Великото преселение на народите

Великото преселение на народите

© Горичка"Разпознай себе си в него или в нея, които не са като теб и мен."
Карлос Фуентес


Като започнем с прастарите ни приятели homo erectus и homo sapiens, които са се разселили от Африка към останалите континенти, минем през Великото преселение на народите (IV–VII в.), откъдето се предполага, че сме дошли и ние, българите, и стигнем до колонизирането на Америка, например, някак трябва да ни стане ясно, че човекът постоянно се мести насам и натам в търсене на по-добър живот. Не е имало нито един етап от развитието на човечеството, в който да не тече някакъв миграционен процес. В този ред на мисли, човешките миграции не са някакъв странен феномен, а са по-скоро естествени и, до голяма степен, разбираеми.


Варварите
Започват да прииждат и да се местят из Европа още около 300 г. През този първи етап голяма част от териториите на Западната римска империя са завладени от германски племена, които в последствие дават началото на Франция и Германия, например. Във втория етап (500 – 700 г.) се появяваме и ние, българите. Изтикани от земите на Велика България заради настъпващите хазари (и защото синовете на Кубрат не спазили завета му, както пишеше в учебниците по история), тръгваме на запад и се установяваме, където сме си и днес след едно прословуто "казах". Някои учени твърдят, че началото на този период дава едно екстремно застудяване, което подтиква някои племена от Азия да тръгнат към Европа.


Пуританите


Между 1620 г. и 1640 г. хиляди пуритански семейства напускат Англия и се отправят към Ню Ингланд в търсене на свободата за упражняване на пуританската си религия. Елизабет I никак не е харесвала тези "потенциални бунтовници" и негативните настроения към тях продължават и след смъртта й.


Опитат на пуританите да създадат "нация от светци" може и да не е особено успешен, но успяват да изградят силно религиозно общество със здрави връзки между членовете му, което дава отражение и в съвременна Америка.


Българите


Според официалните данни към 2011 г. българите в чужбина са малко над 2 милиона. Според неофициалните данни към 2015 г. се предполага, че българите в чужбина са поне 3 милиона. Последните 25 години, както някои обичат да казват, "обезкръвиха" България. Младите хора сега напускат страната най-често, за да учат и работят в чужбина, а през първите години след 89-а цели семейства избраха да започнат нов живот някъде другаде по света.


Всички те са икономически емигранти – израз, който все по-често чуваме покрай бежанската вълна.


Кратките примери, които дадохме, по никакъв начин не изчерпват миграционните процеси, случили се и случващи се в света. Те само илюстрират, че причините да напуснеш родната си земя могат да са всякакви – климатични промени, религиозна нетолерантност, тежки икономически фактори. Наред с всичко това, днес в света има и милиони хора, бягащи от война. От всички нас зависи как ще ги посрещнем. И когато преценяваме това, може би е добре да се сещаме, че все пак всички сме дошли от някъде.


Дебатът на Горичка за бежанците е днес ( 28 октомври 2015 г.) от 19:30 часа във Френския институт пл. Славейков 3.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уважаема горичка, това не са нито бежанци, нито мигранти, това е демографска бомба, която е детонирана преди около 20 години и нейната ударна вълна идва сега в Европа! Само вижте населението на тези страни, които са предимно пустини, и как то се е удвоило за тези 20 години!

 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Уважаема горичка, що тези милиони мигранти мюсюлмани от арабски произход не сеустремят към съседните им не по-малко богати Саудитска арабия, Кувейт, Катар и другите емиратства? Там няма да имат проблема с езиковата бариера, вероизповеданието и традиционните за тях обичаи, култура и манталитет. На мен това преселение ми намирисва добре финансирано и отдавна подготвено целенасочено мероприятие. Що не се юрне тази сган към към великите и демократични САЩ и комунистическа Русия? Отговорът ми е прост - защото американците ги насочват, а руснаците не ги искат!!!!

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Местенето по държавите на ЕС не е вид миграция , гражданите на Сирия , Ирак и Африка не се местят от една провинция в друга или в съседни държави .Те искат да живеят в точно определени страни в който комунизмът е победил , и където даже и да не работиш получаваш с пъти повече отколкото работещите в България .

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  Уважаема горичка,
  аналогията е в това ,че когато една страна се причини хуманитарна и икономическа криза така се придобиват по-лесно човешките и и природни ресурси !
  Смятай коло е била успешна интервенцията в България щом са изнесли 3 милиона души без да се стреля по улиците и без да падат бомби! А пришелеца от близкия изток където се режат глави и падат бомби е по-малко от милион за тази година!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Преселниците в миналото са търсили само земя. Преселниците днес търсят готова и подредена къща. Днешните преселници са като паразити към гостоприемник.

  подпис
 6. 6 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уважаемата гори4ка, в по4ти прав текст е казала, 4е мигранти 6те има каквото и да си мислим и 4е тези мигранти 6те настъпват предимно към Европа както е било през вековете и 4е новодо6лите 6те са доминантната маса по тези земи.

  ne mutlu türküm diyene.
 7. 7 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  Аз съм историк, но тези исторически паралели започват да ми писват, защото по много демагогски начин се сравняват несравними процеси и в тази статия и в западните медии. Варварските нашествия и заселвания на българи, славяни и германски племена в празни или полупразни територии заселени с разни племена преди 15 века е нещо съвсем различно от нахлуването на всякаква паплач в цивилизовани европейски страни СЕГА. Да не говорим, че варварските нашествия са довели до разпад на Римската империя и преобразуване на етническата, езиковата и политическата карта на Европа. Варварите не просто са се заселили, а са и създали нови държави. Ние искаме ли нови държави и анклави създадени от джихадисти в Европа?!
  Наскоро четох друг такъв паралел в Ню Йорк Таймс как видите ли Западът приел 200 000 унгарски бежанци през 1956-7 г. и 400 000 чехи и словаци през 1968-9 година, затова сега тези страни също били длъжни да приемат сирийци. Канадската журналистка, която пише тези сърцераздирателни бежански истории забравя да спомене, че тези централноевропейци са християни и атеисти, които усвояватт бързо нови езици, култури и умения и сега те и техните наследници са напълно интегрирани доктори, инженери, учители, политици и т.н. в Канада, САЩ, Франция, Австрия, Германия, Швеция. А, наследниците на арабските и турските гастарбайтери от 50-е и 60-е години на миналия век продължават да се молят по 5 пъти на ден в Германия, Франция, Белгия, Нидерландия и Британия и запълват все по дългите редици от дьихадисти и терористи по света и у нас. Така че, когато се правят такива смели исторически паралели е необходимо да се вземат всички факти под внимание, а не само удобните факти.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#6:"hasanço"]Уважаемата гори4ка, в по4ти прав текст е казала, 4е мигранти 6те има каквото и да си мислим и 4е тези мигранти 6те настъпват предимно към Европа както е било през вековете и 4е новодо6лите 6те са доминантната маса по тези земи. [/quote]
  Е при положение ,че Турция е най-крупния доставчик на пришълци ... Разликата е ,че тези през вековете са приели европейския начин на живот и са се интегрирали с местното население! А сега прииждащите не приемат европейските ценности и си искат законодателство съобразно шериата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дедо Либен":

  Браво! Откри топлата вода! Има едни числа от статистиката, които показват, че французите и германците вече не могат да се самовъзпроизвеждат! И българите вече сме близо!!! А на бизнеса му трябва работна ръка! Сещам се за един виц как германските катаджии Ахмед и Хасан се дивят, че спрения нарушител има странното име Ханс!!!

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  В този ред на мисли, човешките миграции не са някакъв странен феномен, а са по-скоро естествени и, до голяма степен, разбираеми.
  ----------------------------------------------------------------
  Разбираеми са, но явно не и за Горичка.
  Преселенията са били успешни само и единствено при липса на адекватна съпротива.
  Хомо еректус, сапиенс заселват безлюдни земи.
  Варварите през 5-6 век прегазват Римската Империя.
  Българите правят същото с Византия в поредица от войни.
  Китай строи Великата стена и отблъсква татарите, за да се насочат те към Европа.
  И за последно - Камикадзе помага на японците да отблъснат китайско-монголските имигранти на Хубилай хан ..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "hasanço":

  Абе пич, "Щ"-то ти точно под шестицата, ако пишеш на БДС! Защо пишеш "6Т", "Ч"-то е малко по-далече! Нека уважаваме труда на Кирил и Методий!!!

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8567 Гневно

  Абе и войните и катастрофите ,и ако ще и чумните и холерните епидемии '' не са някакъв странен феномен, а са по-скоро естествени и, до голяма степен, разбираеми.'', НО това изобщо не означава ,че трябва да ги приемаме с радост и възторг!!!!

  [email protected]
 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":
  Често дават за пример българите че сме дошли по тези земи и сме ги завладели .Там е разликата че сме ги завладели с многобройни жертви и това не е миграция .Както не и миграция масовото бягство на българи от Македония и Одринско към територията на днешна България.

 14. 14 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Майната й на горичката. Да си ги вземат у тях и да ги гледат.
  Само че откъдето минат "бежанци", от горичка става пустиня. С 5 джамии по средата.

 15. 15 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#11] от "mnogoopak":

  Щото е турчин и смята, че някой му дължи нещо (уважение и т.н.) поради тази причина.
  И аз съм му задавал този въпрос - отговаря нагло и пише с букви от турската азбука.
  Което налага въпросът - защо този човек влиза тук, а не чете турските медии, след като никът му издава, че се казва хасан, а за профилна снимка е сложил турското знаме, а не българското?

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  Докато в Европа се раздава "безплатен обяд" ще има и мераклии да искат да седнат на софрата срещу двете баници...
  Една проста промяна в социалната система тип "помощи срещу труд и образование" и потока ще секне. Няма как да се капсулираш и едновременно да ходиш на работа или да учиш в чужда държава... Отделно, че пътните на пристигналите вече са усвоени и ще влязат в оборота на ЕС. Каналджиите нали харчат в ЕС. Въпроса е, ние да се възползваме от ситуацията и да си оправим нещата за европейска сметка. Имаме пенсионна и здравна система, които се крепят на масовост, а работещите намаляват, имаме социална система която дава помощи срещу нищо, имаме зле работещо правораздаване и кофти полиция (постоянно издънки по акции и корупция), та има какво да оправяме покрай бежанския поток, само воля нямаме да си го поискаме от политиците. Не, не връщане на кльона и автоматите по границата, а работеща система, дето да сваля отпечатъци и да вкарва преминалите в списъците за депортиране (при първа възможност) и отрязване на пътя им навътре към ЕС. Една такава работеща система би отказала бежанците да рискуват да минават през наша територия, щото губят шанса да стигнат до немската социална система...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Нашествието на варварите води до крах на Римската империя,тъмни векове,упадък на цивилизацията и спад в качеството на живот.Качеството на живот в Рим по време на Римската империя е достигнато едва през 19 век в Лондон.Не желая това да се случи и с Европа заради нашествието на мюсюлманите.Доволен съм от европейския начин на живот и организация на обществото и икономиката и не желая да ги заменя с мюсюлмански

 18. 18 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#11:"mnogoopak"] Нека уважаваме труда на Кирил и Методий!!![/quote]
  Разбира се 4е уважавам труда на двамата византийски дипломати създали глаголицата по която не об6туваме в момента, а по т.н. "Кирилица" създадена от К.Охридски и само наре4ена на тяхно име,дефакто спомогнали за експанзията на византийско-гръцката култура по тогава6ните български земи.Приемам укора ти, но при мен въпросът е техни4ески, за6тото си служа с турска клавиатура и на мястото на съ6тите букви аз имам Ğ Ü Ç Ş от турската азбука,които липсват в нормалната латиница.И друг път съм давал обяснения.A kopy-paste е сложно не6то
  SORRY SORRY.....

  ne mutlu türküm diyene.
 19. 19 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#15] от "Alkizeer":

  Е не ме радва, 4е ти е приседнал моят "GEÇMİŞ OLSUN" във връзка със земетресението в 4или
  Да, нагъл съм с нагли в персонален аспект.Просто съм маниак по въпроси изисква6ти ресципро4ност.А като тур4ин никой не ми дължи ни6то,както и аз не съм длъжник някому.Аз съм 6тастлив и дай боже всекиму подобно 6тастие.
  Об6тувам на 5 езика и посе6тавам и пи6а в други сайтове, ползвайки предимно латиница, а допълнителни програми,кирилизатори и подобни натоварват PC.Не ми е приятно 4е пи6а с 4исла.Има и други пи6е6ти като мен без да ми служат за еталон.Надявам се да си задоволен.ТОЛКОВА
  Поздрави от Истанбул.

  ne mutlu türküm diyene.
 20. 20 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#6] от "hasanço":

  https://www.youtube.com/watch?v=4ydnSBbsVsw

  Не че ти правя забележка, ясно ми е, че не пишеш от Бг, обаче не мога да се сдържа да не ти го пусна

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Бежанци в Швеция отказаха да слязат от автобусите - било студено

  Група мигранти отказва да слезе от автобус в Швеция, защото навън е било студено и не харесвали къщите за настаняване, съобщава БГНЕС. Мигрантите се оплакват, че са изпратени на хладно място, а дървените къщи в Ломедсфорсен, недалеч от границата с Норвегия, били много отдалечени от града, съобщават местните власти.60-те мигранти пристигнаха с автобус в неделя вечерта и в Ломедсфорсен трябваше да бъдат регистрирани и да подадат молби за получаване на убежище. Те обаче отказаха да слязат от автобуса, когато разбраха, че къщите са в местната гора. Мигрантите поискаха да бъдат настанени в някой голям шведски град или да бъдат върнати обратно в Германия.

  Държавната агенция за миграция в Стокхолм "Миграционсверкет" съобщи, че това е най-доброто място, което могат да предложат за настаняване, защото страната вече е приела прекалено много мигранти. В Швеция пристигат по над 10 000 мигранти всяка седмица.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "Радио Плутон":

  Мерси без да имам подобна визия.Забавен клип налага6т размисли.

  ne mutlu türküm diyene.
 23. 23 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "hasanço":

  Да, а по темата на Горичката

  Ето това искат те да дойде да живее в Европа. Снимката е от Хърватия или Словения, съдейки по къщите и подредените поля (в Сърбия е по-разнебитено)

  http://www.jewsnews.co.il/2015/10/25/not-a-woman-in-sight-these-pictures-of-the-islamic-invasion-of-europe-will-shock-you-to-the-core/

 24. 24 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#23] от "Радио Плутон":

  Снимките са от Унгария, последната от Хърватско,след затварянето на унгарската граница.
  Бъде6ти "съседи и съпрузи"
  Нямам коментар просто.

  ne mutlu türküm diyene.
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Ален дьо Беноа*: Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма

  - Въпросът за “бежанците” с пълно право вълнува европейското обществено мнение. Въпреки това мнозина изтъкват, че един милион “разселени” на континент с повече от 500 млн. жители все още не е голяма работа. Особено в сравнение с Ливан, който вече прие повече от 2 млн. “бежанци”, докато наброява едва 5 млн. жители. Убедителен ли е този аргумент?

  - Първо, би било лесно да се покаже, че приемането днес с отворени обятия на един милион новодошли, означава, че предварително съобщаваме, че сме готови да приемем десет пъти повече утре, 20 пъти повече вдругиден. Би било лесно да се покаже, че много от тези 500 милиона вече не се чувстват европейци. Но всъщност всяко разсъждение, което свежда проблема до прост въпрос с числа е опорочено от самото начало. Разсъждаването в числови абстракции е нещо, което правят работодателите, които знаят, че имиграцията струва скъпо на публичния сектор, но носи печалба на частния сектор.

  “Хуманитарното свежда мигрантите до тяхната нищета, а работодателите - до тяхната работна сила”, отбеляза неотдавна Ален Финкелкрот. Имиграцията е резервната армия на капитала, повече от всякога го видяхме през последните дни в Германия. Там липсва работна ръка? Няма проблем, ще докараме турци, за да попълнят длъжностите, които германците няма да заемат. Турци или германци, това са все хора, нали? Така да се каже, турците са германци като останалите! Впрочем, точно това е проблемът.

  Според господстващата идеология, която признава само “човешки същества”, един милион турци, един милион китайци, един милион скандинавци, един милион нигерийци, винаги е един милион. Че тези различни милиони са също така носители на различни култури, че смесването на културите не се разбира от само себе си, че от това принудително съвместно съжителство на различни населения могат да произтекат социални патологии, не се брои за нищо. Хората са разглеждани като биващи едни и същи: когато се казва, че те са равни, се подразбира, че са идентични.

  - Но защо повечето европейски страни упорстват в желанието си да приемат цялата мизерия на света, докато всички проучвания показват, че местното население не го иска (и не може)?

  - Именно защото управляващите елити са усвоили идеологията, която току-що описах, която смята културните различия за маловажни. Единственото изключение са лидерите на някои страни от Източна Европа, които осъзнаха, че западният либерализъм е по-разрушителен за колективните идентичности, отколкото комунизма, от който те, за щастие, излязоха. Другите смятат, че хората са взаимозаменяеми, че те са безкрайно заменими едни с други. В основата си, техният идеал е човекът без земя, човекът отвсякъде и отникъде, човекът, лишен от всякакви характеристики, които са му присъщи. Неутралният или трансчовека: трансграничен, транснационален, евентуално транссексуален.

  Ако използвам думите на Пиер Манан, те вярват, че “Европа е само огромна и празна равнина, пространство, което трябва да се организира според изключителния принцип на човешките права, разглеждани като правата на отделния индивид без никаква колективна привързаност” (Causeur, октомври 2015). Въпреки че “една култура, която се отказва от себе си или се самоизобличава, не може да интегрира” (Режи Дебре), те проповядват съвместен живот, основан на лишаването и забравянето за себе си.

  Което им позволява впоследствие да криминализират онези, които не разпознават вече страната, в която живеят, които се чувстват чужденци у дома си и които се тревожат за бъдещето - без да изпадат обаче в изпълнени с омраза изложения, без да разглеждат задължително всеки чужденец като “нашественик”, без да отричат “мизерията на света”, без да отказват също правото на убежище (което, нека припомним, не е право да бъдеш приет, а само право да помолиш да бъдеш приет).

  Матю Слама много добре резюмира ситуация, казвайки, че “се сблъскват две позиции: от една страна, тази, която смята, че мигрантите са част от същото човечество, като нашето, така че трябва да ги приемем; от друга страна, онази, която твърди, че приемът на мигранти поставя в опасност културното своеобразие на европейските нации”. От една страна, универсализмът на човешките права, от друга, идеята, че всеки човек е продукт на отделна история. Впрочем, досега надделява първата позиция. Втората е онази на Клод Леви-Строс, който през 1983 г. припомни, че разнообразието на човешките общества “до голяма степен е резултат от желанието на всяка култура да се противопостави на онези, които я заобикалят, да се разграничи от тях, с една дума да бъде себе си (…) Защото не може едновременно да се разтопиш в радостта от другия, да се идентифицираш с него и да останете различни”.

  Днес, в една епоха, която иска “различност”, но различност без различия, Леви-Строс би бил сметнат за подозрителен. И въпреки това той не е говорел в името на расизма, а на добре разбрания антирасизъм.

  - Европейският съюз е вече безпомощен, парализиран и критикуван от всички страни. Как ще понесе този допълнителен удар?

  - Европейският съюз продължава да предизвиква разединението на Европа. Въвеждането на еврото бе замислено да сближи различните европейски страни. Единственото, което направи, бе, че изправи бедните и богатите страни едни срещу други. Същото е по въпроса за мигрантите, някои страни решават да приемат новодошлите, докато други издигат стени, за да им попречат да влязат. Европа не спира да се фрагментира. От криза на криза, нейното разединение напредва с големи крачки.

  *Известен френски философ, политолог и журналист

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Уважаема горичка, добре да анализирате събития довели до падането на Римската империя. Готите, врагове на Рим, бягат от хуните около 400 г. и се молят на римските военначалници да ги спасят. Римският император се съгласява, помагат им да минат Дунава, но след време готите се разбунтуват, оказва се , че са скрили оръжие и са недоволни, че в един от градовете затварят портите и не ги приемат, така се стига до битката при Адрианопол /сегашен Одрин/, при която е убит императора. Ако си представим, че ЕС е Римската империя, готите са мигрантите и хуните са ИДИЛ нещата си идват на мястото.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Препоръчвам на Горичка да прочете някои от книгите и интервюта на Ориана Фалачи, за да разбере съвременните процеси, започнали от 1975 година, довели до сегашната мигрантска криза.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Дебатът на Горичка за бежанците ще е нещо забележително. Би било добре да се записва и да се направи видео. Аз лично няма да мога да присъствам, но ако можех, с радоста бих присъствал. Ще е доста напечено, така ми се струва. И, ако от Горичка не са се подготвили добре, каквото усащане добивам от това, което чета по-горе, голямо фиаско ще се получи...

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  Уважаема горичка, изложението ви не е лошо, макар, че има и разлики между сегашната мигрантска вълна и тези, които в миналото са заливали Европа....

  За едно нещо обаче съм напълно съгласен... винаги е имало човешки миграции и очевидно винаги ще има още повече във 21 век с развитието на комуникациите и транспорта.

  Дано дискусията ви днес бъде успешна...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#17] от "slonsco":

  Интересно ми е ти какво е твоето отношение към Римската империя? Положително, отрицателно.... или неутрално. После, ако се интересуваш и аз мога да споделя моето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Историческите паралели са смешни поне колкото хороскопите.Такава убеденост,че нещата неизбежно се повтарят.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":
  Значи Китай отблъсква монголите и те са се насочили към Европа?Уникално изказване.Аз пък си мислех,че завладяват цял Китай и че китайската стена изобщо не ги е спряла.Човек се учи докато е жив.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  За мъртвите или добро, или нищо, казва римската мъдрост.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Не е същото ,като през 300 г.Тогава не е имало държави и държавни граници.Сега тези ,дето нахлуват в Европа ,се държат по същия начин и за тях не съществуват граници.Само че тука има население,има закони,има правила и граници,които имигрантите не искат да спазват.Как тогава да ги приемаме с отворени обятия.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Хайде стига с тези лъжи и манипулации, че имигрантите идват в Европа да работят.
  1. Ако идват да работят, защо предпочитат Германия и Швеция, другаде няма ли работа?
  2. При близо 25% младежка безработица в южните страни, как може изобщо да се твърди, че бизнесът има нужда от работна ръка?
  3. Ако бизнесът наистина търси работна ръка за някои видове работа, то такава може да се намери чрез въвеждане на сини карти за необходимите работници/специалисти, без да се приема наред каквото дойде.
  4. Кризата в Европа ще се задълбочи от идващите нови гърла за хранене и настаняване, т.е. бюджетите на засегнатите страни ще изгърмят с всички произтичащи от това последствия.

 36. 36 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Госпожица "Горичка" пропуска най важното в споменатите в статията примери.Всички тези нахлувания (споменати от нея)
  си приличат по едно и затова те имат една дефиниция(име) -
  Експазия/завладяване.Това завладяване за едните(новодошлите) може да означава ново начало но за другите(местното население)това означава унищожение.И ако използвам примерите на г-жица Горичка макар че примери има много повече -да я попитам какво става с местното население в днешна България с тяхната култура,религия и бит?Какво става
  или остава от Рим ?Какво става с индианците?Какво става Бабилон,Картаго,Александрия,Бизантион...и т.н. и т.н.Това не е
  само преселение това е завладяване.Колко века са изминали от
  унищожаванаето на Рим до ...Ренесанса?Разбира се и нас като ни завладеят ще ни унищожат а дали след 2000 години пак бихме се възтановили ....това не е сигурно

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#32] от "robocop1":

  Има малко объркване . Темуджин (Чингиз хан) започва през 1205 до смъртта си в 1227 и след него Кубилай хан и последващите го установява властта си в Китай в 1276 (не без помощта на хан племената) , а внуците на Чингиз хан нахлуват в източно направление в периода 1224 - 1291 в Европа (Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и т.н.) след като завземат Киевска Русия и Златната Орда покорява Българската държава на Волга. Е, поне са донесли барута от Китай .

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":
  Кое му е обърканото?Да се твърди,че Великата китайска стена е отблъснала монголите е върховна глупост.Всъщност тогава ктайските държави са две-Северен Китай,управляван от джурджените и династията Дзин.И Южен Китай управляван от династията Сун.Докато е жив Чингис хан успява да покори само част от Северен Китай.Не е успял да го покори напълно,защото се е насочил към централна Азия.И то защото султанът на Хорезм убива неговите търговски пратеници.Хорезм е била най-силната мюсулманска държава,включваща територии от днешните Иран,Ирак,Узбекистан,Туркменистан и други централноазиатски държави.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#38] от "robocop1":

  Трябваше да добавя "При колегата има малко объркване" в смисъл че експанзията на монголската държава е била на изток и на запад. В разговори с ирански колегио сме обсъждали влиянието на масовите убийства и пожари от страна на монголите за промяната на характера на хората по техния път и установяването на страха от властта като личностна черта. Обърнете внимание и на ролята на тюркските племена е нашествието в Европа и ролята на това нашествие за формирането на отоманската империя в по-късния период.

 40. 40 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "hasanço":

  Ще ги върнат обратно и то скоро.
  Хърватите пък разделят сами мъже от семейства и жени. В различни лагери. После ходи търси сами мъже без документи, дали са влезли, дали са излезли...
  Това обяснява и защо по време на войната 1991 -94 в Хърватско нямаше босненски бежанци.

 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Изцяло положително.Качеството на живот по време на Римската империя е било най-добро в нея по това време и както споменах е достигнато едва през 19 век в Лондон на живот в Рим по време на Римската империя е достигнато едва през 19 век в Лондон.Доказателство за това е,че за получаване на статут на римски гражданин чужденците са служили 20 години в армията.

 42. 42 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Като се свикне с нещо хубаво трудно се отказваме от него. Масовата миграция кара доста хора свикнали на определен стандарт да се замислят, че това може и да се промени. Затова се появяват възгласи за затваряне на граници, патриотизъм и т.н. Еми ако не мислехме само за това как на нас да ни е добре с изнасяне на фабрики в евтини държави, как да консумираме все повече ресурси и т.н. може би поводите за такива преселения щяха да са по-малко.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#37:"daskal1"]След като завземат Киевска Русия и Златната Орда покорява Българската държава на Волга. Е, поне са донесли барута от Китай [/quote]

  Така е, нещо повече, обаче искам да допълня, че те покоряват и българската държава на Дунав. Монголо-татарите ни превземат, правят ни васал на Златната орда и даже имаме един татарин Чака, който става наш цар.... слава Богу това продължава за кратко време... някъде 20-30 години, след това цар Светослав ни освобождава от тяхното влияние и власт.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#39:"daskal1"] Обърнете внимание и на ролята на тюркските племена е нашествието в Европа и ролята на това нашествие за формирането на отоманската империя в по-късния период.[/quote]

  Да, много хора забравят за този момент. Истината е, че Чингис Хан не само обединява монголските племена (факт по себе си достоен за възхищение, защото те са били много разидинени). Той покорява и прави така десетки тюркски племена да се подчинят на монголците и всъщност те заедно - монголци и тюрки вършат военните си подвизи в Азия и Европа. Известните татари са всъщност тюркско племе, а не монголско.... те са били добри войници, както и монголците разбира се.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#41:"slonsco"]Изцяло положително.[/quote]

  Така ли? А, пък за мен е изцяло отрицателно! За мен тази империя е била империя на подтисничеството, на робството, на жестокостта и покварата и изобщо империя на злото в някакъв античен вариант! Знаеш ли например за геноцида, които вършат римляните в Дакия? За жестокостите извършени в Картаген!? За унищожението на Юдея! Това са били толкова жестоки хора.... Други нещо... как намираш факта, че тези "цивилизовани" хора са се забавляваш чрез гледане на убийството на беззащитни пленници от диви зверове!? Това нормално ли е според теб!? Знаеш ли колко християни са избили тези изроди на техните арени!? Е, как след това да харесваш подобни хора!?

  Между другото един интересен факт... когато "варварите" идват и превземат Рим и виждат гладиаторските битки и убийствата и мъченията на невинни хора на арената именно те спират тези кървави игри за забавление на римските граждани. Та, изглежда поне за мен, че така наречените варвари са били много по-цивилизовани от "цивилизованите" римляни. Радвам се, че тази империя на злото е била унищожена от германските племена! Едва, когато тези хора приемат християнството те се очовечват и става що годе нормални хора (имам предвид наследниците на римляните).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#41:"slonsco"]Качеството на живот по време на Римската империя е било най-добро в нея по това време и както споменах е достигнато едва през 19 век в Лондон на живот в Рим по време на Римската империя е достигнато едва през 19 век в Лондон.[/quote]

  Относно качеството на живот.... всеки сам трябва да избира как да живее. Днес много местни хора на Карибите или на някои океански острови живеят по-бедно от американци и французи например, но имат много по добър и спокоен живот. Без насилие, без страст за богатство и алчност... живеят си живота и нямат толкова грижи като нас. Същата работа е било и в миналото. Много племена, които са станали жертви на римската агресия са имали много добре уреден живот.... а след това стават я роби, я са избити или превърнати във васали на римляните. Е, благодаря ти за подобен живот...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Горичка говорят...хайде да бъда мек - объркани неща. Първо дават примери с преселения и нашествия, които като цяло са завършили не особено добре за тези, които са били "приемащата" страна. Не виждам логиката да обясняваш, че нещо се било случвало преди, така че да не се притесняваш, че ще ти се случи сега.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 48. 48 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#45:"Иво"] За мен тази империя е била империя на подтисничеството, на робството, на жестокостта и покварата и изобщо империя на злото в някакъв античен вариант![/quote]

  Под влияние на християнството, много от по-неприятните аспекти на живота в римската империя биват премахната и смекчени, включително и робството.

  Съгласен съм, че идеята за Рим като някакво безумно просветено и добро място в контрапункт на "мрачните" средни векове е много изтъркана и неточна, но римляните всъщност не правят нищо по-различно или жестоко от това, което има като прецедент в съседни или по далечни цивилизации. Просто са били по-организирани и могъщи и освен идеята за властта и империята са завещали редица добри неща на световната цивилизация, включително и християнската религия, която според мен, не би могла да се развие такава каквато я познаваме извън рамките на голяма мултиетническа и културна империя като римската.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#48:"civis_eu_sum"]Под влияние на християнството, много от по-неприятните аспекти на живота в римската империя биват премахната и смекчени, включително и робството. [/quote]

  Така е, абсолютно. Християнството влияе положително и на викингите, докато преди това са били езичници са вършели ужасяващи неща... изобщо според мен Християнството облагородява всеки народ, който го е приел.

  [quote#48:"civis_eu_sum"]Съгласен съм, че идеята за Рим като някакво безумно просветено и добро място в контрапункт на "мрачните" средни векове е много изтъркана и неточна[/quote]

  Абсолютно, това беше и моята мисъл...

  [quote#48:"civis_eu_sum"] Просто са били по-организирани и могъщи и освен идеята за властта и империята са завещали редица добри неща на световната цивилизация[/quote]

  Да, има и добри неща, които са завещали... примерно театъра, изкуството (те тях между другото по скоро ги наследяват от древните гърци), в строителството, в правото имат някакви добри попадения, и разбира се хигиенни навици. Но, са имали и много лоши черти и са извършили ужасяващи неща, които не подхождат на хора, които смятат себе си за цивилизовани. По-горе написах за кои точно неща става въпрос.

  [quote#48:"civis_eu_sum"]Включително и християнската религия, която според мен, не би могла да се развие такава каквато я познаваме извън рамките на голяма мултиетническа и културна империя като римската.[/quote]

  Не съм много убеден в това, според мен християнската религия оцелява въпреки Римската империя, а не благодарение на нея.... сигурен съм, че знаеш на какви ужасяващи преследвания и направо заколения са били подложени християните в Римската империя и то в продължение на няколко века. И слава Богу, че се появяват императори като Константин, който променя политиката на империята спрямо Християнството. Според мен там си е имало и Божия намеса.... но това е друг въпрос.

  Между другото интересна е историята на Християнството в Сасанидската империя. Там те (християнските общини) се развиват добре до известно време, след това и там стават гонения срещу християните. Осен това то стига до Китай (несторианците) и Индия. Според мен Християнството е щяло да оцелее при всички случаи, но тласък за неговото по-голямо разпространение дава свети Константин с решението му Християнството да стане официална религия в тогавашната римска империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#49:"Иво"]Не съм много убеден в това, според мен християнската религия оцелява въпреки Римската империя, а не благодарение на нея.... сигурен съм, че знаеш на какви ужасяващи преследвания и направо заколения са били подложени християните в Римската империя и то в продължение на няколко века. И слава Богу, че се появяват императори като Константин, който променя политиката на империята спрямо Християнството. [/quote]

  Гонения безспорно е имало, но веднъж приета като религия и после станала държавна такава - християнството де факто се превръща в нещо като отражение на държавността - развива йерархия, в която папата е нещо като император, доразвива се доктринално, оформя бюрокрация. Сега, някои хора биха казали, че "обличайки" се в държавническа мантия църквата губи от своята изначална чистота и се превръща в поредната несъвършена институция създадена от човека. Това донякъде е така, но замисли се ако нямаше силна държава зад себе си това течение можеше да се изгуби в море от ереси и лъжучители - каквито са били арианите например.

  Според мен благодарение на християнската църква се запазва и нещо от духа на Рим, който продължава живота си и след рухването под варварския натиск - идеята за империята, за голямата държава под един закон, за постиженията на римско-елинистиката култура - езикът най-малкото. Затова са ми и много смешни хората /не ти, разбира се/ които обясняват как християнството е затрило Рим, без да се сещат, че половината империя в лицето на Византия оцелява още хиляда години и дори просперира в някои периоди.

  [quote#49:"Иво"]. Там те (християнските общини) се развиват добре до известно време, след това и там стават гонения срещу християните. Осен това то стига до Китай (несторианците) и Индия. [/quote]

  Да, съдбата на християнството извън пределите на империята, особенно в регионите по пътя на коприната е много интересна. Разбира се, то можеше да оцелее, но виж колко от културите, които в началото са го приели са били унищожени или изменени в последствие, защото не е имало държава, която да ги пази и добре установена традиция и догма. Съдбата на арабските християни и другите събратя в Близкия изток е един тъжен пример за това, уви

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  [quote#50:"civis_eu_sum"]Гонения безспорно е имало, но веднъж приета като религия и после станала държавна такава - християнството де факто се превръща в нещо като отражение на държавността - развива йерархия, в която папата е нещо като император, доразвива се доктринално, оформя бюрокрация. Сега, някои хора биха казали, че "обличайки" се в държавническа мантия църквата губи от своята изначална чистота и се превръща в поредната несъвършена институция създадена от човека. Това донякъде е така, но замисли се ако нямаше силна държава зад себе си това течение можеше да се изгуби в море от ереси и лъжучители - каквито са били арианите например. [/quote]

  Напълно се съгласявам с теб. Всъщност моята критика беше към езическата Римска империя, след като в Източната римска империя се приема Християнството, като официална религия, а след това и в Западната (в Рим) тази империя се променя значително. Ти си го обяснил много добре в твоя коментар. И чрез тази Източно римска империя (Византия) християнството се разпространява и в нашите български земи, а след това и в Русия. На Запад тази функция върши Франкската държава. Те разпространяват и защитават същевременно Християнството. И след това това върши Свещената Римска Империя, Испания, Франция, Великобритания, разбира се Русия също......

  [quote#50:"civis_eu_sum"]Според мен благодарение на християнската църква се запазва и нещо от духа на Рим, който продължава живота си и след рухването под варварския натиск - идеята за империята, за голямата държава под един закон, за постиженията на римско-елинистиката култура - езикът най-малкото. Затова са ми и много смешни хората /не ти, разбира се/ които обясняват как християнството е затрило Рим, без да се сещат, че половината империя в лицето на Византия оцелява още хиляда години и дори просперира в някои периоди. [/quote]

  Точно така си, затова се говори след това за втори Рим, трети Рим и така нататък. Християнството дава нова сила, преражда един вид Римската империя (Източната - Византия), а и Западната (Свещената Римска империя) също....

  [quote#50:"civis_eu_sum"]Да, съдбата на християнството извън пределите на империята, особенно в регионите по пътя на коприната е много интересна. Разбира се, то можеше да оцелее, но виж колко от културите, които в началото са го приели са били унищожени или изменени в последствие, защото не е имало държава, която да ги пази и добре установена традиция и догма. Съдбата на арабските християни и другите събратя в Близкия изток е един тъжен пример за това, уви[/quote]

  Да, имало е такива моменти. На изток е нямало силни империи, които да са приели Християнството и да са оцелели. Имало е християни в Иран, в Китай, но те винаги са мили малцинство. Голяма част от арабите живеещи някъде в днешна Сирия и Ливан също приемат Християнството от Византия (ако не бъркам), те имат свои царства, но са пометени от арабските племена идващи от днешна Саудитска Арабия. Въпреки това, арабските християни съхраняват своята вяра и остават да живеят по своите родни места в Близкия изток. Ужасно е, че сега те са жестоко преследвани от терористи като тези от ИД. Голяма част от тях просто бягат от войните, насилието и бедността и отиват да живеят я в Ливан, я в Европа и САЩ и това е нормално, предполагам много от нас щяхме да направим същото в тяхната ситуация. Ще бъде изключително жалко, ако присъствието на християните в Близкия изток изчезне. Папата често съм го чувал да алармира за това.... моля се, християните в Близкия изток да се завърнат някой ден към родните си места, но това може да стане, когато има сигурност за тях там. А с войните в Сирия и Ирак (където живеят най-много християни + Ливан и Йордания) това ще бъде трудно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#50] от "civis_eu_sum":

  Кратка история на християните в Иран:

  http://patepis.com/?p=48306

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK