Държавата заделя 1 млн. лв. за електромобили на чиновници, за да дават добър пример (допълнена)

Държавата заделя 1 млн. лв. за електромобили на чиновници, за да дават добър пример (допълнена)

© Дневник1 млн. лв. държавни средства ще бъдат заделени за закупуване на електромобили за държавната и общинската администрация, в това число и служителите на Министерски съвет. Новината за това решение на Министерството на околната среда и водите съобщи министърът Ивелина Василева в ефира на БиТиВи в сряда сутринта (25 ноември).


Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата са закупуването им ще идват от Националния доверителен екофонд.


Василева обясни, че така администрацията ще дава добър пример на гражданите и ще показва колко е важно да се придвижваме с екологично чисти автомобили, за да се справим с мръсния въздух в страната.
В края на деня от пресцентъра на МОСв изпратиха съобщение до медиите, в което обясняват, че става дума за частично субсидиране (с 1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд) при купуването на електро- и хибридни автомобили и екобусове от държавната и общинската администрация. От пресцентъра на ведомството цитират министър Василева от брифинг в Бургас.


В съобщението се посочва още, че заложените за 2016 г. средства по линия на Националния доверителен еко фонд са 15 млн. лв. – 14 млн. лв. от тях са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински и държавни сгради. Останалите 1 млн. лв. са за купуването на електромобили. Програмата за еко автомобили ще започне в началото на 2016 г.


Средствата в Националния доверителен екфонд са постъпили от търговията с парникови газове.
Бургаската администрация е готова да кандидатства за два еко автомобила. "Сега в града на две места може да се зареждат електромобили. Нашата амбиция е да изградим още 3-4 подобни станции", каза кметът Димитър Николов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.


Ивелина Василева добави, че със средства от търговия с вредни емисии и парникови газове са въведени мерки за енергийна ефективност в общо 90 обществени сгради в цялата страна: 37 училища, 30 детски градини, 2 университета, 7 медицински заведения, 10 – спортни, културни и социални центрове и само 4 административни сгради, всички те на обща стойност 29 млн. лв.
По думите й, изпълнените ремонтни дейности по Националната схема за зелени инвестиции водят до намаляване на енергопотреблението в публичните обекти и съответно към намаляване на емисиите на парникови газове – общо за програмата 488 738 тона СО2.


Министър Василева сравни това с емисиите, които биха се отделили при изминаването на 1 698 551 010 км за един средностатистически автомобил или от консумацията на електричество за една година на 60 987 домакинства. Общо годишните спестявания от разходите за ток и отопление на сградите от цялата програма са почти 5 млн. лв.


Редица български градове от години са на челните места в Европа по превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици, а сред основните причини са битовото отопление и транспорта. Европейската комисия съди България заради трайно замърсения въздух и несправяне с проблема.


В новата оперативна програма "Околна среда" са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема мръсен въздух. Василева обясни, че с тези средства държавата ще подпомага добрите проекти на общините за по-чист въздух. През октомври парламентът прие и промени в Закона за въздуха в тази посока.
 


Националният доверителен екофонд беше е основан през 1995 г. и управлява средства, предоставени целево от държавния бюджет за замяна на "Дълг срещу околна среда" и "Дълг срещу природа".


Средства в него се набират от международна търговия с предписани емисионни единици (ПЕЕ) за парникови газове, от продажба на квоти за емисии на парникови газове за авиационни дейности, както и на средства, предоставени на база на други видове споразумения с международни, чуждестранни или български източници на финансиране, предназначени за опазване на околната среда в България.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  За тия пари можеше да им купи велосипеди + карти за градския транспорт за зимните месеци...

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  1 млн. лв. държавни средства ще бъдат заделени за закупуване на електромобили за държавната и общинската администрация, в това число и служителите на Министерски съвет".

  20-30 коли от по евтините, за кой по-напред?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Добрият пример е ЛИЧНИЯТ пример! Като видим че частните им коли са електрически, ще повярваме че им пука за екологията.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Лесно приемам добрия опит...
  Съгласна съм, държавата и на мен да ми купи електромобил.

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Хайде сега ! Поредната чешалка ! По-добре да ги дадат под няакавя друга форма, за децата например. Знаете ли колко дечица има с дислексия, с логопедични потребности и т.н. Цялата Мара втасала, ще ги чешат с електромобили !

 6. 6 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Даниел Панев":

  +1000

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 459 Весело

  И откога чиновниците служат за пример?

 8. 8 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Даниел Панев":

  Скандално наистина.

  ЗА една десета от парите ще купи велосипеди за още по-добър пример.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 9. 9 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Ха и дру оттенък ! Май някой пак ще има златоносна кокошка, под формата на златоноснна кокошка, чрез обществена поръчка! Пример автопарка на МС, НС от Фолксваген. Помните ли как в обществената поръчка, така бяха зададени параметри, че само тяхните коли отговаряха ?

 10. 10 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да им купят велосипеди, така ще дават още по-добър пример. Пък току виж новия главен архитект на София и колегите му по градове и села вкарат и малко повече мисъл, когато се проектира и строи велоинфраструктурата.

 11. 11 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Мдааа, пак комисионничка!

 12. 12 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  да дадат пример като съкратят.... персонал, разходи

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Гневно

  администрацията ще дава добър пример на гражданите и ще показва колко е важно да се придвижваме с екологично чисти автомобили, за да се справим с мръсния въздух в страната.
  ____________
  Ми тогава да купят на общинските чиновници нови HI-TECH с всички системи за трекинг планински обувки и да ги пуснат пеша по тротоарите за които самите те са отговорни пред столичаните!? Какво ще им купуват пак коли за милиони????

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Държавата да вземе да си понамали чиновниците, вместо да се чуди от коя да мре.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 15. 15 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пример може да се вземе от Нидерландия и техния крал, който ходи на работа с ВЕЛОСИПЕД.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 16. 16 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не разбирам кое е добрият пример - Държавата ти купува нова ,модерна и скъпа кола , а ти я караш гордо и даваш пример

  Ама какви са тия глупости ?????

  Все по-хубаво става :)
 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  В България има прекалено много автомобили, съответно и псевдо фирмени заради ДДС, и още повече купени с публични средства. Вместо постоянно да се теглят заеми, да се приеме решение на година всяка "службица" да намалява с 10-15% автопарка. Хем ще е екологично, хем и ще се спестят средства. Примерно, колко автомобила владее в момента НСО или МВР? И колко реално са им необходими. А за общини и други организации е просто мъка.

 18. 18 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Егат' селяните . С един милион лева спокойно се започва бизнес с производство на електрически возила , а не се тътрузят чиновнически дебели телеса .
  Тука е така ! Здравейте кретени,мат'ряла плаща ,ние усвояваме

 19. 19 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Или от този господин - кралят на Норвегия (Олаф Пети).
  http://i.imgur.com/8o2SB51.jpg
  По време на нефтената криза, той се е возил на влака без охрана и дупчел билети.
  Когато го попитали къде му е охраната, казал:
  "Аз имам 4 милиона души охрана."
  Толкова е било населението на държавата му тогава.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Няма да има желаещи,защото не могат да си ходят на село с тях,освен ако не крадат ток от диреците.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  [quote#4:"Ghost"]Лесно приемам добрия опит...
  Съгласна съм, държавата и на мен да ми купи електромобил. [/quote]
  Чиновниците би трябвало сън да не ги лови за да мислят как данъкоплатците да изкарват повече пари за да не им тежат на шията някакви канцеларски ***** !
  У нас това е силно изкривено всеки чиновник се чувства комфортно защото данъкоплатците са му длъжни да го хранят поят а и да му дават джобни пари под формата на рушвет!
  Даже това с електромобилите може и да ги обиди защото са си свикнали на служебни коли с повече конски сили и екстри!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Администрацията ще даде добър пример, ако започне да работи и изчезнат всички балдъзи, любовници и навлеци. 😞

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 23. 23 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 402 Весело

  Не ги мислете, те сега ще поискат TESLA най-екологични са

 24. 24 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Гневно

  Чиновници за пример?
  Държавата продължава да обгрижва най-непродуктивната част от обществото.
  Срам е тази наглост на наш гръб.
  Така е като безобразията, които се вършат остават без никакви последствия.

 25. 25 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2815 Весело

  С нашите пари ще ни дават пример.Уникална държава.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Гневно


  До коментар [#23] от "gmm":

  ТЕСЛАТА Е за данъкоплатците дето ги търпим тия НАГЛИ КАЛИНКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  С тия 1 млн. колко улици може да се измият! И тогава няма да има фини прахови частици.
  А Електромобилът се казва метро, трамвай и тролей.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Гневно

  До коментар [#25] от "chicago514":

  Утре ще почнат да ни дават пример с нашите булки за раждаемостта - нагли, по- нагли - ГРОБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на msimonova
  msimonova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  По-голяма наглост от това за момента няма!

 30. 30 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#23] от "gmm":

  Да, наистина ще бъде най-добре да получат по една тесла! За един милион доста теслички могат да се осигурят

 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#10] от "buran":

  Тц, не става. Ти как си представяш един депутат да ходи с колело на работа, много е опасно. Ами ако някой го нападне на пътя?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 614 Неутрално


  [quote#31:"Bulgarische Motoren Werke"]Тц, не става. Ти как си представяш един депутат да ходи с колело на работа, много е опасно. Ами ако някой го нападне на пътя? [/quote]

  Няма да е един, доста повече ще се появят да изразят....чувствата си към дупетатите.

 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ааа, НЕ СЪМ съгласен с това![quote#13:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Ми тогава да купят на общинските чиновници нови HI-TECH с всички системи за трекинг планински обувки и да ги пуснат пеша по тротоарите за които самите те са отговорни пред столичаните!?[/quote]

  Да ги задължат по час на ден да ходят ПО ДЖАПАНКИ/САНДАЛИ по тротоарите, та да ги заболи като мен, 'га се препъвах и си наранявах пръстите на краката Това докато свикнах да ходя като кон: С главата надолу, и да си вдигам краката с поне 10 см от тротоара преди да направя крачка напред!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  и за какво са им коли на служителите на министерския съвет, който иска да си купи или да ползва обществен транспорт

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ако някой е изненадан, той или не живее поне от 25г. в БГ или е наивен романтик. Всичко случващо се е напълно "нормално" за една "опраскана" от всички които са я управлявали през последните 115г., държава. Следващите 115 ще е същото.

 36. 36 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#22] от "PETZL":

  Човек, ти осъди на гладно съществуване 9/10 от администрацията в момента
  Ми тез хора като напуснат държавната хранилка, нали 2 лева за закуска не могат изкара!

 37. 37 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 577 Весело

  Уууха, на бас, че ще си вземат три БМВ-та i8 за тия пари )

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 38. 38 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  1 милион са около 80,000 на месец за 1 година. За тези пари ще купят на всички ччиновници в София карти за градския транспорт.

 39. 39 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Весело

  Е сега ще си имат по два държавни автомобила. Един за седмицата из София "електрически" и един по възможност 4Х4 за уикенда. Нема да се излагаме...

  chavo64
 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  От материала не разбирам как ще се дават автомобилите - служебни или лични. Защото ако е второто ще е върховна глупост.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 235 Неутрално

  не сте прави - клъстъра за електрически автомобили вече почти десет години обикаля неуморно банки и учреждения . нека и той малко да захлеби

 42. 42 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Хе-хе, пари са ми необходими, не пример. Ние си знаем кое е хубаво.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Леле...тия как се гаврят с народа си просто всеки ден.

 44. 44 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Боже за първи път да съм тотално съгласен с теб Тротоарите в София са направо мъка....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 45. 45 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Как тъй нима ще изневерявате на БМВ, Мерцедес, Лексус....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 46. 46 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Държавните чиновници да дават пример като използват градския транспорт!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 47 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Държавата да вземе мерки през технически прегледи да не минават коли които не отговарят на екологичните изисквания. Това ще има безкрайно по-голям ефект от тази смешка с ел. кколите на администрацията.

 48. 48 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1739 Весело

  До коментар [#7] от "neznaiko.bg":

  Примерът е за разхищение!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 49. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  А защо точно и само за чиновници?

  Tony
 50. 50 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 898 Весело

  "Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици..."ало...яко експертите .Този проблем не може да бъде съотнесен директно кум двигателя с вътрешно горене,неговото замътрсяване води до други проблеми ,не толкова прахови чàстици.Ама ако такива са ни експертите то решенията им...

 51. 51 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  ?Най-добър пример ще дават като пътуват с автобус като всички. Като искат да карат електроавтомобили - да си ги купуват сами .

 52. 52 Профил на Врагът
  Врагът
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека да обобщим фактите:
  1. В момента има 2 компании, които предлагат в България чисто електрически коли
  2. Тези коли се предлагат на лизинг, но лизингите така са направени, че за срока на лизинга се изплаща цялата кола (поне така са разписани лизинговите схеми на сайтовете на компаниите)
  3. Средната цена на чисто електрическите модели коли е 62000лв с ДДС
  4. Задалените 1 милион лева ще закупят 18 до 20 автомобила без ДДС
  5. За да може да се експлоатира спокойно чисто електрически автомобил - ползвателят му трябва да притежава или да е наел гараж с електрически контакт поне 220В на 16А. В големите градове това може да си го позволяват хора които са над средната класа
  6. Какво се прави в други държави - освен добрият пример чрез закупуване на еко коли от държавни структури и общини се правят и ценови отстъпки (държавата плаща разликата) при закупуване на екологични, коли от всеки гражданин като за това има пробределен бюджет и съответно брой автомобили. Като има различни варианти - в някои държави ценовата отстъпка се плаща веднага в други след 3 години екслоатация на колата.


  Моето алтернативно предложение как да се използва този 1 милион лева:
  1. Да се въведе до 10000лева ценова отстъпка (държавата ще плати разликата) за екологични коли като размера да на отстъпката да зависи от това дали колата е хибрид с възможност за зареждане от мрежата или чисто електрическа кола и капацитета на батерията(идеята е пълен размер данъчна отстъпка да получават чисто електрическите коли)
  2. Да се определи, че не повече от 100 нови автомобила ще получат ценова отстъпка за 2016
  3. Ще препоръчам (но без да е задължително) на министерства, държавни агенции и общини да се възпозлват от тези отстъпки за да дават добър пример

 53. 53 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 276 Весело

  Купете ми и на мен един електромобил. И аз ще давам "добър пример", въпреки, че не съм на държавна хранилка.

 54. 54 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#52] от "Врагът":

  А моето предложение е да ги освободят от служебните автомобили - били те дизел, бензин, хибрид или еко и да ги снабдят с по един велосипед и карта за метрото. Така да дадат добър пример, както правят представителите на администрацията на Великобритания и скандинавските страни и др. под.
  За съжаление у нас държавата съществува заради бюрокрацията, а не обратното.

 55. 55 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За 1 000 000 ще закупят 5 000 велосипеда хем ще са българско производство и ще са държавните служители на половината български градчета и служителите ще си имат транспорт за близките 15 години!Каква ефективност само!

 56. 56 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Гневно

  БЕЗОБРАЗНО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ!!!

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2688 Любопитно

  "Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност"

  А чиновниците и особено гражданите, които се движат наистина екологично, "по цървули", няма ли да бъдат подпомагани ... поне за един чифт цървули ... от крокодилска кожа?
  На паркетния лъв, Евгени Минчев, отдавна му се износиха крокодилските цървули. Вече пета година не си е"вдигал" краката - ще затлъстее, диабет ще хване, пък и "излъсканите" паркети ще се замърсят с "карбони".

 58. 58 Профил на aaaa
  aaaa
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За 1 000 000 ще закупят 5 000 велосипеда хем ще са българско производство и ще са за държавните служители на около половината български градчета и служителите ще си имат транспорт за близките 15 години!Каква ефективност само!

 59. 59 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 880 Неутрално

  На първо място защо на държавните служители ще трябва да им се купуват автомобили?
  Що не ползват градския транспорт, ми ще трябва да бъдат привилигировани?!

 60. 60 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Някои институции имат неразумно раздуто количество автомобили.

 61. 61 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#58:"aaaa"]За 1 000 000 ще закупят 5 000 велосипеда хем ще са българско производство[/quote]

  Как я виждаш Лилито Павлова на велосипед, или Дидо Пеевски? Трябва да с някаква усилена титаниева рамка.

 62. 62 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 475 Гневно

  ???Василева обясни, че така администрацията ще дава добър пример на гражданите и ще показва колко е важно да се придвижваме с екологично чисти автомобили, за да се справим с мръсния въздух в страната.
  ???

  С данъците ще им купуват "еко"автомобили, които струват майка си и баща си! Я познайте, кои ще бъдат чиновниците с новите придобивки, вероятно шефчета на дирекции и други - накратко сигурно са се събрали един ден и са си казали: абе колеги защо да не си купим еко автомобили с данъците на балъците дето все още плащат данъци и ще го маскираме като даване на добър пример.

 63. 63 Профил на grajdanina
  grajdanina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На кого да дава пример? На обществото, което не може да си позволи автомобил 2ра ръка след 2003-та ли? Само простотии... Направете велоалеи от всички крайни квартали до центъра и им вземете колела.

 64. 64 Профил на grajdanina
  grajdanina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На кого да дава пример? На обществото, което не може да си позволи автомобил 2ра ръка след 2003-та ли? Само простотии... Направете велоалеи от всички крайни квартали до центъра и им вземете колела.

 65. 65 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо не им купихте велосипеди, така ще дават по-добър пример на хората и ще бъде по-справедливо.

 66. 66 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 769 Неутрално

  По-добре ще се справят с фините прахови частици, ако конфискуват колите с премахнат ДПФ, а майсторите, които го правят да влизат в кауша.

 67. 67 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредната феноменална проява на креативност от тромавата, мързелива и лентяйска държавна администрация! Толкова много ведомства имат нужда от пари - пример с вчерашният протест на библиотекарите, а те разбираш ли ще ми купуват електромобили за пример!!! Какъв пример? Българинът обикновен автомобил нов не може да си купи, та какво остава за хибрид??? Малоумие....

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 68. 68 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  само едно ми идва на акъла.
  цялата мара втасала та това.

 69. 69 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Сигурно това е начин държавата да "подкрепи" Гриша Ганчев, родният капиталист. Той е свързан с производството на електромобили. Държавата сега се готви да му ги изкупува. Няма отърване от назначените .... капиталисти.

 70. 70 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще взема да давам пример , като НЕ си плащам данъците .
  Май е време

  Все по-хубаво става :)
 71. 71 Профил на Врагът
  Врагът
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#54] от "seaker":

  Без да навлизам полемика - голямата идея зад тези 1 милион лева е да се подпомогнат продажбите на екологични коли. Това го правят много държави в Европейският съюз както и САЩ.
  Да това изкривява пазара, но целта на държавата е чрез подобни инициативи да насочва хората към устойчиви и подобряващи средата решения и едновременно с това да подпомага фирми които разработват нови и затова рискови технологии.

  Сигурно държавата има друг фонд, през който купува карти за градски транспорт на чиновниците.

 72. 72 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 276 Весело

  До коментар [#71] от "Врагът":

  Каква полемика? Според мен принципно сме на едно мнение.
  А насърчаването на покупката на екоавтомобили би следвало да ползва гражданите, не администрацията. Както виждам и вие споделяте тази идея.
  А бюрократите да въртят педалите или да се возят с метрото

 73. 73 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  не сериозно в кой закон пише че на държавния чиновник му се полага автомобил, тук не става дума за популизъм, това просто е безумно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 74. 74 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Любопитно

  Този един милион би могъл да бъде предоставен от неназования инвеститор, "поръчал" си и посредника Goldman Sachs за закупуване на ДЦК за 50 млн.
  Ей така - в името на добрия пример...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 75. 75 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Весело

  С тия пари трябва да се изграждат велотрасета и да се купуват колела за наемане из градовете.Ама пусти чиновнически дирници на велосипед сядат ли....

 76. 76 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Будалойко, поредната гербеглупост.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Какъв пример,с държавни пари.Пример ще дадат,ако почнат да ходят пеш,особено от общинската администрация.

 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#71] от "Врагът":

  В проста държава е така. в Умните лотарията раздава електрокари като печалби на хората

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#77] от "rosiraycheva50._":

  и министри и дупетати !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на Боян Цветков
  Боян Цветков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"gmm"]Не ги мислете, те сега ще поискат TESLA най-екологични са[/quote]

  Точно за Тесла се сетих, но не за колите, а за батериите им: https://www.teslamotors.com/en_EU/POWERWALL?redirect=no

  С 1 милион лева могат да се купят 333 батерии, които да намалят вредните емисии в София като хората спрат да ползват ТЕЦ-а, за да се греят. Тея нормални ли са? Поредният прах в очите.

  Направо да го закриват и Министерския съвет и всичките министерства и да намалят усвояването на парите на народа за глупости.

  "You look into the sky and see His arms of love reaching out for you His arms of love and grace and you know you need Him" Kutless - Your Touch
 81. 81 Профил на lisungerche
  lisungerche
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дрън-дрън...просто още един начин да потънат едни пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK