Делегатите в Париж излязоха с нов проект за споразумение за климата

Делегатите в Париж излязоха с нов проект за споразумение за климата

© Stephane Mahe, ReutersНов проект на глобално споразумение за борба с климатичните промени беше разпространен късно в сряда (09 декември), след почти двуседмични преговори на международната конференция за климата в Париж, съобщават световните агенции. Очакванията на участниците, цитирани от британския вестник "Гардиън" са, че окончателният вариант на докумнет ще бъде готов в петък или най-късно в събота.


Новият проект е резултат на тридневни денонощни преговори между участниците на конференцията. За него съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства форума за климата.


Документът е осезаемо по-кратък от първия вариант за договор, който се появи в края на първата седмица и има по-малко текст в скоби, което показва по-малко различия в позициите на участниците в срещата на върха. Останалите различия обаче са по основни въпроси, информира агенция "Ройтерс".
Едни от най-трудните въпроси, които предстои да бъдат решени, е кой да плати цената за преминаването на света към нисковъглеродна енергетика и колко често държавите трябва да бъдат подтиквани да активизират усилията си.


Фабиюс призова участниците да насочат вниманието си именно към тези въпроси и да ускорят консултациите, за да може по-бързо да бъде постигнат компромис.


Новият проектодокумент е сведен до 29 страници от варианта от 43 страници, който бе готов в събота. Три четвърти от спорните въпроси вече са съгласувани, обясни Фабиюс. "Постигнахме напредък, но има още много работа. Нищо не е окончателно договорено."


Новият проект не решава въпроса каква е дългосрочната цел на споразумението - да се премахнат изцяло въглеродните емисии в икономиката или да бъдат намалени.


Не се уточнява и дали правителствата ще се стремят да намалят повишаването на глобалните температури с 1,5 градуса над нивата от прединдустриална епоха или със стойности по-близки до 2 градуса.


Остават са уточнения около 100 формулировки в проектоспоразумението, отбелязва агенция "Асошиейтед прес".


Първи реакции и коментари


Сред първите коментари на новия документ дойде от комисаря по енергетиката на ЕС Мигел Ариас Канете, който призна пропуските, цитиран от пратеника на британския вестник "Гардиън". По думите му, текстът в сегашния му вид не е "достатъчно смел". "Ние ще работим за подобряването му. Каним други страни да се присъединят към нас," каза още Канете.


Делегатите на Европейският съюз, които преди ден излязоха с официална позиция  в сряда, днес заявиха, че отстраняването на ангажименти, отнасящи се до въглеродните емисии от корабоплаването и въздухоплаването от проекта за споразумение показва "неприемливо ниска амбиция".


Австралия се оплака от "липсата на баланс", а Русия смята, че единственият път в момента е да се предоговори ред по ред целия документ.


Делегатите на Тринидад и Тобаго предупредиха, че споразумението от Париж ще има "сериозни недостатъци", ако не се придържа към амбициозна цел за ограничаване покачване на температурите до 1.5 C.


Барбадос заяви, че няма да подпише споразумение, в което липсва представителство на техния народ.


Южна Африка смята, че текстът значително се отклонява от принципите, ръководили разговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK