Евродепутатът Емил Радев призова за обща европейска система за домашни животни

Евродепутатът Емил Радев призова за обща европейска система за домашни животни

© Надежда Чипева, КапиталСъздаването на общоевропейска система за регистрация на домашните животни е силно необходимо. Това мнение е изразил българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев в Страсбург по време на дебат за въвеждането на такива системи, които да са във всички държави-членки на ЕС и да са съвместими една с друга, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.


Според него тази нужда се определя от наличието на общ пазар на стоки и услуги, свободно движение на хора и мобилност на труда в Европейския съюз.


Израждането й, според евродепутата, ще стимулира отговорно отглеждане на животните, тъй като изхвърлянето им на улицата вече няма да е толкова лесно. При наличието на зоополиция, както е в Холандия, а вече и в България, или на съответни служби за защита на животните в другите държави-членки, собствениците на изоставени животни ще могат бързо да бъдат откривани и санкционирани, което от своя страна ще намали и популацията на бездомни кучета и котки.
Евродепутатът Емил Радев призова за обща европейска система за домашни животни

© Сена


В момента няма общо европейско законодателство, определящо единна система за идентификация и регистрация на домашните животни, а всяка държава сама определя начините и средствата за това.


Отделните национални системи, където те съществуват, също не са свързани, което води до фрагментирана среда с непълна или изцяло липсваща информация за статуса на животните. В България съществува такава система, но основен проблем е, че много често ветеринарите не вписват данните на чипираните домашни любимци.


Според Емил Радев, наличието на единна система би спестило много време и средства, би ограничило бюрокрацията при преместването на животно от една в друга държава и би дало много по-голяма сигурност на собствениците за произхода на техните любимци: кои са техните родители, какви заболявания са прекарали, както и какви ваксини са им били поставяни.


Ползите от една обща и хармонизирана система ще са големи, по думите на Радев, и заради контрола на болестите и разпространението на зарази сред животни и хора, както и за намаляването на трафика и злоупотребите при продажбата на кучета и котки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK