Читателско писмо: Дали да засадиш дърво винаги значи да направиш добро

Читателско писмо: Дали да засадиш дърво винаги значи да направиш добро


"Дневник" публиува мнение на архитект Александър Бакърджиев. Поводът за читателското му писмо до редакцията е системното засаждане на млади дървета в парка зад хотел "Хилтън", което според автора не е добре обмислено решение от страна на "Зелени системи". В тази връзка редакцията отправи запитване към отговарящия за засаждането на дървета в столицата отдел към "Столична община" - "Зелени системи".


"Направи добро, засади дърво"! Едно дърво обичайно живее по-дълго и от нас самите, затова при засаждането му е важно да зададем някои въпроси.


Например какъв вид ще бъде това дърво, колко ще бъде голямо и къде ще хвърля сянката си? Ще открива или закрива определена зрителна перспектива и как би се вписало в средата с други дървета? Като акцент ли ще бъде или в група, редица или част от друга композиция?
Дали "Зелени Системи" си задават тези въпроси, когато извършват поредното засаждане в някой от софийските паркове? Едва ли. Посетете парка до музея "Земята и хората" и се уверете сами. Паркоустройството не значи да засаждаш фиданки на първото възможно място. За точно такъв случай, обаче, става дума в случая с този парк, където една по една започват да изчезват откритите поляни...


Подобно на санирането на сгради: вместо да ги прави по-красиви, често ги прави целите с цветни кръпки. Представете си сега как същото нещо се случва на цял един парк. Но с кръпки, които, ще бъдат различими, когато е твърде късно.


Късно констатираме и резултатите от застрояването на Черноморието и зимните курорти, причинено от строители и архитекти. Но не "застрояване" е лошата дума. Лошо е прекомерното застрояване или не добре решеното и "неустойчиво" застрояване, което често е резултат от прибързано планиране или липса на планиране в перспектива. Планиранe, което не отчита много от особеностите на средата, било тя градска или природна.


Същото важи и за проектирането на зелените системи. Тук отговорни са ландшафните архитекти и самата община, въпреки, че рядко някой би ги обвинил в лошо проектиране на дърво. Разглезени от липсата на критични оценки и каквито и да било правила и критерии, някои от тях просто си слагат дървета където им попадне. Сякаш никога не са чували за анализ и преценка къде най-много има нужда от това и къде изобщо няма нужда.


Бихте ли определили парковете в центъра на София като най-подходящите места за засаждане на дървета? Не! Освен ако не се прави цялостно преустройство на парка. Или ако не искаме всички да приличат на Ловния парк – или на гъста гора, без видимост, открити места, без композиция и баланс. Има достатъчно много петна, извън парковете, които се нуждаят от озеленяване и облагородяване. Вместо кал, коли, огради и боклуци там може да бъдат засадени дървета.


Читателско писмо: Дали да засадиш дърво винаги значи да направиш добро

© Асен Тонев


Какво липсва в столичните паркове


В парковете по света хората се разхождат, спортуват, играят на различни игри или просто релаксират, препичат се на слънце или си почиват на сянка и се наслаждават на гледката.


Колко са местата в центъра на София, които предлагат всичко това? Отсъства или пространство за игри, или пейки и места на които да се сяда. Липсват слънчеви обширни поляни. Понякога това е гледката, защото е запушена от сгради или гъста растителност.


За парка зад х. Хилтън


Вече са малко дори местата от които се вижда Витоша в "цял ръст". Едно такова любимо мое място е частта на Южния парк между х. Хилтън и басейн Спартак. По композиция и по-скоро прилича на парк в Западна Европа, отколкото на типичен български парк, в който на малко пространство има твърде много неща.


Тук незнайно как се е запазил простор, нетипичен за наблъсканата градска среда в София. Мястото представлява оазис на спокойствие и естествена паркова обстановка, тук никога не може да почувстваш навалица, винаги може да се се поразходиш, да покараш колело или да се препичаш на слънце, гледайки планината от някое от хълмчетата, които добявят още една чудесна отличителна черта на това място. Въздухът е осезателно по-свеж и като че ли идва директно от планината, носен от река Перловска, която тук все още е река.


Единствен проблем до скоро беше липсата на осветление – стълбовете на лампите отдавна стърчат самотни и западащи като колове в изоставено лозе. Какво се случва тук, обаче, в последните няколко години и защо ли още ме учудва, че винаги се случва не това, което трябва?


Нови дървета в парка


Вместо нови лампи и пейки – общината в София и няколко големи дарителя са решили, че точно от дървета има нужда този чудесен парк. Ами нали "посади дърво – направи добро"... Не бих съдил обаче хората, които не им е работа да мислят къде е най-добре да се засадят нови дървета. Ами те са показали достатъчно добра воля, че искат да дарят дърво, че помагат в засаждането и т.н.


Яд ме е на "Зелени системи", които не действат според някакъв дългосрочен план за този парк. Или ако пък има план, за упреци е ландшафтният архитект – за да се почувства и той, че си върши работата, просто е решил да предвиди максимален брой дръвчета. Като гледам последните масови засаждания, това се случва направо както се засажда овощна градина - хващаме едно петно и го запълваме на максимум, та празно да не остане. Какво толкова да му мислиш? ... А от къде ще прониква слънцето? Къде ще тичат децата на слънце? Откъде ще виждаме планината?


Разбира се ще има хора, които на свой ред ще питат. Кой си ти, че да казваш, че не трябва да има повече дървета? Не си ли чувал, че те пречистват въздуха? Или ...Какво, сгради ли искаш? А сянката откъде ще се вземе? Питайте, говорете помежду си и се аргументирайте.


Хубаво е да се задават въпроси. Представям ви анализа си на архитект, който от доста време наблюдава и мисли по този проблем.


Тук садят дръвчета, вместо да поправят осветлението, но другаде строят кооперации в рекреанионни зони, премахват пешеходни зони... Няма да повярвате, но дори огромен квартал ще изникне върху площта на цял парк с река, при това в областен град. И никой не може да им попречи, защото самата общественост нехае за това. Затова задавайте въпроси, бъдете активни, всеки има право на мнение, но то придобива смисъл чак след когато се изкаже публично.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според мен точно този парк не трябва да бъде повече залесяван,за да запази автентичността си,както и никой да не застроява каквото и да било,нека си остане такъв,какъвто си е!

  Tony
 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 445 Весело

  Най-добрият момент да посадиш дърво беше преди 20 години. Следващият най-добър момент е сега!

  Stef
 3. 3 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Сега си представям как общината взема присърце това мнение и за всяко бъдещо проекто-дърво се събира комисия, научен консилиум от БАН, конференция на ландшафтните архитекти и Цеко.

  За мен гледката на което и да е дърво е по-добра от гледката на мола или блока, който закрива. Гора с полянки също ми се струва по-привлекателна от 20 декара ливада.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Не съм ходил скоро в този парк, но преди няколко години ми правеше впечатлени, че в най-добре оформената му като залесяване част, с най-красиви дървета - при колелото на шестицата, направиха плътно залесяване, с което според мен само развалиха мястото. В същото време въобще не се почиства гората край реката и тя се разпада, едно паднало дърво унищожава други 5. А тя е много интересна, с лианоподобни растения. Поддръжката на дърветата в парка се прави не от общинските служби или наети фирми, а от едно момче-ентусиаст, което ходи до реката за вода и ги полива, подкастря сухите клони и т.н. Но и вандалщината е голяма. От 10 засадени дървета я останат две, я не. Преди години засадиха 3-4 дървета в частта към Гарнизонното стрелбище. Бяха с табелки с имената на поляци с български корени, убити в Катин. Първо изчезнаха табелките, после и самите дръвчета.

 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Браво, Бакъджиев! Дърветата са също като витамините и антибиотиците - не винаги са полезни и не във всяко количество!

  Засаждането на млади дървета в посочения парк върви паралелно с още по-опасен процес - изсичане на други напълно здрави дървета. Миналата година отсякоха старо дърво на 50 метра от единствената детската площадка. То хвърляше такава хубава сянка, че младежите редовно си местеха пейките под него. Тези дни са отсекли прекрасна вишна на още 50 метра оттам. През пролетта си беряхме плодове от нея, следващата пролет ще псуваме секача и шефа му.

 6. 6 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 378 Неутрално

  На втората снимка виждам тополи, което е недоустимо за градска среда, първо е с много крехка дървесина, второ става много високо и при бури пада лесно, а трето на пролет пуска един отвратителен мъх който разказва играта на астматици и алергични.Използвам темата за да попитам, някой знае ли какво беше онова дърво което наскоро се измъкна с корените и уби човек?

 7. 7 Профил на donkey
  donkey
  Рейтинг: 418 Весело

  Да викнат багерите от Витоша да премахнат фиданките!

  Шегата настрана, напълно подкрепям автора - смятам за неприемливо превръщането в гора на единственото открито парково пространство в София и унифицирането му с другите паркове и градини.

  Иначе, чудесна инициатива, реализирана на неподходящо място. В София е пълно с междублокови пространства, разделителни ивици и улици с крещяща нужда от озеленяване. Късогледството в общината, за съжаление, е с размерите на епидемия!

  ...what a difference indifference can make...
 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Точно това си мислех последния път, когато минавах оттам.

 9. 9 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами като искаме да си нагаждаме природата според нашите си предпочитания....

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Всяка работа е полезна, ако се прави правилно. Да засадиш дърво е полезно, но трябва да го направиш както трябва. Преди 30г. като се пренесохме в ново училище, точно под прозореца на кабинета ми от "озеленяване" сложиха три чинарчета. Минаха годините, дърветата сега са големи на бой, но едното расте наклонено поне 20 гр., защото така го забодоха навремето. Същото се случва и в двора на блока, дето нечия грижлива ръка нацъка пет липи на метър една от друга.

 11. 11 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Прав е човекът, защото мисли. И в изводите си взема предвид повече от ЕДИН фактор.

  Само тая грозотия "рекреанионни" безумно ме вбесява. Сякаш не може да се каже просто "за отдих".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Подкрепям. И в Южния парк го правят същото - навсякъде където има светло петънце са набоднали някакви дръвчета, сякаш вече няма достатъчно.
  В един парк трябва да има и отворени площи, поляни, не може всичко да е гора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK