходни продукти и начин на приготвяне едно търговско изделие, винаги ще отстъпва на домашно приготвеното по отшение на качествата си.

  28. 29 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
    С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
    Рейтинг: 1020 Неутрално

    Варенето на домашна лютеница е напълно неприемливо за евроатлантическите ценности. Да се забрани!

    Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
  29. 30 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 593 Неутрално

    До коментар [#9] от "baba_zozolana":
    ...мадмоазел, показаният от Вас снимков материал се отнася до производството на пресни зеленчуци, а не на зимнина...нас ни интересува производството на зимнина - произвежда ли се домашна лютеница и туршия, и каква?!...какви капачки се използуват - завинтващи се, или такива със натискане, и дали се използуват капачки втора употреба?!...

  30. 31 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8788 Неутрално

    Каква терапия,това си е къртовски труд,

  31. 32 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3357 Весело

    До коментар [#5] от "lz2":

    ++++++

  32. 33 Профил на Ден
    Ден
    Рейтинг: 506 Неутрално

    [quote#17:"lz2"]Въоще не е! Аз чувах технологии от сложни, по-сложни. Като разгледах власинките на шипките под микроскоп се оказа, че са "рошави" и се закацат една за друга.[/quote]
    Олелее!
    И сега, ако реша да правя мармалад от шипки трябва ли да си купя и микроскоп?

  33. 34 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1644 Весело

    До коментар [#30] от "puhcho7":

    Господин "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн" твърди, че никой не гледал зеленчуци в градината си на запад от нещо си. По Вашия въпрос: прост сърч в гуглето на canned homemade pickles дава около 510 хиляди резултата за 0,48 секунди. Очевидно причината за този фамозен брой резултати е, че абсолютно никой на запад от нещото си не се интересува от подобни рецепти.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  34. 35 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 593 Неутрално

    До коментар [#34] от "baba_zozolana":
    ...господинЪТ твърди, че никой не прави зимнина - това е темата на статията...всички знаем, че се отглеждат пресни зеленчуци, темата е зимнината - компоти, лютеница и туршия...бъдете така добра да ни осведомите за традициите в правене на зимнина по други географски ширини!!...и дали знаят метода на двойната капачка втора употреба със натискане?!...

  35. 36 Профил на puhcho7
    puhcho7
    Рейтинг: 593 Неутрално

    До коментар [#34] от "baba_zozolana":
    ...натискаш, натискаааш.....много го обичам този метод...

  36. 37 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1376 Неутрално

    Много зависи от огъня.С дърва е най-вкусна, има неповторим дъх.На котлона е съвсем друго.

  37. 38 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9180 Неутрално

    До коментар [#5] от "lz2":

    Днес за последно правя една лютивка. И мармелади правих от ябълки, от асорти, има няма близо 500 буркани - с компоти, домати, лютеници и др.

  38. 39 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1867 Неутрално

    До коментар [#12] от "gost22":


    [quote#12:"gost22"] щото като направиш 300 буркана домашна лютеница, то тя вече няма да е домашна. Една тава лютеница я умножете до 300 буркана и си го представете как стоите и бъркате подред всяка тава. [/quote]
    Механизиран съм.
    Тавата е емайлирана чешка. Медните вече не стават, защото калайджиите са лъжци вече. Поне повечето.
    Та на тая емайлираната, дето ми събира смлени 40 кг. домати и 20 кг пипер (чушки на български) си има двигател и перка. Те бъркат, докато аз си пия студена бира. И мога да произведа за лятото хиляди буркани точно домашна лютеница.
    Направи механизма приятел инженер.

    Машинката за мелене на домати и отделяне на люспи и семки е от Технополис. 170 лева беше, но си струва парите. Заслужи си ги отдавна. Пак има труд, но не е толкова много.

    Приятели адвокати (семейство) копаят-отглеждат домати и много други нещица. Някои ги мислят за стиснати, но не са. Просто не вярват на магазина, защото имат дете като моето, на около 13 г. и искат то да порасне здраво.

    В магазина се продава: язва, рак, инсулт, инфаркт и други болести под различни марки.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  39. 40 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2117 Весело

    [quote#29:"Демократ-грантаджия"]Варенето на домашна лютеница е напълно неприемливо за евроатлантическите ценности. Да се забрани![/quote]
    Забраните са приемливи за социалистическите ценности. При евроатлантическите ценности, което не е рентабилно и прагматично, само си "тръгва"...
    Скоро да си виждал наденици по балконите на панелките? Няма и да видиш, щото не си струва. Виж, едно време през соца имаше по няколко балкона с "простряни" (на мястото на прането) наденици във всеки блок, ама не щото са били екологично чисти... Хайде леко с крайностите, пазара е баланс, а не забрани. Ако през соца имаше такива фризери като днес, никой нямаше да си играе да прави лютеници и подобни неща. Направо щяха да замразяват.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  40. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1867 Неутрално

    Ябълковият оцет пък стана върховен.
    Гърлето е майстора. Научи се.
    Един приятел миналата година ни даде много ябълки. Дребни като едри сливи, но сладки. Не му бяха нужни и почнахме експериментите и се получи.
    После при гъбата направо налях червено вино и сега си имаме и винен оцет. Прекрасно става. Мисля, че е по-хубав от оня от соца дори.

    Това е, назад към природата.
    Доколкото още я има.

    Бройлерите тази година са нов модел.
    Плешиви като билярдни топки.
    Почти на месец бяха, а задниците им светеха като светофари, голи. Перо няма. Питам така ли трябва и ме светна щастливата производителка, че са нов плешив модел. Щял съм по-малко да скубя. Е, то зор се скубе, но е плашещо от смяната на модела.
    Както отива ще спра да гледам бройлери, щото ако ще са като тези в магазина, но без водата каква ми е ползата за здравето на детето и на нас.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  41. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1867 Неутрално

    До коментар [#40] от "gost22":


    [quote#40:"gost22"]Ако през соца имаше такива фризери като днес, никой нямаше да си играе да прави лютеници и подобни неща. Направо щяха да замразяват. [/quote]
    Не позна.
    Точно при соца и седемте години след него НЕ правих нищо, защото имаше откъде да си купя всичко селско.
    От ракията и виното, до петела и лютеницата.

    Сега правя всичко сякаш идва краят на света.
    От зор го правя.
    Селяните не произвеждат нищо вече.
    В турските села дори боб вече не произвеждат.

    Заради боклука в магазините се налага сам да си правя всичко.
    Имам два фризера по 400 литра и един 100 литра към хладилника ми.
    Въпреки това правя лютеница, а и пилешко в буркани. Имам място, но вкуса на месо от буркан е незаменим.

    С кьопоолу-то лесно реших въпроса. Продуктите са си във фризера, печен пипер, печен патладжан и като ни се яде вадим и правим кьопоолу през зимата.

    В хубави години, хубави домати и евтини правя и доматено пюре. Така, ако реша мога да правя лютеница и през зимата и правих миналият ноември. Печен пипер имам много във фризера, имам доматено пюре в буркани по 1,7 л. и не ми трябва много.
    Е, печката ми е със седем газови котлона и не паля огън пред кооперацията никога, което е голямо удобство.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  42. 43 Профил на GreenEyes
    GreenEyes
    Рейтинг: 1838 Неутрално

    [quote#40:"gost22"] Виж, едно време през соца имаше по няколко балкона с "простряни" (на мястото на прането) наденици във всеки блок, ама не щото са били екологично чисти... [/quote]
    А ако живееше на първия, че даже и на втория етаж, твърде вероятно от простряните луканки и суджуци да остане само миризмата по пръта. Някои другари почти всеки ден се опитват да пишат небивалици, че при социализЪма не се крадяло, ама баш тогава си беше направо като по кърджалийските времена.

  43. 44 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 3266 Неутрално

    Мама и тате ми правеха всяка есен такава лютеницотерапия. Писваше ми от правене на зимнина, но лютеницата беше изключение. Обожавах и направата, а зимата на трапезата.

    "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
  44. 45 Профил на Тарасион
    Тарасион
    Рейтинг: 463 Разстроено

    Имам чувството, че хората в България са изкрейзили тотално. Само на мен ли ми прави впечатление, че в тази "здравословна" храна се влагат готварска сол и кристална захар? И че цялата тази "вкусотия" се ЗАПЪРЖВА с олио.... Ми сори, ама който го яде това, може и директно да отиде в МакДоналдс, и там основните фактори за "овкусяване" са сол, захар и запръжка в олио, е, и малко глутамат, ама някои си го слагат и в лютениците. Не разбирам, как може хората да вярват, че това е полезно. И после се чудят, защо са затлъстели и получават диабет, язви и какво ли не... Но срещу кристалната захар в "соковете" ходят на митинг. Хора, яжте ги тези продукти (домати и чушки) сурови, не ги гответе...още по-малко пък да ги пържите със захар...

  45. 46 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 2117 Весело

    [quote#42:"Росен (путлер капут)"]Точно при соца и седемте години след него НЕ правих нищо, защото имаше откъде да си купя всичко селско. [/quote]
    После почнаха да хитруват и от борсата слагаха стоката в очукани щайги и хайде на пазара с етикет "от градината на баба"... както писах, което не си струва (труда в градината срещу жълти стотинки на пазара) — отпада.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  46. 47 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 513 Весело

    До коментар [#5] от "lz2":

    От дете шипков мармалад и сладко от дюля са ми любими! Поздравления и дълги години да споделяш мармалада с някого!

    Яба-даба-ду
  47. 48 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 866 Весело

    До коментар [#21] от "princess_x":

    Разбира се, принцесите никога не се занимават с такива неща!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK