Концесията на Банско отново влиза за обсъждане от управляващите

Концесията на Банско отново влиза за обсъждане от управляващите

© LAP.bgБъдещето на концесията на ски зона Банско отново влиза в дневния ред на управляващите. Това стана след дълго отлагане на горещата тема, поредната сформирана по казуса междуведомствена група преди една година и поредния доклад на експертите, оценяващ концесията, който беше раздаден на парламентарните групи и отговорните институции през май, когато въпросът отново беше замразен. 


Днес управляващите партии в кабинета са се обединили около позицията, че трябва да се вземе окончателно решение дали концесията да бъде продължена, изменена и при какви условия. Партиите ще изпратят свои становища по анализа на експертите, свързан с неяснотите и нарушенията на концесията. До този момент те не са били получени. Това стана известно от изказванията на участвалите в днешното заседание на съвета министъра на екологията Ивелина Василева и от съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, както и от изявление от пресцентъра на Министерски съвет.


Пред журналисти Василева заяви, че трябва да се вземе решение дали ще се пристъпи към изменение на концесионния договор. Тя подчерта, че няма решение за строителство на нов кабинков лифт на Банско. Няма и постъпило инвестиционно намерение в екоминистерството за изграждането му, заяви още Василева. 
Съветът за развитите е орган към МС за обсъждане на всички спорни въпроси на коалицията. В него участват всички министри, вицепремиери с представители на ръководствата на парламентарните групи, а когато се налага и представители на ресорните комисии в парламента.


Представителите на Реформаторския блок са се въздържали да изразят позиция с аргумента, че искат да я съгласуват с партньорите си в парламентарната група на формацията, стана известно и от изказване на вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


"След като година партиите мълчаха, сега трябва да се действа," обяви председателят на Съвета. Бъчварова изтъкна, че това е тема, разглеждана още на 25 януари миналата година.


Пред "Дневник" Каракачанов обясни, че на заседанието днес е поставил въпроса кога най-сетне ще се обсъди докладът с оценката на концесията на "Юлен" и предложения за разрешаване на казуса. По думите му документът е бил раздаден на всички парламентарни групи и членове още през май и оттогава за пореден път темата е била замразена. Разбирането на членовете на днешното заседание на съвета е било, че е крайно време докладът трябва да бъде обсъден и че трябва да се вземе окончателно решение по казуса. Реформаторите са обещали, че ще заемат позиция по темата до следващия вторник.


Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов миналия януари беше създадена поредната междуведомствена работна група, която трябваше да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора по концесията на "Юлен" и да излезе с доклад с предложения за разрешаване. Работната група включваше представители на администрацията на кабинета, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.


Кметът на община Банско Георги Икономов коментира по повод заседанието на Съвета, че процесът за доизграждане на съществуващата ски зона в пиринския курорт ще бъде съпътстван от редица технически трудности, но е крайно време той да започне и приключи във възможно най-кратки срокове, като се спазват всички законови изисквания. "Иска ми се да вярвам, това да не е поредната напразна надежда за нашия курорт, а действително да се предприемат бързи и категорични мерки в посока развитието на зимния туризъм в града ни," казва Икономов.


Дългата история на казуса със ски зона "Банско"


Ведомствени работни групи за концесията бяха сформирани още по времето на служебния екоминистър Юлиан Попов след одит и критичен доклад на Сметната палата през април 2013 г. Според  основните изводи на Сметната палата екоминистерството не е осъществявало адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесията на ски зона Банско през първите й десет години. Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г., а целият период на концесия е 30 години. Ведомството не е отстранявало и възникващите проблеми своевременно.


Според част от препоръките на работните групи, огласени едва от предходния екоминистър Искра Михайлова, трябва да се изясни концесионната площ на ски зоната, защото там има допуснати грешки. Другият проблем е методиката за определяне на концесионната такса.


През февруари 2014 г. прокуратурата се поизнесе, че част от пистите и съоръженията над Банско са изградени в нарушение през годините, но санкции за концесионера "Юлен" няма да има поради "изтекъл давностен срок, в който няма образувано административно-наказателно производство".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK