Въздухът в София е опасно мръсен, на места запрашаването е 8 пъти над нормата (допълнена)

Въздухът в София е опасно мръсен, на места запрашаването е 8 пъти над нормата (допълнена)

© Надежда ЧипеваПрез последните два дни въздухът, който дишат софиянци е силно запрашен и опасен за здравето. Това показват актуалните данни за замърсяване на въздуха с вредни вещества в столицата за сряда и четвъртък (20 и 21 януари 2016 г.), публикувани на сайта на Столична община. Данните постъпват в реално време в Националната база данни и са предварителни, се уточнява в бюлетина на общината.


За днес и вчера превишаването на допустимите норми (50 µg/m3) на замърсяване с опасните за здравето фини прахови частици (ФПЧ10) е много сериозно. Обичайните причини за това са емисиите от битовото отопление (най-вече с въглища-ниско качество и отпадъци), промишлеността и автомобилите. Тези фини частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. особено уязвими са малките деца, подрастващите и възрастните хора.


Не са предвидени обаче мерки за предупреждение на населението при подобни високи концентрации на фини прахови частици, посочват от от Изпълнителната агенция за околна среда  пред "Дневник". Така много столичани дори не подозират за опасно високите нива на замърсяването в снежните дни днес и вчера, липсва и обичайният за зимните дни в София смог. Предупреждение се прави само в случаите, когато има превишение на алармените прагове на серен диоксид, азотен диоксид и озон, както изисква нормативната уредба на страната и на ЕС.
От пет до над осем пъти стигат и превишенията в различни части на града, където са налични измервателни станции. През тези два дни като правило във всички регистрирани нива на замърсяване, най-високите концентрации на ФПЧ10 са отчетени в по-късните часове на вечерта (на 20), както и през нощта срещу 21-ви .


В "Красно село" и "Дружба" станциите са измерили 8 пъти превишения над допустимото за последните два дни, в "Младост" замърсяването с прах стига до шест пъти над допустимото, а в "Надежда" то е пет пъти.


Данните за Павлово са компрометирани


Според първоначално публикуваните данни на общината, най-мръсен се оказа въздухът в квартал "Павлово", където измервателната станция е регистрирала до 10 пъти по-високи нива от пределно допустимите концентрации (ПДК) на ФПЧ10. В по-късните часове в четвъртък, в отговор на запитване на "Дневник", от Изпълнителната агенция по околната среда опровергаха цифрите за Павлово като невалидни.


Обяснението им е, че заради нереално високите измервания в този квартал, е направена проверка на място, установено е, че измервателната станция е била повредена заради"замръзване на пробовземната глава". Затова и в техния информационен бюлетин за градове с превишени ФПЧ10-нива на сайта им не фигурира изобщо град София.


Не се е нагрявала достатъчно и пробовземната линия, поради което се овлажнявала филтърната лента, върху която се пробонабират праховите частици. Това е причината часовите проби за 20.01.2016г. за ФПЧ10 да са компрометирани, обясняват от агенцията.


Причините за мръсния въздух


Бюлетинът не дава информация за конкретните причини за тези превишения в София.


На сайта на Изпълнителната агенция по околна среда обаче обясняват, че причина за превишенията на концентрациите на прах и тази зима са масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.


Освен в столицата, сериозно превишаване на допустимото замърсяване на въздуха е отчетено още в Горна Оряховица и Шумен (5), както и в Перник и Плевен (почти 3).


Проблемът "въздух" като константа


От години България е страната с най-мърсен въздух в цяла Европа. Няколко български града стоят стабилно в челните места по замърсяване в класацията на Европейската агенция по околна среда , която предоставя данните си на Европейската комисия.


Измерванията на нивата на вредни вещества във въздуха у нас (те се изпращат към Европейската агенция) и тази зима показват, че явно няма подобряване на ситуацията въпреки заявките от Министерството за околна среда и води за нови мерки и специално перо за справяне с проблема в новата оперативна програма "Околна среда".


Така вероятността България да бъде осъдена от Европейския съд заради мръсния въздух се увеличава. През лятото на 2015 г. Европейската комисия заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС именно заради трайно високите равнища на прахови частици във въздуха.


До миналото лято Брюксел изчакваше България да подобри защитата на гражданите от замърсяването с фини прахови частици (ПЧ10). Съгласно правото на ЕС държавите членки трябва да ограничат излагането на гражданите на тези частици.


Поне от 2007 г. насам гражданите във всички шест зони и агломерации в България (агломерация София, агломерация Пловдив, агломерация Варна, зона Северна, зона Северозападна и зона Югоизточна) са изложени на нива на фини прахови частици (ФПЧ10), превишаващи пределно допустимите стойности, напомниха още преди две години от ЕК.

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Мачкай, Данче!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Бюлетинът не дава информация за конкретните причини за тези превишения в София.[/quote]
  Но човек може да си извади заключения - от тоновете сол, пясък и луга, разхвърляни в последните дни и след като пътищата се поизсушиха.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  чакай бе, нали Кремиковци не пуши вече?!?... ко става?!

 4. 4 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ми той, въздухът си го виждаме и с просто око..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Граждани на дърва и въглища.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Важното е общината да спира трамвайни трасета, да стрОи нови шосета и да вдига цената на билета за ГТ.

 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Особености на гадната, лепкава мъгла, похлупила София.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Гневно

  Тук сме най-тъмното и най-мръсно "петно" на картата на Европа!!!!
  Благодарение на нашите крадящи "управляващи"

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Снегът затрупа целия прахоляк и въпреки това въздухът е мръсен?!
  Представям си при сухо време какво дишаме....

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Общинския съвет да забрани отоплението на дърва и въглища в София, веднага.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Гневно

  От години България е страната с най-мърсен въздух в цяла Европа. Няколко български града стоят стабилно в челните места по замърсяване в класацията на Европейската агенция по околна среда , която предоставя данните си на Европейската комисия.
  =================
  Много хора са за затвора!

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Пенсионерите, ако нямат пари, да ходят на село.
  Не може да им дишаме боклуците и ние и децата ни.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  [quote#10:"hope"]Общинския съвет да забрани отоплението на дърва и въглища в София, веднага.[/quote]
  А 20-годишните таратайки, с които е пълно София и които са основен замърсител??

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#9:"xmm"]Представям си при сухо време какво дишаме....[/quote]
  Дори няма нужда да си го представяш, то даже се вижда какво дишаме

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Гневно

  Никой не споменава хилядите таралясници, които наводниха столицата, без катализатори и без да бъдат стриктно проверявани, като замърсители и съответно спирани от движение!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Любопитно

  ай стига глупости ве... масово използване на твърдо гориво... някой тук да е виждал пушещи комини в да речем, Младост и ако да - колко?

 17. 17 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Павлово e че там не малко къщи се отопляват още на въглища, нищо чудно, че там концентрациите са най-високи.

 18. 18 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Павлово с най-мръсен въздух? Кварталът е близо до планината, няма големи замърсители, нито интензивен транспорт. Единствената причина за мръсен въздух точно сега там може да е масово отопление на твърдо гориво.
  Трябва да се вземат някакви мерки, не може всички да се тровим заради група хора, живеещи в средата на миналия век!

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  По тези географски ширини населението по принцип не чете за здравни проблеми и няма добра здравна култура. Това личи и по числото на пушещите, особено жени. При майка пушачка няма начин децата й да не пушат. Предава се от поколение на поколение. Така че няма да се лиши от отоплението с дърва, нито да спре да кара старата си "барака".

 20. 20 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хайде стига сме плюли отгоре си, София е затворена котловина и като такава винаги ще има проблеми с въздуха каквото и да правим. Основния проблем както разбираме е от прахови частици, който се решава основно чрез миене и повече зелени площи. Във всички други параметри, като азотни окиси и прочие ЕС е пълна клоака спрямо България и това го показват европейските сателити. Има много хубави карти.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 21. 21 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не отварям с дин прозорците, за да не влиза пушек...ЪИ пак мирише на пушек в стаите, в "най-хубавия" квартал на софия... Да неговорим, че няма време в което дасе проветри, през цялото деноннщие миризмата на пушек е навсякъде...Да неговорим тоновете кал и пясък по прозорците и външните щори...
  Да не говорим и че пет дена след спирането на снега кварталът е непроходим- малките улички със 30 см. коловози, а по тротоарите на меже да се мине, защото няма кой да изчисти- обществените зони... мизерия ...няма такава столица в европа

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Там нали не използват твърдо гориво.Но пък има много автомобили.

 23. 23 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Скоро спорих с един мой приятел за шофирането в София. По принцип в ежедневието ползвам метро и някой път трамвай при това на безумно изгодбата цена от 50 лева на месец за абонаментна карта. Следователно си продадох колата, тъй като не я карах, което автоматично озадачи половината ми познати, според които колата е продължение на тялото и мъж, който не кара кола (при това ексклузивно с ръчни скорости) просто не е мъж на място, разбираш ли. Проблемът не е в отоплението, икономиката или каквото и да е било, а в манталитетът и регулациите. Или по-скоро в лиспата на такива.
  Предпоставки за еко пътуване има - алтернативни системи за пътувате (car pooling), добър градски транспорт в София, метро, трамваи. Просто манталитетът ни е крив. И трябват санкции, за да влезем в правия път и си направим колективният социален живот по-приятен.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 24. 24 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#15] от "Jessika":

  Леко се изхвърляй с таралясниците, щото се оказа че Вагините са за боклука още от магазина. Изобщо идиотските норми за коли са страшно завишени и на практика всяка една кола не може да ги покрие. Фирмите както виждаме ги покриват със специален софтуер, при загрят двигател, зареден акомулатор и пр. и пр. подробности.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 25. 25 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Младост, Павлово...., според мен замърсяването идва от "престижните" квартали без канализация Драгалевци, Бояна и тн. Там масово са на дърва.

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Любопитно

  специално заради странния тролски наплив станах и огледах всички комини, които се виждат наоколо... покрити са със сняг, знаете ли това какво значи?

 27. 27 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"xmm"]

  Снегът затрупа целия прахоляк и въпреки това въздухът е мръсен?!
  Представям си при сухо време какво дишаме.... [/quote]

  Затрупаният прахоляк в момента не оказва влияние на замерванията и това само доказва, че основното замърсяване идва от комините. Отоплението на твърдо гориво в големите градове е безумие.
  Миналия месец при връщането си в София, в момента, в който слезнах от самолета ме блъсна гнусната смрад на пушек от комините. Все едно съм в някое село. И когато се прибрах в нас дрехите ми вече воняха на сажди. Направи ми впечатление само след 4 дена отсъствие от България. А миналия месец, дори не беше толкова студено...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Нормално. Центърът (старите кооперации) без парно, няколко гета с роми и бидон-вили, колите на по 20-30 години които кара редовия софиянец от средна класа... Какво очаквате.

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#13] от "stenli1":

  Таратайкте също, в дните с мъгла може да забранят движението на автомобили, по-възрастни от 5 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Любопитно

  [quote#25:"jedimaster"] Там масово са на дърва. [/quote]
  и като съпоставиш размера на едните квартали с този на другите сметката как ти идва?

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Водата с лайна........ въздуха отровен....

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тука явно има 3-4 мизерника, които се отопляват на печки с твърдо гориво и плескат минуси на всички коментари, които се отнасят за тях

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 33. 33 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#20] от "42":

  Повече миене и повече зелени площи - ок, но не помага ако имаш съседна къща, чийто обитатели са твърди и последователни привърженици на възможно най-долнопробните въглища.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#32] от "Щ":

  туй са дИмукратити-рИститути, дето мразят комунизма, но все им е скъпа Топлофикация и си горят цървулите в печки на спряно парно.

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1996 Весело

  "От пресцентъра на агенцията не можаха да отговорят за причините за това разминаване в данните на бюлетините на Столична община и на агенцията и помолиха за писмено запитване, за да могат експертите им да отговорят компетентно на въпросите ни."

  о, тва обяснява нещата

 36. 36 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#20] от "42":
  Твърдението за Европейския съюз не е вярно. В ЕС има южни и северни държави. По принцип в северните държави екологичните параметри са много високи, за разлика от тези в южните. И причината е проста: чистотата на природата зависи от богатството на обществото, колкото е по-богато и културно едно общество, толкова по-чиста е природата и въздуха който дишат хората. България за сега е в по-тежко състояние главно поради бедност и по-ниска здравна култура на населението. Тука новостите могат по-лесно да се внедряват със сила, подобно на това което е правил Петър Първи с руснаците (рязал им е публично дългите бради и др.)

 37. 37 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#18] от "yos2015":

  Като духне северен вятър комините на топлофикация не отиват ли в посока Павлово / при южен пък всички къщички от княжево и района..

 38. 38 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#37:"sv3tli0"]Като духне северен вятър комините на топлофикация не отиват ли в посока Павлово / при южен пък всички къщички от княжево и района.. [/quote]

  Комините на ТЕЦ-овете са достатъчно високи - спокойно... за разлика от комините, на всички които ни тровят с печките си.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 39. 39 Профил на teofano
  teofano
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да, да дойдат от Столична община или екоинспекцията да измерят или просто да видят и вдишат какво е в Красна поляна, направо от Константин Величков нагоре до Възкресение. Никакви санкции, никакъв контрол, нищо. Фини прахови частици от горене на въглища, дърва и какво ли още не по печки из Факултета и всичко се спуска надолу. А хората дето по стечение на обстоятелствата живеят там, техен си е проблема. И в Овча купел е така, и къде ли не вече из София. Простест!!!

 40. 40 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  В тоя чат да не се плаща на работници да цъкат минуси ?
  Гледам 14-15 минуса на последните 20 поста като по учебник


  До коментар [#38] от "Щ":

  Това че комините са високи няма абсолютно никакво значение. Въздуха се изкачва с частиците, охлажда и след това, започва едно свободно падане

 41. 41 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  кога най-накрая ще забранят отоплението на твърдо гориво в София, както е например в Гърция. дори и да е най-евтино (а то не е), трябва да се забрани, а политиците даже го субсидират?! всеки знае колко фиктивни са екотестовете на превозните средства, трябва да се забрани вноса на коли над 7 или най-много 10 години. това са непопулярни, но безалтернативни мерки, уж искаме да живеем в нормална цивилизована държава, но ако може да не ни засегне личните интереси по никакъв начин. то това е цивилизацията - думата идва от граждани - тоест хора които действат и взимат лични решения които може да са в техен личен ущърб, но от полза за обществото като цяло.

  Истината ни прави свободни.
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Неутрално

  И аз мисля, че трябва да има забрана на територията на София да се използват печки на твърдо гориво, по късно тази забрана трябва да се въведе във всички български градове, а накрая и по селата... така ще се намали и изсичането на българските гори.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#40] от "sv3tli0":

  Вероятно хакери-екстремни почитатели на въглищата и дървата за отопление са хакнали статията и безпощадно турят минуси на инакомислещите. 20 минуса за 15 минути...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 44. 44 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#43] от "noshtnik":

  Като те гледам, по-скоро 15 работника имат поставена цел
  Тролове на всякъде завинаги..

 45. 45 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#43] от "noshtnik":

  Всъщност май ще се окажеш прав за "хакерите", някой май е решил да оспами дневника. даже в статия за леонардо ди каприо (много важна!) гледам масово минусчета ..

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Я направете още две-три огромни кръстовища, може и да се оправи въздуха...
  А, да, и непременно закрийте още няколко трамвайни линии, че са ни много. Тогава вече въздухът ще блесне.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Любопитно

  Да попитам като лаик.
  За какво запрашаване говорим през зимата и особено след валеж?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":
  Кое Данче, какво ти е виновна че ръгаш къде какво ти падне от боклука в кюмбето да не мръзнеш.

 49. 49 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1979 Весело

  До коментар [#25] от "jedimaster":

  Ми да. Дори в прекрасен ясен зимен ден,, в който няма никаква мъгла, като погледнеш от Моста на въздишките в посока полите на Витоша, виждаш един доста дебел слой пушек, стелещ се точно над елитните квартали без канализация

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#48] от "Хайлето":

  Викаш, кметът няма никакво отношение към чистотата на въздуха, м?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Да не са пуснали Кремиковци, пак да замърсява

 52. 52 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Е нали искаха да е чисто до асфалт? Е сега е чисто до асфалт, а лугата ще я дишаме до лятото...

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "Forrest Gump":

  Би ли работил инспектор, който да провери дали във Факултета се топлят на твърдо гориво

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#52] от "niakoi_si":

  Щото чисто до асфалт се прави с извозване, а не с морска сол като в 19век, третия свят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  Доста свят съм обиколил и да извозват снега от булевард съм видял само в градове, където данък имот/смет е колкото годишна средна заплата по данни от 2014.

 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#55] от "niakoi_si":

  Явно трябва да обиколиш още. Практиката е да се извозва сняг от там, от където има нужда. Прави се в Москва например, но не се прави в Лондон, при все, че лондонската заплата е по-висока. Прави се в Австрия (Виена), но само когато е много. Прави се в Мюнхен с едни симпатични малки камиончета, когато е много и от малките улички.
  То само с обикаляне не става.
  Нещо за лугата да кажеш? Къде видя да се ръси морска сол?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ти имаш ли идея колко струва имот и реципрочно данъка му в Москва или Виена???

 58. 58 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#3] от "diegos":

  Пушат печки на дърва и кюмюр

 59. 59 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#57] от "niakoi_si":

  Ти имаш ли идея каква глупост ми отговаряш по нея и колко жалко сменяш темата, щото нямаш какво да кажеш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#59] от "Darth Plagueis":

  Казвам ти просто, че за толкова пари, толкова. Не те кефи - храчи, плюнчи, мрънка... на никой не му дреме.

  Аре със здраве!

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#60] от "niakoi_si":

  За колко пари, експерте? За колко? Не съм чул Данчето да обявява, че не й стигат парите за почистване, че да намесваш парите като фактор. Сещаш ли се, че тя по никакъв начин не може да отвори тази тема?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на TM27
  TM27
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тук отново някакъв мръсен педераст сипе безмислени минуси както сипват на майка му на околовръстното. А Дневник вместо да вземе мерки, отново ще изтрие постове със заслужени квалификации като моя и така докато накрая на нормалните им писне да пишат във форума им, и ще си отглеждат само малоумници като този/тези серящ/и с минуси в момента!

  "... ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки ботуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките." В. Левски
 63. 63 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално
 64. 64 Профил на qej38486407
  qej38486407
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наложително е да се забрани използването на твьрдо гориво , поне в София.Живеем в кьща на 2-рия етаж, тези от пьрвия се отопляват на твьрдо гориво. Слагат нарочно нафталин за да ни обгазяват, мирише , излиза през стените и не се вижда.А има и малки деца.

 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Айде, пак някой си пробва генератора на кликове. Чак ми излезе съобщението this page is not safe

 66. 67 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Предлагам другаря Петър Москов да въведе данък "мръсен въздух" по подобие на данъка "вредни храни". Не може като ядеш вредни храни да те облагат с данък, а като дишаш мръсен въздух да минаваш метър!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 67. 68 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  [quote#13:"stenli1"]А 20-годишните таратайки, с които е пълно София и които са основен замърсител??[/quote]
  Стига с тия таратайки, едно кюмбе изхвърля боклуци като за сто таратайки.

 68. 69 Профил на Maslara
  Maslara
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "42":

  В Ирландия 60% от колите не минават преглед от първи път, защото там има истински прегледи - не замазване на очите. Тук с 15 годишният автомобилен пак Евро 2, Евро 3 и Евро 4 реално истински преглед могат да покрият не повече от 10 % от колите. Трябва да се въведат ограничения и коли на повече от 7-8 години да не могат да се внасят и регистрира, а дизели да могат да регистрират само фирми. Абсурд е за нова кола да плащаш 300 - 400 лева данъци, а за 15 годишен таралясник 10 лева.

 69. 70 Профил на dkolov
  dkolov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#16:"extraCACA"]ай стига глупости ве... масово използване на твърдо гориво... някой тук да е виждал пушещи комини в да речем, Младост и ако да - колко? [/quote]

  За Младост не знам, ама иди на метростанция Сливница. Дори с моя силно запушен нос ми се стори че нещата изобщо не са добре. София е голям град - едва ли съм усетил всичката неприятна миризма, но все пак трябва да се има в предвид че човек много трудно ще изхарчи пет килограма гориво за транспорт. От друга страна пет килограма дърва за отопление едва ли ще стигнат само за приготвяне на вечеря.

 70. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#67] от "today":

  Ми то има. И Москов не ти е виновен за него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#25] от "jedimaster":

  "Там масово са на дърва."
  Не на дърва. На кюмюр.
  Да не говорим, че по последните етажи на блоковете в Младост, особено в по-новите са направени комини и там също се горят въглища.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 72. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#70] от "dkolov":

  Над Младост в Камбаните и началото на Бистрица нагоре са масово на въглища.
  И като тръгне нощният ход от Витоша, цялата тая смрад се връща в Младост.
  Денем пък я обгазява Горубляне.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  [quote#5:"Нефертити"]Граждани на дърва и въглища. [/quote]
  А пък ромите взимат помощи за отопление пък се топлят като горят гуми , отработено масло и стари дрехи от кофите!Поне да им дадат достъп до Витоша и Стара планина от суха дървесина въздоха по-малко се замърсява от колкото от въглища и това което взимат от сметищата.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Обичайните причини за това са емисиите от битовото отопление (най-вече с въглища-ниско качество и отпадъци),

  Поне от 2007 г. насам гражданите във всички шест зони и агломерации в България .....................са изложени на нива на фини прахови частици (ФПЧ10), превишаващи пределно допустимите стойности.

  Годината в която цената на качествените антрацитни въглища от Украйна скочи три пъти, след което запона възходът на мините на Ковачки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 75. 76 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#69] от "Maslara":

  Старите коли масово са на пропан-бутан, който е най-екологичното гориво, след електричеството.
  Фирмите именно не тряба да имат дизелови коли, а такива на газ.
  Дори новият дизел с всичките евра цапа повече от колите на пропан-бутан с изправен двигател, който не гори масло.

  И ква файда колко са екологични колите, като народът масово гори лигнитни въглища с високо съдържание на сяра?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#76] от "rapidfire":

  А гумите на колите и те ли са на газ? А градинките? Маслото?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 78 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Гумите на колите се трият еднакво и на старите и на новите. Също така и стари и нови коли спират по градинките.
  Изтичащото масло цапа, но не запрашава.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 78. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#78] от "rapidfire":

  Не знам що намесваш сравнение на стари с нови коли. Аз не искам градът да изобилства нито от стари, нито от нови. Искам пешеходни зони, велоалеи и градски транспорт. Тогава емисиите от автомобилите, които впрочем съставляват 70% от замърсяването, ще намалеят драстично, и ще ми е все тая кой колко гуми трие.

  ПП Маслото в дъртите таралясници гори, не цапа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 80 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Въздуха в София от много време си е вреден.
  В столицата нямам какво да търся, съм в провинцията. Там е по-добре, с баща ми на Павел баня, идеална почивка и за двамата ни.
  Още през 1997 г. тези омразни унгарски икаруси, бълваха въглероден двуокис. Автогарата си беше чиста катастрофа. Трябваше да вземам автобуса от хотел "Снежанка" за Австрия, много измамници се навъртаха с фалшиви пари. Мен ме спасява, че съм много пасивен. Дори игрите "тука има тука няма" в Сърбия не съм ги играл, но съм наблюдавал. И можеше да се стигне до борба, измаменият не беше случаен.

  Es muß Geld fließen!
 80. 81 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#79] от "Darth Plagueis":

  Ами проследи коментарите и ще разбереш.
  Моята кола е от 2000 г. Масло преди задължителната смяна на 10000 км я досипя два три пъти я не.
  Зависи как ще си поддържаш колата.
  И моля ти се прочети внимателно постовете по-горе, защото ми се спи и няма намерение да ти ги преразказвам със свои думи втори път.
  ПП И аз искам да си ползвам колата само за да пътувам извън града с нея, но при сегашното състояние на градския транспорт и здравната култура на пътуващите в него, нямам друг избор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 81. 82 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един въпрос особенно към хората, които продължават да се греят на дъева и да си карат дизелите със свалени ДПФ-и: Вие осъзнавате ли, че след 10-15 години на тоя въздух голяма част от вас и от вашите деца ще сте болни от сериозни белодробни заболявания или вече ще сте мъртви ?

 82. 83 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  П.С. Основния замърсител на въздуха са автомобилите а не горенето на въглища, както проповядват и общинарите и много автоталибани.

  Ето сайта на общината, който показва нивата на замърсение:

  http://93.123.36.139/param.php?p=%D4%E8%ED%E8+%EF%F0%E0%F5%EE%E2%E8+%F7%E0%F1%F2%E8%F6%E8

  От графиките на него ясно се вижда, че замърсяването иам два пика, които са 1-2 часа след сутрешните и вечерните задръствания. Също така, късно вечер когато се предполага, че се горят най-много дърва/въглища въздуха е най-чист. Същото се наблюдава и като се сравнят работни сни и почивни такива.

 83. 84 Профил на Zhivko Chobanov
  Zhivko Chobanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Линкът с бюлетина е сбъркан - ето верния: http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp . (липсват ":"

 84. 85 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-елегантния начин за справяне със цапащите автомобили ще е въвеждането на солени "винетки" за всички зони със замърсен въздух за автомобили, които са Евро 1, 2 и 3 стандарт. Също и всички автомобили, които са със свалени ДПФ-и и катализатори трябва служебно да бъдат пререгистрирани като Евро 1. Така, хорака, по селата, които нямат пари ще могат да ползват автомобили без да бъдат засегнати от евентуални забрани или високи еко данъци и в същото време в големите градове ще има сериозен стимул да не се карат таратайки.

 85. 86 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 608 Весело

  Данните са предварително, спокойно, по-късно ще бъдат "коригирани". Иначе браво на софийски община, начело с най-кадърните мениджъри идващи не от Харвард и Станфорд, но от близкото даскало.

 86. 87 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ще бъде и най-добре да се плаща допълнителна солена годишна такса за всички, които си ползват автомобилите всеки ден, и това според мен ще откаже доста хора, които това не им е професията
  И тогава винетката от 97лв ще им се струва песен. Тук влиза личната отговорност на всеки към обществото, личната заинтересованост да се прави по-малко боклук, както у дома, така и навън.

 87. 88 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 467 Неутрално

  В Китай е многократно по-зле. Гледайте по-оптимистично.

 88. 89 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да не се заблуждаваме - ФПЧ 2,5 (микрона) са абсолютно невидими и най-опасни, защото проникват най-дълбоко в белите дробове. Не ги контролират - само ФПЧ 10 (микрона), а химическият им състав е убийствен.
  Това са частиците вкл от модерните автомобили.

  ФПЧ 10 (микрона) са може би също така невидими и не по-малко опасни.

 89. 90 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Добре че беше тази статия, че софийското РИО да си провери датчиците. В момента данните изглеждат по-адекватни на ситуацията, прахът е колкото на копитото

 90. 91 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#83] от "tvr18355030":

  Сутрин и вечер се разпалват печките. При разпалването димът е най-много.
  Часовете с най-мръсен въздух не са пиковите за транспорта.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 91. 92 Профил на arina2008_mich.
  arina2008_mich.
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#41] от "Forrest Gump":

  Не може да се забрани отоплението с твърдо гориво, защото хората нямат друга алтернатива. В Княжево няма газификация и канализация.Как да се отопляваш само с електричество,когато в къщата е 2 градуса.Ще се дадат милиарди за саниране на стари панели, а за хората живеещи в къщи нищо не се прави. Най-спешно може да има подобрение ако се монтират поне филтри на комините.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK