И Тянцзин обяви най-висока тревога заради опасен смог

Статуя на Iron Man в административния район на Тянцзин - третият голям китайски град, в който беше обявена червена тревога заради опасния смог.

© Reuters

Статуя на Iron Man в административния район на Тянцзин - третият голям китайски град, в който беше обявена червена тревога заради опасния смог.Местните власти в северния пристанищен китайски град Тянцзин обявиха, че от тази сряда (23 декември) в града се въвежда най-високата – червена степен на екологична заплаха. Причината е отново тежкият и опасен смог, погълнал мегаполиса, а предупреждението ще действа от полунощ до 6,00 ч. сутринта местно време, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


Днес в 14,00 ч. местно време нивото на вредните фини прахови частици във въздуха в Тянцзин е надвишавало близо 13 пъти концентрацията, смятана за безопасна от Световната здравна организация. Основните източници на вредните фини прахови частици са изгорелите автомобилни газове и газовете, изхвърляни от работещите с въглища електроцентрали, припомня агенцията.


Така Тянцзин става третия по ред мегаполис в подобна степен на екологична заплаха след като по-рано през декември същата най-висока степен на замърсяване обявиха властите в столицата Пекин и в мегаполиса Шанхай.
В Тянцзин предприемат спешни марки, с които местната власт – на пряко подчинение на централната власт, да се опита да овладее тежкото замърсяване на въздуха. Движението на половината автомобили ще бъде спряно в зависимост от последната цифра на регистрационния номер. Жителите на града са призовани да не излизат навън без основателна причина и да прекарват възможно най-малко време на открито, както и да носят маска на носа и устата.


Местните власти препоръчват на предприятията да променят работното си време и забраняват извършването на строителни дейности в града. Отменени са масовите прояви на открито. Най-големите предприятия в Тянцзин получиха нареждане да съкратят обема на производството си или да го спрат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK