Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

© Милена ДимитроваБял мъж" е стара зимна рецепта, традиционна за района на ихтиманска Средна гора, селата между Вакарел и Панагюрище. На път е да изчезне, наред с последните възрастни хора, останали да живеят в малките, пръснати на километри една от друга махали на село Белица.


С баба Яна, много мила и добра жена на почти 90 години, често си говорим за случки от дългия й живот, за традициите, географията и историята на местността, за онова, което знае и помни за родното си място. Била е учителка, все още знае и обича да рецитира одата "Паисий" на Иван Вазов.


Спомня си за традиционни рецепти от времето на нейното детство и младост, които са се приготвяли през зимата, когато животните спирали да се доят, заради бремеността и раждането на малките, "Бял мъж" е една от тях. Приготвяла се е от прясно сирене докато било още меко и безсолно, поставяло се в голям, нагорещен тиган и се бъркало, за да се разтопи. След като водата му изври, се прибавяли няколко лъжици брашно. Бъркало се, докато си пусне отгоре маслото. Това ядене върви ръка за ръка с топла содена питка, която печали в пепелта на печката, казва ми баба Яна.
Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

© Милена Димитрова


"Крокмач"


Друго любимо ядене от зимните месеци, за което се присеща баба Яна, се нарича "Крокмач". Правел се от последното овче мляко – около 15 септември, гъстата му смес се слагала в съд на печката и се бъркала през цялото време докато се появят маслени топчета - те подсказвали, че ястието е готово. Бил много вкусен и хранителен, както си трябва през студените дни.


Мляко-трушия


А последната зимна рецепта от периода, в който животните спирали да се доят за няколко месеца – приблизително от септември – октомври до януари или февруари, било мляко - туршия. Правело се от последното заквасено кисело мляко, което се редяло в кален съд и се сипвало отгоре пръст вода. При следващата порция заквасено мляко, се изгребвала водата, нареждало се млякото и пак се покривало с пръст вода. Като се напълнел съдът, млякото – туршия можело да издържи така няколко месеца. На вкус било малко по-кисело от традиционното кисело мляко.


Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

За махалата Горубиите


Според баба Яна и нейния син – Христо Горския – разказът им минава неусетно към историята на селото. Махалата, в която живеят  - "Горубиите" е била основана от Стоян Грубия, който вероятно е бягал от пожарите и грабежите на кърджалиите.


Според местното предание селото е било опожарено от кърджалиите през 1793 г. Старо издание на вестник "Средногорски глас" от 1937 г. потвърждава тази история, в него четем, че старото поселище Беличе или "Старо село" се е намирало до река Драгославица. Покрай реката и днес могат да се видят основите на стари къщи и една воденица. Историята разказва, че след опожаряването от кърджалиите или заради чума, останалите живи хора избягали по билата на Средна гора, които отстоят на километри от средищното село - Черковна – това са отдалечените днес 15 махали на селото. Затова и землището на днешното село Белица се разполага на цели 100 кв. км., а най-високият връх в района е "Иконата" или " Голяма Икуна" (1221 м.)


Когато се изкачиш над дома на баба Яна - Бели камък, могат да се видят къщите на съседните махали Суевци, Градеж, Бойчиновци – скрити иначе от погледа на минаващия по пътя човек.


Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

© Милена Димитрова


История от турския регистър


Христо Горския ми показва архив от турски регистър за данъка "Джазие и Геберан" за Ихтиманска каза от 1831 – 32 г,  изброени са поименно мъжете и момчетата от село Белица, живяли тук през Османската империя. Документът изрежда имената им, възрастта и кратко описание на човека – например "с висок ръст и жълти мустаци ..., среден ръст и черна брада ..." и разбира се – категорията на данъка, който всеки е заплащал.


От тези регистри Горския е успял да възстанови много от историята и  родословното дърво на хората, живеещи по тези земи. При преброяването на населението през 1900 г. е имало 1 831 души, а през 1934 г. са били 2514 души. Днес постоянно живеещите хора във всички махали на село Белица са малко над 100 човека, повечето пенсионери…


Мляко-туршия, "Бял мъж" и още рецепти и истории от Белица

© Милена Димитрова


В началото на миналия век населението на селото е било основно българско, будно, но както го описва старият вестник, доста изоставено физически поради слабия поминък и лошите условия на живот.  От старите снимки виждаме, че носията се е състояла от широк черен сукман и бръчници за жените, а мъжете се  обличали с чешири, елече и аба от естествена черна вълна, местният говор е преходен между източното и западното наречие.


Христо Горския и баба Яна знаят добре и местни исторически забележителности и останки от стари поселища от времената на Второто българско царство. Крепостните стени местните хора наричат "Градище" и "Серсем кале", за съжаление там никога не са работили археолози и реставратори.  Днес са почти недостъпни и обрасли в растителност.


По времето, когато баба Яна била дете нейните съселяни намирали много и различни артефакти – най-вече огромни делви, които почти всеки занасял в къщата си. В архивите четем за тези крепости - калета, че са съградени по най-непристъпните седловинни три страни на река Драгославица и заемат големи пространства, оградени от зид от камъни, тухли и хоросан – широка стена от 1 – 2 метра. Освен външна ограда вътре калетата са разделени на отделения. Горския отбелязва, че днес личат само каменните зидове, заради растителността и си спомня как в детството си вкъщи са имали такава голяма делва. Никой обаче, казват ми, не се е интересувал от тези крепости и до ден днешен стоят запустели, посещавани от време на време от иманяри.


Белица въстанала


На площада на село Белица има паметник  с имената на героите на селото, взели участие в  Априлското въстание, през април 1876 г. Кой и как е организирал хората не е известно, но се пази историята за случилото се. По време на Априлското въстание хората от махалите напуснали къщите си и отишли в планината, където си направили катуни и колиби. Събрали овчарските ножици, за да си направят саби. В махалите останали прикрити наблюдатели. По това време в махала Суевци пристигнали двама турци – таксимандарина Адем и заптието Али. Като видели, че няма хора в махалата, пренощували в къщата на Георги Цонов. На сутринта двамата турци били убити от въстанците. Обезкуражени от неуспеха на панагюрци и по молба на двама свещеници от селото мъжете се прибрали обратно в махалите. След разследването на подбудителите на въстанието били арестувани и осъдени на смърт, 7 души от тях били обесени в затвора в София, а останалите султанът помилвал с доживотна присъда и заточване в Диар-бекир. След Освобождението останалите  живи били освободени от затвора.


Разказите на баба Яна и Христо Горския за родното им село продължават и двамата започват да спорят дали следващата история е вярна или е просто една приказка и легенда. А аз осъзнавам, че един цял свят е на път да изчезне заедно с хората, които го помнят и разказват за него. Дървата в печката догарят, навън се стъмва.   


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Само се моля Божо Реставратора да не е чел статията.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Бял мъж правят и на други места. За пръв път го опитах в Централна Северна България. Бабата на моята съпруга му беше майстор. Но в сладък вариант, със захар. Внучката ѝ също се е пробвала няколко пъти.
  Вкусно е.

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2298 Неутрално
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Всичко което ни разказа и ли преразказа е прекрасно,
  но всичките тези рецепти се правят и до ден днешен и в Троянския край.
  И аз съм ги правел в с.Острец сега квартал Острец на гр.Априлци.
  Само за киселото мляко е малко различна: първо "каления"съд е изпечена НЕ гледжосана делва ! И е негледжосана нарочно, за да пропусне навън суроватката от киселото мляко и така в делвата да остане само кисело мл,яко с минимална влага ! ! !
  Сега го продават като изцедено кисело мляко, ама не си е същото
  И така делвата с млякото ми е изкарвала и по повече от 6 месеца без да се вкисне . . .
  Но от изключителна важност е мазата , да подсигурява и зиме и лете почти еднаква температура и това е важно не само за млякото , но и за трушията, виното, ракията , сланината и месото от бутовете на прасето окачени на куките . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  България е преживяла какво ли не през вековете и чужди нашествия и войни,но никога не е била толкова близо до изчазването.

 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Точно от Острец съм опитвал бял мъж във варианта без захар. Там всико става много вкусно. Вероятно е от климата. И хората...

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#6] от "tokkay":

  До като бях войник през 1964-та наш'купили място във вилната зона, точно срещу сегашния хотел Мара гидик или тогавашната Почивна станция на завод Н.Вапцароив в Плевен.
  Почнахме да я строим на сегашната улица Отдих № 55 и до 1975-та вече стана годна за нормално обитаване.
  Цялата вила ми мина през ръцете :от първата копка , та до последната керемидка . Та още с копането наблегнах на мазата и то с цел , че ще стане тогава повече място за обитаване, а се получи и една малка маза 5 /2 м. дълбоко с почти постоянна температура. Татко обичаше да прави туршии и я правеше в 5л буркани. Така се случи, че след смъртта на мама 1991-ва не бях ходил над 5 години, та намерих няколко буркан и като отворих (не бяха вакуумирани или стерилизирани! ) , абе не бяха мръднали ! хрупкави зелени домати и морковчета.
  Та там съм правил и млякото , ама го купувах от един съсед над хотела , че и закваската бе от него

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Природа около селото е прекрасна. Като дете всяко лято прекарвах по 1 месец в село Белица в малката им виличка. Трябваше градската ми баба да меси тесто, защото в селото караха хляб 1-2 пъти на седмица и нямаше избор. За първи път в живота си видях бедни и отрудени възрастни хора, ходехме в изоставеното училище по изгнилите дъски, където имаше карти и класни работи писани по стария правопис - с ъ накрая и (ѫ).

 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":
  Тази статия ме върна в детството. Яла съм "Бял мъж" в Златица.
  Изненадах се от рецептата, която се дава тук.
  Може би греша, но в спомените ми "Бял мъж" се прави в края на лятото, когато млякото е много гъсто и мазно. Бърка се дълго на бавен огън докато се сгъсти.
  Знаеш ли нещо по въпроса? Или някой форумец, който е от тези места.
  Ще ми е интересно да науча.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#9] от "Lady Zeppelin":


  [quote#9:"Lady Zeppelin"]"Бял мъж" се прави в края на лятото, когато млякото е много гъсто и мазно.[/quote]
  Даже и късна есен е за предпочитане.
  Тогава отдавна са отбити приплодите, тревата е поизсъхнала и вече не е сочна и те чака яко клечане около едва тлеещия огън и бъркаш до главозамайване , за да не загори.
  Триногата даже се повдига на няколко тухли за да отдалечи медния казан по-високо от прекия пламък. Даже след като се позатопли млякото и започва да излиза леко парата , огъня (главните) се издърпва встрани, дето се казва само да се подплашва на температурата.
  Целта е да се изкара водата от млякото само с термична обработка , а не да се съсирва или заквасва, както при сиренето и киселото мляко. Изварата и кашкавала пък са вторичен продукт на сиренето : изварата е от цвика(суроватката ) на сиренето , а кашкавала пък е от термична обработка ( във вода) на прясното сирене и после месане като тесто и полагане в калъпи.
  Поне така съм ги видял в далечната 1963-та на мандрата около хижа Тъжа над Острец и близо до Ботев връх.
  И имаше един възрастен мандраджия и като ни донесеше извара и казваше:
  - На! На вас урдата, а за Ручков маслото и качкавала !

  Беше ваканцията между 10 и 11 клас . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Нямам от къде да намеря прясно сирене (то и друго няма, само фета ), та се чудя дали няма да стане с моцарела. Само не се смейте! Някой да даде съвет?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#11] от "Алф":


  [quote#11:"Алф"]Само не се смейте![/quote]
  Няма нищо смешно !
  Даже е добре, когато нещо не се знае да се попита,
  а не да се прави на велик глупак!
  Може и сам да си направиш прясно сирене, таман ще му знаеш произхода.
  Например моцарелата е наистина орясно сирене , НО се прави от биволско мляко. А то е по принцип доста по маслено ( дядо ми в с.Обнова Плевенско отглеждаше една биволица именно заради млякото , а и като родеше от турмачето, заедно със свинско- правеше суджуци ).
  Все ще намериш някъде около теб да се продава прясно НЕ пастьоризирано мляко. Продава се и мая за сирене и има един куп рецепти в нета за сирене. А от маята за сирене , ако квасиш и кисело мляко , може да добавиш 1- 2 капки към закваската и тогава киселото мляко, ше ти е още по-гъсто

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 346 Неутрално

  За много години!
  Моята прабаба правеше Бял мъж, а днес и майка приготвя същото ястие, но от безсолна извара. Вкусно е, хранително е, но е леко тежко за хора с по- чувствителен стомах.

 14. 14 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Честита Нова Година 2016 и за много години живот и здраве на всички съфорумци!
  Много ми хареса статията и много се натъжих, че такива хубави рецепти създадени от народа ни. оцелял през вековете, погиват поради изчезване на последните живи, които помнят все още...
  Чардо, от това, което си написал излиза, че си къде петилетка по-голям от мене, Господ още дълги години да ти дава!
  На многая лета на всички!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Много добра статия за да не забравят по-старите и да се учат младите !
  Опитвал съм ''крукмач'' като баща ми беше лекар в Ихтиман.Прави се и в Трънско и там му викат ''катък''.Баба го правеше по някога и прибавяше малко олио,чесън и черен пипер.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Това са рецепти "разсипия на мляко".Овцете не дават чак толкова много.От мляко от крави може.
  От едно домашно стадо,млякото от овце едва стига за сирене
  и малко кисело мляко.Това съм видяла и отгледана и това казвам.

 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чардо":

  Благодаря ще потърся. За много годни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":
  Благодаря за отговора.
  На теб винаги може да се разчита за информация.
  Значи, спомените ми са верни.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#2] от "tokkay":

  Татко ми разказваше, че баба е правила бял мъж, което са считали за деликатес. Аз лично не съм опитвала, въпреки че ми обясниха как се прави. Родовете ми са от централна и източна България.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#14] от "stephanco":
  [quote#14:"stephanco"]Чардо . . . излиза, че си къде петилетка по-голям от мене[/quote]
  Аз съм 46-ти набор и от близо 10 години съм в Дома за стари хора Сливен в стая 223

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на Виолина
  Виолина
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Баба също правеше сладък бял мъж.
  http://hitrinibg.com/byal-mazh-po-stara-retsepta/
  В едно съседно село правят коркмач, а киселото мляко се консервира, като се стерилизира в буркани само да заври водата.

 22. 22 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1541 Неутрално
  [quote#15:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Опитвал съм ''крукмач'' като баща ми беше лекар в Ихтиман.Прави се и в Трънско и там му викат ''катък'[/quote]
  Крукмач и катък са различават. В катъка, след като се сгъсти млякото се добавя и сирене.

  В някои райони(където има градинарски традиции) се добавят и печени чушки.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 23. 23 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Бих опитал това българско "фондю" ...

 24. 24 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#14:"stephanco"]Много ми хареса статията и много се натъжих, че такива хубави рецепти създадени от народа ни. оцелял през вековете, погиват поради изчезване на последните живи, които помнят все още... [/quote]
  Извинете, но не сте прав. Винаги е имало хора, които са се занимавали със събиране на знание. А има и семейства, които въпреки всичко пазят семейните традиции и рецепти.
  Всички тези рецепти, които са посочени по-горе съм ги чел в книга на един професор, който цял живот се е занимавал със събиране на такива рецепти в областта на обработката на млякото.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 25. 25 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#16:"izabell"]Това са рецепти "разсипия на мляко".Овцете не дават чак толкова много.От мляко от крави може.
  От едно домашно стадо,млякото от овце едва стига за сирене
  и малко кисело мляко[/quote]
  Принципно си права. Но във времената, когато са създавани тези рецепти едно средно стадо е наброявало над хиляда овце и е било нужно да се съхранява.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  [quote#15:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Опитвал съм ''крукмач'' като баща ми беше лекар в Ихтиман.Прави се и в Трънско и там му викат ''катък''.[/quote]
  "Крукмач" реално е сгъстено прясно мляко. Топлинната му обработка е доста дълга, и целта не е била непосредствена консумация, а нещо като стерилизация, запазване за по-дълго време.
  Класическият катък е заквасено мляко със сирене, и се получава нещо средно между кисело мляко и сирене. Разбира се такъв катък не може да се намери, този който купуваме в супермаркетите е забъркано сирене в кисело мляко.
  Катъкът е планински продукт, и върви отлично с плодови ракии.

 27. 27 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 892 Разстроено

  [quote#16:"izabell"]Това са рецепти "разсипия на мляко".Овцете не дават чак толкова много.От мляко от крави може.
  От едно домашно стадо,млякото от овце едва стига за сирене
  и малко кисело мляко.[/quote]
  -Така е, но в днешно време, заради ,,реституцията в реални граници'', довела до разруха в селското стопанство на БГ.

 28. 28 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 574 Весело

  [quote#25:"kas."]едно средно стадо е наброявало над хиляда овце и е било нужно да се съхранява.[/quote]

  Намали, КОЛЕГА, под хиляда брави е средно стадо, иначе "ТЕПАМ ДЕЦАТА"!

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Особено вкусен е специалитетът "бел маж", който се приготовлява от пресечено овче мляко точно когато е най-гъсто. Много вкусно и много маслено.

 30. 30 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#28] от "jony":

  Съгласи ме, колега. Нооо нощем всичко е по-голямо

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4070 Неутрално

  До коментар [#27] от "Бенк-Бенк":

  айде стига с комунистическите глупости!
  Байгън!

 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 892 Неутрално

  [quote#31:"historama"]До коментар [#27] от "Бенк-Бенк":

  айде стига с комунистическите глупости!
  Байгън! [/quote]
  -Байгън, ама това е положението. Сега се произвежда около 10 пъти по-малко мляко, в сравнение с времето преди 10 Ноември и реституцията в реални граници. Същите ,,постижения'' ги има и в животновъдството- месо, птици и птичи продукти, да не забравиш производствито на зеленчуци и плодове. Представи данни, че сега селското стопанство е в по-добро състояние, отколкото преди 1989 г. и реституцията в реални граници и тогава се байгъньосвай или БайГаньосвай, ако щеш. Но не цитирай лозунги и ,,аргументи'' от Наръчника на пропагандиста- антикомунист. Такива твърдения не се приемат в статистическите служби по света, нито в БГ. Тях си ги пази за събрания на политическото си ,,племе''. Там ще ти ръкопляскат на лозунгите.

 33. 33 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Бел муж в Северозапада.

  k.stefanov
 34. 34 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Весело

  Крукмача е още Йошмерим. Най вкусното ястие, което съм яла, тhus far.

 35. 35 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#16] от "izabell": За колко (в брой) овце говориш?

 36. 36 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Любопитно

  До коментар [#11] от "Алф": Не ми стана ясно, какво искаш да направиш?

 37. 37 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#11] от "Алф": П.П: За направата на домашно сирене ти трябва An Animal Rennet (Cheesemaking). 1/2 tsp sets 2 gallons of whole milk in 45 minutes. Аdd, cut, drain.

 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Баба правеше такъв бял муш/мъж. Помня как я молехме всеки път, когато прясното мляко беше гъсто да направи от прясното сирене този деликатес.А се цупеше и викаше че и съсипваме сиренето, щото за нея това сирене към близо килограм си беше храна за седмица, а ние опапквахме белия муж за един-два дена. И го хапвахме с хляб. Наистина много вкусно нещо с несравним с нищо познато вкус.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Сега се сетих и за една специална стара супа-та(х)рана. Омесват се в едно тесто зеленчуци и късчета месо ако има(пилешко) и така след неколкократно месене и престояване на специална температура, се слага в буркани и цяла зима за броени минути се прави невероятно вкусна и здравословна супа(2-3 с.л. се разтварят във 300-500мл. кипяща вода). В тестото се замесваше и сирене и червени чушки(опечени и обелени). Голяма вкусотия си беше.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nazlim S":

  За бел мъж питах.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на StefanV
  StefanV
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#8] от "alextan":

  Алекс, ако сега се разходите в околностите на селото ще ви се скъса сърцето! Пракрасните ливади и могили са изровени от появилата се преди няколко години мина за вермикулит и някогашните, спиращи дъха гледки, предизвикват тъга и ярост. Освен, че е*аха мамата на единственото, с което разполагаше селото, а именно природата, проклетата мина, бавно и методично трови хората! Във въздуха се изхвърлят огромни количества азбест, а въпросната мина (Wolff & Müller) функционира (при това съвсем законно), дори без Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС)!!!

  Факт е, че селото се превърна в жалка гледка и все по-зле ще става.

  Та, въпросът ми към автора е: според вас не е ли това същинският проблем на селото и околността? Всякакъв друг патос е излишен!

  Work hard and be nice to people!
 42. 42 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#41] от "StefanV":
  всъщност има ОВОС, но както винаги на нашите корумпирани управници, не може да им се има вяра. Отделно цялата природа около Панагюрище, Пирдоп, Златица е отишла на кино.
  http://www3.moew.government.bg/files/file/Industry/EIA/reshenia_OVOS/Reshenie_5-2012.pdf

 43. 43 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 301 Весело

  До коментар [#20] от "Чардо":
  Ами ти си млад за да се наричаш стар и да бъдеш при стари хора дом.
  Доналд Тръмп е на същите години и няма да го забравя като беше по млад ...
  излизай от "дома" и се хващай за "работа" и спорт само така ще се почувстваш това което си!

 44. 44 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#43] от "the only easy day was yesterday":


  [quote#43:"the only easy day was yesterday"]излизай от "дома" и се хващай за "работа" и спорт [/quote]
  Изключително рядко сънувам, на 4-5 години я сънувам, я не сънувам! Но преди около 4 месеца сънувах един сън, който не само че ме събуди , но няма и да забравя:
  - ставам си от леглото и тръгвам да излизам от стаята .Правя около 5-6 крачки до вратата и се обръщам през рамо и си гледам в далечния край на леглото патериците и им казах :
  - Повече няма да ми трябвате !
  И се събудих и повече не можах да мигна !
  А за спорт не ми говори, от него съм на този хал!
  Най-напред станах мс по академично гребане -скиф, после мс по мото крос, после по автомобилизъм-рали и на края мс по самбо.
  Ставите са ми износени и когато дойде ред на смяна на дясна коленна става един некадърник не само, че ми взе парите в Г.баня , ами дал на чирака си да ме касапи! И в резултат по-дълъг десен крак , крив и халтава става та втори път я оперираха и добавиха още 2 см и сега десния ми е по-дълъг със 7 см!
  Това ми изкривява в цялост целия скелет и понякога болките са трудно търпими и ако да не ме бе страх от високо , да съм се качил до последния етаж за по-качествено падане. . .
  Работа , ами дай ми работа !
  НО като инж аз сам отказвам, защото над 30 год не съм работил по специалността и няма да се чувствам в никакъв случай на мястото си !
  А аз съм свикнал да съм № 1!
  Когато нямаше с кого да се надбягвам,
  се надбягвах сам със себе си !
  Виж като шофьор - ДА !
  Имам и международна квалификация и съм готов на мига да тръгна !
  И ако мислиш , че не съм се кандидатирал , НО като ме видят с патериците и веднага - НЕ !
  А за мен проблема е до като седна на седалката . . .
  Не съм слезнал от 1964-та та и до сега от автомобил, било кола , бус или камион !
  И то все мои

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 45. 45 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#44] от "Чардо":
  Разбирам те напълно и ти съчувствам!
  Жалко че не можеш да им търсиш отговорност.
  Чувал съм за подобни случаи макар и не същите и от други българи не знам със каква съвест живеят тези хирурзи?! Ако бях аз бих се отказал от професията но вярвам че идин ден ще си получат заслуженото за некъдърноста си. Има една американска поговорка: "what goes around comes around" и винаги е вярна.

 46. 46 Профил на ramones79
  ramones79
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "Чардо":

  така обаятелно разказваш - я направо ни води там... при млякото, бутовете с месо, виното и. .. каквото още има

 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#46] от "ramones79":


  [quote#46:"ramones79"] и. .. каквото още има[/quote]
  Прекрасна троянска сливова или както й казват троЕнци - нашенка.За нея те казват че една капка ставала от една слива,
  За всичко казват , че е виновен климата и съм напълно съгласен.Например разликата в средната надморска височина и на София и на Априлци е само 5 - 10 м, които в никакъв случай не би трябвало да отразяват влияние, НО като минеш Орешака минаваш една не малка височина, която в същност "затваря" котловината от към Сев.България. И така става една затворена котловина , за която климатолозите са се произнесли, че е с най-постоянния климат в България , без резки амплитуди.
  Приятни събота и неделя !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на gostin
  gostin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  1. Бялия мъж е деликатес, широко разпространен в миналото в Ловешко. При това подсладен със захар /която се добавя на края/ и се прави през доятния период на овцете от прясно овче сирене не подсолено. Прясното сирене се нарязва на малки кубчета, поставя се в тиган /най добре меден/ и се разбърква с дървена бъркалка докато се разтопи /на средно силен огън/ и добие консистенция на нишки като разтопен кашкавал./При това водата се изпарява и се появяват маслени ивици / Посипва се захар, но не много и се бърка докато се получи еднородна сместа /може и при снет от огъня тиган/. рзсипвасе на порции и се консумира докато е топъл.
  2. От овче мляко се прави най хубавият катък в края на доятния период на овцете, когато млякото е наи- гъсто. резептата е позната в цялята страна. ДА ВИ Е СЛАДКО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK