Ефектът на пеперудата в Брестница, Долен, Ъглен и Средно Градище

Ефектът на пеперудата в Брестница, Долен, Ъглен и Средно Градище

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме отново материал  на "Дневник" за началото на проект Saksham, започнал лятото на 2015 г. Инициативата подпомага уязвими и бедни общности, най-вече жени и подрастващи, но не с еднократни помощи, а със съживяване на местния традиционен поминък и производство, с осигуряване на достъп до сигурни пазари за продукта им. Първите общности, които се включват в проекта са от четири села от различни краища на страната: Малка Брестница, Долен, Ъглен и Средно Градище. Историите им за старото сушило, за билки, лавандула и тъкачество влизат в поредицата на "Дневник" - "Предай нататък", в която събираме примери за уменичта и знанията за важните неща, които си струва да съхраним.


Тази година Лидия от село Малка Брестница става на 15 години и завършва седми клас. Следващото важно събитие в живота й щеше да бъде сватбата – най-вероятно с непознат, на когото да бъде продадена. Така се случва по традиция с момичетата на нейната възраст там, където е родена.


Лидия ще е първото момиче в махалата, което няма да бъде продадено и ще продължи да ходи на училище. Така обещава баща й, а майка й Васка Георгиева иска детето да се ожени по любов. Семейството от скоро има "малка фабричка" (по думите на Васка) за бране, сушене и пакетиране на билките, които виреят в района – бял равнец, мащерка, мента, жълт кантарион. И досега фамилията се е занимавала с бране на гъби, плодове и билки през топлите месеци на годината, но с продаденото успявали да си изплатят задълженията, натрупани през зимата.
Рени Трайкова (вляво) подарява торбичка с лавандула на еврокомисар Фил Хоган, а Юлиана (от дясно)– първата си ръчно изработена свещ от восък и лавандула, каквито мисли да прави в едно от селата

Рени Трайкова (вляво) подарява торбичка с лавандула на еврокомисар Фил Хоган, а Юлиана (от дясно)– първата си ръчно изработена свещ от восък и лавандула, каквито мисли да прави в едно от селата


Този юни, само за месец издигат в двора си сушилня за билките. За това им помага на място Юлиана, представят я като техен ментор, а тя лично казва, че помежду си се наричали братя и сестри. Семейството я приема да живее в къщата им в махалата, а тя ги учи как точно да направят постройката, но и как да берат билките, колко време да ги сушат, как да ги комбинират и пакетират, за да бъдат продадени като хубав и качествен завършен продукт на справедлива цена... или както казват хората зад проекта: "искаме да ги научим да мислят и за утре, да спестяват."


Фамилията им, наред с хора от общо четири общности от различни селища на страната, се включват в пилотния проект на инициативата за подпомагане на уязвими и бедни общности, най-вече насочена към жени и подрастващи, за да се откъснат от бедността, трудностите, неграмотност и зависимостите след преживяно насилие, самотно отглеждане на деца, на бежанци, роми, жени излезли от затвори...


Способни със "своя фабричка"


Името на проекта Saksham (който е международен, но тръгва от България) идва от санскрит и означава можещ, способен, а целта му е да помага на местните жени. Но не чрез еднократни социални помощи, а като им покаже един друг възможен път – например свое микропроизводство.Те вече се обучават да произвеждат качествени билкови продукти, които после да се разпространяват (вече има обнадеждаващи догворки, за които отговаря Огнян Енев от "Чай във фабриката") под международния бранд Saksham от социално отговорни компании и търговски вериги с устойчиви бизнес практики.


"Има много хора, които имат нужда да работят, за да отгледат своите деца, ние вече си имаме наша фабричка, благодаря ви за това," казва Васка на представянето на проекта в "Чай във фабриката" в София този петък (10 юли), дошла е с цялото семейство, тук са и дъщеря й Лидия, и Юлия. Гостите опитват чая от първите събрани диви билки и си взимат ароматни лавандулови торбички.


Лавандулата наред с българската роза


Лавандулата в тях е дарение за първите продукти от село Средно Градище, община Чирпан, където следващия уикенд е второто издание на Фестивал на лавандулата. Идеята е местните да започнат да садят, отглеждат и сушат своя продукция от лавандула. "От 2011 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света, с 120 тона годишно и е един от най-големите производители и износители на билки с 421 вида от всичките 605 в Европа," обяснява потенциала на проекта основателката на фестивала Нина Гиргинова, която ще е ментор на местните хора там.


Ушиването на първите торбички е организирала Невена Ваклинова от родопското село Долен (исторически резерват с къщи над 150 години), тя води обучения на жените там – заедно шият, събират билки, вече правят опити и да садят, творят. Тя и мъжът й Мишо са родом от София, но от 1997 г. имат къща там, а след тях се заселват още градски хора. Все още не живеят постоянно в селото, но вече прекарват достатъчно дълго време от годината, за да познават проблемите на местните – около 500 души, сред които има и млади жени, занимават се наравно с мъжете с "чукане на камъни", отглеждане на тютюн, който продават на безценица, но и с тъкачество.


Идеята на Мишо и Невена, които са поели координацията на проекта за Долен, е да убедят местните да им се доверят и да пробват нещо ново ("доста ги е страх от новостите") и така чрез билките и отглеждана там лавандула да изместят обичайния поминък за хората там – тютюна, свързан с много тежък труд и ниско изкупуване. Освен изключително чистите и ароматни мента, мащерка, жълт кантарион, в района расте и дива лавандула (при село Крибул) и рядко срещания червен кантарион, разказва Мишо.


Завръщане към селата


Създаването на успешни микропроизводства могат да задържат, а дори да върнат хората в обезлюдяващите се села, надяват се инициаторите, които финансират началните дейности в проекта само с дарения – лични и на приятели. Когато докажат, че моделът работи, смятат да кандидатстват за средства по европейски проекти. Добър знак за тях е подкрепата на европейския комисар по земеделие Фил Хоган (родом от Ирландия – най-големият потребител на чай), който също пи чай на представянето на инициативата рано сутринта. "Не се отказвайте, когато срещнете трудности, защото работите за вашите деца," обърна се той към представителите на общностите.


Организаторите на проекта с хора от общностите на представянето на проекта в "Чай във фабриката" заедно с еврокомисарят по земеделие

Организаторите на проекта с хора от общностите на представянето на проекта в "Чай във фабриката" заедно с еврокомисарят по земеделие


Ефектът на пеперудата


Наскоро заселили се млада група софиянци в село Ъглен (в Ловешко, близо поречието на река Вит), които от година и половина живеят там, приемат градски гости, организират детски лагери, събития и импровизирани концерти, също помагат на хората там по проекта. "Местните от Ъглен и Долен са много бедни, обичайно нямат поминък и не знаят как да продават уменията си, да стигат до пазарите," казва координаторът на проекта за България Лилия-София Попганчева.


Идеята за "Инициатива за социално израстване" хрумва на Рени Трайкова преди година и половина – тя е и съосновател и изпълнителен директор, вдъхновена е от проекта на американския професор по мениджмънт и компютърни науки Алок Шатурведи (създател на платформата Saksham в Индия и САЩ) в университета Пардю, където e завършила и тя. След един общ скайп разговор на 1 януари 2014 г. – с професора, Ралица Николаева и Саша Безуханова, те се обединяват около "Saksham" за Европа и на 4 декември регистрират официално Инициатива за социално израстване (Initiative for Social Empowerment, ISE) . След пилотната фаза в България, той ще стартира и в Сърбия, Западните Балкани и в Италия.


Планът е освен традиционните обучения с ментори, билкари и агрономи на място по селата, да се използват и по-нови методи – като една опростена апликация за телефон, която може да се ползва лесно от по-бедни и неграмотни хора. Рени Трайкова я нарича игра и обяснява, че платформата е изпробвана, а в момента задачата им е да я пригодят за българските ползватели.


А големите надежди на всички замесени са, по думите на Саша Безуханова, за ефекта на пеперудата, с който отпадналите от социалния живот, бедните и неграмотните да излязат от безнадеждния кръг на безизходицата си..


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Добро начинание, но лично аз не съм оптимист. Няма ли ги хората за какви начинания може да става дума...

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Ама не може тъй.. Както биха казали някои това си е подпомагане на ромите и сие като при бай Тошово време.. А ние 25 години се напъваме да си направим уязвими групи за да "изпъкваме"..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Неутрално

  След 25 години, пак се връщаме на субсидирането на икономиката, само че сега се казват проекти!

 4. 4 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Дай на гладния хляб, ще го нахраниш за един ден. Научи го да лови риба, ще се нахрани за цял живот. Древна поговорка, доказана във времето!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#3:"tvi63"]След 25 години, пак се връщаме на субсидирането на икономиката, само че сега се казват проекти![/quote]

  Обаче пак по капиталистически: очакват резултати. А едно време без резултати пак преизпълнявахме петилетката за четири години.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#3:"tvi63"]След 25 години, пак се връщаме на субсидирането на икономиката, само че сега се казват проекти![/quote]

  СССР беше просто заменен с ЕССР.

 8. 8 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Поредното усвояване на едни проектни пари.
  Проектът приключва, Отчитат се едни резултати и всичко се връща обратно.
  Поне няколко години, тези хора ще имат някакво препитание и надежда в живота толкова.
  Гаден привкус оставя гаврата с мизерията и отчаянието на тези хора.

 9. 9 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Де да бяха само гладни! Поголовно неграмотни са! Нещо между проект и благотворителност, но все пак идеята е добра!

 10. 10 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  България е рай за плодове, зеленчуци и билки. Аз също така смятам, че е рай за малък до среден бизнес.Така че успех и кураж.
  Една от най- отвратителните български черти (която и аз притежавам) е да подценяваме и омаловажаваме усилията на другите да работят спрямо промяната към по -добро. Все казваме "Тая няма да я бъде" Колко пари откраднаха за глупости " и прочие.Една идея повече позитивизъм на никого няма да навреди.

 11. 11 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#10] от "desunka":

  Тая няма дя я бъде, без кавички.
  Нещо построено на глинени крака няма как да е стабилно.
  Едно е да произвеждаш, а съвсем друго е да продаваш.
  Това от неграмотни хора да искаш да затворят веригата е утопия, а и е безумно.

 12. 12 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много се радвам, когато чета подобни статии. Някак си започвам да вярвам, че има светлина в тунела...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#10] от "desunka":
  И на мене ми се иска да бъда позитивна за начинанията в тези села, особено близко ми е Долен, тъй като родителите ми купиха в началото на века там къща. Затова и през лятото, когато прочетох за първи път статията, и днес, позвъних на местни хора и попитах отглежда ли се лавандула там. За втори път отговорът е "не". Иска ми се да вярвам, че през тези месеци е извършвана някаква подготовка, та през пролетта проектът да заработи.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 900 Любопитно

  Браво. След близо 70 години най-накрая на някой започва да му увира главата, че България не е индустриална държава, а аграрна и че с честен качествен труд всичко се постига. Пожелавам им успех!!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 15. 15 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "Bramasole":

  Аз доколкото разбрах от статията, лавандулата не е от Долен, а от Средно Градище, а семейството в статията е от Малка Брестница.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 16. 16 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Това е една от най-смислените статии тази седмица.

  malart.blog.bg
 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#15] от "pourquoi":

  Цитирам частта от статията, която коментирах:
  "Идеята на Мишо и Невена, които са поели координацията на проекта за Долен, е да убедят местните да им се доверят и да пробват нещо ново ("доста ги е страх от новостите" и така чрез билките и отглеждана там лавандула да изместят обичайния поминък за хората там – тютюна,..."
  Надявам се някой да направи нещо добро за хората там - те го заслужават.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Чудесна инициатива. България е пълна с "бутикови" микроклимати и ландшафти, на които наистина много прилягат бутикови производства на автентични продукти.

 19. 19 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  В моят роден край розата, лавандулата, хвойната и босилекът са традиционни култури и прадедите ми ги отглеждали от векове.

  Най- обичам маслото от босилек, според мен бие розовото и лавандуловото.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 20. 20 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Да, да, но това е в бъдеще, а сегашната лавандула е подарък от друго село.

  Казах го само, за да не се разочаровате, че не чувате за производство. Стискам палци да стане и този проект!

  Аз съм се замисляла редовно да направя подобно производство, защото ресурсите в държавата ни са повече от забележителни. В България има един малък проблем- хората само не знаят много добре как да представят продукта си на междунарония пазар, как да очароват клиенти и да ги задържат с максимално качество чрез познаване на чуджите културни особености (става въпрос за особеностите на купувачите в богатите държави).

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Желая Ви успех! Стискам палци на всеки опълченец, решил да се занимава с производство в страната, без значение в каква област. Наясно съм с проблемите, затова - кураж, и не се отказвайте !

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 22. 22 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Това е единствено верния и правилен път.

  Men are born to succeed, not to fail!
 23. 23 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Бе, таз Лидия аз мога ли да си я купя с уговорката да и дам по-добро образование, от това което ще получи в селското училище!?

 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "mapto":

  да... от където идва популярният израз, да работиш "пет за четири" - на бързо, без желание и без качество

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на г-н Нилсон, маймун с потекло, VIP
  г-н Нилсон, маймун с потекло, VIP
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами ще потърсим и други материали по темата...
  Засега прилича на задължителното "медийно приключване на проекта".

 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  супер.. много обнадеждаващо..

 27. 27 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bramasole":

  Благодаря!

  I shave with Occam's razor
 28. 28 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 260 Неутрално

  жИстоко.. преди 30 години България беше индустриална държава с поколения подготвени инженери и архитекти, строеше, градеше.. сега всичко живо учи психология и сади трънки и глогинки..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK