Законодателни промени улесняват убиването на здрави животни, предупредиха от "Четири лапи"

Законодателни промени улесняват убиването на здрави животни, предупредиха от "Четири лапи"

© Георги КожухаровПромените в Закона за ветеринарномедицинската дейност отварят вратичка за умъртвяването на здрави животни във всички видове животновъдни обекти, дори при случаи на констатиране на административни нарушения. Това предупреждават от организацията "Четири лапи"- България, които разпространиха официалната си позиция в началото на седмицата.


Според природозащитниците нововъведенията като цяло показват "сериозно отстъпление от принципите за хуманно отношение към животните." Същевременно, промените не предвиждат да бъде разгледана възможността за въвеждане на задължително чипиране на всички кучета, както и на по-строг контрол върху търговията с четириногите, подчертават от организацията. Пакетът промени предвижда и несъразмерно високи санкции за извеждането на кучета без повод, без да е ясно каква цел се преследва с тази мярка, смятат защитниците на животните.


От "Четири лапи" вече са изпратили свое становище до членовете на Комисията по земеделието и храните към Народно събрание, с което настояват текстовете да бъдат преразгледани и прецизирани. От организацията са изявили желание техни експерти да присъстват на следващо заседание на комисията, на която ще бъдат обсъждани промените.
Промените бяха приети на първо четене в средата на ноември, а основен мотив беше да се предотврати разпространението на болести сред животните. Това обясни и директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев пред агенция "Фокус", когато поправките бяха гласувани в парламента. Според него, е нужно взимането на превантивни мерки, за да не се повтарят епидемии като тази с бруцелозата от миналата година.


По думите на Илиев едната от причините за тези промени е това, което се случи през 2014 г., особено с бруцелозата. "Това ни накара да уточним по-ясно нещата в закона, така че животни с неизяснен произход и здравен статус да бъдат моментално подложени на екарисаж."


Други, които са с изяснен здравен статус, но се движат нерегламентирано и нерегистрирано в информационната система, ще бъдат предавани на структури като хранителната банка, за да бъдат предоставяни на социални домове. Илиев допълва, че животните, които отиват за дарение ще бъдат с ясен статус и доказано безопасни за хората. Според него, със законовите промени, ще се засилят проверките и ще се подобри работата на официалните ветеринарни лекари.


От "Четири лапи" обаче са на друго мнение. "Макар промените да са мотивирани от желанието за ограничаване на разпространението на болести и за повишаване на контрола върху собствениците на селскостопански животни и домашни кучета, част от текстовете ще бъдат неприложими, други са открито в полза на частни интереси, а като цяло се наблюдава сериозно отстъпление от принципите за хуманно отношение към животните." според защитниците на животните, в предложените изменения ясно личи нежеланието и неспособността на законодателната и изпълнителната власти да се справят с посочените наболели проблеми.


Според експертите на организацията, ключов в разглежданите текстове е чл. 138, който създава ред и процедура за умъртвяване на животните на място в даден животновъден обект в случаите на нарушения на ветеринарномедицинските изисквания. Предложената процедура е неясна, неточна, разтеглива, недостатъчно обоснована и даваща възможност за субективизъм при преценката.


От "Четири лапи" на няколко пъти са настоявали за среща с Министъра на земеделието и храните, на които да обсъдят ситуацията и да работят за намиране на най-доброто решение, но такава мълчаливо е отказана.


Марина Иванова, директор за България на "Четири лапи", споделя притеснението си, че през последните 1-2 години се забелязва тенденция на пренебрежение на хуманното отношение към животните в структурите на земеделското министерство.


Според Иванова и тези промени са били изготвени на тъмно, без участието на организации за защита на животните, съсловни и браншови организации. Не са отчетени и изпратените до Министерство на земеделието и храните становища. "Текстовете по никакъв начин не отговарят на спешната нужда от мерки за контрол върху търговията, развъждането, придвижването и отглеждането на селскостопански животни и животни компаньони, тъй като за пореден път са фокусирани върху последиците, а не върху източниците на проблемите. Ако бъдат приети, ще се създаде предпоставка за масово избиване на хиляди здрави животни без това да доведе до някакъв съществен резултат при ограничаване на разпространението на заболявания."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  принципите за хуманно отношение към животните.
  -----------------------------------------
  Човешко отношение към животните.
  Нонсенс.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Напълни се тая държава с вегани които не си ваксинират децата

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Ако бъдат приети, ще се създаде предпоставка за масово избиване на хиляди здрави животни
  ----------------------------------------------
  А всъщност каква е причината да се държат животни в животновъдни комплекси, ако не да бъда избивани рано или късно ???????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  никой няма да си избие животните без причина, даже не го правят и когато има причина та гледаме цирка с варненския антракс... четири лапи защо не си гледат уличните кучета а се пъхат и в животновъдството... наистина аман от вегани антиваксинари...

 5. 5 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Нали точно поради тази причина съществуват реално, за да послужат за храна на хората, да задоволят нуждата ни от месо. Иначе нямаше да ги има на този свят нито розовите прасенца, нито милите теленца, нито пухкавите пиленца.

  No Pain No Gain
 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  ха, добър въпрос...

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  "умъртвяването на здрави животни във всички видове животновъдни обекти"

  Какво ни предлагат "Четирите лапи" - да се храним с болни и заразени животни!? И това за да се ускори геноцида на населението.
  Да им имам хуманността!

 8. 8 Профил на son_of_anarchy
  son_of_anarchy
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "сериозно отстъпление от принципите за хуманно отношение към животните."
  хуманно отношение може да има само между хора
  към животните отношението не може да бъде като към хора ,защото не са хора а животни
  на животните представляващи заплаха за хората трябва да им бъде ограничена възможността да бъдат заплаха

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!
 9. 9 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#5] от "tokkay":

  а за зайците нищо не казвате
  не е редно да бъдат така пренебрегвани :Д

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#4] от "lol":

  Не само уличните. Да вземат да тръгнат по парковете и да обучават стопаните как да се справят с домашните си любимци. Че не се разхождат кучета без повод и намордник, особено ако са едри и агресивни.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#9:"vesko19"]а за зайците нищо не казвате[/quote]
  Сега остава да изброим и хлебарките, въшките, комарите и другите домашни любимци.
  Чудя се на хората как ги развъждат по толкова много. Сигурно ще да е от голяма любов.

 12. 12 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 713 Весело

  До коментар [#9] от "vesko19":

  Сакън, никакво пренебрегване. Я вземи и приготви един, не, два, пълнени и опечени, ще намина да ги уважим и тях.

  No Pain No Gain
 13. 13 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Стига сте титлували като природозащитници обикновени рекетьори и безхаберници!

 14. 14 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#12] от "tokkay":

  а за пиене какво
  кръвчица ? огнена водичка ? обикновена вода ма от нея да знаеш че се хваща котлен камък
  за тва препоръчвам червено винце

 15. 15 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer":

  който яде въшки ,хлебарки и други такива домашни любимци нека се бори за това те да не бъдат пренебрегвани
  всеки си има приоритети

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  [quote#15:"vesko19"]всеки си има приоритети [/quote]
  Говорим принципно за "демократически ценности" като избягване на омраза, дискриминация, ксенофобия, сегрегация.
  Тъй де, като се бараме за хуманисти, да сме хуманисти към всички животни, еле пък към плазмодиите и тениите.

 17. 17 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 794 Неутрално

  [quote#13:"apollo"]Стига сте титлували като природозащитници [/quote]
  Никакви "природозащитници" не са тия зоофили.
  Буквално вчера минах покрай МОЛ-а на Стамболийски (там, дето сега строят един парк) и една такава хранеше уличните кучета - вадеше нещо от пликове и го хвърляше на кучетата. А пликовете... хвърляше зад оградата, където е почти готовият парк.
  Не й врътнах лекция за това, как точно изглеждат кошчетата за боклук само защото ме чакаха за среща и бързах.

  Та такива са тези. Масово. Откъснати от света на хората и вторачени в "личността и правата" на кучетата. Нямат нищо общо с каквато и да било природозащита.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK