14 часа в правене на лютеница с приятели

14 часа в правене на лютеница с приятели


В началото на всеки септември в пловдивското село Куртово Конаре Фестивалът на чушките и доматите напомня, че започва сезонът на лютеницата. След три години уговаряне, аз и няколко близки приятели най-сетне сме свободни да бъдем два дни заедно, да отидем на село и да правим лютеница.


За някои мои познати, домашното правене на лютеница е травма от детството, когато насила са ги карали да помагат, макар и да не са искали. Аз не съм се сблъсквал с това. Цялото изживяване за мен е прекрасно, а когато е с желание, споделено с приятели, е голямо удоволствие.


Първата ни спирка е Куртово Конаре, по време на фестивала. Разбираме на място, там чушки и домати не могат да бъдат купени – не само по време на празника на чушката и домата, а изобщо. От друго село в региона с борса за плодове и зеленчуци вземаме, но само българска стока.




В петък вече сме на село. Приготвянето на нашата домашна лютеница започва с посещение на селската баня, имаме нужда да сме чисти и отпочинали. Вечерта в къщата правим график и разпределяме задачите за следващия ден. Аз отговарям и за закуската.


Как се прави лютеница с приятели


Сутринта приготвям прясно изстискан сок от ябълки, моркови и червено цвекло – току-що събрани от градината. Хапваме и по един скромен сандвич. Малко преди 8 ч. вече сме запретнали ръкави за работа. Младен прави огнището и пали огъня, на който ще печем чушките. Аз и Теменужка набавяме съдове и уреди за киснене, миене, рязане и т.н.


14 часа в правене на лютеница с приятели

Налага се да подготвя и втори огън, на който загрявам вода, в която да слагаме доматите – целта на това упражнение е да бъдат обелени лесно. Младен усилено пече чушките – цял чувал не са пекат просто ей така, доматите са един кашон и тяхното подготвяне е песен. Всъщност в един или друг момент всички се включваме в печенето и подготовката на чушките – това е най-тежката работа, най-вече белене и махане на семките.


Първите две тенджери с опечени чушки са готови (от касетофона звучи Митко Таралежков с неговата тъй красива песен "Лятото е само на ужким", известна още като "Печени чушки"), захващаме да ги белим.


14 часа в правене на лютеница с приятели

В кофи с вода потапяме всяка една обелена и изчистена чушка и така премахваме успешно останалите семки. Тук към нас се присъединява още един приятел – Стефан. А като сме четирима, работата ни спори повече. Не сме сигурни дали чушките трябва задължително да се мелят. Решаваме, че първите ще ги нарежем.


Заредили сме се с голямо количество продукти и ги разпределяме на няколко дози, направени по различен начин. Първата я кръщаваме "Едро зарязана с оцет" – чушките са нарязани, има и добавен оцет.


14 часа в правене на лютеница с приятели

Рецептата ни, може да се каже, е импровизация. Допитал съм се предварително до леля ми и една приятелка, а Младен – до негов приятел. Накрая комбинираме всичката информация и от нея сглобяваме наша си рецепта. За щастие, оказа се изключително успешна. И добре, че я записахме!


Меленето на доматите и чушките ни изглежда безкрайно. Особено доматите – съдържат толкова много вода, мелиш ли мелиш, накрая едва изтича.


14 часа в правене на лютеница с приятели

"Едро зарязана с оцет"


Варенето започва само със смлените домати. Сложи ли се тавата на огъня, лъжицата не трябва да спира да бърка, това го разбрахме и от личен опит. А подходящата за лютеница лъжица (по-скоро тук се налага лопата) трябва да е дълга поне 1м. Варим, докато изври повече от половината течност. След това добавихме чушките. Сигурна проверка дали се е сварила лютеницата: прокарваме лъжицата и тя трябва да започне да прави пътека в тавата. Отне ни доста време и търпение.


В първата доза сложихме и известно количество патладжан. При него хитрината е да се остави да се оттече след като е опечен. Така горчивият му привкус магически изчезва. После патладжанът също се смила (или нарязва). Олиото се добавя най-накрая, за да се получи едно леко финално запържване на готовата смес. И на финала: малко захар и сол и след като сме преценили, че първата ни лютеница е достатъчно сгъстена, я сваляме от огъня.


14 часа в правене на лютеница с приятели

"Медовина"


Докато аз и Стефан я затваряме в буркани, Младен и Теменужка вече подготвят за огъня тавата с втората доза. Тази я правим само с домати и чушки, все пак всичко е експериментално и опитваме различни варианти. Вместо захар, този път слагаме мед – оттам идва и името на тази наша лютеница: "Медовина". А тя се оказа и най-вкусната.


Третата доза я кръстихме "Медовина с патладжан" (подразбира се, че в нея сложихме и патладжан, всички други съставки са като в доза N2).


За четвъртата доза набрахме пресен магданоз от градината, който добавихме нарязан на дребно. Първият познал името ѝ, печели бурканче.


14 часа в правене на лютеница с приятели


Заваряването


След като я свалихме от огъня и напълнихме буркани, лютеницата се "заваряваше" за 10-15 минути в голям казан на другото огнище. Вадиш, обръщаш и оставяш да изстине. И така до последния буркан.


После научихме и опитахме друг възможен вариант за стерилизиране на горещата лютеница в бурканите с предварително загряти капачки (чрез заваряване). Със затварянето започва постепенно изстиване на сместа, въздуха над нея, бурканчето и капачката, след което капачката сама се "прибира" навътре, а при отварянето се чува характерното "пльок".


14 часа в правене на лютеница с приятели


14 часа в правене на лютеница с приятели


В 22 часа вече бяхме приключили с всичко. Общо 14 часа работа – или два работни дни, но взети в един.


Време беше за хапване. През деня пропуснахме традиционния обяд. Вместо това нарязах една диня, малко сирене и хляб, и минавайки покрай масата, всеки си боцваше, това беше храната за през деня.


14 часа в правене на лютеница с приятели

Разбира се, регулярно пробвахме различните дози лютеница върху комат хляб. А шегите и разговорите ни стигнаха и до темата дали домашното приготвяне на лютеница (и не само това) отмира с времето.


Аз не вярвам, напротив, все повече млади хора ще започнат да се занимават с това. Човек има нужда точно от такова преживяване, далеч от града – било то на село, приготвяйки зимнина или пък в планината, наслаждавайки се на красотите там.


В 23 ч. – уморени и доволно опушени (нямаше време за баня), си легнахме. Признавам, 14 часа тежък труд са си изморителни. Но пък накрая – възнаградени. Всички бяхме щастливи, че успешно сме се справили – още от първия път – с предизвикателството: приготвяне на домашна лютеница. В напълно нова за нас атмосфера, различна от градското ни ежедневие.


А за следващата година сме решили да си сготвим лютеницата както си му е редът – за два дни. Първия ден се приготвят и смилат чушките и доматите, а на втория ден лютеницата се вари и се заваряват бурканчетата. За да има време за обяд, баня и няколко страници от книгата.


А тази година, както ме посъветваха, когато ми даваха една от рецептите: "Чакаш зимата и ядеш. Или не я чакаш."


ПС: Чудя се в Белозем – на фестивала на белия щъркел, дали могат да бъдат купени щъркели.


Още за лютеницата и рецепти четете в специалната поредица на "Дневник" "Предай нататък".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4116 Весело

    Бабини лютеници,домашна лютеница,лютеница на площада,лютеница с приятели......
    Може ли и една статия за лютеница с любовницата !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1401 Весело

    Дневник само рецептата на Азис не сте публикували

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 627 Любопитно

    До коментар [#2] от "xalikarans":

    А някой казват,че завистта не е порок.

  5. 5 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 497 Весело

    [quote#0:"Статията"]А подходящата за лютеница лъжица (по-скоро тук се налага лопата) трябва да е дълга поне 1м.[/quote]
    А най-подходящо е едно весло за гребане в кану. Без майтап.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  6. 6 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2625 Неутрално

    Много лютеница, много нещо. Добре че "Билла" пуска промоции на такива продукти, че и ние да кусим нещо. Щото не всички имат възможност да си правят домашна лютеница или да купуват такава.

  7. 7 Профил на rkirov
    rkirov
    Рейтинг: 458 Неутрално

    "Кеф цена няма"

    Все по-хубаво става :)
  8. 8 Профил на Ronald Reagan
    Ronald Reagan
    Рейтинг: 860 Любопитно

    Няма какво да се гневите! Българинът по душа си е селянин, в добрия смисъл на думата. Нормално е да го влече да прави лютеница след като е направил неуспешен опит да се откъсне от корените си. Останалото е комплексарщина. Баце най-вероятно и той прави лютеница и ако го питате вероятно няма да се засрами да го каже. Селското въстание избрало свинар за водач, това е положението.

    agent
  9. 9 Профил на Stavrogin
    Stavrogin
    Рейтинг: 835 Неутрално

    Няма да забравя учудването на зет ми, американец, от факта, че хората си готвят вечерята пред блока в Пловдив се развива действието....

    Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
  10. 10 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3914 Неутрално

    Спомням си още през 90-те години приятели французи ми казаха, че френската хранителна промишленост е направила опити да въведе традиционната френска кухня в своите изделия, и резултатите не били лоши. В България също има подобни наченки, но в старанието си да ни предложат продукти на по-"народни" цени се правят компромиси.

  11. 11 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 459 Неутрално

    Става също много вкусна, ако вместо олио се сложи зехтин.

    And all that jazz!
  12. 12 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1542 Неутрално

    Четвъртата доза сигурно сте кръстили 'Магданозица'. Общо взето обаче да си правиш лютеница си струва само ако си отгледал чушки и домати от своята градина. Иначе да купуваш всичко и да правиш няма голям смисъл освен за купона нещо като градинско лютенишко парти...

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  13. 13 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1476 Неутрално

    Обичам лютеница, обаче да я ям и да не е люта.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  14. 14 Профил на sjaakiie
    sjaakiie
    Рейтинг: 548 Весело

    Много весело лъха от статията, благодаря за споделеното!

    Лютеница форевер!!

    "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  15. 15 Профил на vestonosec
    vestonosec
    Рейтинг: 627 Весело

    Напоследък все повече се пише за тази лютеница, не минава ден без статия. Усещам нещо съмнително във всичко това

  16. 16 Профил на Мусо Гоносуке
    Мусо Гоносуке
    Рейтинг: 480 Неутрално

    личи си, че нямат опит и "експериментират".
    Много неподредено и разхвърляно работно място и хаотично протичащ процес.

    Водата от доматите се отделя, като се оставят да се отцедят върху тензух. Така се спестяват някой и друг час варене.
    После може и да си я пийнете - там са витамините.
    Машинките за мелене имат приставка, която отделя люспите - да не ги киснат във вода и да ги белят.

    Като цяло с цялото варене, печене, пържене, стерилизиране не знам колко полезни вещества остават в лютеницата. Ама е вкусна пущината.

    А, и да не забравя - най-сладкото е с топъл хляб да обираш лютеницата от тавата

  17. 17 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3755 Неутрално

    До коментар [#8] от "Ronald Reagan":

    Каква е връзката между това да правиш лютеница и това къде си роден, че не схванах?

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  18. 18 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 725 Неутрално

    [quote#12:"Dr_Doolittle"]за купона нещо като градинско лютенишко парти...[/quote]
    Малко ли е?! Като замирише на печен пипер е специална покана за градински "купон".
    Има още един култов купон - "на прасе".

  19. 19 Профил на Roi
    Roi
    Рейтинг: 357 Весело

    От цялата дандания най ме впечатли факта, че в Куртово Конаре не можеш да си купиш чушки и домати. Иначе в "Кауфланд" има от Полша бол... Страшни сме!

  20. 20 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1167 Неутрално

    Да живееш на село и да нямаш чушки и домати и дори да не можеш да си купиш в селото е по скоро жалко и тъжно и то в един най богатите региони

  21. 21 Профил на Ronald Reagan
    Ronald Reagan
    Рейтинг: 860 Весело

    Отговорите можеш да намери в една "книжка", авторът и се казва Иван Хаджийски, а книгата "Бит и душевност на нашия народ" !

    agent
  22. 22 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8966 Неутрално

    Ако не бяха правили 4 различни ,а само един вид,щяха да свършат за 5-6 часа.Домашната лютеница си вкусно нещо,не е като тази от магазина,сгъстена с нишесте и стабилизирана с разни химии.

  23. 23 Профил на Mark
    Mark
    Рейтинг: 556 Весело

    Според мен не е хигиенично да се прави лютеница - в сместа със сигурност попадат антропогенни артефакти - бърка се, мели се, виси се над казана и пр. Предпочитам да си купя готова от магазина - добрите производители на лютеница продават едросмляна и вкусна на доста по-висока цена от обикновената, но по вкус не отстъпва на домашната. Иначе като преживяване сигурно е забавно. Лютеницата е уникален и много вкусен традиционен продукт, с който България може да изпъкне на сцената, стига хипстърите в щатите и западна Европа да се запалят. Това варене е много хипстърско занимание и според мен ще се продаде на този тип хора, така че атакувайте туитър и инстаграм с хаштагове, дано прихванат.

  24. 24 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 522 Неутрално

    ДА бе - те производителите не са банди циганор сбрани от кол и въже от тук и таме, които не бъркат, не мелят и не висят пред казана, също така бачкат само с маски и бели ръкавици ))). Стерилизацията - т.нар. "заваряване" ти осигурява - ами стерилност - какво друго, на крайния продукт. Освен това наличието на "фактори" се открива много бързо - като ти бомбира продукцията.

  25. 25 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 522 Неутрално

    Но пък от друга страна - надявам се повече производители да ги четат тия статии и да гледат снимките в инстаграм и пр. - белким престанат да произвеждат едро смлян тиквен мармалад с малко бои и миризми и доста нишестета, които минават за едро смляна домашна лютеница пред некусвалите, та от време на време да си позволяваме и ние такова чудо без да има опастност да си изповръщаме червата. Даже ако вкараме в инстаграмите и туитърите снимки от приготовлението на домашния кашкавал, суджук, шипков мармалад и въобще храна - не дериватите, които ни предлагат, представи си, че си направили изводите и започнат да ни предлагат и те храна....

  26. 26 Профил на Mark
    Mark
    Рейтинг: 556 Неутрално

    [quote#24:"idianata"]Стерилизацията - т.нар. "заваряване" ти осигурява - ами стерилност - какво друго, на крайния продукт.[/quote]
    Да, но косъмчета, кожички, домашен прах, градински прах, акари и пр., дори и да ги свариш, си остават.
    Производителите, особено големите и известни вече от десетилетия марки, със сигурност имат някакви стандарти, които стоят далеч от представата ти по-горе. Производството е автоматизирано и човешкият фактор е сведен вероятно само до бране на зеленчуците. Ако вярваш на соцлегендите, че циганите тъпчат с крака зеленчуците, ОК - все пак хората вярват в далеч по-невероятни неща.

  27. 27 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 522 Неутрално

    До коментар [#26] от "Mark":
    [quote#26:"Mark"]Производителите, особено големите и известни вече от десетилетия марки, със сигурност имат някакви стандарти, които стоят далеч от представата ти по-горе[/quote]

    Сигурно е така
    Познавам технологията и оборудването за хранително-вкусовата промишленост - по-старото и по-съвременното отвътре. По-съвременнното, естествено, гарантира много по-висока хигиена и включва много по-малко човешка намеса, но то все още не изкючва попадането на акари, домашен прах и пр. в продукцията. Освен това по отношение на дезинфекцията на съдовете и линиите и по времето на развития социализъм се спазваше много стриктна такава. Днес - също. При промишлени хранително-вкусови производства компромиса с хигиената е нимислим (не че при домашното призводство е мислим - както казах ще ти бомбира продукцията и язък ти за усилията). Но мога да гарантирам, че нито днес, нито преди време в промишленото производство някой е проверявал всеки домат и пипер по отделно за изгнило, мухлясало, вредители и т.н., което обаче у дома си всеки прави - нали. По времето на социализма нещо подобно се правеше единствено за детските и бебешките храни. Днес не се прави и заради тях. Има и едно единствено нещо с което соц.производството беше по-добро от днешното - просто тъй като технолозите тогава вирееха в изолация, нямаха достъп до толкова деривати, бои, аромати, консерванти и пр. и се налагаше да правят лютеница от пипер.

  28. 28 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 522 Неутрално

    А не - човешкият фактор не е сведен само до бране на зеленчуците. Още не.

  29. 29 Профил на idianata
    idianata
    Рейтинг: 522 Неутрално

    И роботи разпознаващи гнил от свестен домат няма.

  30. 30 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 725 Неутрално

    [quote#23:"Mark"]на доста по-висока цена от обикновената, но по вкус не отстъпва на домашната.[/quote]
    Да, има една такава на цена 3,95 за 500 гр. Така, че "купонджиите" са на далавера, че са си я направили сами.
    Останалото все е дехидратирано китайско пюре. То и спомената хубава лютеница може да е с китайско пюре, но поне е хубава. И мноооого скъпа.
    Тези приказки за кожички и акари доста ми бият на комплекс, но нека просто да го отдам на липсата на нормално детство с бабини лютеници и липсата на съответния опит.

  31. 31 Профил на staska
    staska
    Рейтинг: 1191 Разстроено

    Ех, детски спомени ...

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK