100% вълна

100% вълна

© Лилия Попганчева"Дневник" публикува отново историята за работилницата за вълна в странджанското село Звездец от сборника за хора, места и занаяти "Тезгях" (по проект на "Горичка"). Тя става част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" като своеобразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.


Село Звездец е разположено в сърцето на планината на 20 км от Малко Търново. Багренето на вълна и прежда с естествени растителни багрила и плетивата са част от културното наследство в района.


Донка Костадинова (33 г.) е индолог, майка на две деца, преподавател по английски език в Бургас. Член е на гражданско сдружение "Златно руно", село Звездец, и движи нещата, свързани с търговията и комуникацията. Проектът, финансиран от Глобален екологичен фонд, е инициатива на Елика Чаунова, биолог в БАН. Активни участници в проекта са "младите баби" Бърза, Керка, Мара, Мария, Радка, Янка, както и четиригодишната Клементина. Привличат и доброволци и продават изработките си по галерии, панаири и фестивали.

100% вълна

© Лилия Попганчева


Донка е единствената, която се занимава с билките и багренето, а бабите с желание вършат другата, най-тежката работа, свързана с паренето и миенето на вълната,
чепкането и дараченето


"Правя го, защото съм отраснала в гората", казва Донка в отговор на въпроса защо се е посветила на билки и вълна в Странджа. Майка й е била пчеларка, а баща й работел по пътищата на Странджа и до шестгодишна възраст е живяла сама с тях в къщичка в гората. "Въпреки че работя в Бургас, завършила съм индология и пътувам по света, аз съм си горско чедо."


По думите на Донка проектът е прекрасна идея за развитие на селото и съхранява традицията. Вълната се изкупува от местните овчари, пари се, пере се, суши се, чепка се, преде се, багри се с растителни багрила, пак се суши. Понякога се багри няколко пъти, особено за черно и червено, които са най-трудните цветове. След това се плете, тъче на малки станчета или се дарачи и предлага на галерии за филц. Изработват се плетива, плъстени и малки изделия и тъкани. Донка смята, че работилницата е уникална за България, и е намерила подобни единствено в Англия и САЩ.

100% вълна

© Лилия Попганчева


Траките (за които в брошурата се казва, че са майстори на багрите) вярвали, че


всяко растение има дух и определена сила


Те имали три свещени цвята – черно, бяло и червено. Черното – символ на плодородието, на земята и майчината утроба, бялото е цветът на траура и новото раждане, а червеният цвят е на богинята майка. Червеното багрило "крап" се получава от корените на броша. Според Херодот траките навивали около краката си ивици от червен плат. Магическите сили на броша се свързват и с неговите лечебни свойства за хора и животни. За жълто и зелено основно използват тетра, бръшлян и лозови листа, а червено може да се получава и от мак, но за килограм вълна са необходими седем килограма мак.

100% вълна

© Лилия Попганчева


В работилницата днес използват билки, които не са защитени. Зелениката например оцветява, но употребата й е забранена, тя е свещено растение за Странджа. Донка казва, че ако билките се берат след Еньовден, трябва да се сложи двойно количество, за да се извлече необходимият цвят. Ентусиазмът и енергията карат жените от "Златното руно" всеки ден да се събират да говорят, пеят, хапват и да "пипат" вълна.


"Аз не само имам овце


но съм родена от овчар


а може и да съм правена някъде в овчарска колиба", обяснява със закачливо изражение баба Мария. "Всичко, което се получава от вълна, ми е приятно", посочва красива лилава черга, която е изтъкала като малка.


"Помагаме на прохождането на този проект. То е като с малките деца – бабите помагат, докато децата тръгнат", казва една друга баба, докато преде, а друга пее странджанска песен.


0886767557, Донка Костадинова. Работилница за вълна "Странджа" е и във фейсбук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Звездец. Един от ъглите на "триъгълника на смъртта".

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  [quote#1:"EU defender"]Звездец. Един от ъглите на "триъгълника на смъртта". [/quote]
  Защо?

 3. 3 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Подобни на този проект могат да докарат препитание на цели райони. Вълна, боядисана с билки вместо с химии - та това си е световен хит!

 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Много хубав проект, Странджа и хората там си заслужават всяко усилие.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#2:"Хелиана"]Защо[/quote]
  Ако не знаете, е по-добре да си остане така, госпожо или госпожице.

 6. 6 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Елхово -> Гудово->
  До коментар [#1] от "EU defender":

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 7. 7 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1117 Весело

  До коментар [#5] от "victortrt":

  Елхово, Грудово ... Не че съм ходила в казармата, де.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Родът ми е от Ивайловград и едно време там са боядисвали червените великденски яйца с брош.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хелиана":

  И вълната си е от вълна. А не произведена по космически технологии...имитация с качества по-добри от натуралната

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Това ли беше първата асоциация с тоя прекрасен проект?
  И ако да, трябваше ли да се пише?
  Какво си оплакваме съдбата, българите, като всеки ден се самопроклинаме със самосбъдващи се проклятия...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хелиана":

  Щото имаше бойни поделения. Елхово, грудово звездец. Най-големия проблем беше че не ни пускаха в отпуска. Иначе беше фън. Войната започваше в 4.00 сутринта и свършваше в 12 през нощта.

 12. 12 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мите, дай камиона да прекараме двайсе тона вълна и да пийм ракия

  Горбачов
 13. 13 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#11] от "buiko":

  Точно така, имаше. Сега, като няма, ти е по-спокойно, предполагам.
  Иди се разходи из Странджа, в момента там природата е прекрасна, обагрена във всевъзможни цветове и се наслади на тази красота.
  А, да не забравиш българо-арабски и българо-пущу разговорници, иначе не можеш се оправи.

 14. 14 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Интересен проект. Наистина може да даде някакво препитание, да запази старите знания, да запали по тях младите, което е най-важното, но трябва да се работи и в други насоки. Странджа наистина има какво интересно да предложи, но там всичко е почти, да го нарека, бутиково. Може би точно в това е и чара, и шанса.

 15. 15 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хелиана":
  Има една жена, която боядисва естествени материи (платове и прежда) с билки в Австралия. Следя я редовно. Не знаех, че се прави и в България и това, че и нас има подобна инициатива може само да ме радва

 16. 16 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 284 Разстроено

  До коментар [#1] от "EU defender":


  До коментар [#2] от "Хелиана":

  Точно казано EU defender,
  Само този който не е минал от там не знае какво беше там да си в казарма.
  Може би това е най жестокото место в света което може да се опише като такова през годините на комунизма и студената война. Не напразно много новопостъпили в казармата войници предпочитаха да се самоубият в момента в който получеха оръжие и патрони. Спомням си един не се простреля "правилно" и трябваше да го съдят по късно и пратят в затвора за 25години.
  Бягствата през границата в Турция с АК-47 бяха почти невъзможни и равносилни също на самоубийство, но бяха по добър и разумен избор пред първия. Извращенията бяха не само толерирани, но и насърчавани от висшите офицери и командване. Така че днес не се очудвайте, че живете в такъв свят.
  По спомени на ветеран от Виетнам

 17. 17 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На такава хубава статия даже ще намерите за каква гнусотия да се сетите.... Като имате какво да казвате, напишете си отделна статия и си я публикувайте навсякъде, даже повече заинтересовани по вашата тема ще намерите... Тук човек очаква да чете за занаяти и красота.

 18. 18 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Сръбската медия Н1 съобщи,че Сърбия изнася вълна за ЕС чрез български фирми,защото в станата няма фабрики за пране на тази суровина.Шумадийската фирма "M155"е изнесла чрез България 1000 тона вълна,което е 10 пъти повече от износа ѝ преди 10 години.Медията твърди че в България има регистрирани 200 фирми за пране и опаковане на вълна,чрез които сърбите се надяват да изнасят суровината в страни от ЕС,докато си направят свои.След това ще последва унищожаване на българския износ,за сметка на сръбския,както става след всяка помощ на България към западната ни съседка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK