Заради финия прах във въздуха в Европа умират над 430 хил. души годишно

Заради финия прах във въздуха в Европа умират над 430 хил. души годишно

© Associated Press432 000 са общо случаите на преждевременна смърт в цяла Европа през 2012 г. заради продължително излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици PM2.5. Повечето европейски градски жители продължават да са изложени на сериозни замърсители във въздуха с нива, считани за опасни от Световната здравна организация (СЗО).


Това показват данните за влиянието върху здравето на европейците от мръсния въздух в нов доклад на Европейската агенция по околна среда и води, който дава моментна снимка на проблема със замърсяването на въздуха за 2013 г. "Качеството на въздуха в Европа – доклад за 2015 г.", публикуван този понеделник (30 ноември). Изследването на ЕАОС е базирано на информация от отделните държави, публикувана на официалните страници за мониторинг.  


Новите данни показват, че ситуацията не се е променила съществено през последните няколко години. Най-сериозните замърсители, които влияят сериозно върху здравето на хората, са именно фините прахови частици (PM), както и приземният озон (O3) и азотният двуокис (NO2).
75 000 случая на преждевременна смърт в Европа се дължат на излагането на азотния двуокис - NO2, а 17 000 – заради приземния озон.
Твърдите частици (фините прахови частици) могат да причинят или да утежнят сърдечно-съдовите и белодробните заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. РМ могат да причинят и рак.


В България 14 100 случаи на смърт се дължат на излагане на PM, 500 - на O3, 700 – на NO2, показва таблица със стойностите за случаи на преждевременна смърт за отделните европейски държави. За сравнение - най-много идентични случаи (59 500) като следствие от излагане на PM има в Германия и Италия, 43 400 - за Франция, в Полша те са 43 400, в съседна Гърция – 11 100, а в Дания – 2900.


"Въпреки непрекъснатото подобряване през последните десетилетия замърсяването на въздуха продължава да оказва влияние върху общото здравословно състояние на европейците, като намалява качеството и средната продължителност на живота. То оказва също така значително влияние върху икономиката, като увеличава медицинските разходи и намалява производителността поради загубата на работни дни в икономиката", коментира данните от проучването изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Брюнинкс.


Освен върху здравето замърсителите на въздуха оказват значително вредно въздействие върху живота на растенията и екосистемите.


През 2013 г. 87% от градското население в ЕС е било изложено на концентрации на PM2.5, които превишават стойността, зададена от СЗО за защита на здравето на хората. PM2.5 се отнася до частици с диаметър 2.5 μm или по-малки. Малките частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове.


Стандартът за качеството на въздуха в ЕС обаче е  по-нисък и според него едва 9% от населението са били изложени на PM2.5 над граничната стойност на ЕС.


Спазването на стандарта на СЗО за качеството на въздуха в рамките на ЕС ще доведе до спадане на средните концентрации на PM2.5 с около една трета, което ще доведе до 144 000 по-малко случаи на преждевременна смърт в сравнение с текущата ситуация.


Излагането на озон в градовете остава много висок процент – 98% от градското население на ЕС-28 е било изложено през 2013 г. на концентрации на O3 над зададената от СЗО гранична стойност.


Около 15% са били изложени на концентрации над допустимата стойност в ЕС за O3 (занижени изисквания). Концентрациите на озон нанасят също така щети и на селскостопанската реколта, на горите и растенията, като намаляват скоростта на растеж и добивите. Дългосрочната цел за защитата на растителността от O3 беше надмината в 86% от общата селскостопанска площ в ЕС-28.


Азотният двуокис засяга директно дихателната система, но допринася и за образуването на PM и O3. През 2013 г. 9% от градското население на ЕС е било изложено на концентрации на NO2 над стандартите на СЗО и идентичните стандарти на ЕС, като 93% от всички превишения са наблюдавани близо до пътищата.


Бензо(a)пиренът (BaP) е канцерогенен органичен замърсител. Той обикновено се образува като резултат от горенето на дърва, а излагането на BaP е широко разпространено, особено в Централна и Източна Европа. Една четвърт от градското население на ЕС е било изложено на концентрации над граничната стойност през 2013 г., а 91% са били изложени на концентрации на BaP над прогнозното референтно ниво на базата на числата за риска, посочени от СЗО.


Емисиите на серен двуокис (SO2) намаляха значително през последните десетилетия в резултат от законодателството на ЕС, което изисква да се използват технологии за очистване на емисиите и по-малко съдържание на сяра в горивата. През 2013 г. имаше само няколко превишавания на граничната стойност на ЕС за SO2.


Концентрациите на въглеродния окис, бензена и тежките метали (арсен, кадмий, никел и олово) във въздуха на открито са били сравнително ниски през 2013 г. в ЕС, с няколко превишавания на съответните гранични и целеви стойности, зададени в законодателството на ЕС, пише в изследването на ЕАОС.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2264 Весело

  Дърва и въглища баце, че е по-йеФтинко!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Спирането на Кремиковци е една верна стъпка в правилната посока.
  Не се подписвам под числото, което си спомням, но мисля, че когато Кремиковци работеше на пълна мощност във въздуха на Софийското поле се изхвърляха прахови частици от порядъка на 5 тона в едно денеонощие.

  The best way out is always through Robert Frost
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  "Повечето европейски градски жители продължават да бъдат изложени на сериозни замърсители във въздуха"

  Решението е много просто- градските жители да идат на село.

  Дойде ми на ум данъка на Москов за вредни храни. Има едно изследване на съветски кардиолог, че в Ленинград по време на блокадата е нямало нито едно регистрирано сърдечно съдово заболяване. Изглежда Москов него е чел и реши да приложи Ленинградската диета и у нас.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#1:"Пешката"]Дърва и въглища боце, че е по-йеФтинко! [/quote]
  По-йеФтинко ама тези неща накрая излизат по-скъпи?!!!

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Какъв фин прах бе, на третия ден по колата ми се натрупва 5 мм едър прах. Не го знам отде идва, ама едва ли е от космоса.

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":

  И в други държави липсата на хранителни продукти с животински произход по време на войните е довело до рязък спад в онкологичните заболявания...

  Stef
 7. 7 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Поздрави на всички любители на "евтиния" и икономичен дизел - основен източник на ФПЧ в Европа и особено в България.

  Тук допрсинася и старата традиция да се ползват печки на твърдо гориво за отопление на домакинствата.

  Напоследък все повече вярвам, че човечеството ще се затрие от алчност и лакомия.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  В София сигурно умират най-много хора от прах.Не помня откога не са мити улиците .През ноември преди последните дъждове ,беше страшно.

 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#1] от "Пешката":
  По ефтинко и по страшно горене на всякакви боклуци като гуми, стари обувки и подобни

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Фин прах идва също с вятъра от полето, както и от калищаците по улиците.
  Най-големият естествен враг на финия прах са чистите улици (тротоари) , невъзможността да се създава кал (калопредотвартителни мерки) ... както и ръмящ дъжд.
  Ръми ли дъждец - фин прах йок.

 11. 11 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 500 Разстроено

  ТЕЦ-овете и дизелът са ни мили и скъпи, нищо че ни тровят грозно ...

  krastitel
 12. 12 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Искам да и кажат от тези 430 000 души, кои от тях пушат цигари? и ако има такива дали пък смъртността не се дължи на тютюнопушенето. (не че фините частици не са вредни - вредни са и те, но на СЗО статистиките винаги ги подлагам на съмнение)

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]Решението е много просто- градските жители да идат на село.
  [/quote]

  Всъщност, не, изобщоне е това решението. Съществува някакво схващане, че нашите села са чисти, а те в много случаи са по-мръсни дори от градовете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Ние в България все още сме на тема прах РМ(10). Едва когато решим проблема с него, ще му мислим за РМ2.5...

 15. 15 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ако слезете от колите си и се предвижвате с Евентуално електрифицирания чист градски транспорт или велосипеди по Евентуално построените за тази цел велоалеи или пък случайно ако улиците се миеха по- често или т.н., сигурно щяхте да дишате и по- чист въздух. Ама кой да го направи....

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#6] от "stef":

  въобще, по време на война рязко спада процента на починалите от някои заболявания...

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Затова трябва по-бързо да се наложи газифицирането. България е на едно от последните места по употребата на газ за отопление.

 18. 18 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А употребата на автомобил за щяло и нещяло, защото градския транспорт ти е под нивото, също не води до нищо хубаво. Но не само в големите градове ги има тези лиготии. И в малките населени места има хора, които ходят с колата до магазин, намиращ се на 300 метра.

 19. 19 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ф.Нинов":

  Едва ли полето може да бъде източник на ФПЧ (Particulate Matter 2.5).

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#19] от "subsonic":

  Да, прав си - проверих: калищаците не са фин прах, който май е резултат от горене.

  Where does PM2.5 come from?

  There are outdoor and indoor sources of fine particles. Outside, fine particles primarily come from car, truck, bus and off-road vehicle (e.g., construction equipment, snowmobile, locomotive) exhausts, other operations that involve the burning of fuels such as wood, heating oil or coal and natural sources such as forest and grass fires. Fine particles also form from the reaction of gases or droplets in the atmosphere from sources such as power plants. These chemical reactions can occur miles from the original source of the emissions. In New York State, some of the fine particles measured in the air are carried by wind from out-of-state sources. Because fine particles can be carried long distances from their source, events such as wildfires or volcanic eruptions can raise fine particle concentrations hundreds of miles from the event.

  PM2.5 is also produced by common indoor activities. Some indoor sources of fine particles are tobacco smoke, cooking (e.g., frying, sautéing, and broiling), burning candles or oil lamps, and operating fireplaces and fuel-burning space heaters (e.g., kerosene heaters).

 21. 21 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 577 Разстроено

  До коментар [#5] от "Judjuk":


  [quote#5:"Judjuk"]на третия ден по колата ми се натрупва 5 мм едър прах[/quote]

  И НЕ САМО ... НА ЖИВУщИТЕ В ОПРЕДЕЛЕНИ ЗОНИ ПОДОБНА ПРАХОВА ПОКРИВКА СЕ НАТРУПВА ЗА 1 УИКЕНД ПО МАСАТА ЗА ХРАНЕНЕ ... !?!???!!!!

  ТИХА ПРЕДИЗВЕСТЕНА СМЪРТ !!!

  1914 / 88
 22. 22 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 481 Любопитно

  До коментар [#16] от "Realistic Cock":

  Не съм сигурен, че разбирам шегата, но за да не съм голословен:

  https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/10724/AnahitaRahimi_thesis.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  Stef
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  [quote#13:"Darth Plagueis"]Всъщност, не, изобщоне е това решението. Съществува някакво схващане, че нашите села са чисти, а те в много случаи са по-мръсни дори от градовете.[/quote]
  Въобще ходил ли си на село, че пишеш глупости?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на hegemony
  hegemony
  Рейтинг: 213 Неутрално

  В същото време продължителността на живота се е удвоила последния век. Само че тези данни не им обслужват историята за това колко е лош капитализма и индустриализацията. Приоритети.

 25. 25 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 418 Неутрално


  Азотният диоксид се образува при горивни процеси на изгаряне на горивата при висока температура. Основни източници са моторните превозни средства (МПС), топлоелектрическите централи (ТЕЦ), някои промишлени предприятия.
  Под въздействието на интензивна слънчева светлина и в присъствие на летливи органични съединения в атмосферния въздух азотният диоксид взаимодейства химически, в резултат на което се образува вторичният замърсител - озон, който в големи концентрации е токсичен.

 26. 26 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Е , нали ви казах - вредните храни бяха на мода само 3 седмици !
  Дойде ред на ФПЧ .
  Потвърждава се мисълта ми за страховете .
  Някой постоянно се старае да насажда страхове , а някои хора вече полудяха да се люшкат от един страх към друг ...

 27. 27 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Българския гъзар кара автомобил и понеже е беден гъзар кара 30 годишна трошка, никой не ги спира да не се сърди електората, докато цял свят строи железници на българския гъзар му строят магистрали да си кара таралясника със 200 км в час или повече ако не се разпадне, в България на 10000 души има повече коли отколкото в "бедната " Чехия и долу горе колкото в Дания, много ясно че всичко ще си остане така, щото това искаме това полчуаваме

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Коли и тецове значи. Данъкът за колите е на принципа щом си имал пари за нова кола значи ще плащаш по-висок данък. Като гледам как и тецовете на Ковачки още работят въпреки предписанията за затваряне направо им повярвах, че се грижат за здравето на хората. Ама така де поне да правим ръст на БВПто с фармацефтичния сектор и свързаните индустрии...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK