Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

До 90% по-високо съдържание на витамин С има в биозеленчуците

До 90% по-високо съдържание на витамин С има в биозеленчуците

© Грийнпийс-БългарияОт 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С има в биологично чистите зеленчуци и плодове в сравнение с отлгежданите по конвенционален начин. Делът на жизненоважната мастна киселина Омега 3 е с от 10-60 процента по-високо съдържание в биологичното месо, сирене и мляко. Тези данни от научни изследвания цитира д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" по време на форум, за екологично земеделие, организиран от "Грийнпийс"- България. 


Цитираните данни са от издания на Научен институт по биологично земеделие Forschungsinstitut fur biologischen Landbau FIBL – Швейцария. Техен научен екип е обобщил информацията от научни изследвани за последните 10 години на различни автори в сборника си "Qualität und Sicherheit von Bioprodukten" (на бг. ез. "Качество и безопасност на био продуктите").


Акцент на форума бяха негативните въздействия на индустриалното земеделие, използващо пестициди и последващите от това проблеми със замърсени води, почи и култури.


Същевременно презентиращите разказаха за добри екологични земеделски практики, които съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и тук, в България.


Павлин Пантов, биопроизводител на ябълки от област Монтана, сподели опита си и разказа за многобройни иновации, които той предлага като решения при отглеждането на ябълкови градини. Някои от по-находчивите включват лекуване с хомеопатични средства, освобождаване на феромони за предотвратяване на разпространяването на ябълковия плодов червей, както и използване на данни от метеорологична станция за предвиждане на появата на вредители или болести.
Здравето на децата му е основният мотив на Пантов да започне да се занимава с биопроизводство, а намирането на съвестни работна ръка и съмишленици сред тях е най-голямото предизвикателство за него.


Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява водата, почвата и водите и водят до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги, като опрашването, са изложени на риск, подчертаха организаторите, които излязоха със вой доклад по темата през май, както и участници в дебата.


Ефектът върху храната, която ядем, е очевидната причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система - екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.


За да станат тези практики общоприети, те трябва да получат необходимата политическа, финансова и обществена подкрепа, до това заключение се обединиха участниците.


"Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората."


"Подкрепяме земеделие, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите, пчелите и други изключително важни опрашители. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея." коментира координаторът на кампанията на "Грийнпийс"- България за екологично земеделие, Меглена Антонова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK