Панура и лимонадената фабрика

Панура и нейната лимонада.

© Михаил Новаков

Панура и нейната лимонада."Дневник" публикува отново историята на лимонададжийницата в Козичино (Еркеч) от проекта на "Горичка" "Тезгях", за да допълним новата рубрика в "Зелен Дневник" – "Предай нататък", която е и своебразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.


Селото се казва Еркеч. Сегашното му име е Козичино. Намира се на 530 метра надморска височина, на един от източните старопланински склонове. На двайсетина километра по права линия на изток се намира Обзор. Но в Козичино няма нищо морско, ако не броим честите групи с чужденци през лятото. А те са тук най-вече заради Панура.


Панура има
в дома си машина на времето


Де факто машината прави газирана вода, но звученето й на асансьор и общият й стиймпънк дизайн пренасят човек, ако не сто и петдесет години назад във времето, то поне в някаква алтернативна реалност на парни автомобили и дирижабли. Първото, което ни впечатлява щом влизаме в малкия цех обаче са бутилките. "Чупят се, захабяват се", споделя Панура, "а няма откъде да взема нови". Подредени в дървени каси, лимонадените бутилки са между най-красивите предмети за битова употреба, които сме виждали. Те стоят там и безмълвно ни говорят за време, в което хората са били наясно колко важна е визуалната среда за собственото им израстване. "Там, накъдето вие сте тръгнали, ние от там идваме", ни говорят бутилките. За щастие Панура ни демонстрира как работи машината и допотопният й шум ни изважда от унеса преди все пак да сме започнали да спорим на глас с празни лимонадени шишета.


Машината е поне на сто и петдесет години.

© Михаил Новаков

Машината е поне на сто и петдесет години.


Машината е поне на сто и петдесет години. Бащата на Панура я има от 1942 г., купена е втора ръка в Германия, а колко време е работила там – дали 20, 30 или 50 години – никой не знае. Дълго време машината е ръчна, чак през 1958 г. е преустроена да работи с електричество. Принципът й в детайли остава пълна загадка за нас, но все пак разбираме, че работи при около 4 – 5 атмосфери, и че в края на цялата тази сложна система от тръби, колела, ремъци, цилиндри има един кран и един педал. С педала се притиска едно от красивите шишета с предварително сипана вътре есенция към крана, той се отваря посредством ръчка и шишето става пълно с лимонада. Проста работа.


"Много е сложно", продължава да разказва Панура, "поддръжката е много скъпа". Ние се опитваме да си представим как се снабдява човек


с резервни части за германска машина за лимонада от ХVIII век


в с. Еркеч (при положение, че вече е трудно да си намериш свястна скоростна кутия за "Рено" от 1998 г. в София). С бутилките проблемът е подобен – просто не се правят вече такива. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв. Накрая се появил някакъв германец, поговорили, пил лимонада и си заминал за Германия. Месец по-късно се получила пратка с чисто новички бутилки. Когато през лятото се появил отново Панура му благодарила, попитала го какво да му плати, а той й поискал една лимонада.


Вече не се правят такива бутилки. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв.

© Михаил Новаков

Вече не се правят такива бутилки. Панура казва, че са идвали всякакви хора, които са й обещавали, правили са пазарлъци за по-висока цена накрая тя се е съгласявала и резултат – никакъв.


Пием и ние по една лимонада и колкото и да ни се иска да си отнесем по една бутилка, някак си след тази история дори не ни е удобно да питаме дали се продават. Някои от бутилките са доста стари и очевидно са обикаляли с каруцата на бащата на Панура деветте села, които е зареждал навремето в околностите на Еркеч. Той е продължил да се занимава с лимонадата си до 2000 година, Панура поема занаята тогава и вече 12 години се занимава предимно с това. Днес нейната лимонададжийница е туристическа атракция, идват групи българи и много чужденци – от Русия, Германия, Скандинавия, Израел.


Целият дом на Панура е превърнат в миниатюрен етнографски музей, вътре има предмети от бита на българите от старо време, самата къща е стара и с автентична архитектура. "Преди са строили къщите с грижа и внимание към всеки детайл", не спира да разказва Панура, "например е много важно кога точно ще се отреже дървото за гредите, така че да не завъди червеи.


Лимонадата на Панура

© Михаил Новаков

Лимонадата на Панура


Разпитваме я за селото. "Има един хотел "Мелницата" с пет-десет стаи. Има и ресторант, но работи по заявки,


на село кой ходи на ресторант


усмихва се нашата домакиня. Иначе в непосредствена близост има хижа, дори разбираме, че група младежи с велосипеди е отишла натам предния ден. Леко им завиждаме – пейзажът наоколо подсказва свръхдоза удоволствие от велопреход. Намираме се на билото на планината, ширнали са се някакви неземни, безкрайни поляни, въздухът е в изобилие и то далеч по-качествен от този, който ще се наложи да дишаме само след няколко часа път с кола. Както седим на двора под черешата, започва да капе поредният пролетен дъжд. Сбогуваме се с Панура, обещаваме й да се върнем скоро.


До село Козичино от Варна може да се стигне през ужасно красивия, но ужасен Дюлински проход. Предупреждение – не повече от 40 км/ч.


Панура отговаря на 05969 25 67, кметството в Козичино – на 0596 22 88


Проектът на "Горичка" - "Тезгях - истории за хора, места и занаяти" излезе като книжка под същото име, която събира разкази от цяла България за съхранени традиции и техните пазители . "Горичка" предостави историите за публикуване на "Дневник". Към всяка от историите има и контакти и детайли, които да ви ориентират ако искате и сами да срещнете тези хора и уменията им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Готино! Иначе запознатите знаят много легенди за хората от Еркеч.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на id
  id
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Нови висоти в писменото изразяване:
  До село Козичино от Варна може да се стигне през ужасно красивия, но ужасен Дюлински проход.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Хубава история, обичам да чета такива неща, но написана сложно и помпозно и още от заглавието човек може да се откаже. Селото последно Еркеч ли се казва или Козичино, после името на жената, рядко срещано, минава време докато разбереш, че става дума за жена. По-простичко, леля Панура от еди къде си прави лимонада и т.н.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Селото се казва Еркеч. Сегашното му име е Козичино
  ---------------------------------------------
  Селото се казва Козичино.
  От 1934 насам.
  Малко от малко все пак гарсониерата на най-горния етаж трябва да е мебелирана, за да не се пишат глупости....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Принципът й в детайли остава пълна загадка за нас
  ----------------------------------
  Нищо чудно.
  След като намирането на скоростна кутия за Рено е супер-проблем.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 657 Разстроено

  За Дюлинския проход - наистина е красив, но даже и 40 са много. За съжаление...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 7. 7 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Принципът й в детайли остава пълна загадка за нас"

  За журналисти съм сигурен че е така, питайте подходящ инженер и ще ви обясни.

 8. 8 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно и приятно четкво.

 9. 9 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Интересна статия. Браво на неизвестния германец. Хубавите мътни немски бири са с такива запушалки. Бираджиите си ги купуват от флашенланд има по плюс/минус 0,71 евро/за бутилка и по- скъпи-каменни.
  .

 10. 10 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Машини и бутилки мноого, въпросът е какво слага вътре. Че сега истинска лимонада няма. Лимонадата вече се прави от т.н. инградиенти - разни химически прахчета.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#2] от "id":

  ужасно тавтологичния но ужасно експресивен ужасно емоционален ужасен журналистически език.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#9] от "matematika":

  да. моето впечатление е, че в чужбина тия бутилки не са кът.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Много са удобни, дори и за бира. Пиеш, затваряш и носиш със себе си. Когато пак ти се допие отваряш. Дори само за вода са прекрасни, вместо пластмасови шишета.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#12] от "abdelhaqq":

  Гролш ги ползва като стандартни за бирата си.

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Бивши пионерчета , едно време всяко уважаващо се село правеше подобно лимонада. Дали това е последното ?

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  лимонадените са малко по-малки от тези от гролш - зная ги добре, защото синът ми ходеше с шише от гролш като шише за вода в училище дълго време, за радост на ученици и учители. но действително, това, което в българия е страшна екзотика и лукс, на запад често е евтинджос. дано да си намерят тези хора, защото такива занаяти и практики са обречени на отмиране...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#13:"alabalko"] Дори само за вода са прекрасни, вместо пластмасови шишета.[/quote]

  напълно съгласен. и аз много ги обичам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  И Бернард!

 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#18] от "matematika":

  да само дето бернардовите са кафяви, а гролшовите - приятно зеленикави.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  И аз ги помня от едно време лимонадените шишета. За съжаление, много от тези местни лимонадени производства бяха затворени в изпълнение на Европейските хигиенни изисквания (което често си е чиста корпоративна политика).

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  да. а после с прехода дойдоха пвц "гумените шишета", и до ден днешен пейоративно обозначаващи "двулитровките", в които пълнеха подсладена и газирана вода като субститут на лимонадата...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#3] от "man_un":


  [quote#3:"man_un"]Селото последно Еркеч ли се казва или Козичино [/quote]
  От турски ер(място) кечи(коза) днес е побългарено на Козичино.Мисля че беше в община Поморие.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#22] от "kasko":

  Имате малка грешка. Турската дума "еркеч" означава "козел, пръч". Все пак Козичино звучи по-добре от "Пърчово", например.

 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Преди девети септември почти във всяко село имаше мелница, мандра, дъскорезница, лимонадена фабрика, работилница за затваряне на консерви, ковачница . . . .
  Но на девети от Балкана слязоха шумкарите, утрепаха де що имаше свястно, и всичко това изчезна.
  Особено след като националните ни предатели, по нареждане от Москва, отнеха на хората нивите и ги вкараха в ТКЗС-тата.
  А сега синовете и внуците на тия същите национални предатели тръбят наляво и надясно, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА БИЛА УНИЩОЖИЛА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО.

 25. 25 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  До коментар [#23] от "ikar_01":Значи правилно би било "Напърчено"Голям бизнес може ,да развие общината с картички "напърчен поздрав".

 26. 26 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  "До село Козичино от Варна може да се стигне през ужасно красивия, но ужасен Дюлински проход. Предупреждение – не повече от 40 км/ч. "
  Журналистчето дали знае, че от Бургас се стига значително по-лесно (пътят не е много красив, но) или само са го возили ?
  Иначе, в Еркеч имаше един човек Стефан Хараламбов, който се опитваше да направи нещо като музей на старинните занаяти, дано да е успял да го завърши, аз съм го виждал само в груб вид, но и той правеше лимонада със стара машина.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И мен не ми допадна начинът на изказ съжалявам!

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  [quote#24:"ppopov_67"]А сега синовете и внуците на тия същите национални предатели тръбят наляво и надясно, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА БИЛА УНИЩОЖИЛА СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО[/quote]

  Имате малка грешка ,,тръбят наляво и надясно, че сегашната демокрация била унищожила....,,

 29. 29 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Готино. Много се кефя на такава стара техника.
  Пътувам ли натам, задължително ще мина през това село да пия лимонада.
  А такива бутилки има в икеа, литровки - около 2,50 мисля че струваха.

 30. 30 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 501 Неутрално

  [quote#29:"eqf28366123"]А такива бутилки има в икеа, литровки - около 2,50 мисля че струваха[/quote]
  Подозирам, че проблемът е в точната височина, защото не искат да пипат хващалките на старата машина. Както и да е, могат да си поръчат 1000 бройки на китайците и ще им ги докарат след няколко месеца. Оловото няма да е повече от това в старите бутилки, които сега ползват. Ама може би е просто лакардия за пред туристите това с бутилките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK