Сусам, отвори се

Ана разказва колко важно е качеството на сусама.

© Михаил Новаков

Ана разказва колко важно е качеството на сусама.Дневник" публикува историята за  Ана и Йордан Каракехайови, таханджии от Ивайловгради за дългия списък с полезни качества на тахана. Текстът от сборника за хора, места и занаяти "Тезгях" (по проект на "Горичка") е логична част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" - своеобразен пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.


Сега тук по-запознатите с физическата география на България ще се изсмеят ехидно, но ние държим да сме откровени с читателите докрай. Та – по някаква не съвсем ясна причина докато пътуваме по маршрута Кърджали – Ивайловград (през Момчилград и Крумовград) се заблуждаваме жестоко, че се намираме вече в Сакар. По-късно ще изясним донякъде причината и тя е, че на външен вид Източните Родопи, през които всъщност цепим, наистина силно напомнят на най-малката от големите български планини. Става въпрос за червеникава почва осеяна с мраморни скали, хълмове с храсти и редки горички. И малко след като сме открили причината ще си дадем сметка, че независимо дали човек идва от София и Пловдив или пък от Варна и Бургас, той неминуемо ще се сблъска с точно такъв ландшафт (понеже от изток вече наистина ще мине през Сакар).


В Ивайловград се срещаме се с Ана Каракехайова, която заедно със съпруга си, Йордан, прави сусамов тахан. Бизнесът и работилницата са наследствени – двамата са
второ поколение таханджии


Местните хора не знаят коя е улица "Витоша", но още втория човек, когото питаме за таханджиите ни упътва. Защото това е единствената работилница в общината и тя се намира в двора на дома им. Разполагат със старинна пещ, в която изсушават сусама, и най-важното – огромна мелница, в която го превръщат на паста. Не, всъщност най-важното е самият сусам, тъй като те обръщат специално внимание на суровината – работят само с местни производители, познават ги, знаят произхода на всяко зрънце. "Ти виждал ли си сусам? Да де, ама самото растение виждал ли си?"


Сусамът представлява едни малки капризни шушулки, които не узряват целите наведнъж. Освен това, ако се оберат по-рано не могат да се изсушат, ако се оберат пък по-късно има голяма вероятност да са се отворили и да са изсипали зрънцата за храна на пиленцата и мравчиците. Като добавим и задължителното ръчно прибиране (внимание – със сърп), операцията става почти с трудността на мозъчна. След като бъдат обрани шушулките трябва да се изсушат и само да се обърнат, за да изпада съдържанието им. От тук нататък следва киснене в саламура, печене и мелене. След като бъде смлян, таханът се превръща в познатата паста. Научаваме, че сусамът е традиционна местна култура и, че до неотдавна от него в района са правели


и сусамов шарлан


а само в Ивайловград е имало десетина работилници (наричали се яхнаджии).


В тази работилница е тихо и спокойно – намерили сме ги в период на затишие. "През зимата работим най-много... Ами защото го берем на есен." Периодът от засаждането на сусама до момента, в който е готов да се превърне в тахан е над половин година.


Ана и Йордан си гледат собствен, но когато свърши и се наложи да взимат от колеги производители, държат на две неща. Едно – сусамът да е местно производство (а не да кажем пакистанско). Две – да могат да се доверят на хората (че не използват торове, например). "Искаме да е максимално полезен. Той таханът е много полезен." От дългия списък с полезни качества на тахана, за които научаваме едно привлича рязко вниманието ни: "Действа


укрепващо и оздравяващо на черния дроб


особено в случаите на системни алкохолни натоварвания." Купуваме си по един буркан и се уговаряме следващия път да си поръчаме доставка направо от София. Ана казва, че няма проблем да изпрати буркани с куриерски услуги.


Преди да си тръгнем питаме няколко неща – от колко време се занимават, има ли кой да продължи този наследствен бизнес и къде е пътят за Бургас. Разбираме, че се занимават активно от около 12 години. "Ще видим, може и да има. Синът ни може да поеме занаята. А пътя за Бургас ще го намерите, има табели."


Можете да разберете почти всичко за Ивайловград на 03661 60 39 (Туристически информационен център).


Можете да се обадите на Йордан и Ана и да проследите целия процес от накисването до бурканите с тахан или пък да си поръчате на 0899 320 104.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Браво на тези хора,а разказът за техния труден занаят ме трогна.

  Tony
 2. 2 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 484 Неутрално

  браво на хората, но все пак това мисля, че ще остане само хоби. по стечение на обстоятелствата в началото на годината бях в няколко фабрики за сусам в индия, разликата между това занаятчийско производство и индустриалното производство в индия не е за сравнение. съответно и цената и тн. а за хоби става. да има какво да показваме на децата.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Понеже родът ми е от Ивайловград и не бях ходила отдавна,преди 2 години ходих да посетя прекрасния ми роден край.Посетих и яханата/така я наричаше дядо ми/ и си купих тахан.Купувала съм и от магазина,но той няма нищо общо с ивайловградския.Дядо ми също сееше сусам и ни пращаше тахан.Наистина е много вкусен ,а сусамовото масло прави салатата вълшебна.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  А сега драга съфор-умници кажете кога за последно сте яли геврек със сусам?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Омръзна ми от малоумни статии, които не казват почти нищо, а имат за цел само да запълнят място. Такива са статиите в уебкафе, тази е същия тип.

  Иначе таханът на Каракехайови е уникален, който не го е пробвал трябва незабавно да поправи тази грешка. Няма нищо общо с останалите тахани на пазара. Респект за тези хора.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  https://www.facebook.com/permalink.php?id=1444700725741961&story_fbid=1527302974148402
  За халвата от Ябланица.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Браво на тези хора! Трогателен разказ!

 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  До коментар [#2] от "彼得。斯托亚诺夫":

  В много държави местните производители се дотират от държавата и/или местното население избира да купува от тях по-скъп продукт, за да ги поддържа. Така че, по-евтиният индийски тахан, който може и да е престоял по складовете доста преди да стигне до купувача, ще задоволи един тип купувачи, а пресният, екологично чист и по-вкусен тахан на Каракехайови може да има достатъчен пазар в България, за да им издържа семейството.
  По същия начин в западна Канада например има малки винарски изби, в които предлагат легло и закуска (и вино на обяд и вечеря разбира се). Виното е доста по-скъпо отколкото в магазина, защото производството му естествено излиза много по-скъпо от това на австралийското и чилийското вино със същото качество. И все пак, тези хора могат да теглят кредити от банките и да развиват устойчив бизнес.

 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 676 Неутрално

  по една лъжичка сутрин на гладно - перфектно за стомаха, и не само!...

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Не бях чувал за това как се прави тахан и за какво се ползва. Знаех за таханхалвата, която не обичам. Сусама помня от закуските и едни самоделни сладкиши по панаирите. Нека традициите да оцеляват и се предават на поколенията. Заглавието ми припомня приказката за Али Баба, който запомнил вълшебните думи "Сезам, отвори се." Като наивен добряк той споделил тайната си с брат си Касим, който от алчност искал да заграби богатството за себе си. Влязъл в пещерата, но на излизане забравил думите и казал "Сусам, отвори се."Така разбойниците го хванали.

 11. 11 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Браво! Таханът е изключително полезен!

 12. 12 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Скоро тук под друга статия и друга тук споделих удивлението си, че в класа на дъщеря ми освен нея само още 2 - 3 деца са чували въобще за сусамов тахан.

  А сусамът (суров) е един от най-добрите източници на калций.

 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Весело

  Явно преводачите от соца на приказката за Али Баба и 40-те разбойници не са назнайвали добре английския, и че "Оупън, сезами!" означава "Сусам, отвори се!" а не "Сезам, отвори се!"

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Чудесен тахан, наистина различен от обикновения купешки - мнение от първа ръка на доволен клиент!

  Чисто етнографски ще добавя, че сусамът и таханът са били важно производство от много, много време (сигурно няма да сбъркам, ако кажа векове) не само за района на Ивайловград (едно време - Ортакьой), а и за българите в Беломорска Тракия. Много от хората в района са бежанци (не мигранти!!!) от Беломорието след 1913 г.
  Това, разбира се, е съвсем нормално и обяснимо - климатът е много по-мек, усеща се топлият южен вятър от Бяло море...

 15. 15 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Много пада! Иначе е един път

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 16. 16 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#14] от "forza":
  В цяла Южна България се е отглеждал сусам. Най-много таханджийници е имало в Югоизточна България, в Харманлийско през 19 век са били над 200

 17. 17 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":
  [quote#10:"man_un"]Знаех за таханхалвата, която не обичам. [/quote]
  Тахан е пастата, която се прави от изсушени семена или ядки. Тахан халвата най-често е от слънчогледов тахан (през соца изцяло от такъв), защото е по-евтин, въпреки че оригиналната тахан халва е със сусамов тахан.
  А "Сезам, отвори се" на български се превежда като "Сусам, отвори се", защото се прави алюзия с шушулката на сусама, която сама се отваря и пуска ценните семенца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK