Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

До 90% по-високо съдържание на витамин С има в биозеленчуците

До 90% по-високо съдържание на витамин С има в биозеленчуците

© Грийнпийс-България



От 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С има в биологично чистите зеленчуци и плодове в сравнение с отлгежданите по конвенционален начин. Делът на жизненоважната мастна киселина Омега 3 е с от 10-60 процента по-високо съдържание в биологичното месо, сирене и мляко. Тези данни от научни изследвания цитира д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" по време на форум, за екологично земеделие, организиран от "Грийнпийс"- България. 


Цитираните данни са от издания на Научен институт по биологично земеделие Forschungsinstitut fur biologischen Landbau FIBL – Швейцария. Техен научен екип е обобщил информацията от научни изследвани за последните 10 години на различни автори в сборника си "Qualität und Sicherheit von Bioprodukten" (на бг. ез. "Качество и безопасност на био продуктите").


Акцент на форума бяха негативните въздействия на индустриалното земеделие, използващо пестициди и последващите от това проблеми със замърсени води, почи и култури.


Същевременно презентиращите разказаха за добри екологични земеделски практики, които съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и тук, в България.


Павлин Пантов, биопроизводител на ябълки от област Монтана, сподели опита си и разказа за многобройни иновации, които той предлага като решения при отглеждането на ябълкови градини. Някои от по-находчивите включват лекуване с хомеопатични средства, освобождаване на феромони за предотвратяване на разпространяването на ябълковия плодов червей, както и използване на данни от метеорологична станция за предвиждане на появата на вредители или болести.




Здравето на децата му е основният мотив на Пантов да започне да се занимава с биопроизводство, а намирането на съвестни работна ръка и съмишленици сред тях е най-голямото предизвикателство за него.


Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява водата, почвата и водите и водят до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги, като опрашването, са изложени на риск, подчертаха организаторите, които излязоха със вой доклад по темата през май, както и участници в дебата.


Ефектът върху храната, която ядем, е очевидната причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система - екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.


За да станат тези практики общоприети, те трябва да получат необходимата политическа, финансова и обществена подкрепа, до това заключение се обединиха участниците.


"Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората."


"Подкрепяме земеделие, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите, пчелите и други изключително важни опрашители. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея." коментира координаторът на кампанията на "Грийнпийс"- България за екологично земеделие, Меглена Антонова.

Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8236 Неутрално

    С това бясно увеличение на населението на Земята,което трябва да яде,скоро няма да има биоземеделие.Ще се търсят високи добиви и голямо производство,независимо,колко е вредно.

  2. 2 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 469 Любопитно

    До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

    Е поне в България намаляваме, така че няма проблеми

    Между другото храната тук е много по-добра от храната в много от иначе развитите и богати държави...

    Stef
  3. 3 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1211 Неутрално

    Въобще не вярвам на българските "био"по магазините

  4. 4 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 943 Неутрално

    Изключително се съмнявам в тези данни. Първо, не се казва кой е правил изследванията. Второ, съобщаващият ги е определено пристрастен. Трето, важното в биопродуктите е това, което в тях го НЯМА, отколкото онова, което го има Всичко това - написано от мен, убеден и почти талибански настроен ултрамегадребен биопроизводител. Семейството ми не е хапвало купени от магазина билки, домати, чушки и картофи от... 2009 година, понеже сама си произвеждам всичко това. През зимата НЕ купувам домати. Но не се втурвайте да вярвате на модерни тенденции. По-скоро гледайте домати зад блока.

    Доброто е заразно
  5. 5 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 943 Неутрално

    До коментар [#2] от "stef":

    Абсолютно!

    Доброто е заразно
  6. 6 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 943 Неутрално

    До коментар [#3] от "daam":

    Нямаш повод да не им вярваш.

    Доброто е заразно
  7. 7 Профил на Longanlon
    Longanlon
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Тая статия защо не е обозначена като платен репортаж?

    http://kaka-cuuka.com
  8. 8 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 714 Неутрално

    Да,няма лошо,но биозеленчуците са на много високи цени,не по доходите на българина.

    Tony
  9. 9 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 943 Неутрално

    До коментар [#8] от "Free person":

    Има си причини за това, определено. Тепърва обаче тръгват спомагателни индустрии в тази област. В смисъл, вместо всеки сам да си произвежда смешните "отвари", с които се бори с вредители, ще дойде ден, когато ще може един да ги произвежда, а другите да купуват от него, реализирайки "икономия на мащаба". За жалост на българския фермер като му кажеш "кооперация" или даже "общи действия", и той получава обрив, сещайки се за ТКЗС.то. Никого не виня, само казвам. Но и това ще мине един ден. Никой не може да ни вземе уникалната природа, само хората имат нужда от време и образование

    Доброто е заразно
  10. 10 Профил на alighieri
    alighieri
    Рейтинг: 395 Любопитно

    Аз лично купувам био храни, но твърдението че био храните са по-богати на витамини или други съставки са глупости.

    Научният консенсус в момента е, че няма доказателства или достатъчно изследвания за такова твърдение. Така че не знам тия какви точно "изследвания" са цитирали.

  11. 11 Профил на alighieri
    alighieri
    Рейтинг: 395 Весело

    А за споменатите "хомеопатичните средства" изобщо няма да коментирам. Това е все едно да хвърляш боб кога ще завали.

  12. 12 Профил на antons73
    antons73
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Ха-ха-ха-ха!!!! От тая глупост по-голяма скоро не бях чувал... Абе хора, Вие за анализи и резултати от анализите (представени по време на презентацията и включени в статията) не сте ли чували? Па да вземете и да обясните защо аджеба се получава така... Или всичко е само реклама и кьорфишек? Дневник - не се излагайте, тези неща се проверяват преди да се публикуват....

  13. 13 Профил на rapidfire
    rapidfire
    Рейтинг: 1506 Неутрално

    "Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики.'

    Да с въвеждане на данък "грдинка".

    Поне на старците не вадете залъка от устата .. ... ...... ......!

    It is nice to be important, but it's more important to be nice!
  14. 14 Профил на xcheffo
    xcheffo
    Рейтинг: 271 Весело

    Как не са ни опадали зъбите от скорбут досега от магазинноите зеленчуци - не знам.

    Или пък това с 90те процента малко куца?

  15. 15 Профил на skara
    skara
    Рейтинг: 1259 Весело

    Ей сега да ви повярвам!
    Био-продукцията е за най-задръстените левчовци
    Лъжат ги като за световно и тези за да са "куул" купуват най-различни боклуци и се лекуват със върбова свирка
    Лошо няма. Ако и тези будали пазаруват като мен - моите неща ще поскъпнат. Пък така им взимат парите за боклуци и не могат да се намесят при моите хани

    Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  16. 16 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1045 Любопитно

    Пълни измишльотини...

    Форумът е в будна кома...
  17. 17 Профил на skara
    skara
    Рейтинг: 1259 Любопитно

    [quote#1:"rosiraycheva50._"]
    С това бясно увеличение на населението на Земята,което трябва да яде,скоро няма да има биоземеделие.Ще се търсят високи добиви и голямо производство,независимо,колко е вредно. [/quote]
    Това е и моето мнение.
    Но тези със био-земеделието не искат ябълки със червеи, марули със охлюви и картофи със бръмбари. Искат хем да е чисто, хем да не е третирано. Нещо като искам ей тази звездичка. Или поне да им го изчистиш и пъхнеш у човката
    И отделно: такива обази смятат, че млякото извира от магазина, брашното е от фурната и месото расте по ягодите

    Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  18. 18 Профил на Vili Jambov
    Vili Jambov
    Рейтинг: 1008 Неутрално

    [quote#4:"dogwoman"]Трето, важното в биопродуктите е това, което в тях го НЯМА, отколкото онова, което го има[/quote]

    Определено. Точно за това и не вярвам на този поръчков материал.

  19. 19 Профил на voxy
    voxy
    Рейтинг: 823 Неутрално

    източник: "научни изследвания" омг, браво Дневник, кои са тези иследвания къде са публикувани нещо такова или това няма значение, защото според научните изследвания редакторите на Дневник сте глупави

    twitter.com/voxybg
  20. 20 Профил на lefkovitz
    lefkovitz
    Рейтинг: 272 Неутрално

    Проблемът в България е, че няма гаранция кое е "био" и кое - не.

  21. 21 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 626 Неутрално

    тоя доктор си е изсмукал витамините от пръстите. интересен е въпросът къде са били прети това

    Birds of a feather flock together.
  22. 22 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 870 Любопитно

    Тези данни от научни изследвания цитира д-р Стоилко Апостолов – управител на Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" по време на форум, за екологично земеделие, организиран от "Грийнпийс"- България.

    http://bioselena.com/public/financialreport2014.pdf

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  23. 23 Профил на ipg08397719
    ipg08397719
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Тук има научни публикации за по-високата хранителна стойност на биозеленчуците.
    http://www.soilassociation.org/whatisorganic/organicfood/organicnutrition
    Но дори и да не вярвате на научни публикации, защо предпочитате зеленчуците от супермаркета, пръскани с химикали, а хлябът е с глифозат? С какво те са по-добри от биологично сертифицираните. Попитайте бабите на село по колко раундъп слагат в градинката си. Или предпочитат "Карате"?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK