За трите прасенца и сламените къщи

За трите прасенца и сламените къщи

© Татяна ДимитроваСтатията ни за бригадата за природно строителство от поредицата "Предай нататък" предизвика сериозен скептицизъм към сламените бали като строителен материал у пишещите във форума на "Дневник". Затова се обърнахме към специалист, занимаващ се с този вид строителство, който да отговори експертно на възникналите въпроси.


Архитект Ива Делова е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия със специализация здравословна среда и един от основателите на Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ). От 2013 г. работи с колегите си от АСЕМ по легитимирането на сламените бали като строителен материал. В момента се занимава основно с проектиране на сгради от сламени бали.


За трите прасенца и сламените къщи

© личен архив


Ето какво отговори архитект Делова на някои коментари във форума ни:


"Капка вода да капне отнякъде и зидът става на нищо. Навремето като са строяли такива къщи луксове като вътрешни бани, тоалетни и мокри помещения не е имало. Знам за една такава близо 200 годишна къща в Самоков, която буквално се е разтворила след авария с пералня." от rapidfire
– При проектирането се прави всичко възможно, за да се защитят уязвимите части от вода: по-големи стрехи, повдигане с цокъл. За мокрите помещения също има решения: водоустойчиви гипсофазерни плоскости, фаянс или мароканската техника таделакт – въпрос на решение, възможности и предпочитания. Никоя сграда не е застрахована от аварии. Наводняването винаги носи щети и може да създаде проблеми, които следва да се отстранят своевременно, независимо от вида строителство.


"В балите, колкото и да са запечатани, се въди твар. Предполагам не са много хората, които искат да делят дома си с мишки и всякакви бабалюги." от rapidfire


– Мишките не се хранят със слама, а сламените бали са добре пресовани, за да устоят на гризачите. Потенциален риск могат да крият пролуките между отделните бали, ако не са добре уплътнени. Особено след измазването на стените с мазилка от 3 до 6 см, гризачите практически нямат достъп до сламата. Като допълнителна защита немските стандарти препоръчват полагане на мрежа срещу гризачи в основата и в горната част на стената, за да се предотврати възможността за достъпа им през пода или покрива.


Който има вила от бетон и тухли, знае, че гризачите винаги са потенциални гости и живеят чудесно в пукнатини и пролуки. Този проблем съществува не само при естествените материали. И е въпрос на стопанисване.


"Глинената запечатка трябва да се обновява на всеки 2-4 години, ако е само глинена, иначе започва да се пука и да се рони." - от rapidfire


– Ако глинената мазилка се нарани или напука, ще има нужда от възстановяване. Може да се добави вар, което я усилва. Като цяло къщата с естествени материали е възможно да изисква повече грижа и внимание. Така, както и здравословното хранене изисква първоначално повече внимание, дори средства, но когато е мотивиран човек, просто си променя нагласата и навиците.


"Такива къщи са предназначени и са добри само за много сух климат. У нас в дъждовна година започват да дърпат влага от почвата. Изобщо, ако бяха толкова добри за у нас, щяха и досега да ги строят, както в Йемен а не да се занимават с такива неща като печени тухли. Като ми говорят за къща от слама, все се сещам за приказката за трите прасенца." от rapidfire


– Къщи със сламени бали са разпространени и в страни с влажен климат и съществуват вече от доста години. В момента използването на балите като строителен материал е нещо обичайно в САЩ, Канада и Австралия. Стотици примери, някои на повече от 80 години доказват, че с този строителен метод е възможно да се строят нескъпоструващи, дълготрайни и многоетажни сгради.


Примери на нашия континент във Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Испания, Чехия и Словакия показват, че тази идея започва да се утвърждава все повече и интересът расте. Колкото до приказката за трите прасенца – това може да очакваш, ако оставиш прасе да ти строи къщата. Необходими са знание и опит в тънкостите и детайлите, за да може да се постигне качествено строителство.


"Всичко е много хубаво.  Само че аз като си паля огън (от дърва) използвам суха трева (слама) за разплалка, като добавим и високата температура от горенето на пластмасата (ПВЦ дограма). На тази къща и трябва даже не огън, а една искра и преди пожарната да пристигне, ще бъде просто едно пепелище." - от 2bfree


- Стена от пресовани сламени бали, двустранно измазана с три пласта глинена мазилка достига 90 минути огнеустойчивост. Това е лабораторно изпитано и е част от европейския стандарт EN 13501. Добре пресованата бала тлее и не се възпламенява, така както би станало с разпръсната слама. При проектирането задължително се изготвя проект по Пожарна безопасност, който доказва съответствието на сградите с нормативните изисквания за пожарна безопасност.


За трите прасенца и сламените къщи

© Стоян Николаев

"Освен това, като на сламенокална къща и шибнеш ПВЦ дограма, мигом се сдобиваш с влага и мухли поради липса на вентилация." – от rapidfire


– Вентилацията в една къща не се определя само от ПВЦ дограмата, а е цел на цялостното проектиране. Дограмата може да действа "запечатващо", когато цялата обвивка е паронепропусклива (недишаща), защото е изградена с конвенционални съвременни материали като газобетон или тухли + изолация + мазилка + латекс. Този проблем постепенно се развива от 70-те години и е породен от стремежа към енергийна ефективност.


"Запечатването" на сградите довежда до влошаване на микроклимата и качеството на въздуха в помещенията, което от от своя страна увеличава алергиите, заболяванията на респираторния тракт и други хронични болести. Естествените строителни материали се характеризират със способността си да изграждат паропропускливи (дишащи) стени. Така създават оптимален микроклимат в помещенията, поемайки излишната влага, когато е повишена и отдавайки я обратно в помещението, когато въздухът стане сух.


Страхът, че може да се появи мухъл по стените от сламени бали е неоправдан, когато се следват прецизно изискванията за изпълнението им. Ако сламата остава суха, не може да се появи мухъл. Той се развива при средна влажност на въздуха не по-малка от 55% и температура в диапазон 20-28°C. Основно правило е, че сградите изпълнени със сламени бали трябва да имат големи стрехи и да са достатъчно повдигнати от терена, за да се намали максимално навлажняването на стените от дъжд и сняг.


Друго важно правило е да се влагат само напълно изсъхнали бали – влажността им не трябва да надвишава 15%. Има редица начини за избягване на конденза: може да се използва пароизолация или различни видове мазилки. Мазилките се полагат на пластове, като се следи тяхното бързо и равномерно изсъхване, за да не премине влага в сламата.


За трите прасенца и сламените къщи

© Стоян Николаев


"Интересно тези къщи как вземат строително разрешение в България. Къде е противоземетръсната устойчивост, къде е противопожарната безопасност?" – от Емо


– Къщите от сламени бали взимат разрешение за строителство както всяка друга сграда – на база пълен комплект проекти. Това включва част "Конструкции" с прилагане на дървена конструкция, отговаряща на всички противоземетръсни изисквания, както и част "Пожарна безопасност"  при спазване на всички изисквания на противопожарните строително-технически норми (ПСТН).


Строителство със сламени бали, както и дървените носещи конструкции, са нормативно уредени в България. Т.е. изискваната документация, ако решите да си построите сламена къща, не се различава съществено от тази за къща от конвенционални материали и се изготвя от квалифицирани специалисти.


"В интерес на истината традицията е най-добрият свидетел за пригодност. Ако сламената къща е била подходяща за нашите условия, със сигурност дедите ни щяха да я използват. Щом не са я използвали значи не става! Не знам и дали сламата няма да слегне с времето." – от Отпускар в командировка


– Относно слягането на балите – има  техническо становище, където е описано строенето със сламени бали и съответните изисквания за пристягане и укрепване. Дедите ни са живеели в друго време и различен контекст, без ЧЕЗ или Топлофикация. Интересът към сламените бали нараства заради отличните топлоизолационни характеристики на балите. Подобряването на енергиийната ефективност на сградите се превръща в предизвикателството на 21 век. Сламените бали притежават отлични изолациони качества (стандартът "пасивна къща‟ е възможен). Консумацията на енергия по време на жизнения цикъл на сградата е много по-малка. И освен това са евтин материал, който е лесен за обработка. Разбира се, имат своите специфики, които изискват съответното внимание и компетентност.


Друг важен момент за изпозлването на сламените бали е екологичният аспект от намаляване на въглеродните емисии. Стена от сламени бали със стандартна дебелина от 45см и двустранна глинена мазилка, изпълнена качествено, постига коефициент на топлопреминаване 0,11W/m²K, което е три пъти по-добре от изискваните 0,35W/m²K в действащата норма за топлоизолация на ново строителство в България. Страни като Великобритания полагат много усилия и влагат средства за изследвания именно в областта на строителството със сламени бали, водени от стремежа да намалят емисиите на парникови газове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  На тая къща и трябва само един по-силен дъжд! То ако бяха практични, хората нямаше да ги изоставят! Тоя вид строителство може да се ползва за втори етаж, или върху полу-вкопано мазе. Ама да почнеш от основите е грешка! След първата зима отдолу ще почне да се разпада!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 726 Неутрално


  Балите са бутиково изпълнение в строителството... при изпълнение на еднофамилни къщи...
  Но не може всеки да има собствена къща, това предполага друг стандарт на живот.
  Сега чакам едно обяснение защо и как са възникнали високите сгради с много апартаменти (блокове,кооперации) в тях...

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  За момент помислих ,че статията е поучителна приказка за поумнялото третото прасенце в Европа , кето най-накрая ще си построи устойчива къщичка срещу чалмата , която чалма бутнала предните две паянтови къщички ....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 962 Неутрално

  В Светата Библия се говори за "къщи от камък", които нито дъжд, нито вятър събаря!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А ха ха. Дневник са се изгаврили добре с някои "разбирачи" от форума. Жалко, че не го правят по-често и по други теми. Ганю си мисли, че разбира от всичко, а най-често не разбира от нищо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#4:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]В Светата Библия се говори за "къщи от камък", които нито дъжд, нито вятър събаря! [/quote]

  Не бащ! В Светата Бибилия се говори за къщи ВЪРХУ скала - непоклатимата основа на нашето спасение - откровението, че Иисус Христос е Син на Живият Бог и доброволно се пренася в жертва за греховете ни.
  А за къщите от слама си мисля, че ако бяха за нашият климат предците ни щяха да я използват. Те обаче са използвали кирпич. За това си мисля, че той е по-подходящ от сламата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 7. 7 Профил на pit
  pit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За протокола: според действащата наредба топлоизолацията на стени трябва да е 0,28 а не 0,35.

  А 0,11 за сламата трябва да е в сухо състояние (обичайно се мери/декларира така). Като се приведе към реални условия - 15% влажност топлоизолицията се влошава до 30%. 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Когато питаш архитект "защо така си го направил", той отговаря "защото така ми харесва". И е безсмислено да им противоречиш. Аз като малко пожарникарче съм бил в сламена колиба, която при изключително проливен дъжд не прокапа. Но това беше колиба. Според мене си струва да се пробват възможностите за ползване на слама като пълнеж за стени съвместно с друг слепващ, твърд и достатъчно як материал, за да са корави и негорими. В сламата има много въздух, а точно той прави топлоизолацията.

 9. 9 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 947 Весело

  *Мишките не се хранят със слама, а сламените бали са добре пресовани, за да устоят на гризачите. Потенциален риск могат да крият пролуките между отделните бали, ако не са добре уплътнени. Особено след измазването на стените с мазилка от 3 до 6 см, гризачите практически нямат достъп до сламата.*
  маце,язък ти за дипломата!Случайно да си чула за плъховете,проправили си път през 120 см оловна преграда в една американска АЕЦ?
  Изобщо виждала ли си мишка и плъх в действие,особено на есен,когато се *прибират* от полето?
  Къщата на дядо ми беше от КИРПИЧ,вдигната върху метър и петдесет каменен зид,но в нея НЯМАШЕ бани и тоалетни - бяха на двора.
  Ако си спала в сламена колиба - не говорим за къща,щеше да знаеш за какво става дума и защо изолация от няколко сантиметра мазилка не решава въпроса в страна с нормален континентален климат.Впрочем,по топлите морета изобще няма стени на кукята,а само рогозки...

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  Яяяяяя, цяла статия посветена на скептицизма ми.
  Много ласкателно за скромната ми личност, но щом цялата редакция е впрегнала и архитект един брой баш да ми отговаря, изглежда написаното от мен е имало резон.

  Хех, ден събота, нямам много работа, значи e време да поспорим
  1. ""Наводнението винаги носи щети.""
  Да, обаче тухлените (сухи родопски каменни зидове, ако ще говорим за еко) следва само да се пребоядисат, не да се зидат наново след такова. И най-добрите изолации се разхерметизират с времето, т.е всяка година трябва по бани и мокри помещения да се търсят пробойни и да се запечтват, защото една малка дупчица може доведе до подкопаване на цялата стена.

  2.– "Мишките не се хранят със слама, а сламените бали са добре пресовани, за да устоят на гризачите."
  Те може и да не се хранят със слама, (което между другото е спорно, защото личното ми наблюдение е че се хранят с всичко, като се започне с накапани с парафин покривки, та се свърши със забравени скатули с лекарства), но живеят в нея. Между другото живеят и в достъчно дебел стиропор или фибран. Такива стени са идеални за миши дупки. Въпросът е, че нито стиропорът, нито фибранът са от носещата конструкция, докато стените от бали са.
  Мрежи против гризачи? Допълнително оскъпяване, ако не са от неръждавейка, неминуемо ще се прокъсат след някое време.
  А за мрежа против мравки някой досетил ли се е ?
  Какви чудни мравуняци си правят в такива стени, не е изтина, просто.
  Ако една къща е построена с традиционните материали, но с акъл - тухли, дишащ латекс и стиропор за изолация, с дишаща мазилка отгоре, а не с евтиния фибран и наклепано директно с каквато фасадна боя е била най-евтина, и най-вече, ако е измислена вентилация, всичките тия апокалиптични заплахи от алргии и мухли ще бъдат избегнати.
  Климатът в България се променя, в полза на проливни дъждове от време на време, което няма как да не доведе до превишаване на допустимите проценти влага както в готовите бали, така и в готовите къщи.
  Просто глината е материал който абсорбира вода. МНОГО.
  Сега, разбирам как аз и още някои тука сме разбили пропагндата на някой за успешен бизнес, но суровите реалии у нас са такива.
  А, да не забравя да добавя, завчера бях на гости на един такъв оптимист, дето си беше построил къща от такъв материал.
  Много непредпазливо си беше вързал кавказката до стената. Куч уверено беше прокопал мазилката и си беше издълбал цяла пещера в стената.
  П.С. "Колкото до приказката за трите прасенца – това може да очакваш, ако оставиш прасе да ти строи къщата."
  Има една много крилата наша поговорка - СВИНЯ И МАЙСТОР В КЪЩАТА СИ НЕ ПУСКАЙ!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  И сега, да обобщим като цяло.
  Стените са леко разтворими =>
  1. Трябва да се построи на висока основа, на специално място = оскъпяване
  2. Големи стрехи = оскъпяване
  3. Специални изолации=оскъпяване
  Мазилката се пука => трябва начестичко да се измазва със специални мазили = оскъпяване.
  В стените могат да живеят гризачи => специални мрежи = оскъпяване. Как ще се справят с насекомите обаче, не се посочва.
  Специални мазилки на няколко пласта срещу конденз = оскъпяване.
  По-дълго време за строеж => повече пари за труд на майсторите = оскъпяване
  И къде му отиде евтиното и лесното на тая къща, съвсем не можах да разбера.
  БТВ, срещу мишки единственото спасение е в имота да има котка/и.
  Друга отървия няма. Пробвано.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#6:"Отпускар в командировка"]А за къщите от слама си мисля, че ако бяха за нашият климат предците ни щяха да я използват. Те обаче са използвали кирпич. За това си мисля, че той е по-подходящ от сламата. [/quote]
  Нашите деди не са имали машини за балиране на слама, така че няма как да им е дошла идеята за къщи от бали със слама.

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1392 Весело

  Забавлява ме противопоставянето на "природните материали" (сламата и глината) на един вид "изкуствените" тухли (които се правят, изненадаааааааа!, от глина), бетона (смес от цимент (който пък се получава основно от варовик и мергел), вода и пясък) и желязото, което, както е широко известно, се получава от желязна руда. Не разбрах само кой от изброените материали е синтетичен?


  [quote#12:"Хелиана"]Нашите деди не са имали машини за балиране на слама, така че няма как да им е дошла идеята за къщи от бали със слама.
  [/quote]

  Сламените колиби, уважаема колежке, са измислени в каменната ера, но и до днес, въпреки двайсе-трийсе хилядолетните традиции в изграждането и експлоатацията им, си остават привилегия на племената, живеещи около екватора.
  Чудно защо?

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#13:"pag"]Сламените колиби, уважаема колежке, са измислени в каменната ера, но и до днес, въпреки двайсе-трийсе хилядолетните традиции в изграждането и експлоатацията им, си остават привилегия на племената, живеещи около екватора.
  Чудно защо?[/quote]
  Сламените колиби не са еквивалент на къщите от слама. Иначе, вървейки по линията "сламени колиби" стигаме до холандските къщи, със " сламени" покриви, които са едни от най-скъпите и притежаването им е въпрос на престиж. И това в "сухата" Холандия.

 15. 15 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":

  Иначе самата аз още не съм толкова голяма привърженичка, че примерно да си построя моята собствена къща от бали слама, не и докато моята къща не е някъде из полупустинните ширини. Бих изчакала да се докажат в нашия климат, без обаче да ги отричам по принцип и предварително.

 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#12] от "Хелиана":

  Ох, душичка моя.
  И китайците га са строили Великата стена не са имали балировачки, ма нA.
  Още си стои.
  Само дето там където е от слама не вали. В участъците дет' вали си е от най-просташки, неекологични тухли.
  Щото и китайците са били много глупави.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#5] от "stupid_american":

  С нищо не са се изгаврили, stupid, щото пишат дивотии на търкалета.
  Това с глинените стени, не писах, но пак повтарям, го патя от първо лице единствено числи, всяко лято.
  Доста неща мога да напиша по темата, вервай ми.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#14] от "Хелиана":

  "къщи, със " сламени" покриви, "
  Покриви, не стени, забележи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#2] от "Oven":

  Виж сега. И многофамилни къщи от глина може. И многоетажни може.
  Ма не у нас.
  Където климатът го позволява - моля.

  http://www.allposters.com/-sp/Backs-of-Mud-Brick-Houses-and-Toilets-Shibam-Wadi-Hadramaut-Yemen-Middle-East-Posters_i6061087_.htm

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 20. 20 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "rapidfire":
  [quote#17:"rapidfire"]щото пишат дивотии на търкалета. [/quote]

  Е много ясно: жената е само архитект и това и е професията. Къде ще се мери с твоята експертиза...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 21. 21 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#10:"rapidfire"]щом цялата редакция е впрегнала и архитект един брой баш да ми отговаря, изглежда написаното от мен е имало резон. [/quote]

  Е не, не мога... Логиката на някои хора просто цепи мрака

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 22. 22 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  имаме си много добри традиции в традиционното строителство, камък, дърво и тухла. вместо слама без проблем може да се използва керпич и така много от евентуалните проблеми ще бъдат решени.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#20] от "stupid_american":

  Ами да ти споделя под секрет, има много голяма разлика между нещата дето ги правиш на хартия в сухия кабинет и тия дето си блъскаш главата и мазолите сам, омазан до ушите и псуващ на провала. И то много години поред.
  А ти си ми много интересен, фърляш се да защитаваш всяко нещо написано в Дневник, независимо дали противоречи на здравия разум или не.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#21] от "stupid_american":

  Що?
  Всяко действие predizwikwa равно по сила и противоположно по посока противодействие.

  Природен закон.
  Ако за противодействие на моето мнение е повикан архитект един брой, това или трябва да повдигне моите акции, или някой в редакцията се е изхвърлил.
  Логиката е елементарна, Уотсън.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  Айде край на спора, че влязохме в непродуктивната част, не по същество и скоро ще изясняваме кой от родата е каскет, луд или комунист.
  Приятна ти вечер/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на pit
  pit
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Само да добавя - специални консултации от спец архитект от спец организация с диплома от спец курс = оскъпяване

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  Ако хората живееха в такива сламени къщи едва ли щяха да се страхуват от земетресения.
  В тези бетонни капани смъртта на човека е почти сигурна при едно малко по-силно земетресение.
  Не случайно хората спят по няколко дена на улицата когато са застрашени от земетръс.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#24:"rapidfire"]Ако за противодействие на моето мнение е повикан архитект един брой, това или трябва да повдигне моите акции, или някой в редакцията се е изхвърлил.
  Логиката е елементарна, Уотсън. [/quote]
  Ти работиш в строителна фирма (или си собственик на такава).
  Логиката е елементарна Уотсън.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#2:"Oven"]Балите са бутиково изпълнение в строителството...[/quote]
  Именно, за съжаление, не съм достатъчно богат за да си позволя такава къща.

  Като комфорт, една такава къща е много над панелката.
  По много причини, но не може да очакваме всички да го разберат това!

  Използвам случая да кажа привет на Петро и жена му, големи симпатяги са!

 30. 30 Профил на Сава Чанков
  Сава Чанков
  Рейтинг: 123 Неутрално

  От автора на интервюто:

  rapidfire, избрах твоите коментари за отговор от експерт, защото много добре отразяват българските предразсъдъци и нагласи към тази вече утвърдена от повече от век технология в развитите западни страни (САЩ, Франция, Германия). Разбира се, ние, българите, сме кораво племе и застанали пред клетката на жирафа,
  непоколебимо отсичаме: „Нема такова животно! Оти не мое да има толко дълъг врат, че си го строши кога оди!“

  Най-старата сламена сграда в света, която още се използва, е църква в Средния Запад на САЩ. Построена е през 1897 година и все още не е изядена от мишки, не се разтворила от проливен дъжд и не е отнесена от торнадата, които редовно бушуват там.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#28] от "Храбър":

  Не, злато, лекар съм.
  И член на Задругата на домашните майстори.
  По неволя.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#31:"rapidfire"]Не, злато, лекар съм.[/quote]
  Ми то и твоята логика е същата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#30] от "Сава Чанков":

  Ма моля ти се бе, живейте си в глинобитните къщички.
  Има такова животно.
  Само дето не вирее у нас.
  Понеже тая с глинените стени вече я ядох, просто си споделям неволите.
  Обаче, както сочи науката, докато едно дете не се изгори само на печката, няма как да му обясниш, че горещото пари.
  Давайте. Собственият опит е най-ценната стока
  Само не разбирам що трябва да се обиждаме.
  Айде приятна вечер на всички, дето са фенове на "Стригано!"
  Корави копеуета сме ние, спор няма

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сава Чанков":

  Интервю с "експерт", който има търговски интересни в областта е с маргинална стойност.

  Споревете се решават от арбитър - трета страна, която да може да се произнесе обективно.

  Освен това не архитектът изчислява сградата, както мнозина погрешно си мислят, а конструкторът! Архитектът само бегло нахвърля идеята и после нагърбва инженерите и конструкторите да мислят как да я осъществяват.

  Интервюто е пълно с пропаганда, полуистини и йезуитски теоритизъм.

  Сигурен съм, че всеки материал, двойно измазан с вар и глина ще издържи 90 минути лабораторен тест за негоримост - независимо дали е бали слама, пакет тоалетна хартия или каквото и да е.

  И сега какво - с каква плътност трябва да са балите за да не ги ядат мишки? Да не се окаже, че само фирмата на "експертката" може да ни ги набави, внос от екзотична държава, срещу солидна сума пари?
  Как може да се обезпечи липсата на пролуки в сглобката на балите? Цитираните от "експертката" пукнатини в бетонни или тухлени сгради, образувани в резултат на слягането на сградата, които могат да послужат за дом на гризачи, как ще бъдат избегнати при използването на един или друг вид нееластичен материал, пък бил той и двойно измазани бали слама?
  Как ще се осигури структурна устойчивост и здравина на конструкцията?

  Какво услие на опън, натиск, осукване и срязване имат двойно измазаните бали слама?

  С какво балите слама превъзхождат дървото като строителен материал?

  С какво балите слама превъзхождат тухлите като строителен материал?

  С какво балите слама превъзхождат двойно измазаните пакети с тоалетна хартия?

  Особено ме интересува отговора на последния ми въпрос!

 35. 35 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Здравейте! Повечето от коментаторите са пропуснали подробността, че носещата конструкция в сламените къщи е ДЪРВЕНА, според архитектката. Което директно отговаря на въпросите за носимоспособността на този материал... Според БГ норми сламата не носи- тя е само пълнеж. И като я поизмажеш по-дебело БИЛА СТАВАЛА супееер. Което наистина важи и за тоалетната хартия...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 36. 36 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нямам нищо против разнообразни методи на строеж. Имам против обаче, такива бутафорни общи отговори които по същество не казват нищо ново. Интересно ми е, след като трябва да правим "високи" основи, опорни греди и т.н. къде е "сламената" къща. т.е. както е посочил crimsonbg това е само пълнеж и на стените от слама... Ако направим стените от дърво - значи е дървена къща. По отношение на "сламената" къща добавяме поддръжката на материала и особените изисквания - интересно спорно кое ще е икономически изгодно и дали ще се изплати за 10-20 год., смятайки разходите за поддръжка разбира се. За в бъдеще ще е добре подобен род статии да са в раздел тип платена реклама, скрита реклама или подобно.

 37. 37 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#2] от "Oven":

  [quote#2:"Oven"]Но не може всеки да има собствена къща, това предполага друг стандарт на живот. [/quote]

  Е как да не може?! Толкова много "софиянци" зарязаха еднофамилни къщи в провинцията, за да се натъпчат в панелка в Люлин, Младост или Дружба!

  Впрочем, жалко че не са приложени повече снимки, но сламени покриви могат да се видят на толкова много класически (традиционни) къщи в Дания, където климатът изобщо не може да се нарече сух! Подобни къщи, построени с каменни основи и последваща дървена конструкция от паянти и пълнеж от кал и слама има и в България още от 19-ти век и са си напълно във форма. Арх. Делова е права - всяко нещо изисква специфичен подход, грижи и определя начина на живот. Къщата в по-общ план е житейска философия. Жалко, че соц-а уби това чувство у повечето българи, които заживяха в панелки и всъщност тази житейска философия се свежда до непрестанни конфликти със съседите на най-различна основа - от почистването на входа през паркирането пред блока та до кражбите на парно.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 38. 38 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Стига сте я предъвквали тази статия бе!! Поне 4 пъти я публикувате вече, да му писне на човек от ваш'те глупости.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  [quote#34:"subsonic"]С какво балите слама превъзхождат двойно измазаните пакети с тоалетна хартия? [/quote]
  със сигурност е много по-евтина.

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Къща от сламени бали (пресовани) - защо? С какво ще е по-добра от класическата (тухлена, дървена)? Цялата статия е в духа, че не бива да се страхуваме ако сменим тухлата с пресована слама. А защо трябва да експериментираме, и да рискуваме парите си?
  Къщата трябвало да е повдигната -ами това си е класическа технология по нашите земи, защото къщите ни са били кирпичени, и са се страхували от влагата. Кирпичът е еволюирал до печена тухла, но старите навици на повдигане на основите еса останали. Класическата къща във Франция и Англия каменна, и е строена на нивото на земята, въпреки че там вали повече. В Русия и Сев. Америка е дървена.
  Когато се експериментира с нов материал обикновено той е или по-евтин, или има някакви данъчни и ценови стимули. Е това последното не стана ясно. Всъщност у нас държавата (държавната администрация) се занимава с много по-възвишени неща (усвояване на еврофондове) от това да стимулира нови строителни материали или технологии, така че имаме свободата да правим каквото ни хрумне.

 41. 41 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#5] от "stupid_american":

  " Мишките не се хранят със слама, а сламените бали са добре пресовани, за да устоят на гризачите".-
  това ли имаш предвид.Наистина е гавра защото гризачите проядат
  добре пресовани тухли.За бетон не съм сигурен.
  Останалото е в същия дух.А най-същественото е подминато.Проектиране,разрешения и т.н. костват повече от сламената къща.

 42. 42 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Некои форумНици тук подскачат като платени тролове! А се съмнявам, че някй би им платил за коментари под това интервю! Откъде идва този комсомолски плам, да се чуди човек! Та това е просто една строителна технология! Има предимства, има и недостатъци! Няма строителна технология без недостатъци! Винаги се налага да се прави някакъв компромис, според това, което е важно за този който строи и(или) плаща! Нормално е да обсъдим предимствата и недостатъците учтиво и с уважение. Другото е избиване на комплекси...

 43. 43 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По-добре сглобяема къща от панели направени от импрегинран шперплат от трески и каменна вата вътре. Качествено и здраво. Около 600 лв. квадрата излиза до ниво да си докараш мебелите. Даже е по-пожароустойчива от тухленото строителство. Е, отделно фундамент трябва да се излее. Но ако имаш парите получавш къща за месец, а не за години. Ама сламена къща, дето непрекъснато да я потягаш... няма нужда.

 44. 44 Профил на dimitar17
  dimitar17
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Този тип къщи са направо нелепи,както и дървените разбира се!Освен всички конструктивни недостатъци да добавя и още нещо.Тези къщи не са евтини, особено дървените,и ако някога решиш, че искаш да я продадеш поради най-различни причини, кой ще я купи и на каква цена?Или пък коя банка ще се съгласи на ипотека на подобно съоръжение!? Тези къщи нямат никаква стойност.

 45. 45 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#42] от "tach0":

  Прав си.Това би било нормално поведение за нормална статия,теза и т,н.Тук обаче става въпрос за подвеждане и си получават заслуженото.
  До коментар [#43] от "vss77":
  От 8 до 11годишен живях в къща от пресовани стърготини,без каменна вата.Зимата железните крепежни елементи скрежасваха ако не се отопляваше.После живях в паянтова къща,после в кирпичена,после в панелен блок.Сега живея в тухлена къща.Долу горе това ми е скалата за условия на живот в отделните типове сгради.Е ако е за месец ,два нещата биха изглеждали различно.Презумпцията е ,че говорим за основно жилище.

 46. 46 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#35] от "crimsonbg":

  "Повечето от коментаторите са пропуснали подробността, че носещата конструкция в сламените къщи е ДЪРВЕНА, "
  Знам. Няма как да е иначе,
  А ти знаеш ли как се сменя прогнила греда в стена от кал и слама?
  Това упражнение ми предстои в баня на къща с мазани стени.
  Отсега ми се плаче.

  Айде пък ако слушате, ще ви светна как се разкарват дървояди, пък и сяква гад без химия и отрови.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 47. 47 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#44] от "dimitar17":

  За дървените че са скъпи е вярно само ако живееш в Log House.

  Иначе дървото е най-евтиният и най-бързостроящият материал. ама ако си падаш сам да работиш.
  Лошото е че бива нападан от твари и че е лесно запалим.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 48. 48 Профил на dimitar17
  dimitar17
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#47] от "rapidfire":

  Етапа от строителството, което отнема най-много време и средства е нулевият цикъл (основите).При дървените къщи и монолитно стоманобетоновите основите са едни и същи, така че до тук разходите и темпа на строителство са еднакви.От натам нататък всичко е въпрос на организация. Изпълнявали сме монолитни стоманобетонови къщи за същите пари, колкото бяха офертите и за дървени, а относно срока, монолитната се прави за 100-120 дни средно, няква ралика от най-много 10% по бързо не ми се вижда кой знае какво, но и искрено се съмнявам, че ще има такава.

 49. 49 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каква обширна и подробна статия която да ни убеди че сламата е по хубава от тухлите... Ама що ли съм скептик?

 50. 50 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#46] от "rapidfire":

  Слушам, слушам!

 51. 51 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#50] от "krasi_kara":

  Рецептата я знам от един оз. полковник от Първата световна, когато е бил млад редник (чест и почитания).
  Върнал се човекът с бълхи въшки и дървеници, както си му е ред и успял да осемени цялата къща (селска).
  Нея гад, дървениците, освен че битува по спалното бельо се увира и по секви цепнатини и аралъци по дюшеме ламперия и т.н.
  Чистили хората, прали се и се парили - файда йок. Видели се във филм, чудо и приключение.
  Разпитвал нашият човек тук и там докато стар човек от селото му дал акъл.
  - Вземаш 2-3 от най-лютите чушки, които намериш, туряш ги в мангала, затваряш врати и прозорци и бегаш!
  После проветряваш хубаво и си готов.
  Речено-сторено. Обаче 2-3 чушлета на нашия човек му се видяли малко, та турил една шепа.
  - Изнесохме се вика, един месец на двора на черги! В къщата нямаше влизане.
  Вътре мишки, молци, паяци, мухи - всичко леш! Каквото влезе - не излиза. Дървояди имахме, бяха, вика, изпълзели от дървото и измрели по пода.
  Съседът дойде по едно време и вика:
  - Бе комшу, каква я свърши ти бе цялото домочадие сме ред сълзи, ред сОполи, котката избега, добитъкът не ще да влезе в обора!
  Чаааак - вика на есен успяхме да се приберем.
  Та така.
  Взема се метален съд, дъбок, да е сигурно, че няма да подпалиш кукята, върху огнеупорна подложка - каменна плоча или тухла/и, ако искаш отдолу можеш да сложиш и тенекия за по-сигурно, слага се вътре букова жар - да тлее по-дълго и слагаш една шепа люти чушки.
  Затваряш добре помещението, което искаш да почистиш слагаш и бегаш.
  След седмица-две отчиташ резултата и проветряваш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 52. 52 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "Отпускар в командировка":

  Предците ни са си крали жените и бързо са им отнемали девствеността, докато аверите им отблъскват братята.

 53. 53 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 952 Неутрално

  [quote#52:"Никола"]До коментар [#6] от "Отпускар в командировка":

  Предците ни са си крали жените и бързо са им отнемали девствеността, докато аверите им отблъскват братята. [/quote]

  Това какво отношение има към пост №6?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK