Акция "Спасяване на ощавските бани"

Акция "Спасяване на ощавските бани"

© Йордан Георгиев, личен архивДневник" публикува историята на група приятели, захванали се спонтанно с доброволческа акция за ремонтирането на една от старите минарални бани, рушаща се край село Ощава. Разказът е част от рубриката в "Зелен Дневник" "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.


Да се ощавиш – едно от основните значения на думата е "да се изгориш". И няма как другояче да бъде кръстено село Ощава, в чиито околности извират изгарящо горещи минерални води.


"Хладката баня" в района е 37 градуса, а "врелата баня" – над 50 градуса, подходяща е за истинските ценители и смелчаци. Някои хора биха предпочели да се гмурнат в ледените води за кръста или биха играли мъжко хоро в ледените води на река Тунджа, вместо да се потопят в тези 50-градусови води.
Българските минерални извори са голямо богатство, както и баните край тях, построени някога.
Аз осъзнах това лично преди четири години, когато за първи път попаднах именно край ощавските бани, отидохме на рафтинг с група приятели в местността. Селото, или по-скоро съставните му махали, са сгушени в западните склонове на Пирин планина, на около 600 м. надморска височина. Пътят към тях разкрива гледки към пиринските върхове, към любимия ми връх Синаница и Синанишкото било.


Банята, която изпробвахме и оценихме високо тогава, е построена от местни хора преди около 60 години, а ощавенци споделят, че дори римляните са знаели за находището на минералната вода и са я ползвали.


Първите ми впечатления – за приятно и спокойно място сред борова гора, топъл басейн и чудесни начини за забавления и отмора, се задълбочиха с времето. А през последната една година се връщах там често, но причината не беше точно забавления и отмора.


Акция "Спасяване на ощавските бани"

© Йордан Георгиев, личен архив


Октомври месец миналата година пак сме с приятели в Ощава. Този път заварихме мястото малко по различно. Единият ъгъл на постройката на банята с басейна се рушеше. Решихме, че ще я ремонтираме, за да не заварим следващата година цялата сграда срутена...


По Нова година отново бяхме в района – празнувахме в село Сенокос в къщата на бай Стефан, много красиво село, изходно място за връх Пирин и други диви пирински маршрути.


гледка към село Сенокос

© Йордан Георгиев, личен архив

гледка към село Сенокос


Разходихме се и до банята, за да се потопим в горещите води и посред зима – неописуемо удоволствие. С тревога установихме, че ъгълът вече е в напреднала фаза на разпад. Нямаше повече време за губене!


мястото, което се рушеше

© Йордан Георгиев, личен архив

мястото, което се рушеше


Акция "Набиране на дарения"


Така веднага след връщането ни в София започнахме да събираме средства и да уговаряме работна бригада за лятото. За именния ми ден с приятели направихме кутия за дарения. Гостите бяха предупредени: "Моля, без подаръци, но с дарения за банята в село Ощава". Събрахме добра сума. Сашо, архитектът в компанията, изработи и други три кутии, които поставихме по възлови места в района на банята - два рафтинг клуба по поречието на Струма и екокомплекс в Стара Кресна. През април месец вече имахме общо дарения около 500 лв.


Аз и Сашо отидохме до мястото, за да заснемем, да замерим сградата, както и  да преценим от какво точно и колко ще имаме нужда. Срещнахме се и с кметския наместник на селото Ощава, с който се разбрахме да започнем работа в началото на юни.


снимка от заснемането

© Йордан Георгиев, личен архив

снимка от заснеманетоСтроителният материал


Пазарувахме строителните материали от Благоевград, с помощта на Никола – местен приятел оттам. Благодарение на него вече знам къде са всички строителни складове в този град, а и къде може да се купят и нарежат стоманени пръти на най-ниска цена.


На място се оказа, че най-големият проблем е пренасянето на материалите - дотам път няма и всичко се носеше на ръка или с помощта на конче, което нямаше как да пренесе само всичко за един ден.


Бригадири


Бригадата се събрахме общо 12 души, разпределени по 8 на терен в рамките на 4 дни - 8 човека за първите два дни и 8 човека за следващите два дни. Самото забъркване на бетона се оказа доста лесно - за около час се справихме с 0.35 кубика бетон. Но материалите бързо свършиха и се наложи да отложим укрепителните дейности за следващия месец...


Планирахме да дойдем скоро, затова скрихме останалото ни узо, зехтин и други неразвалящи се продукти, които да довършим наред с довършването на ремонта. Голяма част от бригадата беше ангажирана и с други неща, летните температури в района са много високи, затова довършителните дейности оставихме за есента.


Очакваме да приключим работа по постройката ноември месец тази година.


По време на ремонта наред с изграждането на бетонна колона, поставихме два хюнебека, които да поддържат плочата.


двата хюнебека, които поддържат плочата.

© Йордан Георгиев, личен архив

двата хюнебека, които поддържат плочата.


Също така сложихме и греда, която да държи покрива, който леко е поддал.


Гредата

© Йордан Георгиев, личен архив

Гредата


Забъркването на бетона беше най-забавната част, но и най-трудоемката. За да не се лее бетон върху пръстта, сложихме мокет за основа. Имахме четири лопати и при всяко забъркване на торбата с цимент, трите торби с чакъл и пясък се сменяхме.


Имахме и отговорници по пълненето на вода в бутилки, с която бъркахме бетона. Жените в групата се включиха изключително ефективно в омесването. Не е като да месиш питка, но пак си е вид месене.


момент от замесването на бетона

© Йордан Георгиев, личен архив

момент от замесването на бетона


Готовият бетон се пълнеше в кофи, които се изсипваха в изградения кофраж. Цялата работа по забъркването ни отне около 2 часа и си казахме, че ако разполагахме с материали, щяхме да приключим всичко за още половин ден работа.


кофражът

© Йордан Георгиев, личен архив

кофражът


Решили сме да направим и козметични подобрения вътре - съблекалня с дървен под, закачалки, дървени пейки.


От първоначално събраната сума заделихме 300 лв., които отидоха за закупуването на маркучи и тръби, в които да се вкара водата, а не да тече безразборно около постройката и да подкопава основите. А и да може топлият и студеният извор да се събират в едно, преди да се влеят в басейнчето, за да може водата да е по-малко врела.


Помислили сме и за направата на информационна табела, с която да приканваме хората да пазят и да се грижат за мястото и да си отнасят отпадъка. Защото ако не сме ние тези, които се грижат за себе си, околните, средата, в която живеем, няма кой друг.


Все още набираме средства, тъй като проектът не е окончателно завършен. За тези, които желаят да дарят, може да се свържат с редакцията на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Добра инициатива. Но най-доброто решение е всичко да се бутне и изгради наново.
  Жалко че за толкова години един поне местен бизнесмен или общината не се сетиха да реновират околността....

  ThePirinEagle
 2. 2 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Да се ощавиш – едно от основните значения на думата е "да се изгориш"
  -----------------
  Щавене е махането на козината от животинска кожа при обработката й. Може да се прави с вряла вода, ама чак "да се изгориш" не значи.

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Много благородна инициатива,поздравления.
  Познавам много добре с.Ощава и с. Стара Кресна.Природата е неповторима,а зимата е като в Аспен,топъл минерален извор и сняг наоколо.Хората са страхотни и района е известен с дълголетниците си.Живи и здрави да са.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мястото е приказно. Бивакувал съм там. Преди години имаше инициатива от кметството да се събира по 2 лева от всеки бивакуващ, за поддръжка на баните. Не зная защо, обаче много бързо спря тази инициатива.
  Не съм знаел за акциите. Ако знаех щях да се включа. Щеше да е хубаво да се даде гласност преди да се случи

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Успех в начинанието.И като завършите банята да не забравите да поставите плочка, с имената

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#2] от "sdafcef":

  В преносен смисъл значи. Стига буквализъм.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Прекрасно място, прекрасна инициатива! Дали това не са хората от Влахи?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 455 Неутрално

  бивакувал съм там - от няколко компании, които правят рафтинг по струма, водят хората да спят там на палатки. НЕ бих се включил заради отношението на местните хора - отвратително е. това 1. и 2 - местните ползват банята за всичко - от семейно къпане (и тн), през пране на килими и тн и тн. няма лошо. не видях някой местен да се е загрижил за състоянието на банята (преди 60 г може и да се грижили). ако местните поемат грижата, ако ще и да събират по 2 лв за баня, повечето бивакуващи ще се включат. в случая обаче става насила - дайте да оправим нещо, което местните хора много не искат да им се оправя. съжалявам, че лъха такъв негативизъм, но това ми е вчепетлението.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  [quote#1:"thepirineagle"]поне местен бизнесмен или общината не се сетиха да реновират околността....[/quote]

  Гениалният и обичан от всички бургаски кмет обаче се сети и от банята направи.......... музей!

 10. 10 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Браво за инициативата, усилието, желанието, труда!

  Мястото наистина е чудесно и спокойно може да се самоиздържа, но тук вече трябва да се поразмърда и кметството / общината.

 11. 11 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Браво, поздравления!!! Къде има кутии за дарение или сметка?

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  нищо работа.

  да викнат Искров, Олигарски и Чобанов да им помогнат. тези тримата имат неуспешен опит в "спасяването на ощавените банки"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво! Идете до градчето Меричлери, където блика уникалната солена лечебна меричлерска вода, да видите в какво състояние е "царската" баня. Лично Цар Борис III навремето е наредил да бъде построена, с топила от черен мрамор и т.н. В момента това е една руйна, окрадена от циганите и съборена от времето и нехайството на напредничавата социалистическа власт. Оставете настрана безценната вода, от която няма от къде едно шишенце да си сипете днес, но банята едно време е била шедьовър. Във всяка нормална държава подобни места биха представлявали исторически ценности, при това с възможност за практическо приложение и в наши дни. Но ние явно сме научени да не си ценим богатствата. Още веднъж - браво на тези младежи!!!

 14. 14 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря на хората, които подкрепят инициативата и желаят да помогнат. Процесът по възстановяване на банята все още не е приключил, така че тези, които желаят да съдействат с труд или финансово, да се свържат с редакцията на „Дневник“. Кутии за дарения има в базата на „Адвенчър Нет“ на р. Струма и в еко селище „Дебели Даб“, с. Стара Кресна.

  Ще проучим за банята в Меричлери, благодаря на gdobranov за информацията.

 15. 15 Профил на Stefka Yordanova
  Stefka Yordanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво за инициативата и изпълнението! Аз съм родена в Ощава и макар много отдавна да не съм била там - свързана съм емоционално с това място. Чудесно е, че има такива млади хора, които нещо да направят! Напълно ви подкрепям и ще се постарая да се свържа за дарение. Благодаря ви!

  Stefi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK