Бригада за природно строителство

Бригада за природно строителство

© Татяна ДимитроваКато технология строителството със сламени бали е с около 150 годишна история. В България, която е горе-долу толкова изостанала от модерния свят, то тепърва навлиза. Но изграждането на носеща дървена конструкция и измазването с глина отвън и отвътре се практикуват от поне седем хилядолетия по нашите земи. Тези умения, широко разпространени в миналото, в наше време малцина владеят, защото са изместени от новите индустриални материали и процеси. Затова в рубриката ни "Предай нататък" решихме да ви срещнем с една строителна бригада, която не само продължава, но и развива традицията на строителството с природни материали.


В една мъглива есенна сутрин с фотографа се озовахме на околовръстното, откъдето ни взе Веско, за да ни закара до строежа, на който работи сега.


Веско е инвеститор и строител на сламената къща, която миналата година влезе в новините. От доста време е обмислял с жена си да напуснат града. Три години са търсили подходящо място. През това време той е проучил различни технологии за строителство. Не е държал непременно да е с природни материали, по-важна за него е енергийната ефективност: топло през зимата, прохладно през лятото. Попаднал е на един американски сайт за строителство със сламени бали, прочел един руски справочник по темата и е изгледал доста видеа в YouTube.
"На теория бях подготвен, но ми липсваше практика. Един слънчев ден отидох в Костенец и се запознах с Петру."


Бригада за природно строителство

© Татяна Димитрова


Срещата с Петру


Петру е живял в Ирландия десет години. Занимавал се е със съвременно индустриално строителство - тухли, бетон. Веднъж се появил един клиент, който искал сламена къща. Петру е потърсил майстори - експерти, запознати с този вид градеж, и му е станало интересно. Построил е сламената къща, после още една и така лека-полека се научил.


Как е попаднал в България ли? В Ирландия е облачно и постоянно вали, климатът не му е харесвал. Жена му е от Беларус, той - от Румъния, и компромисно са решили да се преместят някъде по средата. Така са си купили къща тук - наистина не точно по средата, но достатъчно на юг, за да избягат от лошото време.


Когато Веско се срещнал с Петру, вече е взел решение, че къщата ще от слама. "Казах му: С теб ще строим!"


Петру работи по втората сламена къща на на бригадата

© Стоян Николаев

Петру работи по втората сламена къща на на бригадата


Как се строи със слама


Първо са приготвили дървения материал - 30 кубика. Излели са бетонен фундамент, "Обичам каменната зидария, но е много по-евтино с бетон", казва Веско. След това са направили дървената конструкция и покрива.


Сламени бали близо до София не са успели да намерят, защото реколтата е заминала през дъждовното лято на 2014 г.. Открили са чак в едно казанлъшко село: "Трябваше да пренесем 500 бали на ръка от полето, но добре, че беше местното ромско население - докараха едно тракторче и товарихме в движение на ремаркето му, а после прехвърляхме в тира." С помощта на двайсетина приятели и няколко каси бира разтоварили и преместили балите под покрива (ако се намокрят, не стават за нищо).


Започнали да зидат с тях в началото на август и до 22 септември къщата била запечатана, с дограма и две ръце глинена мазилка. Напролет я измазали и отвътре. Изкопали са глината от мястото, а за финиша (последния слой мазилка) купили фина чешка смес. Чехите, като значително по-напреднали от нас в тази област, отдавна предлагат готови за нанасяне глинени смеси.


Дограмата е PVC. "Бих искал да е дървена, но цената... Не съм стремял къщата да е еко, по-важно ми е да е топла и евтина", обяснява Веско. Той е на мнение, че ако този вид строителство се планира правилно, може да излезе много изгодно: дървеният материал за 100 кв.м разгъната площ струва 7000 лева. Балите са по лев - лев и петдесет, и всъщност транспортът им може да излезе по-скъп от тях, ако не се вземат отблизо.


Бригада за природно строителство

© Стоян Николаев

Веско е предложил на Петру и Венци - техния помощник - да продължат да строят заедно и така са се озовали на сегашния строеж на сламена къща в близко до София село.


"Малко късно ни извикаха, температурите падат и скоро няма да е възможно да се работи. Всички искат бързо, бързо, бързо", въздъхва Петру. "А хубавата работа просто не става така. Тя си иска време, предварителна подготовка на материалите. Общуването с клиента също е много важно. Натрупал съм опит и обичам да го споделям, ако отсрещната страна е готова да слуша."


Топло и уютно


Петру е сигурен, че ако попиташ хората как се чувстват, когато са в старите къщи на бабите и дядовците си, ще ти отговорят - топло и уютно. Това е неговата основна мотивация да даде нов живот на старите техники за строителство, нищо, че са много по-времеемки. "Като правенето на хляба: ако трябва да се меси час, а го месиш половин, няма да се получи добре."


Въпреки че използват и съвременни материали, традицията е древна. "В миналото младоженците са започвали строителството на къща с изкопаването на яма за угасяване на варта. Заравяли са я за четири години, да стане като течно масло. Дървеният материал се е сушал поне година. Затова има къщи на по два века, които още са в добро състояние - материалите са били подготвени добре. Трудно ми е да убеждавам инвеститорите, че природното строителство не може да е със същия темп, както ако работиш с тухли и бетон, защото зависиш от много фактори: температурата и влажността на въздуха, състоянието на материалите, и взаимодействието между тях."


Венци

© Стоян Николаев

Венци


За бавното строителство


Докато си говорим, Петру поглежда кофата с работния разтвор: "Ферментирал е!" Разтворът съдържа глина, пясък, накълцана слама и конски фъшкии - последните две съставки играят ролята на армировка. "Трябва повече вода, много е гъсто", казва той и се запътва към чешмата. След като изсипа достатъчно вода, така че разтворът да е с необходимата работна консистенция, Петру ни изненада с мнението си, че строителството с природни материали не е строго фиксирана техника или пък набор стандартизирани операции. Според него то е процес, творчески и съзидателен сам по себе си.


"Трябва наистина да го харесваш, за да строиш така, защото е бавно. Всяко стъпка се нуждае от технологично време, което е по-дълго, отколкото при индустриалното строителство. Но и резултатите са различни. Сламената къща, дори неизмазана, има душа. В нея е по-топло дори сега, когато все още няма прозорци, а навън е хладно."


Веско

© Стоян Николаев

Веско


Някои бързи неща са добри, според Петру. Например скоростта на обмен на информация в съвременния свят. Големият проблем за него обаче е, че днес хората се "свързват" посредством технологиите. "Трябва да изключим телефоните и да се свържем истински. Технологията сама по себе си е хубаво нещо, но не може да замени непосредственото общуване. Много по-приятно е, вместо да изпратиш виц по мрежата на приятел, да се видите, да го разкажеш и да се посмеете заедно."


Оставяме бригадата да твори втората ръка мазилка и тръгваме нагоре в планината. След около половин час минаваме през облака, затиснал Софийското поле. Есенното слънце щедро ни черпи с лъчите си. Разминаваме с възрастна двойка. Носят две торби с гъби. А аз си мисля за последните думи на Петру: "Хората много се тревожат за парите. Винаги мислят първо за тях. Ако имаш идея какво да правиш, ще имаш пари. Но пръв е животът!"


Още за строителната бригада на Веско, Петру и Венци може да разберете на техния сайт


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Всъщност баш майсторите не използват г@вна от крави за керпича (африканска техника), още могат да се видят майсторски къщи и плевни правени преди повече от 100г. Но така или иначе тези технология е за сиромаси ! По-заможните са използвали камък и здраво дърво!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Технологията е много "еко" обаче си има сума ти дефекти.

  1. Какпка вода да капне отнякъде и зидът става на нищо. Навремето като са строяли такива къщи луксове като вътрешни бани, тоалетни и мокри помещения не е имало.
  Знам за една такава близо 200 годишна къща в Самоков, която буквално се е разтворила след авария с пералня.
  2. В балите колкото и да са запечатани се въди твар. Предполагам не са много хората, които искат да делят дома си с мишки и всякакви бабалюги.
  3. Глинената запечатка трябва да се обновява на на всеки 2-4 години ако е само глинена иначе започва да се пука и да се рони.
  4. Такива къщи са предназначени и са добри само за много сух климат. У нас в дъждовна година започват да дърпат влага от почвата.
  Изобщо, ако бяха толкова добри за у нас, щяха и досега да ги строят, както в Йемен а не да се занимават с такива неща като печени тухли.
  Като ми говорят за къща от слама, все сещам за приказката за трите прасенца.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Нашите климатични условия не са особенно благоприятни за къщи от слама. Естествено всичко е въпрос на вкус. Аз лично предпочитам камък и дърво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  Като технология строителството със сламени бали е с около 150 годишна история.
  В България, която е горе-долу толкова изостанала от модерния свят, то тепърва навлиза.
  ****************************

  Имаме новина, т.е. - л@*но!
  Поздравления за Сава, създателят на л@*то

 5. 5 Профил на Martim
  Martim
  Рейтинг: 234 Весело

  " Жена му е от Беларус, той - от Румъния, и компромисно са решили да се преместят някъде по средата. "

  Браво на автора!
  България е точно по средата между Румъния и Беларус.

 6. 6 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мине, не мине година и се пише за тази къща. Спомням си, че миналата година имаше подобна статия за същата къща. Не изглежда да има сериозен напредък.

 7. 7 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#2] от "rapidfire":

  1. обикновено мокрите помещения са правят с някакъв тип хидроизолация отвътре - плочки и тн, ако тази е нямала, ясно е, че ще се разтвори

  2. зависи от балите. ако са от ръж, примерно - няма животни, ако е люцерна, може и да има

  3. отдавна не се прави само глинена.

  4. в еу повечето такива къщи са в англия, германия и подобни - все влажни места ...

  не влизам в ролята на защитник на тоз вид строителство, то си има недостатъци, но не са тези.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#4] от "nenad":

  в бг са се правели "плетарки". описаният в статията тип къщи е със сламен бали с паянтова конструкция - имате паянтова конструкция и пълнежът е бали слама. сламата се балира (в америка) от 120-130 г, в бг - от доста по-скоро.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Като топлоизолация е добре. За мен проблем е измазването. Трудно се получават остри ръбове и ъгли и идват много валчести стените.

 10. 10 Профил на 2bfree
  2bfree
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Всичко е мого хубаво.
  Само че аз като си паля огън (от дърва) използвам суха трева (слама) за разплалка, като добавим и високата температура от горенето на пластмасата (ПВЦ дограма) .....
  На тази къща и трябва даже не огън, а една искра и преди пожарната да пристигне ще бъде просто едно пепелище.

 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2081 Весело

  [quote#10:"2bfree"]използвам суха трева (слама) за разплалка, като добавим и високата температура от горенето на пластмасата (ПВЦ дограма[/quote]
  Онзи ден, като си сверяваше часовника, що не си свери и века на календара, а?
  Има си спрейове за такива пожароопасни материали. Пръскаш, изсъхва и който иска да се пробва да пали сухата слама... Хем и не е отровен, защото се ползва и за пердета и за дамаските на мебелите. Отделно, че противопожарните стандарти изискват, сградата да издържи определено време (за да избягат хората от нея), а не въобще да не гори.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 402 Весело

  Дневник що за статии пишете напоследък? Да се върнем в плетарките без ток и вода ли? Някои хора са си по "екстремни" да ги наречем, но да се говори, че България била изостанала 150 години щото не строяла със слама е меко казано смешно.

  По тази логика изостаналите в Рим са строили с бетон и камъни преди 2,000 години и още им стоят всички сгради.

 13. 13 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Дядо така мажеше на село пещта, с жълта пръст, мекина и конски ябълки или кравешки лепежки. Като селско даскалче от един стар циганин научих рецепта трепач за мазане с жълта пръст, той ремонтираше печките в класните стаи и го видях да слага сол в калта и тогава лепеше падналите тухлички. Ставаше бетон и не се пукаше. Като си купих къща на балкана, така я измазах, отгоре фино с гипс и латекс.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#7] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Виж сега, ТЕЗИ (недостатъци) ги патя от първо лице единствено число всяка година.
  Традиционен плетен български ... впрочем българска стена, то не е зид като е дебело 10 см.
  Да не ти казвам обаче как се вади от него мравуняк на червени горски мравки.
  А че за мишките е все едно оризова хартия, няма какво да ти разправям
  Та не ми разправяй ти, оти джамът бил стъкло.
  По нашите ширини и дължини, добре са си тухлите, бетонната основа и хубавата дограма.
  Освен това, като на сламенокална къща и шибнеш ПВЦ дограма, както е на снимката, не знам къде ти отива "еко"-то. Да не говорим че мигом се сдобиваш с влага и мухли поради липса на вентилация

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 851 Неутрално

  [quote#7:"彼得。斯托亚诺夫"]ако са от ръж[/quote]
  Не съм виждал да сеят ръж в България от 40 години. Ти къде си виждал, да отида да си купя едно чувалче.

 16. 16 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1157 Весело

  от кометарите под сия статия иде да се разбере, че публиката е ного незапозната с технологиите в екологичното строителство от последните 20 години...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 17. 17 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Половината от родната ми къща е изградена с тухли от кал и слама. Не е мръднала от 1963-та г., а има баня вътре и пералня в коридора. Даже и гипсокартон сложих в едната стая.

 18. 18 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"hunt"]Не съм виждал да сеят ръж в България от 40 години. Ти къде си виждал, да отида да си купя едно чувалче.[/quote]
  Според гугъл не си прав. Но ще оставя търсенето на теб.

 19. 19 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Интересно е! Баба ми така си замазваше пода,с глина и слама, но преди много години.Като гледам тук, на цялата тази екология,тези алуминиеви дограми....не се връзват

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 20. 20 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#15:"hunt"]Не съм виждал да сеят ръж в България от 40 години. Ти къде си виждал, да отида да си купя едно чувалче.[/quote]
  В Ръжево ,где другаде? В гората ли?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 21. 21 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Интересно тези къщи как вземат строително разрешение в България. Къде е противоземетръсната устойчивост, къде е противопожарната безопасност? Ексцентрици има навсякъде, дори и в строителството. Нищо лошо! Но да се пише, че сме изостанали 150 години, защото не сме строили къщи от слама, е меко казано осиране.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 22. 22 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  В интерес на истината традицията е най-добрият свидетел за пригодност. Ако сламената къща е била подходяща за нашите условия, със сигурност дедите ни щяха да я използват. Щом не са я използвали значи не става! За какво изоставане става дума?! Смехотворно е!
  Унас се е строяло с керпич, дърво и камък.
  Две годи ни съм живял в кирпичена къща в едно добруджанско село. Влюбен съм в нея. Лятото беше хладна като с климатик, есента и зимата беше топла. Загряваше се с едно дръвце в печката и държеше топло дълго време. Прекрасно нещо е кирпича! Не знам и дали сламата няма да слегне с времето.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 23. 23 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#9:"schroeder"]За мен проблем е измазването. Трудно се получават остри ръбове и ъгли и идват много валчести стените.[/quote]
  На мене даже би ми харесвало да е така. Приятно е когато не всичко е под конец.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 24. 24 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Аз бих направил къща с кирпичени тухли. Продават се машини да ги правиш на обекта. И при кирпича трябва да се внимава да не се намокри. А сламените бали ме притеснява заради влагата и животинките вътре. Възможно е да има решения за този проблем, но не ги знам.

  забавление и приключение
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK