Екокоалиция: Развалянето на концесията с "Юлен" е единствената законна стъпка сега

Екокоалиция: Развалянето на концесията с "Юлен" е единствената законна стъпка сега

© Красимир ЮскеселиевЗа разваляне на сегашния концесионен договор за ски зона Банско и започване на процедура за избор на нов концесионер се обявиха от коалиция "За да остане природа в България" на пресконференция в понеделник. Според природозащитниците това е единствената логична и законна стъпка в момента по казуса, чието разрешване се отлага години наред и се прехвърля от управляващите.


Днес пред журналисти Петко Цветков от БФ "Биоразнообразие" подчерта, че всички други варианти – като промени и преподписване на настоящия концесионен договор със стария концесионер "Юлен", който през годините нарушава клаузите му, е своеобразно послание към бизнеса и хората: "Нарушавайте закона, не само че няма да ви санкционираме, но и ще ви плащаме да продължавате да ползвате тази територия в ущърб на обществеността, в полза на офшорни компании."


Тази седмица страните в управляващата коалиция ще се опитат да уточнят позициите си за бъдещето на концесията, стана ясно от изявление на вицепремиера Румяна Бъчварова в събота. Това ще стане в рамките на Съвета за развитие. След това министърът на екологията или премиерът ще трябва да вземат окончателното решение.
Миналата сряда управляващите първо съобщиха, че вече са се разбрали да се придвижи за одобрение от Министерския съвет отлежаващото от миналата пролет проекторешение за промяна на концесионния договор за ползването на защитени територии от Национален парк "Пирин" от концесионера на ски зоната Банско – "Юлен" АД.


Срещу повишаване на концесионното възнаграждение за държавата е възможно да се поднови договорът, което означава да се узаконят досегашните нарушения на концесионера и той да получи разрешение за нови строежи. Това влиза в разрез със забраните за строежи в защитената територия, която е и под защитата на ЮНЕСКО. Природозащитниците реагираха остро и излязоха на протест, като блокираха метростанция в столицата. В събота Бъчварова обясни, че на последния Съвет за развитие на 10 февруари всъщност не е взето решение нито за втори лифт на Банско, нито за продължаване на концесията.


Липсващи актове за държавна собственост


И разтрогването на концесията отново минава през спазването на закона и издаването на актове за държавна собственост, които липсват в момента и това е основен проблем в казуса, каза Тома Белев от Асоциация на парковете в България.


Регионалното министерство и областният управител на Благоевград си прехвърлят отговорността за издаването им, защото няма единно мнение дали те да са публична държавна, или изключителна държавна собственост, коментира Белев. В момента в кадастъра това са "бели петна", личното ми мнение е, че трябва да бъдат публична държавна собственост, каза още той.


Държавата трябва да реши въпроса със собствеността, допълни и Александър Дунчев и обясни, че в момента в кадастъра на Банско няма нанесени построените в ски зоната съоръжения, концесията не фигурира там. Така никой не може да проследи кой къде строи незаконно.


Тома Белев коментира още, че концесионният договор е нарушен и фактически разтрогнат и от двете страни, след като е допуснато трети лица да извършват стопанска дейност и да генерират приходи на територията на концесията, с което държавата се е съгласила. Става дума за фирмата Маренго Трейдинг, която започна да строи лифт в ски-зоната това лято.


Според него, незаконните съоръжения трябва да се актуват на държавата и в следващия концесионен договор държавата да участва не само с площи, но и със съоръжения.


Държавата да заведе спор в съда за собственост


Тома Белев припомни тезата на екоминистерството, че концесионният договор е много неясен, с която се оправдава, че не може да отсъди има ли нарушения или не. Белев коментира, че за 15 години на концесията досега нито един екоминистър не е завел съдебно дело, с което да иска тълкуванието на договора или да оспори получаваното концесионно възнаграждение, макар Сметната палата да е констатирала в одит ощетяването на държавата.


Вместо да си търси правата, държавата осигурява и допълнителни значими средства за състезания, заради ползването на съоръженията в Банско, добави Белев.


Белев изтъкна, че държавата няма и актове за собственост на пистите и съоръженията над Банско. Само с тях тя може да установи и да претендира официално за собственост и пред съда. Тази липса поставя под въпрос целия доклад на Министерски съвет и взимането на решение.


Докладът по концесията – повърхностен


Според еколозите последният доклад от май 2015 г., който анализира концесията и трябваше да предложи на управляващите партии решения, е некомпетентно и повърхностно разглеждане на проблемите, често анализите на различните експерти в него са в противоречие, предлагат се неадекватни решения.


Александър Дунчев от WWF обясни, че всичко, което става в момента, започва след вече установени редица нарушения в концесията и от страна на експерти на МОСВ, и от страна на контролиращи органи като Сметната палата.


Дунчев припомни, че преди години екоминистерството вече призна, че 65 дка в националния парк са усвоени над разрешените с концесията 99,55 хектара.  Това увеличава монопола в скизоната и е в нарушение на конкурентното право на Европейския съюз, изтъкна Дунчев. "Така се променят конкурсните условия по отдаване на концесията, облагодетелства се една компания и мисля, че Европейската комисия ще потвърди, че това е незаконна държавна помощ".


С идеята за преподписване на договора за концесия със същата фирма, както и за нови проекти с нея се цели да се узаконят тези надстроени площи и нарушения. "Опитват се този път това да стане чрез изграждане на нов ски лифт и с нов междуведомствен анализ на договора", каза Дунчев.


Втора кабинка, ново строителство


Еколозите обясниха за пореден път, че в Национален парк "Пирин" и сега е позволено да се подменят ски съоръжения и лифтове, но това трябва да стане  след възмездие за незаконните действия в района.


Във връзка с идеята за втора кабинка еколозите припомниха, че законът забранява ново строителство в национален парк. Единствената възможност е територията, на която ще се строи той, да бъдат изключени от националния парк. За сравнение те дадоха в Алпите, където това е възможно в т. нар. буферни зони. "В случая не става дума за един лифт, това е поредната стъпка в желанието на един нарушител да застрои целия Северен Пирин", каза Цветков.


Константин Иванов от WWF припомни последно проучване на "Алфа Рисърч" от миналата година, според което 70% хора се обявяват срещу ново строителство в Пирин.


Иванов коментира още, че министрите на туризма и на спорта говорят активно как трябва да има втора кабинка над Банско, но за това решение трябва да вземе министърът на екологията и той ще носи години след това отговорността за него.


От екокоалицията изразиха готовност да излязат да протестират в защита на Национален парк "Пирин", в случай че "не спре с кражбата на държавен ресурс и с нарушаването на закона". "Протестите ни са срещу нарушаването на законите, срещу това, че самата държава, която създава законите, не ги спазва", обясни Александър Дунчев от WWF - България.


От екокоалицията не изключват и възможността да алармират Европейската комисия, но се надяват все още проблемът да бъде решен на национално ниво.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Петко Цветков е много прав, но става враг номер 1 за банскалии....

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Pacta sunt servanda.

  Но Рим е бил държава. А Българите са били чергари от азиатстките степи. Уж Крум ги понаучил на дисциплина, но тогава дошли други чергари - авари, кумани, монголци, турци, омешали се с населението и утвърдили анархията по тези земи.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#1] от "klatikurti":

  Бансканлии (повечето) също не се кефят на Цеко и развихрилия се "Юлен". Много хора с ужас наблюдават как се сече гората и как се вихри мутренски туризъм. Аз се питам, обаче, що наший президент взе да удря рамо на Цеко? Трябвало лифтче, хубаво щяло да бъде... Дрън-дрън! "Юлен" са свръхнагли и даже си позволяват вече да затварят с бариери пътища от републиканската пътищна мрежа. Това не е концесия, а робство някакво.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Туризмът е хубаво нещо, но приридата е с предимство.

 5. 5 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Някак си се измества темата за връзката на евентуално ново строителство с развитието на туризма в района.
  Добре е да се знае, че всяко човешко вмешателство в защитена територия като Пирин не само че не помага, а вреди за развитието на летния планински туризъм. Никой чужд турист няма да дойде лятото, за да се вози на лифт, а идва заради непокътната природа.
  Строителството на втори лифт би помогнало само на ски туризма, и само ако се запази същия брой скиори - около 5-6 хил. Но при леглова база от 50 хил не виждам как това ще стане.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Бансканлии (повечето) също не се кефят на Цеко и развихрилия се "Юлен". Много хора с ужас наблюдават как се сече гората и как се вихри мутренски туризъм. "

  С обратно впечатление съм от банскалии. За тях е важно да има туристи.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 278 Неутрално

  [quote#2:"majorman"] А Българите са били чергари от азиатстките степи.[/quote]

  Това не е вярно. Чергарите не строят каменни градове.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Ако сме малко от малко правова държава тази концесия трябва да се прекрати НЕЗАБАВНО и виновните да си платят глобите и кражбите от държавното имущество !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Нямам нищо против екологията, но честно казано точно тези еколози, не ми стоят добре.
  И още нещо, не може хора, които не носят никаква отговорност, д "предлагат" разваляне на договори, доколкото при такива стъпки, обикновено има последствия.

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jumbo Jet":
  Банскалии държат незначителна част от туристическия бизнес в града. Този бизнес е монополизиран от цекоподобни фирми и на практика не допринася за развитието на района. Вижте нищожните данъци в общината, в сравнение с мащаба на туристическото строителство и поток от туристи. Нещо като данъците за държавния бюджет от Лукойл.

 11. 11 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 440 Любопитно

  [quote#9:"tsvetko_51"]И още нещо, не може хора, които не носят никаква отговорност, д "предлагат" разваляне на договори, доколкото при такива стъпки, обикновено има последствия.[/quote]

  Последствията са при нарушаване на договори, а не при апел за развалянето им. В случая договорът е обществено достояние и на всеки с малко сиво под косата му е ясно, че нарушенията са факт... Да не говорим, че е ощетена държавата в лицето на всички нас и в името на персонален интерес...

  Stef
 12. 12 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 440 Гневно

  "Държавата трябва да реши въпроса със собствеността, допълни и Александър Дунчев и обясни, че в момента в кадастъра на Банско няма нанесени построените в ски зоната съоръжения, концесията не фигурира в кадастъра. Така никой не може да проследи кой къде строи незаконно."

  Какво повече има да се коментира - това не може да е държава в ЕС...

  Stef
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Цеко ли е по-голям мафиот или "еколозите"? На този въпрос нАуката още не е отговорила.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Макар че никой от банскалии не го признава публично, преди това чудовищно презастрояване и хотелите им реализираха повече нощувки и цената на нощувка беше по висока.
  Да вярно е, че много от тях изкараха по някой лев, като си продадоха нивите, но сега парите свършиха и сетиха, че трябва да живеят от туризъм.

 15. 15 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Всеки момент очаквам Владо Каролев да се появи да ми тафне монитора

 16. 16 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Вън Цеко, дайте я на Пеевски. Кой друг има шанс ще вземе концесия, според вас? От един олигарх на друг. А зелените си подскачат като зайци на полянка.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Явно не са ги донахранили еколозите или са свършили парите от преброяването на патките и гъските.
  https://www.24chasa.bg/Article/5300491

 18. 18 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Имам чувството, че развалянето на концесионния договор в Банско е цел номер едно за Зелените, причина да живеят

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  [quote#1:"klatikurti"]Петко Цветков е много прав, но става враг номер 1 за банскалии[/quote]
  Прав сте, но първо, както е всеизвестно Пирин не е на банскалии и второ, в Банско, банскалиите са само обслужващ персонал. Всяка мутра с изпран хотел в градчето. Трето, може би най-важното, при разваляне на концесионния договор държавата ще плати сериозни неустойки. Пиша го без да съм запознат с договора, но системата "не може да ме пипнеш поради договорни клаузи" действа безотказно. При това, при нов търг никой не може да попречи на "Юлен" да участва в търга и !! да го спечели. Ще се получи нещо като на развалено турско/циганско, с извинение, "хем сикиджем, хем пара вереджем".

 21. 21 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Историята не Ви е силната страна или четете сбъркана литература. Не се излагайте, като се прикривате зад латински сентенции, защото повечето от тях са клисарски мъдрости.

 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всички екота ни убеждават колко туристи идвали в БГ заради природата.Е да,ама не живеят там,не се изхранват от нея,а само и се порадват 10 дена и после бегом към "лошия" нов свят.И не се захващате с това че се крадат дърва от другия горски фонд,напротив вторачили сте се,точно където са мангите,заради 20-30 декара гора.

  sdg
 23. 23 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Зелените са лапнали този въпрос като куче кокал и не пускат според мен без реално да им пука какво се случва.

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  срамно е НПО-та да бранят държавната собственост вместо представителите на държавата!

  след като държавата сама не спазва законите, откъде-накъде очаква гражданите да ги спазват???

 25. 25 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#15] от "maddrum":

  Ще се сецне с монитора - най-много мишката, пряко сили клавиатурата да гепса

  Stef
 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#1:"klatikurti"]но става враг номер 1 за банскалии.... [/quote]

  Така е! Пречи им на съкровените детски мечти да бъдат камериерки, сервитьори, проститутки и в най-великия случай - да късат билетчета на лифта на бог Цеко.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  И кой ще е този смелчага.

 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":
  А кои точно е еколози може да поискат да се спазват законите? Отговорност трябва да носи този, който е подписал договора и не е следил да се спазва.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":И между другото по-правилно е да се наричат природозащитници. Не само еколозите са такива. А из общини и министерства има "еколози", на които изобщо не им пука за природата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  пълни спекулации и глупости. в алпите има безброй курорти в национални паркове. има дори и в резервати - макар че вече е забранено ново строителство в резервати. развитието ако е направено разумно не пречи на опазването на природата. ама това не са еколози а екопрестъпници

 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  А колко по-лесно щеше да бъде, ако Цеко им беше платил да преброят катеричките и шишарките под Тодорка...

 32. 32 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#30] от "Станислав Генов":

  "развитието ако е направено разумно не пречи на опазването на природата. "

  Ключът е в "направено разумно". След безумните изпълнения на двойката олигарх-държава никой не вярва на обещания. Нарушенията се виждат с просто око, че и след измервания (150 вместо 90 ха ползвани), но нарушители няма.
  Само едно изречение е достатъчно да подкрепо моята теза:

  "Държавата трябва да реши въпроса със собствеността, допълни и Александър Дунчев и обясни, че в момента в кадастъра на Банско няма нанесени построените в ски зоната съоръжения, концесията не фигурира там. "

  Кажете ми как да вярван на думите на представители на тази държава след горните факти. В добронамереността пък на българските мутри пък може да вярва само пеленаче.

  Така че, моля, не ми давайте за пример Алпите. Там, за разлика от България има власт.

 33. 33 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#32] от "grajdanin1": ами нали затова има еколози - за да се направи развитието разумно. а не просто да се спре

 34. 34 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  равноправното участие на НПО във вземането на административните решения е отдавна регламентирано в европейските политики и, съответно чрез редица механизми, в европейското законодателство ... а европейското законодателство е и българско законодателство!

  в ЕС тези неща са така защото отдавна е идентифицирано че участието на НПО значително повишава качестовто на решенията на парламент и държавна администрация!

  това че не знаете тези неща е само защото правителствата, администрацияте и КОЙто им дърпат конците в българия предпочитат да се придържат към тезата на путин че НПО са чужди агенти

 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#33] от "Станислав Генов":

  "ами нали затова има еколози - за да се направи развитието разумно. а не просто да се спре "

  Не искате да схванете проблема (или се правите, че не го схващате). Проблемът не са еколозите, а държавата, опълномощена да взима решения и следи за тяхното изпълнение. Само че никой не вярва нито в добрите намерения нито на клетвените декларации на държавата. В договорите може да пише каквото си иска, а какво ще стане е съвсем друго. Приказката за лъжливото овчарче е прекрасна илюстрация за ролята на държавата.

 36. 36 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#35] от "grajdanin1":

  не наистина не го схващам защото на банско проблемът е в презастрояването долу. в ски зоната няма проблем

 37. 37 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#35] от "grajdanin1":

  освен това виждам как се действа избирателно - например къде бяха еколозите когато се строеше на Камчия в Лонгоза - или там бият през ръцете......
  къде са когато се изсичат незаконно гори и отоплението е на твърдо гориво.
  а когато обгазяванията на марица изток 2 и брикел се подминават мълчаливо - къде са еколозите.
  казвате не бил проблемът в тях............

 38. 38 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  "проблемът е в презастрояването долу. в ски зоната няма проблем "

  А кой допусна това презастрояване? Кой разреши масово строежи върху селскостопански земи? Кой трябваше да следи за адекватност между капацитет на легловата база и възможностите на пистите? Сигурно еколозите?
  И сега, за да се компенсира една глупост, направена от алчност вие, ми предлагате да вярвам на държавата, която казва, че "разумно" ще разширява пистите. Не мерси.
  АЗ НЕ Й ВЯРВАМ!
  Не вярвам и на една дума нито на кмета, нито на министрите на еди какво си, най- малко пък на Юлен!

 39. 39 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 335 Неутрално

  [quote#17:"ambros"]Явно не са ги донахранили еколозите или са свършили парите от преброяването на патките и гъските.
  https://www.24chasa.bg/Article/5300491[/quote]

  Много добре си дал линк, та всички да видят що за нагъл и безочлив човек е Цеко Минев.
  Иначе, тази година е показателна за "чудесните" условия за ски, които имаме. Като гледам сазонът ще е около месец и половина.

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално


  Еколози!

  Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#38] от "grajdanin1":

  Местната власт

 42. 42 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#5] от "Чинчила":

  [quote#5:"Чинчила"]Никой чужд турист няма да дойде лятото, за да се вози на лифт, а идва заради непокътната природа. [/quote]
  И затова предлагаш заради 100-200 чужди туристи, които идват през лятото заради непокътната природа, да се лишим от 100000 (сто хиляди) чужди туристи, които идват през зимата да карат ски, и между другото също и от някое и друго международно авторитетно състезание по алпийски дисциплини.

 43. 43 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тези намазани пехливани от София що не се вдигнат да защитават Западен парк и стотиците гори, подложени на изсичане от ромите? Щото ромите ще им начупят зелените кратуни! Много лесно е да се правиш на герой на жълтите павета и да тероризираш гражданите!!!

 44. 44 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Александър Дунчев от WWF..."
  Интересно, защо ли швейцарците от WWF не пречат на развитието на зимните спортове в швейцарските Алпи, където например до Венген има и пътища и 2 железници и планината е прорязана от кабинкови и ски лифтове, а са се загрижили да няма втори лифт в Банско. Май нещата нямат нищо общо с екологията, а просто намирисва на опит за смачкване на конкуренцията.

 45. 45 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#40] от "tribiri":

  "Еколози!
  Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион! Дай милион! "

  Ами при оповестяването на вложителите в КТБ се видя къде са милионите. Случайно ли е, според вас, че съдиите, от които в края на краищата зависят всякакви имуществени спорове, включително и между олигарси и държава, са спестили толкова пари. А може просто по природа са си пестеливи.

 46. 46 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#44] от "marker":

  "Интересно, защо ли швейцарците от WWF не пречат на развитието на зимните спортове в швейцарските Алпи"

  Ами отиди и построй писти на 150 ха, вместо разрешено 90 и ще видиш кой как пречи на развитието на зимните спортове. Само после да не плачеш?

 47. 47 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#45] от "grajdanin1":


  [quote#45:"grajdanin1"]Дай милион![/quote]  "Товарете портокалите в бурета точка Братя Карамазови"

 48. 48 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Весело

  До коментар [#43] от "ixikot":

  "Много лесно е да се правиш на герой на жълтите павета и да тероризираш гражданите!!! "

  Кои граждани? В Банско са си селяни. Продадоха си нивите и сега плачат, че няма достатъчно туристи, на които да носят шопска салта и да оправят леглата. .

 49. 49 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#46] от "grajdanin1":

  Ти качвал ли си се на Тодорка, или планината зиме я гледаш само по телевизията като в рекламата с оня върху тоалетната чиния.
  Горе на платото от върха няма да се отсече и едно дърво и могат да се направят 50 хектара писти с нови лифтове.
  Много е лесно да се изхвърляш с безлични цифри за някакви хектари, без да обясниш с какво ще се наруши природата във високопланинската безлесна част, ако там има лифт и писта.
  Скиор съм и ме боли когато трябва да ходя да карам в Австрия или Швейцария, защото като нормален човек не желая да чакам повече от два часа на единствения лифт само за да се кача на планината.

 50. 50 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално
 51. 51 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#49] от "marker":

  "Ти качвал ли си се на Тодорка"

  Макар и вече не толкова активен все още се качвам на разни върхове. Миналата година, например се качвах на Безбог и ходих към езерата. Също така, на тези райони съм се радвал откъм Семково и по-нагоре в Рила.
  И какво от всичко това променя факта, че вместо 90 разрешени са ползвани 150 ха. И ако за вас това са "безлични цифри" (ако трябва да уточня не са цифри, а числа, но предполагам, че гледате "от горе" на тези подробности), то за мен не са. Освен всичко друго говорят и за коректността на Юлен и за желанието на държавата да защити собствеността си. Вие ще сключите ли договор с човек, който веднъж ви е излъгал?

 52. 52 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Каква е тази "коалиция", че са решили да ни занимават с писанията им!?

 53. 53 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Извинете, но защо постоянно Банско и северния склон под Тодорка се бърка с Пирин планина? Целия скат до долу е 0,5% от площта на планината.
  На тези "еколози" не им е стъпвал кракът във Влахиния циркус, нито са стъпвали4 в района на Папазчаир или по източните склонове на Пирин.
  Аргументът че от Банско нагоре може да се правят летни екстремни туристически походи , на английски "хайкинг" , което е нещо между ходене и алпинизъм, всщност изкачване на стръмни склонове и ски зоната им пречела са направо смях.
  6 години през лятото съм в Банско - мъртъв град. Малкото английски и ирландски а и руски семейства ходят отсреща в Рила около и над Добърско, към Белица и т.н където терена е по лек за ходене. Младите хора карат планински колела и се кефят на стръмното. Механите са затворени повечето. Банско се рекламира като зимен ски курорт само. Никой не си мръдна пръста да прави реклама за чудесните условия през лятото - тишина, няма тълпи скиори (и аз съм скиор) , спокойствие. Минералн води в Баня на 5 км. и да не продължавам.

 54. 54 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Най-екологичното нещо е хората да могат да се занимават с екологични дейности. Какво по-екологично от това да се осигури възможност младежите да са през зимата навън, сред природата. Зимните спланински спортове правят точно това. Каква е алтернативата за отдих навън през зимата? Защо може да има зимни спортове в Австрия и Швейцария, а в България да няма?

 55. 55 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Според тролчетата на Георгиус Георгиу излиза, че ако няма офшорен лифт и не може да спортуваш!
  И като дават примери с Алпите що не дадат примери колко ски зони се управляват от вонящи на корупция кипърски офшорки, управлявани от безработни кипърци???

 56. 56 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каролев беше прав: най-много се сече там, където няма собственик или не е ясен. Истината е в баланса.

 57. 57 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  И аз съм за нова кабинка на Банско, защото на сегашната опашките са невъзможни.
  Обаче нека да не е на Цеко, а например на общината. Всяко левче от билетите да носи нещо на града, да си оправят малко улиците и калта например. А не да потъват по офшорки.
  Ако ще е на частник, поне да е прозрачно кой точно и да е избран след конкурс, а не да се хариже на Цеко без пари.

 58. 58 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От тези противоречия в законите се възползват Зелените и така блокират модернизацията на съоръженията на Витоша. Същевременно разказват лъжи по медиите, че законите били перфектни. Според мен всичко опира до това, че Зелените подскачат, защото им се наливат пари от вън да не се развиват зимните спортове и курорти в България, за да не дърпаме туристите към нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK