
© Грийнпийс-България
От 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С има в биологично чистите зеленчуци и плодове в сравнение с отлгежданите по конвенционален начин. Делът на жизненоважната мастна киселина Омега 3 е с от 10-60 процента по-високо съдържание в биологичното месо, сирене и мляко. Тези данни от научни изследвания цитира д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" по време на форум, за екологично земеделие, организиран от "Грийнпийс"- България.
Цитираните данни са от издания на Научен институт по биологично земеделие Forschungsinstitut fur biologischen Landbau FIBL – Швейцария. Техен научен екип е обобщил информацията от научни изследвани за последните 10 години на различни автори в сборника си "Qualität und Sicherheit von Bioprodukten" (на бг. ез. "Качество и безопасност на био продуктите").
Същевременно презентиращите разказаха за добри екологични земеделски практики, които съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и тук, в България.
Здравето на децата му е основният мотив на Пантов да започне да се занимава с биопроизводство, а намирането на съвестни работна ръка и съмишленици сред тях е най-голямото предизвикателство за него.
Ефектът върху храната, която ядем, е очевидната причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система - екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.
"Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората."