ООН: До края на годината България да позволи обжалване на устройствени планове

ООН: До края на годината България да позволи обжалване на устройствени планове

© Юлия ЛазароваДо края на годината България трябва да предприеме законодателни мерки за осигуряване достъпа на граждани до правосъдие при одобряването на устройствени планове (ОУП и ПУП) и издаването на разрешения за строеж по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Този нов срок е дал на страната ни Комитетът по прилагане на Орхуската конвенция към ООН в доклад от от 20 октомври 2015 г. За това съобщават от еко-коалицията "За да остане природа в България" в четвъртък (22 октомври).


В доклада се изразява сериозно безпокойство, че такива мерки държавата трябваше да предприеме още през 2013 и 2014 г., веднага след като комитетът на два пъти установи, че българското законодателство нарушава разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп на граждани до правосъдие при устройството на територията.


За да се изпълнят изискванията на ООН по прилагането на Орхуската конвенция, експерти на сдружение "Зелени закони" и Коалицията "За да остане природа в България" са изразили готовност пред Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обсъждане на готови предложения за законодателни промени.
Решението на комитета от 2013 г. се базира на десетки случаи, в които местните власти безконтролно са разрешавали строежи в защитени територии в нарушение на екологичното законодателство, възползвайки се от силно ограничения съдебен контрол върху издадените от тях актове по ЗУТ. За сравнение, всички актове на министър-председателя на България подлежат на съдебен контрол.


Природозащитниците дават за пример няколко случая. Единият е липсата на реакция от страна на държавата по отношение незаконното строителство на нов шестседалков лифт в Национален парк Пирин, разрешено от община Банско на ошфорна фирма без вещни права в парка и в нарушение на плана за управление на националния парк;


Неправомерното по думите на еколозите изграждане на две противопожарни кули в природен парк Витоша, разрешено от община София в нарушение на плана за управление на парка, е другият казус, който природозащитниците посочват.


В същото време законът за устройство на териториите забранява на гражданското общество да осъществява съдебен контрол върху разрешенията за строеж на тези незаконни обекти.


Природозащитниците припомнят, че до настоящия момент България защитаваше тезата, че проблем с достъпа до правосъдие по въпросите на околната среда в българския Закон за устройство на територията не съществува, тъй като такъв достъп вече бил предвиден в съгласувателните процедури в националното природозащитно законодателство (Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие).

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добре е,че има отсрочка,защото има невероятни пропуски,може би умишлени.

  Tony
 2. 2 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  Е, хайде сега, може би умишлени. Вижте ни морете. Съвсем случайно презатроено, че плаж не остана.

  Леко обезчовечен...
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Решението на комитета от 2013 г. се базира на десетки случаи, в които местните власти безконтролно са разрешавали строежи в защитени територии в нарушение на екологичното законодателство"
  Може пък да успеят да възпрат местните феодали да чорбаджийстват и да раздават разрешителни като коливо за бог да прости на своите протежета.

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1127 Гневно

  А ма чакайте малко ...
  Реформаторския блок на 20.10.2015г., пак е внесъл нов проект на ЗИД на АПК със сигнатура № 554-01-167 с вносители: Корман Исмаилов, Димитър Делчев, Димитър Танев, Борислав Великов, Бойка Маринска, Борислав Миланов, Найден Зеленогорски, Димитър Шишков, Антони Тренчев и Настимир Ананиев, в който отново се прави опит за ограничане на правата за достъп до административно правосъдие.
  Даже един така наречен професор по право, Тодоров, съавтор на злополучния проект за изменение на АПК, се опитва да ни убеди, че не било добре толкова много гражданите да водят административни дела за правата си.
  Реформаторския блок се явява най-ретроградната политическа сила в България.
  Атака/БСП/ДПС/АБВ поне си признават, че сегашното положение ги устройва, а Реформаторите реват, че било зле, но с внесените промени за финансов ценз за водене на дела, както и премахване на част от административните актове, които не могат да се обжалват пред съда, и въвеждането на едноинстанциопнното производство, ще стане още по-зле.

  Докъде я докарахме ...
  Мая Манолова ще защитава гражданите от щенията на Реформаторския блок да ограничава достъп до административно правосъдие.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK