Повечето престъпления срещу животни са били тежки издевателства

Повечето престъпления срещу животни са били тежки издевателства

© Георги КожухаровНад 80% от установените престъпления срещу животни през изминалата 2015 г. са свързани с прояви на жестокост, довели до смърт, тежко или трайно увреждане на животни. Въпреки че става дума за престъпления по Наказателния кодекс, свързани с насилие, разкриваемостта им е ниска – едва 15.79%.


Това са част от данните в отчета на МВР, предоставени в петък (5 февруари) от министъра на МВР Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов за работата на новосъздадената зоополиция. Около 60 полицаи, които са на щат в областните дирекции на МВР, бяха ангажирани в борбата с ескалиращия проблем през лятото на 2015 г.


Анализът на МВР показва, че тези деяния са извършени основно по начини и със средства, които са опасни за живота на хора и животни – чрез широко достъпни отровни вещества и огнестрелно оръжие, основно ловно. Това са и част от причините за трудности при установяването на извършителите. Най-много престъпления от този вид са регистрирани отново в Бургас – 20, и Пловдив – 19. По 16 такива има във Варна и в София.
Общо 226 са престъпленията срещу животни, които са били регистрирали от зоополицаите в различните областни дирекции към МВР през изминалата 2015 г. Разкриваемостта на тези престъпления е 17%, или с други думи – служителите на реда са разкрили 38 от тях. Най-много престъпления е имало в Бургас - 21, и в Пловдив - 20.


Не се предвижда допълнителен ресурс за обезпечаване работата на зоополицията в България, пише в отговора си министър Румяна Бъчварова. Обяснението й е, че зоополицаите по места, които работят по разкриването на престъпления срещу животни, са на щат в съответната областна дирекция, а в процеса на работата им не са предвидени специфични действия, които да изискват допълнителен финансов ресурс.


13 престъпления са били свързани с безотговорни собственици, чиито животни без надзор са причинили средна или тежка телесна повреда на човек (по чл. 325 в от НК). Разкрити са 3 такива, или е налице 23.08% разкриваемост. Регистрирани са 2 престъпления в Стара Загора и по 1 в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Сливен, София и Хасково.


Общо 4 престъпления са свързани с организиране или участие в провеждането на боеве с животни, отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве (по чл. 325 а от НК), 2 от тях са разкрити. По едно такова престъпление е регистрирано в Благоевград, Монтана, Пазарджик и Пловдив.


Като положителен елемент от криминализирането на тези деяния е отчетено, че не са налице случаи на рецидив за лица, които са били осъдени за насилие над животни.


Тези престъпления имат малък относителен дял от всички извършени престъпления - през 2011 г. - 0.07%, през 2014 г. - 0.18%, и през 2015 г. - 0.23%, отбелязва в отговора си министър Бъчварова.


По противодействие, превенция и разследване на тези престъпленията МВР отчита добро взаимодействие и своевременна координация между Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието и храните въпреки липсата на правна регламентация към настоящия момент.


Директорите на областните дирекции с район на действие, попадащ в този на окръжни съдилища Бургас, Велико Търново, Габрово, Перник, Разград, Русе, Търговище и Шумен, са задължени от Главна дирекция на националната полиция да инициират срещи с представители на Българската агенция по безопасност на храните по места, на които да бъдат обсъдени възможностите за вписване на ветеринарни лекари като вещи лица.


За да се създаде необходимата координация на служителите за тези престъпления срещу животни, всички директори са задължени да проведат съвместни обучения между разследващите и полицейските органи, както и с прокуратурата и регионалните отдели на БАБХ. Това трябва да се случи до приемането на нова Наредба за реда и начините на взаимодействие между органите на БАБХ и МВР.


В края на 2015 г. МВР е призовало и Министерството на земеделието и храните за сформиране на междуведомствена работна група, която да изготви проект на тази наредба.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Един от белезите на развито и цивилизовано общество е наличието на зоополиция. Изгледайте един епизод по дискавъри и ще видите колко смислено начинание е това в нашата държава.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  ''Тези престъпления имат малък относителен дял от всички извършени престъпления'', защото не се регистрират, а не защото са малко.
  И дано да не го изтрият, но да напиша за информация на всички българи,които не са доволни от ''толерантните'' промени в историята : 116-та годишнина от кончината на Капитан Петко Войвода отбелязваме днес - 7 февруари. Този герой почива на 55-годишна възраст във Варна. ПОКЛОН !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 493 Разстроено

  Трагедия. Вижте само погледа на това бездомно куче

 4. 4 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Неутрално

  ..........Най-много престъпления от този вид са регистрирани отново в Бургас – 20 и Пловдив – 19. По 16 такива има във Варна и София.
  Общо 226 са престъпленията срещу животни, които са били регистрирали от зоополицаите в различните областни дирекции към МВР през изминалата 2015 г. Разкриваемостта на тези престъпления е 17% или с други думи – служителите на реда са разкрили 38 от тях. Най-много престъпления е имало в Бургас - 21 и в Пловдив - 20...........................

  226 !
  В сравнение с това престъпленията срещу хора са в много пъти повече /само убийствата гонят това число/, а и разкриваемостта им се движи в същите граници ,ако извадим ония случаи,в които извършителите сами си признават.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В Севлиево миналата седмица бяха намерени 4-5 живи,но вече агонизиращи кучета.Намерили са ги младежи,които са се опитали да им помогнат като са ги откарали при ветеринар,но за жалост,само едното е оцеляло...Нямаше никаква реакция от общината или полицията(или поне а не знам за такава).И по ирония на съдбата,кмета е ветеринар...

 6. 6 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дано зоополицията не остане само на книга, като знаем колко е консервативна и тромава системата!

 7. 7 Профил на Стефан Димитров
  Стефан Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Винаги към темата следва да бъде прибавяно и т.нар. "модерно" животновъдство. Ако искате да научите повече, напишете в ютюб "Ерин Янус" и вижте за какво става дума, защото веднъж само да видите, завинаги ще се откажете да си купувате от супермаркета мляко, месо и яйца.

 8. 8 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Mahatma Gandhi — 'The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.'

  Аз лично се чувствам отвратен от насилието над животни. Те не разбират защо им се случва това и нямат никаква вина. С радост бих причинил насилие над уродите, които издевателстват над животни. Това е едно от нещата, които наистина могат да ме разклатят, а такива неща са малко като цяло.

 9. 9 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Хмм... а срещу животните, които се продават във вид на мръвка във всеки един супермаркет изобщо не е приложено насилие и техният живот и здраве изобщо не са застрашени. Ама никак.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Поради симиларни причини вече две години не консумирам месо. (И се чуствам много добре)

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Луда краво (цитирам ник, модераторе, не обиждам никого), ти правиш ли разлика между животновъдството и малтретиране на животни?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Безпричинното насилие над животни е признак на социопатия.

  Every cradle is a grave.
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Доказано е,че хора,които не обичат животни,не обичат и хората.

  Tony
 14. 14 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Дори няма сили и нерви да прочета статията! Как може да има такива уроди, които да посягат на беззащитни същества, които не са им сторили нищо?!

 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Интересно, наистина, аз винаги съм си мислел, че повечето престъпления срещу животни са грабежи и взломни кражби.

 16. 16 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Що, бе, Мойше?! В животновъдството да не отглеждат нещо различно от животни?
  Ако се заинтересуваш, ще разбереш, че одомашняването винаги е имало за цел ИЗПОЛЗВАНЕ на животните за нуждите на човека. Който съвсем лицемерно тръби наляво-надясно за правата на животните, за насилието над тях, като същевременно към свои себеподобни проявява такова насилие, каквото и към животните не проявява.
  Освен това някои породи кучета също са създадени като източник на храна - т. е. - като породи за месо.
  Е, не може да отглеждаш животно за месо, да включваш лова към "елитните" занимания /а той де факто си е убийство/, пък да се правиш на загрижен и човечен... от такова лицемерие да ти се доповръща...

 17. 17 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"Free person"]Доказано е,че хора,които не обичат животни,не обичат и хората. [/quote]
  Не знавм кой и как го е доказал.
  Но пък има установена зависимост между обичта към СОБСТВЕНОТО животно и презрението към ЧУЖДИЯ човек...макар и "обич" в случая да е повече собственическо, отколкото духовно чувство...

 18. 18 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Крайно време е г-н Цацаров, да подгони зоофилите!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 19. 19 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#17:"opt_02"]Не знавм кой и как го е доказал. [/quote]
  Ами психиатрите които бърникат в мозъците на серийните убийци са го доказали.
  Не е задължително всеки извратеняк който е бесил котка да стане сериен убиец, но няма случай на сериен убиец, който да не е измъчвал някоя животинка в детските си години.

 20. 20 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Смятам, че всяко животно има своето естествено предназначение в живота на човека. Против съм употребата на ненужна жестокост срещу всяко едно животно...Но лицемерието на някои хора е дразнещо...Биха ли ми обяснили те каква е разлката между малко агънце,теленце, зайче и малкото котенце или кученце? Защо някои са активни защтиници на кучетата и котките, но тове не им пречи да похапват пържоли...

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Едни от най-големите убийци и мъчители примерно на кучета са ОБЩИНИТЕ. За да не се занимават, при залавянето слагат свръхдоза приспивателно или свръхдоза човешко лекарство. ТОВА СЕ ПРАВИ МАСОВО.

 22. 22 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Повечето от нас консумират месо и растителни продукти. Това не ни прави изверги!Някои породи домашни животни се отглеждат с цел да се превърнат в храна на населението.Тези , които измъчват и убиват животни са изверги и следва да бъдат наказвани строго, както е в цивилизованите държави ! Аргументът ,че ядейки месо причиняваме болка на убивания добитък е тъп , защото в природата едни животни се хранят , изяждайки други. Само хората и то малък процент психопати измъчват и убиват , без да имат нужда или полза от това. Световният опит е показал , че серийни убийци са започвали като убийци на животни.

 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "Rossen Roussanov":

  Ми да ти отговоря. Ако ядеш кучета или котки и ги умъртвяваше безболезнено за целта, няма проблем. Ако измъчваш животно (каквото и да е), заради первезното удоволствие от страданието на жертвата, има проблем. Повече въпроси?!

  chavo64
 24. 24 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ееех Чаво, колко пъти си умирал та имаш ясна представа коя смърт е болезнена и коя не?!!!...Значи проблемът бил в болките, а не в изчезването на индивида... Лицемерие на куб.... Нима "щастливо" закланите и одрани зайчета са по-щастливи от "нещастните" кучета и котки във Виетнам и Китай. И разбира се, удоволствието от убиването като аргумент... Защо смяташ, че е е по-малко осъдително, ако нищо не изпитваш докато убиваш агънцето или патенцето... И изобщо сигурен ли си, че касапите на домашните животни не изпитват свое перверзно удоволствие докато ги колят... Ти клал ли си домашно животно, или поне памагал ли си на касапина...Какво изпитваше в този момент...? Радост, нищо или вина?...

 25. 25 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 10 Неутрално


  До коментар [#23] от "chavo64":
  Не е вярно, че няма проблем. Никой не умъртвява животните в кланниците чрез евтаназия. Просто кучетата се ползват с протекции. Закона забранява даже и безболезненото им убиване.
  Агресията срещу тях едва ли е безцелна. Има застрашени хора.
  След като толкова години няма кой да махне големите животни от улиците, е нормално някой да изперка и да има умъртвявания, и след като евтаназията е недостъпно средство, остава отровата и сачмата.
  Прави впечатление в статията, че зоополицията защитава повече животните, отколкото хората. Има ли зоополицията статистика за ухапаните?

 26. 26 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#4] от "navy":

  1. Регистрираните престъпления срещуживотни са много малък процент от тези, които са се случили, тъй като животните не могат да подадат жалба и са по-безпомощни и от възрастните хора в Старозагорско,Видинско и Русенско.
  2. Много от престъпниците, посегнали на животни, са рискови да посегнат и на хора. За справка, погледни биографиите на серийните убийци, много от тях като деца са издевателствали над животни.
  Заради това, напълно подкрепям грижата ти да се изгради много по-добра система за превенция, разкриване и наказване напрестъпленията срещу хора, но много важна част от тази система е да се реагира категорично при всяко посегутелство над животинче.

 27. 27 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci4":

  И аз горе долу като теб. Още ям яйца и млечни продукти, но месо - само по изключение и с неудоволствие. От доста години не купувам.

 28. 28 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Вероятно прави, но вероятно също така знае, че индустриализираното отглеждане на живи същества е такова насилие над живота, че няма как да бъде описано. Всъщност, сравнимо е само с нацисткия холокост, в който към избиването на хора са се отнасяли като към производствен процес.

 29. 29 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "opt_02":

  На тази планета, всяко живо нещо изяжда друго живо нещо, за да живее.
  Хищниците ядат растителноядни, те ядат растения, които също са живи, нялои от тях пък поглъщат насекоми, или бактерии.
  Не можеш да не убиваш, защото иначе няма да има какво да ядеш.
  Единствено ловът обаче се доближава до естествените процеси в природата.
  За да нахраниш домашния любимец, трябва да убиеш нещо - животно или растение.
  За да се нахраниш ти самия също. Колкото и да не ни харесва, така е устроен светът.
  Въпросът е да убиваш за да се нахраниш, а не за удоволствие и да не пилееш храна, която може да нахрани друг.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 30. 30 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#29:"rapidfire"]Единствено ловът обаче се доближава до естествените процеси в природата. [/quote]
  Без това, другите неща, дето си ги написал, са си така.
  Според мен ловът е именно заради перверзното удоволствие да се "докажеш" че си по-силният, че си по-независимият... щото именно при лова няма мярка - колкото повече, толкова повече!
  Или наистина смяташ, че хора ходят на лов, за да има с какво да се хранят?!

 31. 31 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#25] от "rosicams":

  В кланниците неможе да има евтаназия, неможеш да вкараш химикали в животно за храна. Обикновено се използва механично или електрическо станиране. А за бездомните кучета и котки (да не забравяме плъховете) трябва да има гражданско общество, за натиск над държавните и общински служби, да си свършат работата.

  chavo64
 32. 32 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  По-горе беше зададен въпросът дали се прави разлика между животновъдство и малтретиране на животни. Друг пък бил против ''ненужната'' жестокост (???).
  Интересно ...в началото на 90-те години чух, че изроди деряли ЖИВИ котки, защото кожата, свалена от живо животно, изглеждала ''по-естетично''.
  Напълно възможно е разказалият за тази гадост да си измисля. Ами ако е било истина?!? Е, тогава какво Имаме - животновъдство или малтретиране на животни?!? А жестокостта ''нужна'' ли е била?!?
  Според мен всеки, който хем яде
  месо, хем протестира срещу ''ненужната'' жестокост към животните, е лицемер.
  Не ям месо от 1990.

 33. 33 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "opt_02":

  Истинският лов е за да се нахраниш, себе си и семейството си.
  Сам, един на един с плячката, без мюрета, хайки и кучета.
  Ако си дОбър, ще ядеш. Ако плячката е по-добра, ще живее.
  Това са законите на природата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 34. 34 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "marrad":

  "Според мен всеки, който хем яде
  месо, хем протестира срещу ''ненужната'' жестокост към животните, е лицемер. "
  Ама чакай сега, дори и аз да мога да хрупам само треви, не мога да убедя котките си да станат вегетарианци.
  Както писах по-горе - или ядем некви живи неща или умираме праведни от глад.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 35. 35 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#26] от "Ridiculous":
  [quote#26:"Ridiculous"]1. Регистрираните престъпления срещуживотни са много малък процент от тези, които са се случили, тъй като животните не могат да подадат жалба и са по-безпомощни и от възрастните хора в [/quote]

  Да ти кажа чудно ми е как "4 лапи" и подобни не са гушнали некой и друг бюджетен милион уж да ги ограмотят ?
  Непростим пропуск !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 36. 36 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#27] от "Ridiculous":
  [quote#27:"Ridiculous"]И аз горе долу като теб. Още ям яйца и млечни продукти, но месо - само по изключение и с неудоволствие.[/quote]

  Чистото тревопасене е против човешката природа !
  Всяко едно животно става ясно какво е като му се разгледа зъбната структура !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 37. 37 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#33:"rapidfire"]Истинският лов е за да се нахраниш, себе си и семейството си. [/quote]
  Така, де... ама не ми отговори - колко днес смяташ, че ловуват, за да се нахранят?
  И изобщо - има ли истински лов?!

 38. 38 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#34] от "rapidfire":

  ''Според мен всеки, който хем яде
  месо, хем протестира срещу ''ненужната'' жестокост към животните, е лицемер. "
  Ама чакай сега, дори и аз да мога да хрупам само треви, не мога да убедя котките си да станат вегетарианци. ''

  Аааа, да си блажат котаците - в това нищо лицемерно не виждам, щото те не протестират срещу ''ненужната'' жестокост към животните, нали?

 39. 39 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#34] от "rapidfire":

  "Както писах по-горе - или ядем некви живи неща или умираме праведни от глад."

  Такаааа ...Да видим сега какво ядем.
  Медът, млякото прясно и кисело, маслото и др млечни продукти, ако и да съдържат органични вещества, НЕ са ''живо нещо''. Житните култури и картофите примерно се жънат/изкопават след като растението ИЗСЪХНЕ, тоест когато вече НЕ Е ЖИВО. Сега страдат ли житните, ръжените и прочие зърна при смилането им, а картофените грудки при беленето, рязането и прочие - има си учени, да изследват проблема и да се произнесат.
  После - страдат ли плодните дървета при брането на плодовете им - и тук си има учен народ, да си каже мнението. Щото при брането дърветата определено НЕ ЗАГИВАТ. А и доколкото знам (със скромните ми ботанически познания) - дърветата трябва да са ''доволни'', че обираме плодовете им - щом като въпросните плодове са ''оръжие'' в процеса на разселването им: излапа някое животинче плода, после ''изцвъка'' нейде семките - и ето ти поникнало ново дърво...
  Виж, при праза, ряпата и някои други видове наистина загива цялото растение. Но смяташ ли, че който се отказал от мръвките няма да може да преживее и без праз и ряпа примерно?

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "opt_02":

  Има такива и хич не са малко, хора от селата са.
  Обаче "елитните" ловци им викат презрително "месари".
  Санким не убиват за кеф, а за месото.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#38] от "marrad":
  "Аааа, да си блажат котаците - в това нищо лицемерно не виждам"

  Е добре де, ама като не излизат, нали ядат гранули направени от костното брашно на телетата и прасетат дето са заклани за да ги ядем ние?

  Каква е разликата? Ядем различни части от едно и също животно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#39] от "marrad":

  А, можеш да опиташ и фотосинтеза.
  Много е еко.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#41] от "rapidfire":

  "Каква е разликата? Ядем различни части от едно и също животно. "

  Разликата, любезнейший, НЕ е в това, което нагъват котаците и сайбиите им, а в лицемерните протести на вторите на фона на ''пасуването'' на първите.
  Бе ти прочете ли ми целия # 38, или запецна на ''не виждам''? А и целия ми #32, където пределно ясно писах КОГО считам за лицемер?

 44. 44 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  ''А, можеш да опиташ и фотосинтеза.
  Много е еко. ''

  Бъди сигурен, че веднага, след като ми предоставиш данни за страданията на смлените житни зърна и на обелените картофи , от причинения ми стрес моменталическиически ще се разфотосинтезирам!
  Което освен ''много еко'' си е и ''много ико'', демек - благотворно за финансите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK