Иракли, Карадере и Корал да не се отдават на концесия или под наем, предлагат от ГЕРБ и Реформаторския блок

Иракли, Карадере и Корал да не се отдават на концесия или под наем, предлагат от ГЕРБ и Реформаторския блок

© БФПлажовете Иракли, Карадере и Корал да не се отдават на концесия или под наем. Това предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Промяната е внесена между първо и второ четене на правителствения законопроект за устройство на черноморското крайбрежие, с който депутатите прехвърлят функциите на министъра на регионалното развитие по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове на министъра на туризма.


Това стана с приетите на първо четене промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, изготвени от Министерския съвет.


С предложението си управляващите въвеждат плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност". Към това определение се причисляват плажовете Иракли, Бяла–Карадере и Корал.
Предложението е съгласувано с регионалния министър Лиляна Павлова и министъра на туризма Николина Ангелкова, каза пред журналисти Ирена Коцева от ГЕРБ в парламента в четвъртък.


По думите на Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и председател на регионалната комисия върху тези три плажа няма да се развива нито търговска, нито стопанска дейност, а обособяването им в отделна категория ще ги направи само за природосъобразен туризъм.


Кирил Петков от сдружение "Да запазим Корал" изрази благодарност към мнозинството, че след две години усилия най-накрая тези плажове ще бъдат защитени със закон.


ГЕРБ и Реформаторите очакват подкрепа за тази поправка от страна на всички парламентарни групи по време на гласуването на законопроекта на второ четене в пленарната зала.


През януари министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и представителите на сдружение "Да запазим Корал" се споразумяха идеята за запазване на няколко плажове като "диви плажове", които да са защитени територии и да не се дават под наем или концесия, да бъде подложена на обществено обсъждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK