Животното като първата жертва на насилника

Животното като първата жертва на насилника

© ДневникПреди два дни Варненският районен съд издаде присъда от една година и четири месеца лишаване от свобода и 2000 лв. глоба за садист, убил по особено жесток начин улична котка.


Това е едва третата ефективна присъда за насилие над животно у нас и засега най-голямата - Наказателният кодекс предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода и глоба от две до пет хиляди лева при проява на жестокост спрямо животно, довела до неговата смърт, когато деянието е извършено на публично място или в присъствието на непълнолетни лица.


Решението на съда беше посрещнато противоречиво в социалните мрежи от хората с позиция по всяка тема - мненията варираха от това, че за деянието си извършителят Янчо Янчев заслужава най-малкото смърт, до дежурното "цялата държава оправихме, че сега почнахме да затваряме хора за убийство на котка".
Във време, когато в общественото пространство постоянно присъства темата за съдебната реформа, без голяма част от изказващите мнение да имат ясна представа какво точно трябва да представлява тази реформа, новината за осъдителната присъда на Янчев трябва да бъде посрещната по-скоро положително.


Ето няколко важни причини за това:


– Умъртвяването на котката от осъдения е било заснето от камера за видеонаблюдение и беше излъчено в предаването "Господари на ефира" преди няколко месеца. Който е гледал въпросния клип, надали би имал съмнения, че деянието е извършено по особено жесток начин (котката първо е удряна в земята, а след това садистът смазва главата й с ритници) от човек, който очевидно не може да овладява пристъпите си на агресия. Ами ако на мястото на котката беше дете, попаднало на прицела на раздразнителния варненец?


Проучване на Националната коалиция срещу домашно насилие на САЩ (National Coalition Against Domestic Violence) сочи, че 71% от жертвите на домашно насилие, които са имали домашен любимец вкъщи, твърдят, че животното е било първата жертва на насилника.


Данните на Федералното бюро за разследване на САЩ са категорични, че 100% от серийните убийци са започнали с издевателства над животни. Това са част от причините от 2015 г. насилието над животни в САЩ да бъде включено в списъка на престъпленията, които се разглеждат с особен приоритет от бюрото, редом с убийствата и умишлените палежи. Очевидно съдията от Варненския районен съд също е на мнение, че към този род престъпления трябва да има нулева институционална толерантност.


- Извършителят Янчев не е с "чисто съдебно минало", както обичат да се изразяват криминалните репортери, поради което отпада възможността да бъде приложен чл.78а от Наказателния кодекс и присъдата от лишаване от свобода да бъде заменена с административно наказание, т.е. само с глоба. Нещо повече, досега той е бил осъждан няколко пъти за разпространяване на наркотици, за кражби и грабежи. Надали би се намерил здравомислещ човек, който да настоява престъпник с такова досие да бъде пуснат на свобода.


- Мнозина биха казали, че наказанието е прекалено сурово. Едно бързо сравнение с присъдите в съседна Гърция (не е необходимо да отиваме по-далеч) би било достатъчно, за да се убедим, че това надали е точно така. През март миналата година 85-годишен жител на гр. Ламия е осъден да плати глоба от 60 000 евро за това, че застрелял две кучета. През януари 2014 г. жител на Серес е осъден на една година лишаване от свобода без право на помилване и глоба от 5000 евро за това, че влачил завързано за мотора му куче, докато не бил спрян от група младежи, които в крайна сметка спасили кучето и подали жалба до полицията. На фона дори на тези два примера наказанието за престъпник с редица предишни криминални прояви като Янчев звучи съвсем адекватно.


Примерът на Европа и по света


Жестокостта спрямо животни е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода във всяка страна от Европейския съюз, както и в много други държави по света. Причината за това съвсем не е предвзета загриженост за благото на животните, а отдавна доказаният факт, че човек, способен на проява на садизъм спрямо друго живо същество, би бил склонен в много по-голяма степен да издевателства и над хора.


Казано съвсем просто, проявите на насилие над животни се считат за ранен индикатор за бъдещо криминално поведение. 


Причината за широкото обществено недоволство и недоверие към съдебната система у нас е липсата на ефективни присъди за доказани престъпници, което поражда чувство за несигурност и несправедливост. И макар примерите за това винаги да са съсредоточени върху емблематични фигури от подземния свят от близкото минало, аз съм убеден, че обществото ни би се чувствало много по-добре защитено, ако повече садисти като Янчев останат за дълго зад решетките.


* Явор Гечев е ръководител отдел "Комуникации" на фондация "Четири лапи" за България

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Първа инстанция, ве, хора, първа инстанция. Малко по-кротко със статиите, че когато по-горните инстанции се изходят връз делото, ще има да си скубеме косите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Може това да е идеята - да се настрои обществото за нулев толеранс, съдиите да потвърдят и да имаме първото знаково дело.
  Като цяло нямам против, изрода явно си го заслужава.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Очевидно съдията от Варненския районен съд също е на мнение, че към този род престъпления трябва да има нулева институционална толерантност.Съгласен,ама същата нулева толерантност трябва да я има и срещу институции,политици,магистрати и всякакви администрации които с не по малко садизъм се гаврят с хората.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Цивилизоваността на една нация се личи не по тоновете позлата върху кубетата на "храма на статуквото" или по декарите хлъзгав мрамор пред "народния" "дворец" на "културата", а по отношението към най-беззащитните й жители: деца, инвалиди, старци, болни, луди и ... животни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не видях смисъл от стратията. Изглежда написана ей така, междудругото, за да се запълни бройката. Опита за анализ е изключително слаб и по журналистически повърхностен.

 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според тази присъда и скорошната от 6 години за убийството на дете на пешеходна пътека в Стара Загора, излиза, че 4 животни = 1 човек.
  Това е простата сметка.
  Добре е да се знае.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  "...би бил склонен в много по-голяма степен да издевателства и над хора..."

  Да де, ама това е пр'тиснителното. Животните май са важни колкото да служат като индикатор за бъдещ човекоубиец. И така коткоубиецът влиза в затвора и ще се надяваме там да бъде превъзпитан...

 8. 8 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":
  [quote#4:"Norman Granz"]към най-беззащитните й жители: деца, инвалиди, старци, болни, луди и ... животни. [/quote]
  Да слагаш животните на едно с хората е меко казано изкривен морал.
  Човекът ВИНАГИ трябва да стои на първо място.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Мисля че автора достатъчно добре доказва на хората, които не са били запознати с казуса, че взетото до момента решение на съда е логично и заслужено и че не прецедент дори на Балканския полуостров.
  А дали всеки идиот който ще издевателства над животни ще върши това и над хора, няма как да бъде известно, но при всяко положение ние като общество трябва да вземем превантивни мерки.
  Лошото е, че тази "новина" съвпадна с другите новини, как изведнъж стана невинен предния власт имащ или близък до властите човек, имам предвид Бисеров, при това не съда е виновен а прокуратурата, но това е друга, макар и много важна тема.

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Един съдия си е свършил работата. И е вкарал садист в затвора. Моите адмирации за което. Защото на мястото на животинката можеше да е моето или вашето дете.
  Сега съм в очакване да видя дали колегите на този съдия, които водеха делата на фигуристчето и на убиеца на малкия Паоло ... ще си преосмислят живота. Списъкът е дълъг ...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Неутрално

  За милиони няма закони, за котка няма прошка!

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Авторът на статията е забравил да пише, че обикновено това започва в детска възраст.Много важно е да се работи с децата склонни към насилие,а у нас май са много...

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  [quote#8:"Никола Георгиев"]Да слагаш животните на едно с хората е меко казано изкривен морал. [/quote]

  Наказанието за умишлено убийство на човек по жесток начин е много по-голямо от наказанието за същото престъпление срещу животно. Съдията от Варна в случая просто е спазил буквата на закона и както е видно, дори не е наложил максималната глоба и максималния затвор.
  Съвсем отделен въпрос е доколко се прилага буквата на закона, когато става въпрос за убийство на човек. Сигурна съм, че ако недай боже има аналогичен случай, но с човек, а не с котка, присъдата ще е пропорционално по-голяма.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 14. 14 Профил на 3.14159265358979
  3.14159265358979
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо се опитваш да оправдаваш присъдата с това, че същите психари вършели насилия и срещу хора? Ако не вършат, какво, не заслужават наказания ли? Мани ги хората, в случая става въпрос за насилие върху животни, само по себе си това е тежко престъпление.

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  a, кога ще откриваме отдел "контрол на мисълта" и пред-престъпления

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хи-хи":

  Да де, ама това е само една крачка преди общество, в което всеки ще бъде затварян превентивно, за каквото и да е, с възпитателна цел. Е, всеки чак не, тоя от аватара му най-вероятно всичко ще му се разминава. С други думи- пряк път към безправие!

  Първа лекция по право в първи курс: Санкцията следва да съответства на отрижателните последици от деянието. Не може да се налагат санкции за предполагаеми или бъдещи действия. Правото не е единственият социален регулатор- действията не попадащи под императивната санкция на закона, всъщност се санкционират по друг начин (напр. чрез обществено отхвърляне и т.н.).

  Твърдо смятам, че всеки който е на мнение, че живота на котката му толкова важен колкото този на ближния му, е сериозен психопат, който следва да бъде в усмирителна риза!

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "klecho":

  да а ама тези хора са гласовити и накарая това е закона. Съдията е постъпил съглсно закона. Просто подсъдимият е гащник, за това има ефективна присъда. За благия чичко Бисеров има да почакаме...

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  аз съм съгласен, за едно такова деяние трябва да има последствия, но приемерно нещо като задължителна психотерапия, не затвор....

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  интересно, едно окаяно човешко същество буди отвращение и ненавист, а мръсното коте - симпатия и състрадание.

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#15] от "Realistic Cock":


  [quote#15:"Realistic Cock"]a, кога ще откриваме отдел "контрол на мисълта" и пред-престъпления [/quote]
  Оценявам препратката към сценария на Оруел, но в случая не става за пред-престъпление, а за престъпление фиксирано в НК и не обсъждаме текста в закона дали добър или лош - има го и е действащ, в случая е нарушен - проста работа нали така?

 21. 21 Профил на 3.14159265358979
  3.14159265358979
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#16:"klecho"]Твърдо смятам, че всеки който е на мнение, че живота на котката му толкова важен колкото този на ближния му, е сериозен психопат[/quote]
  Наказанията не се определят според това кой на кого е по-ближен и по-ценен. Има си престъпление - има и наказание. В случаите с насилие върху животни говорим за особена изродщина и маниакалност, което само по себе си е достатъчно такива индивиди да се изолират от обществото.

 22. 22 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistic Cock":

  За съжаление си прав. Все пак, престъоните закони следва да подлежат на дерогации. То това е и смисълът от гражданското общество!

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":

  а, не, аз имах отношение към комнентара ти конкретно, и точно това правя коментрирам закона, ако забелязваш даже съм го написал малко по-долу също

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на 3.14159265358979
  3.14159265358979
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#18] от "Realistic Cock":

  Това не са луди хора, просто за изверги. Не можеш да ги излекуваш.

 25. 25 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  първо животните не са жители на държавата, второ да ги слагаш на едно ниво с пенсионери и инвалиди е смешно.

  и накрая у нас можеш да намериш много хора които мислят че уличните кучета са по- важни от децата, затова и сме кочина с лайна по улиците и напускащо население. просто обърканите социопати отново са най- гласовити, както за всяко нещо...

 26. 26 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#21] от "3.14159265358979":

  Съвършенно не си прав. Обществото почива върху (реално е) съвкупността от ценностните системи на изграждащите го.

  В правото вина се дефинира като "лично отношение на деятеля към отрицателните последствия от своето деяние". Така че 100%-во зависи от това кой на кого е драг. Естествено, че ако за някой човешкият живот не е по-важен от котешкия, той ще изпитва същата вина в случай на убийство на човек и на котка!

 27. 27 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#8] от "Никола Георгиев":

  Абсолютно погрешна теза. Не само ние сме живи и с чувства на тази земя.

 28. 28 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  [quote#8:"Никола Георгиев"]Да слагаш животните на едно с хората е меко казано изкривен морал.
  Човекът ВИНАГИ трябва да стои на първо място.[/quote]

  Това че хората са надделели над останлите същества в даден стадии от развитието на земята не означава абсолютно нищо! Първите развили очи/излезли на сушата са направили същото. Интелекта не е запазена марка само за хомосапиенс. Може да си представите след 100млн години колко вида на земята ще имат интелект. Но ти "приятелю" си твърде т*ъ*п за да мислиш малко по далече от егото си.

 29. 29 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ridiculous":
  Миеш ли си ръцете със сапун/друг препарат, предпазващ от микроби?
  Именно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 30. 30 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "touchthis":
  Т.е. ако детето ти и кучето ти до него са в горяща къща е все тая кое от двете ще спасиш първо?
  Именно.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#28:"touchthis"]Може да си представите след 100млн години колко вида на земята ще имат интелект.[/quote]

  1. Ами след 100 млн. години бихме имали реален казус;
  2. В твоя случай, понятието "хомо сапиенс" не следва да се разбира буквално. Да се надяваме, че "сапиенсите" като теб никога няма да достигнат критична маса- иначе, броя на интелигентните видове след 100 млн. години, най-вероятно ще клони към 0;
  3. Гледам, имаш се за достатъчно остър, да наричаш тъпи по-мислещи представители на хомо сапиенс от теб!

 32. 32 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Някои хора твърдят, че насилието върху животни се прехвърля върху хора и това било доказано. Къде е това проучване и къде (и кога) е доказано?!
  Забелязва се, че обратното твърдение също е валидно. Тези, които обичат или "обичат" животните, доста често посягат върху хора. Историческият пример е Адолф Хитлер, убил над 20 000 000 души, но върл защитник на правата на животните.
  Дори кварталната луда, не пропусна да омашари едно дете на площадката пред входа, защото се е спънало в куче (Какво прави кучето на детската площадка?).

 33. 33 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  [quote#29:"Никола Георгиев"]До коментар [#27] от "Ridiculous":
  Миеш ли си ръцете със сапун/друг препарат, предпазващ от микроби?
  Именно. [/quote]

  Не съм заслепен еко активист ... ясно ми е че се избиват тонове плъхове из градовете... и не котенцата и кученцата трябва да са фокуса на еко организации и тн а змии и вълци които са на изчезване... Когато стане въпрос за садисъм въпроса за вредителите отпада - има разлика да размажеш една муха и да и откъсваш краката и крилата едино по едно. Даваш примери за горяща сграда аз ще ти дам следния пример: Имаш лавинен уред за локация на затрупани хора в лавина, лавинни уреди се слагат и на кучета .. при затрупване според теб ще обмисляш ли дали отдолу е куче или човек?

 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "ivant88":

  в статията се цитира изследване( за което не гарантирам) според което често първата жертва на насилниците е домашен любимец.
  Разбира се това е различно нещо от твърдението, че всеки извършил насилие над домашно животно ще изърши насилие и над човек. Логиката обаче никога не е била фактор за активистите и за Борците Срещу Несправедливостта

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#33] от "touchthis":

  Всъщност е нередно, да слагаш един и същи тип локализатор на човек и на куче!

 36. 36 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#8] от "Никола Георгиев":

  Всъщност над човека е делфина но не това е тема на статията....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#33] от "touchthis":

  като дете бях сериен насилник над мухи, гъсеници и червеи набождах ги надлъжно на извита кука. и на мухи съм късал краката. Обаче като пораснах, вместо да стана насилник и убиец, на село не ми даваше сърцето да заколя една кокошка. На много хора им е смешно как по филмите някой държи насочен пистолета срещу някого и не може да натисне спусъка, и напълно го разбирам, след неуспешният ми опит да обезглавя кокошка... Но според вас щом съм убивал мухи съдбата ми е запечатена

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  [quote#35:"klecho"]Всъщност е нередно, да слагаш един и същи тип локализатор на човек и на куче![/quote]

  Офтопик
  те са на различни честоти ама тва е отделен въпрос няма нищо нередно в това въпрос на приоритети. По нередно е да водиш кучето ти на лавинарник...

 39. 39 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#8] от "Никола Георгиев":

  Не виждам с какво някои хора са нещо повече от повечето животни

 40. 40 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 318 Неутрално

  [quote#37:"Realistic Cock"]Но според вас щом съм убивал мухи съдбата ми е запечатена[/quote]

  И аз като малък сме ходили на "лов" за котки с пръти и камъни и гъсеници да гориме със запалка .. хамстери в микровълнова и прочее и прочее .. ама сега не го праиш нали .. има една тънка подробност че децата се водят невменяеми. Ама този е възрастен човек?

 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  В случая с осъдения Янков, присъдата е справедлива.

  Но статията повдига въпроси:
  Напр., авторът казва:"проявите на насилие над животни се считат за ранен индикатор за бъдещо криминално поведение. "

  Основно положение в правото е, чв никой не бива съден само за хипотетично предположение за намерие извършване на престъпление.

  Второ. "Данните на Федералното бюро за разследване на САЩ са категорични, че 100% от серийните убийци са започнали с издевателства над животни."
  Серийните убийци са типичен проблем за Щатите.
  Колко серийни убийци обаче познаваме в България, та този факт да ни засяга пряко. Освен Жори Павето в далечното минало на 60-те години, за друг не си спомням.

  Трето. Как влизането в затвора на насилник на животни ще му помогне да не се превърне в насилник на хора?! Мисля, че там, имайки предвид "подходящата" компания, ще се "образова" и усъвършенства със сигурност. Тези хора би трябвало да получат психолигична или психиатрична помощ, за да се изясни откъде идва агресията им и да се работи за превъзмогването и.

  Доста едностранчиво мнение на автора като цяло.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#41] от "Jessika":
  [quote#41:"Jessika"] "Данните на Федералното бюро за разследване на САЩ са категорични, че 100% от серийните убийци са започнали с издевателства над животни." [/quote]
  Correlation does not imply causation.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 43. 43 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":
  Какво всъщност се опитваш да внушиш? Че понеже има дела, по които някой не си е свършил работата и издадената присъда не те удовлетворява, това е оправдание в твоите очи и по други дела да не се свърши работа както трябва и да не се издаде заслужена присъда?
  Ако извергът, размазал котка, беше оправдан, щеше ли да се чувстваш доволен?
  Не коткоубийците трябва да защитаваме! Трябва да изискваме от властта да си върши качествено работата във всички случаи - и когато убиват дете, и когато убиват котка, и когато ти издават най-проста служебна бележка за нещо си.

 44. 44 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#43] от "wiligri":
  А комароубийците? По особено жесток начин - със спрей, който ги парализира и убива бавно?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 45. 45 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#43:"wiligri"]Трябва да изискваме от властта да си върши качествено работата във всички случаи[/quote]

  И всички в затвора (е без Пейовски), и всички на държавна издръжка....

  Опс, държавните пари няма да стигнат за всички...

  Променям лозунга: Всички в затвора, и да бачкат там без пари мръсните закононарушители!

 46. 46 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#44] от "Никола Георгиев":
  И като не можа да отговориш логично и аргументирано, реши да манипулираш с контра-въпрос, на туй отгоре тъп? Николчо, чети малко повечко книги. Комарите не са гръбначни животни. Па, като си решил да ревеш за вредители, поплачи си и за глистите, въшките и крастата - и тях ги трепем. Дали е по особено жесток начин е спорно, предвид недостъчно развитата им сетивна система. Можеш да пролееш няколко сълзи и за бледата спирохета, а за щама на вариолата направо си оскуби косите, че е изтребен в световен мащаб и се съхранява само в няколко лаборатории.

 47. 47 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#45] от "klecho":
  Ми, Клечо, щастието ти сега не е ли пълно - ти си живуркаш в държава, в която институциите не работят качествено?

 48. 48 Профил на platenputinist
  platenputinist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Глупости на търкалета. Когато на село на комшията Гошо мачката му изяде третото поред пуйче от пилците, които той гледаше като очите си ден и нощ, и отнесе набонята, утепа си я.
  Гошо иначе на мравката път прави и лошо няма да го видиш да върши - гледа животни, като за хора се грижи за тях, помага на всички съседи и се претрепва от работа да си гледа семейството - женен с две щерки.
  Аман от разбирачи....животните като част от нацията... малеее, мале...

  Dear readers! You did not forget to read the weekly anti-Russian article? We took care of it!
 49. 49 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "wiligri":
  [quote#46:"wiligri"]Комарите не са гръбначни животни[/quote]
  Т.е. за теб е лошо само гръбначните да се избиват, безгръбначните - няма проблем.
  Ок, а плъхоубийците? С отрова, или още по-лошо, с удар на метален капан за горките плъхчета ги избиват. Доста от тях не умират от удара и се мъчат с часове в капаните, докато им изтече кръвта.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 50. 50 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#49] от "Никола Георгиев":
  Както писах одеве, чети. Не ти се чете, ми недей. Дрънкат ти се глупости не по темата - няма проблем. Само не ми ги адресирай лично. Развъждай си плъхове в мазето, може и в хола, не съм против, щото не съм ти съседка. Като ти разболеят детето или ти нагризат кабелите, може да ти светне каква е разликата между унищожаване на вредители и жестоко отношение към животно. В крайна сметка човек е толкова ограничен и посредствен, колкото реши и никой не е в състояние да го направи зорлям досетлив и прозорлив.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Затова децата от малки трябва да се възпитават на любов към всичко живо-животно,дърво,цвете.А някой просто такава жестокост са гледали в къщи.

 52. 52 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 848 Любопитно

  До коментар [#29] от "Никола Георгиев":

  И какво си въобразяваш, че доказваш, ако допуснем, че отговорът на този ти въпрос е "не"?

  А ако допуснем, че е "да"?

  Не, уважаеми. Бъркаш.

  touchthis, touchthis, agl52316780 са се опитали да ти го кажат хората, ама то трябва и известна доза разбиране.

 53. 53 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#39] от "agl52316780":

  И аз така.

 54. 54 Профил на Grandioso Emperatorovich
  Grandioso Emperatorovich
  Рейтинг: 287 Неутрално

  коментар [#8] от "Никола Георгиев":

  Да слагаш животните на едно с хората е меко казано изкривен морал
  +++

  товариш, това за морала е сага чужда на животните, затуй те ни я знаят, ни го погазват. колко "хора" са съдени за престъпления към човечеството? и към животните? а колко не са? ти случайно да си комунист? познай ний за кой ще заложи душата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK